Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Избор на лодка за спининг риболов
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Избор на лодка за спининг риболов
Реших да си купувам лодка за спининг риболов на хищници, но се затруднявам в избора си. Това , което мога да кажа, е че основно ще ловя сам , което означава ,че и лодката ще я пренасям и подготвям сам, мисля без колесар,може би надуваема, пренасяйки я на тавана на колата или в изпуснато състояние в багажника...Също така ,мисля да е с ел. двигател с по малка мощност.Парите ,които мога да отделя са около 1000 лева.Рових много из нета, но избора е много голям, и не мога лесно да отсея добрите оферти.Разбрах , че най-добрата материя е хипалона, следван от пвц-то,което е добре да е с по голяма дебелина, също се двоумя с какъв под да е....Ще се лови основно на по малки водоеми, пресевни, широки участъци на реки..Ще се радвам колегите ,най вече запалени щукари да ме насочат към правилния избор като модификация и марка...
Единственото по смислено , което намерих в нета е това http://grandlodki.com/index.php?option= ... &Itemid=26

Re: Избор на лодка за спининг риболов
Без да претендирам за кой знае каква компетнтност,мисля, че на твоите изисквания отговаря надуваема лодка с дължина около 2,60,с търдо дъно и двутактов мотор до 4кс.Марката на лодката и мотора не са толкова важни,стига мотора да не е руски и лодката да не е от пвц.Въпроса подлежи на обсъждане,разбира се.
-
- вече хвърля и на тежко
Виж това може да ти свърши работа http://www.bulstar.bg/upl_doc/promo/ . Поздрави
по добре 330;55кг двигател около7-8коня 270 емалка
-
- ще става разбирач
Здравей колега,
Аз мислих по същият казус като теб есента и реших въпроса си с една
Zodiak Cadet S с дървен под на 2.60 метра..тази :
http://www.defender.com/inflatables/inf ... /cadet.htm

Лодката тежи около 30-ина килограма и е напълно възможно да си я събираш и разглабяш сам,да я пренасяш и пускаш на вода сам. За сам спинингист е комфортна,за двама става интимно,но не и невъзможно. Избрах нея,защото все пак е марка с добро име,правена е във Франция(ако не греша) и ползвани,но запазени лодки вървят в момента около 500-700 лева ,в зависимост от състоянието им и апетита на продавача. Моята я взех за 600 лева и мисля,че направих добра сделка.
Поздрави!
p.s.Изборът си направих от това,че ще я обслужвам сам и без колесар.Ако лодката е над 2.85 и тежи 45-50 кила и нагоре,става трудно и отиваш на колесар,а аз именно от това искам да избягам.По-голяма лодка с колесар си имам,търсих именно такава,за малки водоеми и обслужване ,,на ръка,,.
Аз мислих по същият казус като теб есента и реших въпроса си с една
Zodiak Cadet S с дървен под на 2.60 метра..тази :
http://www.defender.com/inflatables/inf ... /cadet.htm

