Съвет за дебелина на влакно.

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Аватар
Rado S.
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Съвет за дебелина на влакно.

Мнение от Rado S. »

Здравейте, очаквам мнения по въпроса, колко според вас е оптималният размер за влакно, ако се използва за сърф кастинг, с оловна тежест 80-100 гр. Размера на рибите не ги вземаме предвид, защото повече от 1кг не се очакват, важно е да може да се замята максимално силно и далече :D
Трите влакна с които имам опит, но използвайки ги само за бомбарда на 0.18" са С-Force Trabucco, Mustad Ayaka, Gamakatsu - G-line Topcaster Fluo I. Та най-вероятно пак тези марки ще си купя, но не съм сигурен към кой размер да се ориентирам, предполагам че ще е между 0.18...до към 0.25..но всяко мнение ще бъде оценено :drinkers:
Последно промяна от Rado S. на Сря Яну 26, 2011 7:44 pm, променено общо 1 път.
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Re: Съвет за дебелина на влакно.

Мнение от David Kamenov »

Gamakatsu - G-line Topcaster Fluo I на този вид ти препоръчвам да си вземеш 0.28
S-Force Trabucco на това максималния размер е 0.25 но е като на гамакатсуто
Mustad Ayaka и на това ти препоръчвам да си вземеш 0.267 успех в избора.
Риболова е хоби.Наслука :)
Аватар
Rado S.
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Rado S. »

David Kamenov написа:Gamakatsu - G-line Topcaster Fluo I на този вид ти препоръчвам да си вземеш 0.28
:? Наистина ме учуди твоя съвет, аз си мислех че ще мина с 0.22 някъде. Един колега в този форум беше споменал за много добър "начин" за проба на влакна...закачаш кантар от едната страна на влакното, другата страна се застопорява и дърпаш докато се скъса, така се разбира "издръжливостта" и колко кг. реално издържа (според него 50-75% от написаната), но като не знам колко кг. развива тежината в крайната/критична точка в моя случай няма как да разбера и какво влакно ми трябва..тъй де слушам и попивам :D , пък може някой да е правил и опит с олово, кантар, въженце, формули за кинетична енергия :D ако има такива да си признаят веднага :twisted:
p.s: аз и на марката PENN харесах едни влакна ама цената отива на 40 лв. което е двойно в сравнение с упенатите по-горе...
xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от xt33m33 »

2-3 влакна съм мерил на които пише 0.223 а се оказват 0.24 0.25 :mrgreen: та си е относително...ама иначе 0.22 сигурно би свършило чудесна работа,а ваанги има и друга опция-плетеняк... :)
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Rado S. написа:
David Kamenov написа:Gamakatsu - G-line Topcaster Fluo I на този вид ти препоръчвам да си вземеш 0.28
:? Наистина ме учуди твоя съвет, аз си мислех че ще мина с 0.22 някъде. Един колега в този форум беше споменал за много добър "начин" за проба на влакна...закачаш кантар от едната страна на влакното, другата страна се застопорява и дърпаш докато се скъса, така се разбира "издръжливостта" и колко кг. реално издържа (според него 50-75% от написаната), но като не знам колко кг. развива тежината в крайната/критична точка в моя случай няма как да разбера и какво влакно ми трябва..тъй де слушам и попивам :D , пък може някой да е правил и опит с олово, кантар, въженце, формули за кинетична енергия :D ако има такива да си признаят веднага :twisted:
p.s: аз и на марката PENN харесах едни влакна ама цената отива на 40 лв. което е двойно в сравнение с упенатите по-горе...
Може и 0.22 но знаеш ли каква риба може да искочи от водоема ? но най-добре 0.25 или 0.26
Аватар
Rado S.
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Rado S. »

David Kamenov написа: Може и 0.22 но знаеш ли каква риба може да искочи от водоема ? но най-добре 0.25 или 0.26
Ами "водоема" е море :D . А евентуалният улов илария, платерина и кефал. За това казвам , че е важна тежината, а не улова, защото кефал повече от 700-750 гр не съм виждал като изключим тези в МЕТРО :D Тежината и нейното тегло при замятането е решаващият фактор за дебелината на влакното, а не големината на рибата както разбирате...
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от riibok »

Как ще издържи влакно 0.22 на 100 гр.тежест и то на здрави засилки?!
0.28,0-30 е по-реалистичен размер за платеринки :wink:
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

riibok написа:Как ще издържи влакно 0.22 на 100 гр.тежест и то на здрави засилки?!
0.28,0-30 е по-реалистичен размер за платеринки :wink:
И аз това се опитвам да му кажа че оловото на 0.22 ще отиде в морето ама тои си мисли че ще мята олово 50гр
timo1
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от timo1 »

David Kamenov написа: И аз това се опитвам да му кажа че оловото на 0.22 ще отиде в морето ама тои си мисли че ще мята олово 50гр
А теб нема ли кои да те спре вече :evil:
Lakoz
новобранец
новобранец

Мнение от Lakoz »

Rado S. написа:
По това можеш да разбереш на колко килограма се къса, но забравяш факта еластичност на пръчката/аванс на макарата.
Аз лично съм ловил платерини с 4 метрова сопа, 0.25 влакно (не помня марка) и макара на Окума.
При избора на влакно и то за Черно море, не е толкова важно колко издържа, защото рядко ще хванеш нещо по-голямо от 1килограм.
В магазина ако питаш, със сигурност ще ти дадът по-добра информация, защото когато даден клиент си купи влакно, съответно когато се върне в магазина, изявява своите впечатления/забележки.
Питай в някои рибарски, със сигурност няма да те лишат от малко информация.

