Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на болонезе
naRiba.com

Форум

Влакно за болонеза
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
Re: Влакно за болонеза
Много зависи кой с каква болонеза лови ,какви риби и какви емоции търси от риболова. 
Аз ползвам 0.16 мм,но ловя на Дунава.Там често има изненади.

Аз ползвам 0.16 мм,но ловя на Дунава.Там често има изненади.
Above us only sky
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Изненадите са едно на ръка, усукването на влакното и оплитанията са второ....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
И аз съм на мнение,че за боло от 6м нагоре по-тънко основно влакно от 0.14мм е излишно . За Дунав де.

-
- научил се да хвърля
Спор със диаметъра на влакното винаги ще има!
Сам човек трябва да прецени на мястото кадето ще лови какви риби и с каква големина има и капризни ли са или не и тогава да прави монтажа!
За риби до към 300/400 гр. и аз ползвам основно 0.12/0.14 , но примерно за скобар на Струма ползвам 0.16/0.18 все пак там не рядко се вадят риби над килограм
Винаги трябва да се избере най финното влакно,но съобразено спрямо рибите които ще ловим
Сам човек трябва да прецени на мястото кадето ще лови какви риби и с каква големина има и капризни ли са или не и тогава да прави монтажа!
За риби до към 300/400 гр. и аз ползвам основно 0.12/0.14 , но примерно за скобар на Струма ползвам 0.16/0.18 все пак там не рядко се вадят риби над килограм

Винаги трябва да се избере най финното влакно,но съобразено спрямо рибите които ще ловим

- gunis
- новобранец

Uploaded with ImageShack.us
Аз ползвам ето това:
SUPER ELITE T1 CAMO CAST 150m 0.148Ловя с боло 6 м. Шарани и скобар влакно има добър кастинг и няма голяма разстегливост.Много е яко и държи на възел.
- tiktak
- ще става разбирач
simo72 написа:Тубертини топ скореер , и Колмик фендрел- розовото !
Аз специално , рядко ползвам по- дебело от 0.12 , ама всеки си знае неговото!

И аз съм на колмик 0.12, ама Power или X5000, че са прозрачни. Тва розовото все му се чудя...Сигурно не съм прав, щото я виж Кърцата с тва ярко червено и пак си ги пердаши, ама като видя оцветено влакно...
-
- ще става разбирач
И аз съм на колмик и по-дебело влакно от 14 не съм сложил.Това розовото обаче не съм ползвал , ще взема да опитам..
Христо - наслука на всички
Розово е на ролката и на шпулата. Потопи го във водатаtiktak написа:Тва розовото все му се чудя...

-
- вече хвърля и на тежко
Имаш предвид, че във водата светлината се пречупава и влакното става с неутрален цвят.
-
- научил се да хвърля
Аз миналата седмица си взех това http://shop.fishbg.org/index.php?main_p ... 76705647ad за болото.Досега не съм го ползвал и нямам отзиви за него иначе ползвам предимно влакната на фокус от сичките съм доволен с изкючение на едно което беше в оранжава кутия (не се сещам как се казваше точно) защото се оказа адски аразтегливо.До колкото цвета на влакното смятам, че дори за риболов на плувка е по добре да е по ярко защото рибите като го гледат от долу на горе то се слива с ярката светлина на повърхността а за дъно обратното
а ве с две думи на принципа на окраската на рибите ярки кореми и тъмни гърбове...

"За ден на риба, господ два дава"-Мир Богев
Имам предвид, че ние го гледаме навито, на слоеве, а във водата е съвсем различно. Според мен за болонеза си трябва непотъващо или бавно потъващо влакно, с цвят или неутрален или близък до този на реката /което е трудна работа/.sloncho написа:Имаш предвид, че във водата светлината се пречупава и влакното става с неутрален цвят.
Аз лично ползвам 0,16 и ще се обоснова защо - първо на река целя скобар, второ ловя с повод 0,12 и ако ми е тънко и основното влакно при закачка ще се къса всичко! Не ползвам поводи 0,10 или 0,08 защото скобара е борбена риба, с твърда уста и силен старт при засичане. Ако се ловят мрени или други дребни риби може и по-тънки поводи. Другото е, че при 6 метра болонеза и основно 0,12 аз лично ще се чувствам несигурен в основното влакно при постоянните подсечки, защото амплитудата на върха на въдицата е голяма. Едно по-дебело влакно по-лесно може да обере напъна чрез разтягане и да понесе евентуални деформации без да се отслаби, отколкото тънкото влакно!
От доста време и аз съм само с него.Кърцата написа:От година и половина ползвам само това:
-
- кандидат преподавател
Аз ловя с петица , и повод не слагам. Линиите ми са винаги с дирекно връзване !kozeboy написа:Само от спортен интерес - 0,12 за основно с 6 м боло на река ли ползвате?????

Още ено влакно ще препоръчам - Престън пауър лайн !
Върл Shimano фен!
-
- кандидат преподавател
Нема да сгрешиш ! Това е може би най-якото влакно което съм ползвал. Миналата година на Марица , изкарах амур 5.800 в течението с 0.14gogen написа:
И аз мисля да го изпробвам Пауър Лайн.
Поздрави!

Върл Shimano фен!
- slayder
- ще става разбирач
Аз също съм с 5-ца боло и на едната шпула съм с влакно 0.16 на Кралусо(безцветно)за Марица,а на другата 0.12 мачово,потъващо за затворени водоеми и дребна риба.При вятър и лоши атмосверни условия си ловкам всякакъв дребосък на стационарен лек ваглер и повод 0.08-0.10
.Ще кажете,че за такъв риболов си има мачове
,но на 4,20м.не е удобно да фиксираш ваглера на 4м.например.Извинявам се,че малко се отклоних от темата 

Дава ли? И дава и взема.