Лодката тежи около 30-ина килограма и е напълно възможно да си я събираш и разглабяш сам,да я пренасяш и пускаш на вода сам. За сам спинингист е комфортна,за двама става интимно,но не и невъзможно. Избрах нея,защото все пак е марка с добро име,правена е във Франция(ако не греша) и ползвани,но запазени лодки вървят в момента около 500-700 лева ,в зависимост от състоянието им и апетита на продавача. Моята я взех за 600 лева и мисля,че направих добра сделка.
Поздрави!
p.s.Изборът си направих от това,че ще я обслужвам сам и без колесар.Ако лодката е над 2.85 и тежи 45-50 кила и нагоре,става трудно и отиваш на колесар,а аз именно от това искам да избягам.По-голяма лодка с колесар си имам,търсих именно такава,за малки водоеми и обслужване ,,на ръка,,.
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Извинете ме колеги че,се намесвам след толкова капацитетни мнения,но моето виждане е че в рамките на 1000 лв. неможеш да си купиш нищо което, ще те задоволи и ще бъдеш доволен дълго време.Тук се тръгва по една така наречена наклонена плоскост,която ако не си дадеш навреме равносметка ще продължиш да се парзаляш дълго,т.е:
Повечето от нас вкл. и аз тръгваме от позицията на парите т.е възможно най-евтино,било то лодка,било то двигател ,но след като влезем на вода осъзнаваме недостатъците си,или предимствата на колегата донас.
Малката и евтина лодка води след себе си един куп неудобства, да оставим на страна че,всеки път ще я сглобяваш и разглобяваш за което се иска време ,усилие и малко нерви,особено в края на всеки риболов когато си малко или много уморен тепърва трябва да разтоварваш багажи да миеш лодка и съответно да я разглобиш,сгънеш и най- грижливо да я прибереш в автомобила ,като през цялото това време внимаваш да нея суркаш по пясъка или да не остава пясък по нея когато вече си я згънал защото след 10 риболова ще прилича на парцал,издрана и на петна.Това всичкото нещо се постига трудно да не кажа непосилно за един човек и искаме да си вземем дружинка,но какво се получава когато 2-ма души ловят от лодка 2.5-2.7м(ЗАТВОР ЗА МАЗОХИСТИ),няма къде да се обърнеш,краката те заболяват в колената от свитата стойка, а ако станете двамата да упражнявате кастинг трябва да пазите равновесие едва ли не.И не на последно място идва и въпросът с предвижването,което в много случаи се оказва ад за теб .Там където местата за облавяне са наблизо до бивака добре ама в повечето случаи се оказва че трябва да се мине един преход от 5-7-10км.който в аеуфориата си за ловене на риба ви се струва цяла вечност път,защото тази малка лодка неможе да глисира ако ще и 100к.с.двигател да и сложиш. И на последно място искам да ти кажа че ако те хване лошо време във водата работата ти е спукана,неможеш да избягаш защото нямаш бързина и при вятър над 4м. в секунда всяка вълна ти е на гости(в лодката).С всичко можеш да направиш компромис но със здравето не нали?
Оф много се отплеснах но мога още много да кажа:
Приветствам за това да обмислите добре покупката и да не давате излишни пари на вятара.
В случаи че не разполагате с много пари наи-евтината и що годе добра комбинация е :
лодка 3.30 метра пвц + двг.10 к.с,ако искаш да глисира с 2-ма - 15 к.с , а ел. двигателя който искаш да закупиш не е задължителен той само увеличава шанса за по-добър улов
като маневрира по-точно и по-безшумно.
Надявам се че съм помогнал,желая ти успешен избор
Повечето от нас вкл. и аз тръгваме от позицията на парите т.е възможно най-евтино,било то лодка,било то двигател ,но след като влезем на вода осъзнаваме недостатъците си,или предимствата на колегата донас.
Малката и евтина лодка води след себе си един куп неудобства, да оставим на страна че,всеки път ще я сглобяваш и разглобяваш за което се иска време ,усилие и малко нерви,особено в края на всеки риболов когато си малко или много уморен тепърва трябва да разтоварваш багажи да миеш лодка и съответно да я разглобиш,сгънеш и най- грижливо да я прибереш в автомобила ,като през цялото това време внимаваш да нея суркаш по пясъка или да не остава пясък по нея когато вече си я згънал защото след 10 риболова ще прилича на парцал,издрана и на петна.Това всичкото нещо се постига трудно да не кажа непосилно за един човек и искаме да си вземем дружинка,но какво се получава когато 2-ма души ловят от лодка 2.5-2.7м(ЗАТВОР ЗА МАЗОХИСТИ),няма къде да се обърнеш,краката те заболяват в колената от свитата стойка, а ако станете двамата да упражнявате кастинг трябва да пазите равновесие едва ли не.И не на последно място идва и въпросът с предвижването,което в много случаи се оказва ад за теб .Там където местата за облавяне са наблизо до бивака добре ама в повечето случаи се оказва че трябва да се мине един преход от 5-7-10км.който в аеуфориата си за ловене на риба ви се струва цяла вечност път,защото тази малка лодка неможе да глисира ако ще и 100к.с.двигател да и сложиш. И на последно място искам да ти кажа че ако те хване лошо време във водата работата ти е спукана,неможеш да избягаш защото нямаш бързина и при вятър над 4м. в секунда всяка вълна ти е на гости(в лодката).С всичко можеш да направиш компромис но със здравето не нали?
Оф много се отплеснах но мога още много да кажа:

