С лодка в морето

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Мънцата

Re: С ЛОДКА В МОРЕТО

Мнение от Мънцата »

Шморхи написа:Неее, това може да стане ясно много лесно. Идва Капитан Мънцони по нашата исикия, качва ни на уебеда....
Тва ши стане мнооого скоро :D
Шморхи написа:Аз мога ти покажа един човек, дето с едни ръжди, които бих метнал в казана, хваща повече и по-разнообразна риба от мен, па аз съм сложил прекрасно, чудесно ново чепаре и е толкова прекрасно, че чак ми идва аз да го наръфам. :wink:
Човече, кво ми говориш, аз като отида на Поморие с една чанта с около 150 чепарета, от убави по-убави /сигурно нямам само с перо от Амазонски папагал/, флуорокарбони-марбони и като ги гледам местните пичове с тез чаталчета и волти как го скубят бабакита :lol: Направо ми идва да си изям ....чепаретата райш ли :wink: А за оловата, никога, ама никога не бих повярвал, ако не ми се беше случило на мен :!:
Мънцата

Мнение от Мънцата »

Venkicha написа:Първо Шморхи с тежестите , сега Мънцата с формата на оловото - искати мъ довършити . Абе аз май хич за нищо не ставам . :smt017 Що ми запалихте чергата бре? И ся как ши си легна? Утре ши са правят нови тежести май. Наздраве! :drinkers:
Между другото, не знам за вас, но моите впечатления от изминалия сезон са - и сафрида и чернокопа вземаха предимно на пропадане :!: На клатене резултатите ми бяха в пъти по-лоши! Това го казвам във връзка с тежестите - при леко олово /30-50гр/, пропадането е мнооого по-бавно, да не говорим, че е изключено да се лови на котва. В тоя ред на мисли, ако пусна леко олово, докато стигна дъното, оловото е вече на 20 метра от лодката :wink: Затова за мен 80-100гр е перфектния избор :D

п.п. Пилкера го отричам тотално :!:
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Тука ще се съглася веднагически!
Пускам и в момента в който опра дъното, вече имам риби(понякога и преди да опра). Обаче сляза ли долу и почна ли да клатуркам, резултата е - 0(е, не задължително).
И си мисля(ма не сподялем, че е срам да не ме помислят за аджамия), че когато линията слиза надолу, такъма(т.е. бидемите) са добре разперени и привличат рибите. А като клатуркам нагоре-надолу с малка амплитуда, бидема прилепва, па и се опетлава за майката и куката играе, ма колко играе, тя си знае.
Тъй е! Пари за пилкери вече не давам. Един подарих на морето, още 3 имам за даване и ще си освободя едно деление за воблери за в бъдеще. :supz:
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
roko-koko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от roko-koko »

Най - накрая обобщихме при тихо време или без течение 80 грама ,при кофти време или при подводно течение 120 -150 грамови.За формата съм почти убеден че няма значение.Не съм съгласен и че като е на дъното чепарето почти не се хваща риба (за чернокопа говоря)защото по принцип лови от долу нагоре . С по-леко олово ако ти снася чепарето настрани е нормално да те нахапе сафрида преди да си слязъл на дъното . А бе има си някакви закономерности ама както казва Шморхи ръчичката е от голямо значение ,такъмите също (случвало се е единия ден с виолетово рехаво ламе хващаш доволно следобеда на същото място к.......ец лапа на ишел)а бе рибешка работа .Лека седмица ви пожелавам и късмет :D .
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Да излезе новата визия на Морския,тогава ще се включа и аз.
Иначе моето мнение е,че трябва да има риба,чак след това можем да
спорим за другите неща. :lol: :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
l14o
новобранец
новобранец

Мнение от l14o »

Зависи от условията използвам различни грамажи олово.Някой път особено вечер сме го набарвали сафрида в самия бряг дълбочина 6-7 метра, ако няма и течение слагам олово 60 грама.Няма смисъл да се мъча като и това потъва доста бързо на тази дълбочина.Мисля че 80-90 грама ако няма силно течение и големи дълбочини е най-доброто решение.Това е все пак ако ловиш с пръчка и макара иначе ако ловиш на ръка оловата започват от 150 грама.По принцип ако оловото е по издължено трябва да потъва по-бързо, защото има по-малко съпротивление.
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

