Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Съвет за плетено влакно
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Съвет за плетено влакно
Май са докарали и има 8 и 10 вече 

"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Има бяло и зелено... Ами сега

-
- вече хвърля и на тежко
Бяло, разбира се, другото е гъзария.
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Мунчо написа:Oт всички изброени влакна, с показатели най-близки до реалните е "Сънлайн"-а, доколкото може да се говори за такива.
Влакната на "Рапала" не се предлагат във фини варианти и като цяло са дебели и груби. При положение, че колегата изрично е подчертал, че ще лови пъстърва и кефал, при това с дребни примамки, подобни предложения са неуместни.
ммм. да не съм погледнал подробностите,но колегата не очаква ли удар на щука или сом,защото на мен ми се струва че 6 либри е слабичко за по големи екземпляри,и не съм сигурен че рапалата са груби влакна

Ами ако лови пъстърва и кефал, предполагам, че не очаква. И е несериозно да се презапасяваме, само защото, видите ли, може да клъвне някога нещо много голямо. По този начин си разваляме удоволствието от риболова и правилното водене на примамките. Оправдано ли е, заради хипотетични вероятности да правим подобни компромиси? КАкъв например е шанса колегата да хване сом, докато лови пъстърва? При кефала е по-голям, стига да го има в реката, разбира се.
Вярно, че сома не атакува непременно големи примамки, но местообитанията на тези риби са общо взето различни, което намалява подобни вероятности.
Дебелия брейд има три основни недостатъка:
1. При работа с несъобразени с размера му примамки, той не осигурява директен контакт с върха на пръчката, а с известно провисване(колкото е по-дебел, толкова по-голямо е то). По този начин воблера не играе пълноценно, защото го няма директния контакт с въдицата. Тук минималната разтегливост на плетеното влакно не е фактор;
2. При ползване на течение, колкото по-дебел е брейда, толкова по-трудно той "пробива" водния напор и примаката слиза надолу(при използване на несъобразено леки такива), поради по-голямата му площ, върху която въздейства водното течение. Получава се своеобразна "дъга", по която се движи примамката, а не по права линия. Няма и директен контакт с въдицата - нещо като "корема" при риболов на плувка, който освен, че затруднява засичането, събаря воблера на една страна и допълнително влошава играта му;
3. Затруднява се замятането на примамката(потретвам - когато масата и размера й не отговаря на използвания брейд);
Та всеки сам си решава какъв брейд ще ползва и как изобщо ще пректикува хобито си. ИСторията познава предостатъчно спинингисти, преквалифицирали се в дънари, поради неразбиране на това, за какво става дума. Част от тях дори си ползват брейдове при новото си профилиране.
А що се отнася до това, колко са фини плетените влакна на "Рапала", ще кажа, че да ги сравняваш с японските, е все едно да сравняваш Татяна Дончева и Анджелина Джоли примерно...
п.с. Друг е въпроса, че като начало е по-оптимално колегата да вземе може би брейд 8 лб, който е по-здрав и устойчив на външни въздействия.

Дебелия брейд има три основни недостатъка:
1. При работа с несъобразени с размера му примамки, той не осигурява директен контакт с върха на пръчката, а с известно провисване(колкото е по-дебел, толкова по-голямо е то). По този начин воблера не играе пълноценно, защото го няма директния контакт с въдицата. Тук минималната разтегливост на плетеното влакно не е фактор;
2. При ползване на течение, колкото по-дебел е брейда, толкова по-трудно той "пробива" водния напор и примаката слиза надолу(при използване на несъобразено леки такива), поради по-голямата му площ, върху която въздейства водното течение. Получава се своеобразна "дъга", по която се движи примамката, а не по права линия. Няма и директен контакт с въдицата - нещо като "корема" при риболов на плувка, който освен, че затруднява засичането, събаря воблера на една страна и допълнително влошава играта му;
3. Затруднява се замятането на примамката(потретвам - когато масата и размера й не отговаря на използвания брейд);
Та всеки сам си решава какъв брейд ще ползва и как изобщо ще пректикува хобито си. ИСторията познава предостатъчно спинингисти, преквалифицирали се в дънари, поради неразбиране на това, за какво става дума. Част от тях дори си ползват брейдове при новото си профилиране.
А що се отнася до това, колко са фини плетените влакна на "Рапала", ще кажа, че да ги сравняваш с японските, е все едно да сравняваш Татяна Дончева и Анджелина Джоли примерно...
п.с. Друг е въпроса, че като начало е по-оптимално колегата да вземе може би брейд 8 лб, който е по-здрав и устойчив на външни въздействия.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
Колеги поръчах СЪНЛАЙН 8lb бяло на цвят,благодаря за съветите и успех на всички
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
сега вече ще спя спокойно,ако псуваш то това да е мунчо ,а не аз4а4о написа:Колеги поръчах СЪНЛАЙН 8lb бяло на цвят,благодаря за съветите и успех на всички

