Риболов на скобар с мамка по р.Дунав

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

rumenfire
новобранец
новобранец

Риболов на скобар с мамка по р.Дунав

Мнение от rumenfire »

Здравейте , колеги искам да започната тази нова тема,въпроса ми е следният-може ли някой да ми обясни този риболов,монтаж и т.н. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Риболов на скобар с мамка по р.Дунав

Мнение от stich »

Порови се малко.Трябва да има такава тема!

Иначе ето почети от тук:

http://www.ribibg.com/index.php?p=get_a ... cle_id=204
Изображение
Аватар
TRAP
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от TRAP »

В тази статия е написано че най-резултатно е с 6м директен телескоп с което не съм съгласен.Има места на които става с директен но на повечето места си трябва въдица с водачи(болонезе,телемач или мач).Пише,че плувката е около 2гр да понякога също в зависимост от мястото върши работа 2-2,5гр но в повечето случай се използва 3-4гр.
Аз ходя по брега и викам рибката да идва тя при мен сега.
toni_ti
новобранец
новобранец

Мнение от toni_ti »

В тази статия става въпрос за времето по време на забраната, тогава водата е висока и рибата е в брега, така че за това си е прав човека, че с гол телескоп - 6м. е най удобно. Иначе през лятото когато водата е ниско и течението е по силно, тук си прав че трябва боло или друга въдица с водачи.
Аватар
TRAP
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от TRAP »

Явно не си добре запознат с Дунав.На доста скобарски места мога да те заведа именно при висока вода където с директен нямаш абсолютно никакъв шанс.
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

Колеги, то Дунава голям и места има за всичко и за всеки. Обаче как се пуска мамка без лодка? Според мен почти никак. Освен ако не е мамчица. :D . И как се вади скобар над килото с чип например 8м. :?: Ами ако удари и нещо като шаранче. Макарата определено ни дава предимства, а и рибата по Дунава не е екстасенс та да знае каква мислим да я ловим.
И по темата. Риболова с мамака е доста резултатен, но не само за скобар. Поне при мен излиза дунавска разна. Има един колега от Силистра, Венко се казва, който лови каквато риба си поиска в количества на които биха завидяли и рибарите с 300-400м. цедки. Ама той си е щекар и не знам дали ще вземе отношение по темата.
Последно промяна от dodo16 на Сря Яну 19, 2011 10:31 pm, променено общо 1 път.
Аватар
TRAP
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от TRAP »

Пуска се с плуване когато водата позволява.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

TRAP написа:Пуска се с плуване когато водата позволява.
Така е, през лятото във Видин съм виждал да внасят мамката с плуване, а като закачат с куката въжето много хитро го изтеглят на брега и пак го връщат :D !
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

G.Petkov написа: Така е, през лятото във Видин съм виждал да внасят мамката с плуване, а като закачат с куката въжето много хитро го изтеглят на брега и пак го връщат :D !
Знам че му викат Мамка-Бочка,на това!Ама не съм много запознат с тънкостите?
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Дунавска мамка

Натрошавате 3,4 (и повече в зависимост от торбата) стари хлаба на парчета приблизително около 5,8см.Грубо,на око.
Преди да напълните торбата с хляба трябва да поставите 2,3 (и повече) едри камъка.
Желателно е да са кръгли речни без остри ръбове за да не прорежат мрежата,и с големина на дребен пъпеш.
Толкова трябва да утежните,че когато хвърлите мамката тя да потъне възможно най-бързо.
Сухият хляб е пълен с въздух и при не достатъчна тежест ще отнесе торбата с метри по течението.
След като добре натъпкате торбата (Аз го правя като държа края на мрежата и завъртам торбата докато се получи
хубав стегнат вързоп) с края който остава стягате много здраво металната халка.Направете няколко възела и намотавайте.
Не разчитайте само на един.Въженцето от торбата,което остане да стърчи накрая напъхайте в мрежата.Просто да не стърчи нищо,
което да попречи на риболова ви.Готови сте да хвърляте.Трябва да размотаете толкова влакно,колкото мислите че ще е необходимо,като совалката
заклещвате между камъни или омотавате някъде където е възможно това.Тя трябва да е 5-7метра в посока срещу течението за да се избегне получаването
на огромен корем от влакното под водата.
Това е при положение че сте сам и няма кой да държи и развива влакното.
Ако е с плуване (при по-солидните мамки) пускате се няколко метра преди желаното място по течението и когато достигнете желаната точка просто пускате торбата.Внимавайте да не омотаете краката си във въжето (влакното)
Ако хвърляте от ръка (за по-малките мамки) развийте и до колкото позволява подредете добре размотаното влакно за да не се омотае при хвърлянето.
При замаха (най-добре да е от долу) дръжте бочката колкото в възможно по-плътно до халката.Ако хвърляте с дясната ръка с лявата придържайте леко
влакното по време на полета за да задържите бочката до халката.Така ще избегнете нежалано омотаване,което се оправя единствено с изкарването на
мамката от водата и повторното и хвърляне-загубено количество хляб и петкратно увеличено тегло на останалия в торбата.
Мамката е хвърлена на желаното място.Оставете влакното хлабаво за минутка две докато хляба се напои и натежи след което бавно опънете влакното
до положение при което бочката почти се скрие под водата оставяйки над себе си единствено малка вълничка по която линията ви безпроблемно да преминава.
Не се старайте плувката ви да "ближе" едва ли не бочката.Спазвайте едно нормално разстояние от 10-20см.Кълве различно.Някой път до бочката друг път на метър (на вътре) от нея,а вече всеки сам преценява колко след бочката да изтича.
Като за финал искам да кажа,че на совалката се навива толкова влакно колкото смятате че ще е максималното разстояние от брега на което бихте облавяли,НО умножено по 2,тъй като често се случва линията да се омотае в бочката и точно тогава ще ви е нужен този запас за да я издърпате до себе си развивайки совалката.И още нещо: Ако бочката е монтирана по неразглобяем начин към влакното (с кука тройка например) трябва предварително да сте нанизали халката.
Ще се радвам ако съм бил полезен!
Успех!

Изображение

Забележка:
Така процедирам аз.
Ако някой е на различно от моето мнение нека да не ме има за враг. :wink:
Последно промяна от stich на Чет Яну 20, 2011 1:07 am, променено общо 1 път.
Изображение
rumenfire
новобранец
новобранец

Мнение от rumenfire »

БЛАГОДАРЯ stich ТОЗИ МАТЕРИАЛ БЕШЕ ДОСТА ИЗЧЕРПАТЕЛЕН.... :)
Аватар
TRAP
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от TRAP »

stich написа: Не се старайте плувката ви да "ближе" едва ли не бочката.Спазвайте едно нормално разстояние от 10-20см.Кълве различно.Някой път до бочката друг път на метър (на вътре) от нея
Да но понякога рибата взима само ако е оближеш бочката или минеш съвсем близо до нея.Миналата година ми се случи точно така на няколко пъти и повечето кълванета бяха на самата бочка.Иначе има случаи пък когато взима и на возене далеч от мамката.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Така е Момчи,ма нали мателиала е за колеги без опит с мамките.
По-добре да се пазят от бочката. :wink:
Изображение
tenesista_
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tenesista_ »

Практикувал съм риболов на мамка през есента при 8-9 градуса на водата но се чудя дали този тип риболов би бил удачен през студени месеци като февруари когато темепературата е не повече от 4-5 градуса? Моля само колегите които имат опит да споделят своите наблюдения през тази част на сезона
Аватар
TRAP
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от TRAP »

Няма резултат.Око е топло може да даде резултат март.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”