Дървен харпун 110

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Дървен харпун 110

Мнение от yavorsub »

Адвенчър -ако размишляваш дали металната планка ще наранява ластиците -не се терзай излишно.Няма никакъв проблем .А и самия Абелан не би лансирал тази идея ако не беше сигурна.Просто трябва много добре да изпилиш и после полираш детайла с много ситна шкурка или водна такава. ;)
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

Първо изкам да подчертая ,че това са само принципни скици съотношенията са "на око"- Бях тръгнал да го правя тоя"сегиз тогиз позабравен механизъм" но за да се получи това своеобразно съпало при шарнира на спусъка трябваше да цепна профила по дължина и да го огъна (изправя) при което профила се спука точно по ръба,а вече бях направил повечето детайли и това ме отказа защото нямах необходимия опит и инструменти за да го направя качествно...Иначе системата я качи Павел в другия саит за първи път , но нямаше автоматичен лайнрелииз ,за което я отхвърлиха тогава но аз реших да ги съчетая с общоизвесната система.Хода му е 3,5мм и при условие че ползваш 1,2мм корда спокоино си ги носи 2.Друг е въпроса обаче за спусковото усилие което при "общоизвестния" излиза ,че колкото удължаваме бъбрека(за стрелата) толкова намаляме спусковото усилие ,докато при системата на Павел спусковото усилие намалява само ако отдалечим 2та шарнира при спусъка(което не ни устройва с оглед височината на общия страничен профил),има още ред конструктивни недостатъци тази система,пуснах я само защото по този начин се оптимизират нещата...Аdventurebg ако го напомпаш яко тоя харпун както си го замислил да е дълъг ,трудно ще го зареждаш с повече от 2х16мм а 3х14 е много мощт според мен и трябва да е яко талпа за да стреля що годе с 3 ластика...
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

Има логика в това което казваш Яворе ,пробвал съм с 75мм детайл няма проблем, с 100мм може и да се затормози зареждането :rolleyes:
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

yavorsub написа:Адвенчър -ако размишляваш дали металната планка ще наранява ластиците -не се терзай излишно.Няма никакъв проблем .А и самия Абелан не би лансирал тази идея ако не беше сигурна.Просто трябва много добре да изпилиш и после полираш детайла с много ситна шкурка или водна такава. ;)

Благодаря, ще го имам предвид :wink:
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

JIRO написа:Първо изкам да подчертая ,че това са само принципни скици съотношенията са "на око"- Бях тръгнал да го правя тоя"сегиз тогиз позабравен механизъм" но за да се получи това своеобразно съпало при шарнира на спусъка трябваше да цепна профила по дължина и да го огъна (изправя) при което профила се спука точно по ръба,а вече бях направил повечето детайли и това ме отказа защото нямах необходимия опит и инструменти за да го направя качествно...Иначе системата я качи Павел в другия саит за първи път , но нямаше автоматичен лайнрелииз ,за което я отхвърлиха тогава но аз реших да ги съчетая с общоизвесната система.Хода му е 3,5мм и при условие че ползваш 1,2мм корда спокоино си ги носи 2.Друг е въпроса обаче за спусковото усилие което при "общоизвестния" излиза ,че колкото удължаваме бъбрека(за стрелата) толкова намаляме спусковото усилие ,докато при системата на Павел спусковото усилие намалява само ако отдалечим 2та шарнира при спусъка(което не ни устройва с оглед височината на общия страничен профил),има още ред конструктивни недостатъци тази система,пуснах я само защото по този начин се оптимизират нещата...Аdventurebg ако го напомпаш яко тоя харпун както си го замислил да е дълъг ,трудно ще го зареждаш с повече от 2х16мм а 3х14 е много мощт според мен и трябва да е яко талпа за да стреля що годе с 3 ластика...

Жиро добре е, че качи схемите, може да се помисли и експериментира над тях.

Колкото до помпането си прав, но аз мисля, че ще се получи доста добър, но масивен харпун- с ваша помощ естествено. :)
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Широчината на тялото в момента е 7 см.
Смятам да го направя под конус, при главата 4 см. отзад 7см.

Моментално след отворите за ластиците ще радуя тялото до 6.5 - 7см (подобно на каймана на омер) Раздувките ще са 12-13 см. дълги.
ще има раздувка сапочваща 25- 30 см.преди спусъковия механизъм която ще свърши до него.
Тялото ще е силно спеснато от двете страни.
Нещо подобно, но не се базикайте, че не съм спец по схемите.
Прикачени файлове
shema.JPG
shema.JPG (9.14 KiB) Преглеждано 1175 пъти
Аватар
alex_vp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alex_vp »

Миро, имам този модел на омер само, че е 90 см. ако искаш можеш да го вземеш да го ползваш като модел.
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Алекс мерси за предложението, това е само пример, иначе ще е доста по разтегнат и заоблен с много тънък страничен профил. ще е много трудно да го направя и знам, че ще ми отнеме много време :D
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Мирооо не се прай с Лъчо сте ги подкарали на поточната линия :lol: :lol: :lol:
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

Би ли пояснил с какво ще ти помогне това уширение при главата?И да попитам колко дебеили , колко на брои и на колко мм.изтъняват ластиците при съответния коефициент в случая?
Аватар
YordanDanev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от YordanDanev »

australia написа:
YordanDanev написа:Нищо неразбирам от харпуни, но ми е интересно и следя тези теми :)
Върти се покрай нас и няма да разбереш как ще хванеш шарпуна :D :lol:
Аз го бях хванал още преди повече от десет години, цяло лято се цамбурках на даляна до Равда.
Изображениеима ли комат кучета много
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

JIRO написа:Би ли пояснил с какво ще ти помогне това уширение при главата?И да попитам колко дебеили , колко на брои и на колко мм.изтъняват ластиците при съответния коефициент в случая?
Ластиците ще са 3x16мм. като единия ще се маха и слага когато ти е кеф.
Това на схемичката е само да се схване формата на тялото. При изтрел ще стабилизира тялото. Уширението ще намали значително тласъка от изтрела на горе отпред и надолу отзад. При такъв масивен харпун повратливоста ще е трудна особено при главата, а аз след като направя тялото се надявам, че съм намалил доста от съпротивлението на водата! Най добре ще ме разбереш като го направя! А за коефициенти не ме питай, аз не ги правя така. Аз съм на принципа проба и режа и така докато ми хареса. :D Това ми е третия харпун и съм сигурен, че ще е най добрия от трите.
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Аз го бях хванал още преди повече от десет години, цяло лято се цамбурках на даляна до Равда.
Пожелавам ти скоро пак да го хванеш :D
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Адвенчър , аъветвам те (ама дали ще ме послушаш си е твое решение :) )да опънеш една линия и изравниш задната широка с предната широка част.Това отпред на практика няма да върши чак такава работа както го обясняват на теория. ;)

В задната част разширяваме с цел да "напомпаме" обем и маса за да уравновесят макарата и тежкия (евентуално) спусък.А отпред колкото и тесен да го оставим -винаги ше е толкова широк , колкото със заредени ластици.Така че всичко по-тясно е само -теория ! :rock:
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Нещо такова смятам да е главата на харпуна. Погледната фронтално.
Прикачени файлове
глава.jpg
глава.jpg (10.99 KiB) Преглеждано 1088 пъти
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”