Не поценявайте пилкера.30% от работата е негова заслуга.Не ангажирам никои.
Изображение
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Имам чувстото, че по-често рибата се плаши от пилкера, вместо да е привлечена. Поне при мен е така. Вярно е, приятели са вадили риби с пилкер пред мен, но...аз все си имам резерви.
По гръцко и аз вадих риби с пилкер, но тук не ми се е случвало. А колко лесно се закача по дъното...
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

не толкова че закача някои риба.по интересно че повлича ятото.
Изображение
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

С пилкер резултатите са ми били по-зле,
затова се отказах от този такъм.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
vlad_rad
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vlad_rad »

Мънцата написа:
Venkicha написа:Първо Шморхи с тежестите , сега Мънцата с формата на оловото - искати мъ довършити . Абе аз май хич за нищо не ставам . :smt017 Що ми запалихте чергата бре? И ся как ши си легна? Утре ши са правят нови тежести май. Наздраве! :drinkers:
Между другото, не знам за вас, но моите впечатления от изминалия сезон са - и сафрида и чернокопа вземаха предимно на пропадане :!: На клатене резултатите ми бяха в пъти по-лоши! Това го казвам във връзка с тежестите - при леко олово /30-50гр/, пропадането е мнооого по-бавно, да не говорим, че е изключено да се лови на котва. В тоя ред на мисли, ако пусна леко олово, докато стигна дъното, оловото е вече на 20 метра от лодката :wink: Затова за мен 80-100гр е перфектния избор :D

п.п. Пилкера го отричам тотално :!:
Абсолютно вярно :wink:
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

моите наблюдения примерно са че няма разлика,аз винаги съм ползвал пилкер и вадим еднакво количество,малко боли когато чернокопа гризне майката ама пък кеф цена няма :wink: :wink: :wink: пък и като ги имаш да стоят :lol:
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
Аватар
salmo
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от salmo »

Брей.... Два дена не съм влизал в любимата ми тема и вече две страници... :lol: Да кажа и аз нещо по темата , пък на някой може и да му е от полза :idea:
Когато виждам , че някой до мен хваща , а аз блея и трябва да се промени нещо ...ама какво бъркам и от къде да започна? Една риболовна линия има два края ...в горния край е човекът , рибарят т. е. аз , а на другия край е оловото , куршума , тежестта ... Еми по логично е да сменя тежестта(форма , грамаж , цвят , вирбел) вместо кунките , ако и това не даде резултат идва ред на чепарето (големина на куките , вид и дебелина на месината , перушината , ламето , дължина на бидемите , лакирането). След което (изброявам ги по степен на значение , поне според мен) идва ред на горният вирбел , видът и дебелината на основното влакно (монофил или плетеняк) , чувствителността на върха на пръчката както и дължината и екшъна или по скоро строя(твърд , мидъл или мек). И тук вече идва редът на "кунките" (макарата според мен има най-малко значение) , начина на замах и на клатене ...тактиката. Никой все пак не е роден научен..... :arrow:
To be continued.....
ИзображениеYou'll Never Walk AloneИзображение
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Хм ,аз вирбели не ползвам(или много рядко),запримчвам ухо в ухо.Когато морето е "мравки вода пият" основно 0.18 и 30-35 грама олово.И,като се замисля,повече от 60-70 грама олово(или пилкер) не съм слагал.
А сега де? :roll:
Аватар
salmo
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от salmo »

.... и като заключение мога да кажа , че всеки един компонент по линията "лодка - човек - олово" има значение макар и с различна важност... :yawinkle: Оловото (понеже за него иде реч) - задължително трябва да е с издължена ,вретеновидна , заострена и в двата края форма , тежината +90гр. и по възможност стационарен вирбел (за съжаление по магазините не продават такъв вид олова , за това се налага сам да си ги правя)

P.S. Не съм от най-големите привърженици на пилкерите , но имам добри попадения с този вид тежест (задължително без тройката) , лошото е че добрите и работещите са от 10лв. нагоре....
Всичко друго е компромис :!:
ИзображениеYou'll Never Walk AloneИзображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от лодка”