стръв за сом

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Аватар
Brashniii
новобранец
новобранец

стръв за сом

Мнение от Brashniii »

Здравейте колеги.Ходя за риба само в река Дунав бих искал да знам дали някои е ползвал по различна стръв за сом от попово прасе,рибка,пиявица,червей,жабка.
Николай-Русе
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Николай-Русе »

Лично аз съм ползвал пилешки дроп, виждал съм да хвърлят и на пилешки черва, и на цяло врабче.
Аватар
ioska70
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ioska70 »

Пилешки черен дроб ,но си вземам конец за шиене иго превързвам към куката. За дрозд от червеи не си писал ,но около Дунава има
едни червеи дебели горе долу колкото цигара,но са по дълги , тдърди и от тях излиза зеленикава течност.Вадят се от черна глина.Това е от мен,успех със сомовете и кльонка.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Последната глупост която чух е че хванали сом на Шунка :shock: :shock: :shock: Склонен съм да повярвам защото все пак е месо и има специфична миризма която би го привлякла.Ако някоя вечер реша да пробвам на чакане това лято,ще пробвам задължително.Само дано не излезне някаква партенка и да си вися цяла нощ за нищо :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
seefeel
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от seefeel »

Напълно е възможно чувал съм за шарани хванати на шунка и кренвирш,що да не и сома да си хапне шунка
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

Krokibg написа:Последната глупост която чух е че хванали сом на Шунка :shock: :shock: :shock: Склонен съм да повярвам защото все пак е месо и има специфична миризма която би го привлякла.Ако някоя вечер реша да пробвам на чакане това лято,ще пробвам задължително.Само дано не излезне някаква партенка и да си вися цяла нощ за нищо :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink:
:lol:

:lol: КРОКИ ТИ ГИ РАЗБИРАШ.......Я КАЖИ ВЕРНОЛИ Е ТОВА ЧЕ РАБОТИ И НА КЪРВАВ СВИНСКИ ДАЛАК :smt017 ИЛИ Е НЯКАКЪВ ВИЦ :!:
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Анга,това също съм го чувал и има логика но не съм го пробвол.Ловил съм на врабче,попово прасе,грозд от пиявици и червен,абе всичко познато до сега но на шунка и свински дроб не.Щом взима на птичи дроб,ще вземе и на свински,така мисля.Нищо което е мръвка,смятам че няма да му е чуждо.Като си помиля,колко наводнения е имало и колко удавени и изгнили във водата животни е имало през годините що да не вземе.Има и кладници от които се изсипват кръв и разни карантий,така че всичко е възможно приятелю.Въпрос на проби :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink:
P.S Чувал съм че изяжда и водните плъхове които се мандахерцат по водата,направо си ги лапа като мухи.Със сигурност взима на плъхове 100% :shock:

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

охохоооо,това с пльховете ме вьзбужда :lol: :lol: :lol: не сьм голем сомаджия,ама не видях никьде за пиявицата :roll: екстра стрьв за дилетанти,като мене :lol: а лятото,като ида на маноле,ако кроки е свободен,да ме научи на воблерите,мисла да попробваме и ЛЕЖЛЯКА :lol: :lol: а,колега? :idea:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
dimitar_
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dimitar_ »

Със риск да си срина " реномето " като рибар , искам да ви пиша , че от тази година почвам да "гоня " сом , защото си мисля че съм достигнал "тавана" за другите рибоци , а за сома срам не срам , ще ви призная , че съм хващал около кило на моста на пътя минаващ покрай яз . Бистра ( бил съм за убиване тогава , това беше лятото на 1994 г. ) , когато се връщахме след почти "нулев" резултат от яз . Тича . Вярно , тогава успях да извадя само два ( за щастие ) на торен червей и понеже ми беше за пръв път се изкуших да ги взема , това всъщност са ми и единствените "сомове".
Това ми е предисторията , защото , лека му пръст на моя "даскал" бай Йордан Добруджанеца ми беше разказвал как се вади сом по Дунава . В годините това ни връща към 40-сетте миналият век , запомнил съм от него , че сома се лови на пилешки черва , на голо свраче и грозд дебели червеи закачени на кука тип "ченгел", вързана за въженце което от своя страна е връзвал за върбалаците . Все казваше че в сегашните години ( около 70 - сетте ) откакто е излязъл сезала е било много лесно , защото бил по - тънък и по - здрав...
Та общо взето като чета какво пишете си мисля че "даскала ми" си е прав , а за мен остава , като му дойде времето , с ваша помощ и акъл , ако даде господ ще се похваля със истински сом ... !
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

За показването,ще ти покажа и на теб и на всеки който желае да се научи,какво се прави и какво трябва да знае човек за да има успех във този вид риболов.Останалото се учи от всеки самостоятелно и със времето се добива рутина и ако има и удари на сом,това води до повишаване на самочувствието.Само да повторя за кой ли път че за този риболов се иска много ходене и постоянство.Има доста хора които се подпалиха и в последствие след няколко валата се отказаха и спряха да ходят.Скъпо удоволствие,което ако човек тръгне,трябва да е наясно дали го желае от сърце или не.Човек ако иска пак ходи за шаран и други риби,но сома си е голяма краста и ще имате много разочарования.Може да има удари на всяко ходене,но може и да няма със дни ако сома се е нахранил може да стои дни без да си търси храна.Но в крайна сметка рибата не е най важното нещо,просто когато човек иска да си почине психически,това е начина със или без удари от страна на сома. :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol:

Ponsa
новобранец
новобранец

Мнение от Ponsa »

Здравейте колеги.Отдавна не съм се списвал във форума, но това за сома ме заинтригува.Виждал съм един циганин(а там където циганите ловят риба винаги има нещо интересно за научаване) да лови на тампон от гъба за миене на чинии натопен в катран.Изглежда миризмата на катрана наподобява миризмата на пърлено врабче. Улови за около час три сома със средно тегло около 7-8 кг.
В интерес на истината след този случай и аз съм пробвал,но без успех което отдавам на факта, че имах в наличност само боров катран а не каменовъглен с какъвто се мажеха осите на каруците и на какъвто ловеше циганина а миризмата на боровия е много по-различна от каменовъглния.
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

това с катрана...чак до пирдоп ходих да си тьрся :lol: :lol: мажех конощипа с боров катран,многократно,но без успех-само си омазавах рьцете и такьма-отврат,ама не знаех,че требало КАМЕНОВЬГЛЕН :lol: кво е па това,за кво служи и кьде се намира?да пробваме и на него :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ееееееее,това не е истина :shock: Вие направо ме утрепахте със този катран :lol: :lol: :lol: Това ако е истина,направо ще се самоубеся на някоя върба покрай Марица :roll: :lol:

Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Отдавна беше..ама си спомням за такива приказки за катрана..и сома.
Катрана е дериват от преработката май и на нефта,като най-краен продукт..преди него е мазута...или не беше така ??
Имали сме катран на село - дядката смазваше осите на каруцата с него..купуваше се.
Сега си спомних - за стръв за сом катранено сапунче !! 100% си спомням приказки на стари рибари по Дунава за тези сапунчета...
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

И аз съм чувал за тези сапуни :D :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”