Ako препълни шпулата или тръгне с "голямата кошница" е напълно вероятно да ме напсува. 

- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
ribolovcho, с какви финни плетени влакна си имал допир ?
- stancom
- ще става разбирач
За тези риби, това движение не винаги е лошо ! Това е най-близкото движение до това на уморена или ранена рибка, която излиза от бързея. И по-някога е най-ефикасния начин за улов. Хвърляш в течението, изпъваш линията и оставяш течението да го изнесе. Стига дебелината на брейда да не убива играта на примамката, иначе се губи смисъла.Мунчо написа:Ами ако лови пъстърва и кефал.....
При ползване на течение....
Получава се своеобразна "дъга", по която се движи примамката, а не по права линия.
ПП Аз пък си харесвам Анджелина Джоли

- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
sandista написа:ribolovcho, с какви финни плетени влакна си имал допир ?
значи ние говорим за ценовия клас за който говори колегата,в този ценови клас за какви
финни влакна говорим ,

Точно за този акцент говорим - "ако не убива играта", защото едно е воблера да се изнася по течението в подобие на сектор на окръжност, а друго - брейда да го влачи, увиснал под него. Не, че не би клъвнала риба и така, просто движението му в този случай не би било естествено и не би могло да се предава допълнително такова с пръчката. Ние говорим за едно и също де, а другото вече е схоластика.stancom написа:...
Стига дебелината на брейда да не убива играта на примамката, иначе се губи смисъла.
ПП Аз пък си харесвам Анджелина Джоли
Иначе и аз не съм особен фен на Анджелина Джоли, но в посочения пример при всяко положение е по-добре, освен ако човек няма нещо на ум.

п.с. Цената на плетените влакна на "Рапала" е сравнима с тази на "Климакс", "Стрен Майкрофюз" и "Сънлайн", при осезаемо по-малък диаметър на последните(при идентични дебелини по каталожни данни, доколкото има такива за сравнение). Не говоря за разглеждане он-лайн и задочни впечатления.
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Попитах те ти с какви си имал допир за да се изкажеш толкова смело ? Никъде не съм споменал ценови клас! Пипал ли си Сънлайна ? Сега да не кажеш,че и Пауърпрото е финно и не е грубо ?ribolovcho написа:и не съм сигурен че рапалата са груби влакна

Като цяло бих дал съвет към колегите започващи да ловят с тънко плетено (кефал,костур,пъстърва) - или си вземете качествено японско ( не винаги е скъпо) или си продължете с моното. Тези брейдове от 23лв ще ви откажат тотално и ще ги псувате цял живот !
За тежък спининг ПП от 10-12 долара ви решава проблема от раз !

Да ме прощава колегата, че се меся в темата му, но имам въпрос към хората ползвали сънлайна 6LB. Чета из руски форуми, че въпросното влакно е с диаметър 0,20мм. какви са впечатленията ви толкова ли е дебело или колкото е обявено 0,128мм. (цирам по памет)?
определено е по дебело.сравних го с един монофил 0,14 и по дебело от негоOsi написа:Да ме прощава колегата, че се меся в темата му, но имам въпрос към хората ползвали сънлайна 6LB. Чета из руски форуми, че въпросното влакно е с диаметър 0,20мм. какви са впечатленията ви толкова ли е дебело или колкото е обявено 0,128мм. (цирам по памет)?
Кажи му да иде да се гръмне или да си играе едно маваши на неговите въдици