Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от лодка
naRiba.com

Форум

С лодка в морето
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Re: С ЛОДКА В МОРЕТО
Колеги...колеги само предполагах да не подведа някой да ям псувни после а и някой да се е подлъгал няма да е сгрешил с това прекрасно временце днес .Сега се прибирам от Германката .направихме си един незабравим излет с бандата с доста риба на скара иШморхи написа:Брей...че то ко има карагьоз...лодките ни са на 5 минутна готовност за снемане бре!

Наистина е гот гледката,който и от колегите реши да провери е добре дошъл до около 10 тина души спокойно приемам (kато приятели естественно не комерсиално)това естественно след предварително обаждане(щото както и да го погледнеш ,трябва някаква подготовка)за лятото важи с по-пълна сила защото Петък,Събота и Неделя съм на Смокиня (от средата на Юни до средата на Септември)ракия има мезета също ,така че ,която банда реши да заповяда ще ви приемем с удоволствие.Лека вечер на всичкиrimohit написа:ей.. блазе ти за гледката

-
- научил се да хвърля
Един въпрос имам към хората с по голям опит. За чепаре от лодка удачно ли е използването на издължено олово като това което се ползва от брега.И точно какви грамажи се ползват за сафрид , чернокоп, лихнуси.
Или се лови с такива каквито се лови и на дъно попчета (формата имам предвид).
Или се лови с такива каквито се лови и на дъно попчета (формата имам предвид).
-
- научил се да хвърля
Формата е без значение.
От лодка се използват малко по-тежки олова.
С леките чепарето се омотава по-често особенно при риболов на чернокоп.
80гр.олово,по възможност пилкер(2в1)ловец и тежест.По лекото се омотава такъма,не се усеща кълване и не се работи
бързо,бидоня остава с въздух
бързо,бидоня остава с въздух

Аз ползвам минимум 90 грама, като стигам и до 130 при вятър. Но тук дълбочините са от порядъка на 30 до 40-45 метра, а във Варна май е по-плитко, та може и малко по-леко. За формата, аз предпочитам издължени олова, но мисля че няма голямо значение формата.
Колегите са прави за чернокопа, пипнеш ли го и ако си с леко олово, смятай, че си оплетен ако не внимаваш.
Колегите са прави за чернокопа, пипнеш ли го и ако си с леко олово, смятай, че си оплетен ако не внимаваш.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
-
- вече хвърля и на тежко
За чепаре формата мисля че няма значение поне за мен де . А тежест 40 до 50 гр . по голяма тежест много натоварва линията . До сега не съм имал заплитане в следствие леко олово . Всичко това на дълбочина не повече от 30 - 35 м. Може би на по големи дълбочини ще е нужно по голяма тежест , но лично аз не съм пробвал. За попче лично аз ползвам същата тежина или малко по тежко около 60гр. за поп формата предпочитам да е по овална или капковидна . Отново ще се върна на чепарето, ако замяташ на дистанция за предпочитане е продълговато олово тип пилкер , но това си е въпрос на предпочитание. Най добре направо пилкер въпреки, че аз не използвам .
Венкич, с 40-50 грама как потъваш изобщо? Аз с 90 грама имам чувството, че ми отнема цяла вечност да стигна дъното. И дори и при най-лек вятър ме отнася встрани.
-
- вече хвърля и на тежко
Знам ли,
потъвам си нормално . Но майтапа на страна, никога не съм ползвал по големи тежести от 50 грама. Но може би дълбочината е по малка при мен . Сега като се отвори този въпрос с тежестите, ще пробвам следващия път да поработя с по големи тежести от около 100 гр. пък може да се окаже по удачно.
пък после и ще почерпя.

Въпреки че съм от Варна, ще си позволя да дам мнение за Помориеvlad_rad написа:Формата е без значение.

Чакай да те хвърля в мисли и тук. Аз ловя с капковидно, издължено олово. Авера лови с по-топчесто. Той има повече риби от мен днес, аз имам повече от него утре. И все пак, той хваща повече от мен принципно. А сега!
Мисля, че оловото е не повече от 2-3% фактор. Ръчичка и примамка съставят другите 97-98% според мен.
Конкретно по дискусията. Предполагам, че капковидното потъва една идея по-бързо от по-топчестото. Спестеното време е важно ако си видял рибата на сонар и бързаш да я хванеш. Но...секунда по-рано или по-късно...Божа работа!
Минус на тези, които ползвам е, че не са точно овални, а с остри ръбове и се въртят при движение във водата. Не оплитат такъма, но все пак пресукват линията и честичко се налага да изправям бидеми по време на риболов. Но и това не мисля, че е голяма разлика. Ловил съм с 110-130 грама, които са абсолютно овални и пак се въртят.
По-леките въобще не виждам как ще потъват и ще държат линията изпъната. Особенно ако пръчката е с по-твърд връх и теглото не се влия от чувствителността на върха.
Мисля, че оловото е не повече от 2-3% фактор. Ръчичка и примамка съставят другите 97-98% според мен.
Конкретно по дискусията. Предполагам, че капковидното потъва една идея по-бързо от по-топчестото. Спестеното време е важно ако си видял рибата на сонар и бързаш да я хванеш. Но...секунда по-рано или по-късно...Божа работа!
Минус на тези, които ползвам е, че не са точно овални, а с остри ръбове и се въртят при движение във водата. Не оплитат такъма, но все пак пресукват линията и честичко се налага да изправям бидеми по време на риболов. Но и това не мисля, че е голяма разлика. Ловил съм с 110-130 грама, които са абсолютно овални и пак се въртят.
По-леките въобще не виждам как ще потъват и ще държат линията изпъната. Особенно ако пръчката е с по-твърд връх и теглото не се влия от чувствителността на върха.
Тоше, затова дадох пример със себе си брат, втория ден не съм сменял ръчичката, нито съм променял тактикатаШморхи написа:
.....................................................................................................................................
Минус на тези, които ползвам е, че не са точно овални, а с остри ръбове и се въртят при движение във водата.

Хмммм, трябва да бия отбой и да се отегля в недоумение.
Но все пак признавам, че ми се струва изключително, невероятно формата на оловото да играе такава роля, при толкова глупава риба като морската(комплимент към сладководните риболовци).

-
- вече хвърля и на тежко
Първо Шморхи с тежестите , сега Мънцата с формата на оловото - искати мъ довършити . Абе аз май хич за нищо не ставам .
Що ми запалихте чергата бре? И ся как ши си легна? Утре ши са правят нови тежести май. Наздраве! 

Неее, това може да стане ясно много лесно. Идва Капитан Мънцони по нашата исикия, качва ни на уебеда. Отиваме в рибата и почваме с едни и същи такъми, но сменяме тежестите на 20-30 минути. То ше си покаже, па и нема се лъжем я. После черпим Мънцата и себе си по една бира и отиваме да снимаме дъното с новия му сонар. Накрая излизаме на Св. Анастасия или Св. Иван и вадим една торба миди. На мен ми звучи като..."перфектния спор"(пу, че се отплеснах в мечти).
Аз мога ти покажа един човек, дето с едни ръжди, които бих метнал в казана, хваща повече и по-разнообразна риба от мен, па аз съм сложил прекрасно, чудесно ново чепаре и е толкова прекрасно, че чак ми идва аз да го наръфам.
Аз мога ти покажа един човек, дето с едни ръжди, които бих метнал в казана, хваща повече и по-разнообразна риба от мен, па аз съм сложил прекрасно, чудесно ново чепаре и е толкова прекрасно, че чак ми идва аз да го наръфам.