Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Сомски,тайни!№1!
Модератор: sapuna
Гембъл,дразни ме нагласата,че трябва да се улови на всяка цена!Риболовът е хоби,а не смисъл на живота!Редовно ме псуват от брега,че ще им закача въдиците!И са готови да те разкъсат,заради едно влакно,кука или риба.Никой не е научен да прощава,едва при нещастие в семейството разбираш,колко е безмислено да си агресивен срещу себеподобния.Нека ти скъса,нека ти счупи пръчката!Винаги има втори път!Ако повториш грешката,значи не ставаш за тая работа!С 1.0мм.мога да дръпна S-класа със зъби 2-3 метра!Вервай ми!Пробвайте,бе!

- gembala
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Троли не искам да споря с теб, ама колко пъти в живота на един сомаджия се случва да му удари сом 80-100 кг???
Мисля, че се броят на пръстите на едната ръка.
Та струва ли си те питам риболова да се превръща в негативна емоция след като си изпуснал една такова добиче по собствена вина защото си се правил на пич и си ползвал такъми по-подходящи са щука или бяла риба?
Мисля, че се броят на пръстите на едната ръка.
Та струва ли си те питам риболова да се превръща в негативна емоция след като си изпуснал една такова добиче по собствена вина защото си се правил на пич и си ползвал такъми по-подходящи са щука или бяла риба?
Троли-ти батко въобще не си в час.Говориш си ей така.Риболова на кльонк наистина няма нищо общо с риболова,който провежда Кроки.Съгласен съм,че неговия е майсторски.Но не искам да обсъждам глупави разсъждения.Троли тези момчета от Хасково ги познавам задочно.Случката я зная преди да я отразят в списанието.Не си ми интересен.До мен в момента седи момче,което е извадило 74кг сом на косене с 0.40.Така,че нищо ново не ми казваш.Правиш се на интересен,като намесваш различни дисциплини.Кажи ми какво искаш да кажеш.Колегата с горните постове ти е обяснил всичко и това е правилното и верното.Той казва,че сом не е ловил,но явно от риболов разбира.
- gembala
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Троли, много неща са изписани в наши и чужди форуми по темата.
Та затова ми се струва безсмислено да се прави сравнение между двата вида риболов и използваните такъми.
Никой не казва че кльонка е фин начин на риболов, има си хамалогия и затова се използват нужните такъми както у нас така и по света.
Лично аз съм имал успех със сомчета до 4 кг. на Марица при дънен монтаж, като за целта използвах шаранска пръчка и по-ячка корда.
Тепърва след забраната смятам да наблегна сериозно на спининга и сомовете като смятам да взема няколко частни урока от колегата Кроки ако няма нищо напротив
Та затова ми се струва безсмислено да се прави сравнение между двата вида риболов и използваните такъми.
Никой не казва че кльонка е фин начин на риболов, има си хамалогия и затова се използват нужните такъми както у нас така и по света.
Лично аз съм имал успех със сомчета до 4 кг. на Марица при дънен монтаж, като за целта използвах шаранска пръчка и по-ячка корда.
Тепърва след забраната смятам да наблегна сериозно на спининга и сомовете като смятам да взема няколко частни урока от колегата Кроки ако няма нищо напротив

- krokibg
- учете се от него
Недейте да се дръгнете за такива работи.Сега ще кажа нещо което искам да го асимилирате много внимателно.Няма сом 50-80-100кг,който да неможе да бъде изваден със тези такъми със който ловим сомовете по Марица.Утре ще кажа за това на мойте хора та да се посмеем.Гембъл,Телето и другите хора ходят на кльонк от години и всеки път човек се опитва да се застрахова срещу късанета и откачане на трофейните риби,който ходят да гонят със такава жар.Въоръжават се със такъми които биха им гарантирали изваждането на тази риба без рискове от късане и затова правят тези дебели такъми със стоманети поводи и мног-много здрави пръчки.Има толкова много извадени големи сомове у нас на 0.50 мм корда още преди да навлезнат у нас Бреидовете.Каква е разликата от ваденето на 40 кг риба от брега и същите килограми риба от лодка ???? Много голяма !!! Със тези такъми с които ловим,няма проблем да извадим и 100 кг риба до лодката,но борбата ще е доста дълга и неравна но не и невъзможна.Докато Телето и компания,ще го извадят за максимум 30-40 минути.То това е и тяхната цел,да направят такъв здрав такъм че да не се борят часове наред с тези големите риби.Лодката дава много преимущества,подвижна е и ако сома тръгне да дърпа,може да разкарва лодката из язовира като пръскачка из лозе заедно със хората в нея.А от брега,мърдане няма,може да имаш възможност на някои места да го пуснеш да ходи надолу и на горе по течението но това нещо с разходките свършва до първие дървета,храсти или по-голяма дълбочина.Така че,както казва Троли,ваденето от лодката на голяма риба е много по лесно отколкото да извадиш такава от брега защото това зависи единстванно от човека държащ спининга и от неговите умения и най-вече търпение.Сома се предава бързо,ако му се даде повече напън,но това пък зависи от линията и от това къде и как е забоден от тройките на воблера.Ако е налапал целия воблер,шансовете да протрие конеца са много големи70% за сома,така че пак се иска майсторлък и човек да не се доверява на конците,както аз няколко пъти съм правил,за да видя аджеба за какво става дума.Протрива си конеца за максимум 5 минути,колкото и да е здрав.Проволката няма как да протрие,защото всеки знае от какъв материел е направена.Що се однася до това колко големи сомове има във Марица,само ще кажа че когато бях дете,баща ми и компания донесоха във къщи сом с тегло над 70кг.Има изваден и 50 кг,такива по 30-40-изобщо няма да ги мисля,защото има достатъчно извадени.Защо да няма и 100кг,какво му пречи да израстне от 70 до 100кг ???? Аз мисля че нищо !!!! Така че момчета,място за съпоставки при двата начине няма,просто едните си имат един начин на ловене,другата част - спинингистите си имаме други начини за ловене.Само накрая ще кажа,че изваждането на голяма риба от Марица е проблем само тогава когато мястото на което се лови,е много дълбоко и няма начин да се достигне до рибата със кука в ръка.В повечето случай,за наше щастие ходиме на групи по двама-трима и си помагаме.Газиш до мястото до което може да се нагази и когато го докарат сома до брега,той е изваден за отрицателно време,ако неможе да се гази,тогава се иска майсторлък да го докараш до брега и да се бориш не само със рибата,но и със течението което помага на сома и то доста коварно.Чао за сега че пак се разписах. 