Поздрави
GO BIG OR GO HOME
Аватар
Rado S.
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Rado S. »

Благодаря за коментарите. Ами миналият сезон платерини си ловях и на бомбарда на 0.18, когато риболова беше "шарен" (от скалите). Но когато отивах специално на пясъчната ивица да ловя на тежина, използвах най-обикновен "не"карбонов прът, макара с един лагер, влакно Трабуко 0.25гр. Цялата комбинация беше убийствено "тромава". Имах и постояно проблеми заради тежините които бяха 60 гр., достатъчно при тихо като огледало море, но при леко вълнение вече не вършиха работа. За този сезон (след изчитане малко на повече информация за този вид риболов, морски) реших да вложа малко повече пари в тази насока, защото лова на Зарган е доста оскъден откъм това кога го има по нашето крайбрежие, докато на кефаловите риби им е малко по-голям "сезона". Та за момента си купих специален прът на COLMIC (HIDALGO) 4.20, 120 акция за сърфкастинг, чакам тези дни доставка от чужбина на една макара PENN SARGUS 5000 за морски риболов (голямо двоумене беше дали да взема тази по-голямата сътветно по-тежка или някой от сериите 4000 и надолу, но реших, че 5000 ще може и да я използвам и за друг вид риболов ако някога се науча....щуките са ми другата тръпка, но засега само чета по темата), та това е комбинацията за влакното...явно наистина ще се ориентирам към 0.28 някъде. Това е на бомбарда:
Изображение
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

За влакната си се насочил правилно, ако искаш дистанция, трябва ти тънко влакно. Проблема с късането от тежкото олово се решава със шок лидер. При мен проблема е че при "цопването" на олово 100гр. във водата, се разкъсва нежния морски червей и на куката не остава нищо. :D
Аватар
Rado S.
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Rado S. »

orion30 написа:За влакната си се насочил правилно, ако искаш дистанция, трябва ти тънко влакно. Проблема с късането от тежкото олово се решава със шок лидер. При мен проблема е че при "цопването" на олово 100гр. във водата, се разкъсва нежния морски червей и на куката не остава нищо. :D
Друг случай, замахваш, мяташ...и червеите остават зад гърба ти :D :D :D Да познат проблем, някакво решение е ако се използват куки с допълнителна контра, червеите са добре охладени и пресни, но проблема наистина си е налице. Даже тези дни попрочетох малко из английските форуми по въпроса дали нямат някакво решение с куките (те нали масово практикуват този вид риболов от плажа), но засега освен че видях куки с двойни контри за стръвта нищо полезно, а и тяхната стръв е доста по-различна, защото мятат за морски скатове все пак...Това за шок лидера е полезна информация. Не ми е минавало през ума, сега ще ровя инфо по въпроса. :drinkers:
paranorm
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от paranorm »

айде и аз да нахвърля малко впечатления.. та значи въпроса за диаметъра на влакното е доста едностранен.. би трябвало да се отчете цялата композиция като се почне от макарата/шпула обороти/ мине се през пръта/дължина акция/ и се стигне до влакно и какво е закачено на него.. а като се добавят вълни вятър течение водорасли дъно височина на брега и украинки без горнища нещата съвсем излизат от контрол :D
аз лично смятам че сърфовите прътове са малко приложими за нашето море.. може би за калкан единствено оправдават характеристиките си но като говорим за кефалови рибоци до 1кг една фидерова комбинация с акция 100-120 за мен е перфектна особено ако се лови на пристанище или буна.. от тази гледна точка ако при сравнително тихо време сложиш брейд 0.10мм +тежест 40-50гр и има риба ще отчиташ повече кълванета от всички колеги наоколо
в другия случай когато ловиш от плажа и морето се е понацепило ще трябва да минеш на монофил 0.20-0.25 +тежест 60-70гр защото брейда 'лепне' по вълните повече и съответно ще трябва да донатягаш по често
и последно съвета ми е да имаш под ръка по две пълни шпули ..едната с плетеняк а другата с моно и ще си готов за всички ситуации.. а да и презерватив
наздраве :drinkers:
АКО ТЪРСИШ ДУШЕВЕН КОМФОРТ...
Изображение
НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ГЛУПОСТИ ОТИВАЙ НА ГЬОЛА
Аватар
Rado S.
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Rado S. »

:lol:
Последно промяна от Rado S. на Чет Яну 27, 2011 2:50 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”