Приветствам за това да обмислите добре покупката и да не давате излишни пари на вятара.
В случаи че не разполагате с много пари наи-евтината и що годе добра комбинация е :
лодка 3.30 метра пвц + двг.10 к.с,ако искаш да глисира с 2-ма - 15 к.с , а ел. двигателя който искаш да закупиш не е задължителен той само увеличава шанса за по-добър улов
като маневрира по-точно и по-безшумно.
Надявам се че съм помогнал,желая ти успешен избор

ЛОШОТО ВРЕМЕ ПРЕЧИ НА БОЛНИТЕ НЕ НА ЛУДИТЕ
-
- новобранец
Много лошо, че разполагам само с 1000 лева, за които май ще мога да взема нещо качествено само 2 употреба, аз отскоро се запалих по щукарския риболов, и много ме е яд ,че от 4 човека , на 1 излет за щука на блесна , само аз останах зарибен, ина4е ситуацията, а и сумата щеше да е много по добра...
..но засега положението е такова

Тази е 1320лв. и е 3.30м. чисто нова можеш да поръчаш на телефон 0899999987. Този телефон е във Варна. Пращат я по куриер без оскъпяване. Има по-малки и по-големи. По мое мнение тази е идеална за 1 или 2 рибари. Този двигател на снимката е малък (3.3 коня) Ако имаш възможност 8-10 коня. По-горе колегата е прав,че при вълни е трудно с малка лодка и малък двигател (случвало ми се е ).
- Прикачени файлове
-
- Photo-0005.jpg (73.1 KiB) Преглеждано 4642 пъти
-
- ще става разбирач
Колега Гари Палистър ,
Важно е да определиш правилно приоритетите си:
1. Колко човека ще ловите.
2.В какъв тип водоеми.
3.Как ще я транспортираш и съхраняваш.
Виждам,че ти си определил тези въпроси ясно и според мен няма какво да се заглеждаш по лодки над 3-те метра. И аз искам такава в твоята ситуация,но ако може да е чужда -някой друг да я обслужва,а аз само да се возя и да ловя с нея.
Казах достатъчно,изборът и цената му са за теб.
Поздрави!
Важно е да определиш правилно приоритетите си:
1. Колко човека ще ловите.
2.В какъв тип водоеми.
3.Как ще я транспортираш и съхраняваш.
Виждам,че ти си определил тези въпроси ясно и според мен няма какво да се заглеждаш по лодки над 3-те метра. И аз искам такава в твоята ситуация,но ако може да е чужда -някой друг да я обслужва,а аз само да се возя и да ловя с нея.

Казах достатъчно,изборът и цената му са за теб.

Поздрави!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Ако ще е за малко водоеми и риболов на спиниг
погледни тези http://www.lodki-varna.com/sportex.html или както те посъветва Митко Зодиак на старо. Това са най-леките варианти. Цените и в двата случая влизат в бюджета ти.
За мотор в малките язовири не ти трябва бензинка, пък и електриката си е хамалогия, на гребала и облавяне на местата, поне така правих аз когато практикувах такъв риболов.
Ако ще влизаш в големи язовири ще влачиш/ бучкаш и си готов да отделиш по 2 часа всеки излет за мъкнене, миене, сгъване подреждане на багаж си вземи 3,30 и нагоре лодка и мотор МИНИМУМ 10 коня.
В София се намират лодки с балон 45, алуминиев под на 3,30 за 1200 лв
погледни тези http://www.lodki-varna.com/sportex.html или както те посъветва Митко Зодиак на старо. Това са най-леките варианти. Цените и в двата случая влизат в бюджета ти.
За мотор в малките язовири не ти трябва бензинка, пък и електриката си е хамалогия, на гребала и облавяне на местата, поне така правих аз когато практикувах такъв риболов.
Ако ще влизаш в големи язовири ще влачиш/ бучкаш и си готов да отделиш по 2 часа всеки излет за мъкнене, миене, сгъване подреждане на багаж си вземи 3,30 и нагоре лодка и мотор МИНИМУМ 10 коня.
В София се намират лодки с балон 45, алуминиев под на 3,30 за 1200 лв

