Пръчка за чепаре от лодка

Модератор: sapuna

marine
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Пръчка за чепаре от лодка

Мнение от marine »

Питам каква да взема? Размер мисля 2,4м стъклопластова, двуколенна. Дали ще е къса за чепаре за чернокоп? Може ли някой да ми предложи точен модел...Благодаря
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Re: Пръчка за чепаре от лодка

Мнение от David Kamenov »

Риболова е хоби.Наслука :)
Lakoz
новобранец
новобранец

Мнение от Lakoz »

Давиде, погледни с подписа, погледни линка, който си дал, погледни си пак подписа и осъзнай какво си написал.
Човека пита пръчка за чернокоп/сафрид от лодка, а не за 80 килограмови морски чудовища / Несита.
На колегата му е достатъчен един съвсем обикновен телескоп с водачи, компонентен материал, няма смисъл от карбон, но ако предпочиташ няма лошо да си вземеш, само че ще ти излезе по-скъпо, от лодка е най-удобно със 2.40метра, няма да е къса, а дали е телескопична или двуколенна зависи единствено от теб, каква транспортна дължина ще ти е най-удобна. Гледай само акцията да е малко по-голяма, 30-60 някъде, защото при голяма вълна лекото олово бива отнасяно под лодката/прекалено далеч от лодката.
Това е от мен, успех с избора на новата въдица и да е уловиста !

Link 1
Link 2
GO BIG OR GO HOME
rumenfire
новобранец
новобранец

Мнение от rumenfire »

КОЛЕГА marine КУПУВАШ 2,70М СТЪКЛОПАСТ НА "МАНЧО" И ВСИЧКО Е НА РЕД ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ... :D
Аватар
fiverov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fiverov »

[quote="Lakoz"]Давиде, погледни с подписа, погледни линка, който си дал, погледни си пак подписа и осъзнай какво си написал.

:ANAL: :axe:

колегата просто е вманиечен ,в случая огорчен от рейтинга си и просто си взима участие в всяка тема
иначе ако трябва да съм честен това е много добра опция но май не е за българия
пазете чисто ,не е толкова трудно
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от David Kamenov »

Lakoz написа:Давиде, погледни с подписа, погледни линка, който си дал, погледни си пак подписа и осъзнай какво си написал.
Човека пита пръчка за чернокоп/сафрид от лодка, а не за 80 килограмови морски чудовища / Несита.
На колегата му е достатъчен един съвсем обикновен телескоп с водачи, компонентен материал, няма смисъл от карбон, но ако предпочиташ няма лошо да си вземеш, само че ще ти излезе по-скъпо, от лодка е най-удобно със 2.40метра, няма да е къса, а дали е телескопична или двуколенна зависи единствено от теб, каква транспортна дължина ще ти е най-удобна. Гледай само акцията да е малко по-голяма, 30-60 някъде, защото при голяма вълна лекото олово бива отнасяно под лодката/прекалено далеч от лодката.
Това е от мен, успех с избора на новата въдица и да е уловиста !

Link 1
Link 2
За мен но не знам с какви средства разполага колегата защото тои е написал препоръчайте ми въдица :)
Риболова е хоби.Наслука :)
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

За лодка бих препоръчал по-скоро пръчка 2.70 до 3 метра. Три метра идва малко по-дългичка, а 2.70 е перфектния размер. 2.40 е къса дори за чепаре с 10 куки, а какво остава ако са 15. Материал и марка нямат кой знае какво значение. По твои избор и вкус. Колкото по-лекичка, толкова по-добре за ръката махането цял ден изморява ръката. Дали да е телескоп с водачи или двуколенна...Имам и двете, но като че ли предпочитам телескопа с водачи, защото ми е по-лесно да оправям такъма ако се наложи. Просто свивам 1-2 секции и си работя без да се протягам с риск да цопна през борда. А и на прибиране е по-леко. Сгъната не заема място в лодката.
Конкретни предложения от мен:
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=3082
Симпатично Шимано, с чувствителен връх. Като минус за мен е, че е малко по-тежичко, но и самата пръчка е по-здрава от следващото предложение.
http://www.tomaxshop.com/catalog/produc ... ts_id=1402
Трабуко, по-лекичко е, но по-кекаво от шиманото. Пак с чувствителен връх.
Шиманото го има един приятел и съм ловил с него, а трабукото е на друг приятел. Аз също имам Трабуко телескоп, но по-ниския и лекичък модел.
http://www.tomaxshop.com/catalog/produc ... cts_id=734
Успех с избора и да надърпаш доста риби.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