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Теле,значи излиза,че който не лови сомове разбира и обратно!Защо винаги търсиш конфронтация с мен?Ти си най-великия,и "колегата с горните постове те признава"!Ти общуваш с хора,които не ловят!Защо?Бъди толерантен и признай,че има и други достойни начини за улов на сом!Дали е на дъно,плувка,силикон,тролинг,спининг или кльонк улова на трофеен сом е приятно изживяване.Кльонка не е №1!Просто метод!Има и други хора на този свят,не си само ти!

- gembala
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Троли, нито Телето познавам нито Кроки
Зачетох се в темата и ми направи впечатление че оспорваш одавна отвърдени методи на риболов
Тук не става въпрос за заяждане или за доказване кой е по правилния или спортменски начин.
Мен кльонка не ме влече и не смятам да го практикувам ама и не го отричам като начин на риболов.
Такъмите при този риболов са изпитани и доказани в годините и дават резултат.
Кроки ми се струва че е един от новаторите на спининговия риболов на сом в река или поне единствения който пише затова и успехите си без да скъпи информация.
Зачетох се в темата и ми направи впечатление че оспорваш одавна отвърдени методи на риболов
Тук не става въпрос за заяждане или за доказване кой е по правилния или спортменски начин.
Мен кльонка не ме влече и не смятам да го практикувам ама и не го отричам като начин на риболов.
Такъмите при този риболов са изпитани и доказани в годините и дават резултат.
Кроки ми се струва че е един от новаторите на спининговия риболов на сом в река или поне единствения който пише затова и успехите си без да скъпи информация.
Не съм в час,говоря ей така,глупави разсъждения,познавам задочно,списание,интересен,косач/бракониер/,правилно,верно,не ловил,но разбира!Teleto написа:Троли-ти батко въобще не си в час.Говориш си ей така.Риболова на кльонк наистина няма нищо общо с риболова,който провежда Кроки.Съгласен съм,че неговия е майсторски.Но не искам да обсъждам глупави разсъждения.Троли тези момчета от Хасково ги познавам задочно.Случката я зная преди да я отразят в списанието.Не си ми интересен.До мен в момента седи момче,което е извадило 74кг сом на косене с 0.40.Така,че нищо ново не ми казваш.Правиш се на интересен,като намесваш различни дисциплини.Кажи ми какво искаш да кажеш.Колегата с горните постове ти е обяснил всичко и това е правилното и верното.Той казва,че сом не е ловил,но явно от риболов разбира.

Ге,не оспорвам,а напомням за другите методи на риболов на сом!Сом,на кльонк е най-лесния метод за улов на сом!Защо?Отговорете си сами!Всички останали са по-трудни и по-малко резултатни!Факт!Но ,фактите се променят ежегодно!Аз и тролингистите,и Кроки със спинингистите по Марица променяме тази заблуда!

Троли ти болен ли си от нещо?Не спря да говориш глупости.Какво изразяваш с тия бъртвежи.Хванал си един сом на влачене,а до колкото помня даже не си го вадил ти. И се опитваш да учиш всички кльонкаджии с какви такъми да ловим.Казвам всички,защото 90% ловим с еднакви такъми.Говориш колкото да не заспиш-и то само глупости.Хайде спри се малко.Като нямаш желание да слушаш мен-послушай другите какво ти казват.Може все пак да научиш нещо.Повече ще е от това,което знаеш.
Кои са другите?Не са един,а 5-10?Няма да ти се отчитам!Като не ти харесвам има и други програми!Ти учиш на преклонение!Не!Всеки трябва да почувства себе си и да се стреми да бъде добър в живота!На теб оставяме да си №1!Ти не ме учиш,а ме хокаш!Ти не учиш аудиторията във форума,а се самозадоволяваш с моята особа!Бъди си №1 или №?Ти си си,ти!Ние сме си,ние!

Не , не е болен , а е философ човека ! Мисля си , че просто се е пообъркал малко с избора на форумите в нета ... ! Иначе , ако пише нормално за риболовните си успехи и неуспехи , на подходящото място , сега можеше всички да знаеме нещо повече за риболова на бялата и костура на Жребчево да речем ! Ама пусто да остане ... влече си го сомския риболов и това си е ... Заради тия сомски теми на времето го фраснаха от FM , и па са му на сърцеTeleto написа:Троли ти болен ли си от нещо?Не спря да говориш глупости.Какво изразяваш с тия бъртвежи.