-
- новобранец
Добре, ще конкретизирам.Става въпрос за пресевните на Тунджа, където с лодка ще обхождам много повече места за щука.За там дали ще ми трябва този ел. двигател, или само с греблата...Досега не съм ходил на Жребеца, а там казват че щуката доста се е развъдила, дали там с по малка лодка няма да ми е трудно...
garypallister,
ползвам понякога за захранване една руска гребна 2.5 с меко дъно и не можеш да се изправиш в нея. Надали е удачна за спининг следователно минаваш на вариант твърдо дъно.Комплекта лодка-двигател/независимо електрически или бензинов маломощен теглото е приблизително еднакво/ ще трябва да ги пренасяш по отделно.С друти думи преценяваш какво тегло ти е по силите на отделните части и според парите избираш лодката.Колкото по-голяма толкова по-добре.Двигател би могъл да купиш и по-късно.Да смениш късата лодка с дълга винаги ще си на загуба.Като чета из форума като че ли много така започват с къса и после я сменят за по-дълга.Лично аз надуваема втора употреба бих взел само в краен случай.Ма на пренасянето на по-голямо тегло му се намира колая-колела,колички и така.Може би лодка около трите метра с твърдо дъно е твоят вариант. Тази с която захранвам понякога/2.5/ влизам със страх и престанах да я взимам от сина.
ползвам понякога за захранване една руска гребна 2.5 с меко дъно и не можеш да се изправиш в нея. Надали е удачна за спининг следователно минаваш на вариант твърдо дъно.Комплекта лодка-двигател/независимо електрически или бензинов маломощен теглото е приблизително еднакво/ ще трябва да ги пренасяш по отделно.С друти думи преценяваш какво тегло ти е по силите на отделните части и според парите избираш лодката.Колкото по-голяма толкова по-добре.Двигател би могъл да купиш и по-късно.Да смениш късата лодка с дълга винаги ще си на загуба.Като чета из форума като че ли много така започват с къса и после я сменят за по-дълга.Лично аз надуваема втора употреба бих взел само в краен случай.Ма на пренасянето на по-голямо тегло му се намира колая-колела,колички и така.Може би лодка около трите метра с твърдо дъно е твоят вариант. Тази с която захранвам понякога/2.5/ влизам със страх и престанах да я взимам от сина.
Здрасти ,колега! Тоя сезон ползвах зодиак 285 с твърдо дъно по твоите места + жребчево. Обслужвах я сам , но и до 310 ; 320 ще се справиш . По-голяма по-добре , сега си търся над 3 метра. ЗА ЩУКА ел. мотор ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! УСПЕХ!
Здравей колега, ползмам лодче сузуки (suzumar) 265 основно за спиниг и то по Дунава - страшно съм доволен от лодчето и не бих я сменил за по-голяма! Единствено моторчето тоз сезон ще се промени - сега е с едно чудо на руската техника Салют Э - е с него е вече приключение! Лодчето си го карам надуто върху покрива на колата и надуто го съхранявам - подпряно на стената на гаража! Т.е. като тръгвам за риба - бия няколко помпи да оправя налягането и върху покрива - вързано с колани! На гйола само сваляш и си на вода! Двама човека спокойно си къпем блесните и воблерчетата!
- evilduck
- научил се да хвърля
ето ти линк(http://www.youtube.com/watch?v=Z6uaWrhG ... re=related) от купата на русия по спининг, мисля че ще си отговориш сам ,лодките са от 2.7до 3.00м.двигатели до 15кс.Естествено твърдо дъно.Аз имам пластимо на 2.7 карам я на покрива на колата.Свалям и я качвам сам.