David Kamenov, това, което си предложил е дълго 1.67 и е много далеч от понятието "чепаре". Нито ще можеш да си извадиш рибата от водата защото чепарето ще ти е по-дълго от пръчката, нито пък ще издържиш дълго да махаш с пръчка 800 грама. И като сложиш един мултипликатор още толкова, ще се превърнеш в щангист. :)
С пръчката, която си предложил може да вадиш наистина сериозни риби, но...не е за това, за което я иска колегата. В кръга на шегата, но с тази пръчка, може и да не разбереш, че си хванал чернокоп или сафрид.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
vlad_rad
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vlad_rad »

rumenfire написа:КОЛЕГА marine КУПУВАШ 2,70М СТЪКЛОПАСТ НА "МАНЧО" И ВСИЧКО Е НА РЕД ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ... :D
+ 1 :wink:
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от riibok »

Lakoz написа:На колегата му е достатъчен един съвсем обикновен телескоп с водачи
Е,колегата ти е написал точно,като трябва да гледаш най-вече,колко тежи сопата-все-пак доста часове се клатуни на чепаре...
2.40 м. лично за мен е перфектна дължина,идва ми точно за чепаре с десет куки.Ако куките са повече,може и 2.70 м.
Точен модел не мога да ти предложа,моята е някакво менте за десетина лева,лекичка и непретенциозна.
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от riibok »

Гледам Шморхи ме изпреварил :wink: ,общо-взето мненията ни се припокриват,само дето по мое виждане тези грамажи/50-100,60-120/идват в повечко за целта.
paranorm
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от paranorm »

за тази цел ползвам прът от две колена LAZER на FILSTAR 20-60gr на 2.70м води се medium heavy уникално жилав гъвкав и здрав тази есен го клатих по заливите на о.тасос а миналата по заливите на хърватска ..та мисълта ми е че въпреки звески солената вода и острите камъни водачите и заливката не се повредиха
още по хубавото на тоя прът е че перфектно се справя и с блесни и воблери а лошото му е че струваше 115лв през 2008-ма надявам се да има по ефтини със същите показатели
наздраве :drinkers:

пп.вадил е пълни чепарета край бяла/вн/ :D
АКО ТЪРСИШ ДУШЕВЕН КОМФОРТ...
Изображение
НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ГЛУПОСТИ ОТИВАЙ НА ГЬОЛА
marine
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от marine »

Нямаше ме няколко дни пред компа и гледам темата наедряла...
Мерси на всички дали мнение, наистина 2,7 м и по ефтинка за лодката ще е...вече си набелязах.Мерси и много рибоци на всички.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Работя с 2.40.
А чепаре с повече от 10 куки за лодка не е нужно според мен.
За чернокоп даже са ми и с по 8 куки.
То риба да има.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от riibok »

КИРО написа:А чепаре с повече от 10 куки за лодка не е нужно според мен.
Абе,то и според мен не са нужни,ама като има риба,а като е рядка...
Сума години се противях на чепарета с повече от десет куки/традиционалист един вид/,за мен бяха пълна глупост или търговски похвати да си го кажа направо,но вече две лета в такъмите ми се намират и отричаните петнайсетици и има защо.
Накратко ще обясня.Като има пасажи-разбрахме-клатя десетките и всичко е ок.Като няма?Слагам петнайската и завъртят ли се рибите,по-точно преминавайки,познай на чие чепаре ще отидат?На моето :roll: .Щото са повече,а рибата е като човека.Хвърля се на повечкото.Мой приятел ми демонстрира тактиката,след куц риболовен ден.Неговата риба беше почти два пъти повече от моята,благодарение на дългото чепаре.
Сега вече не му се давам,да не казвам,че даже повече ловя :D, а засечем ли се в морето,шеговито се провиква:-ей,пишлеме/не аз съм млад,ами той си е по-дъртичък/,що ли ми трябваше да ти казвам,че сега да ти търпя бъзиците и саркастичният поглед ,де.ба!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”