Телемач /болонеза

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Телемач /болонеза

Мнение от INCUBUS »

Карайте все така компетентно-шоу да става,пък аз ще продължавам да се чудя какви такива болонези използвате,дето във влажно време ви залепва кордата по тях.Тя самата идея на водачите с максимално удължени крачета е точно да се противодейства на дъждовното време.Киснал съм поне 30-40 пъти под интензивен дъжд с болонеза на реката,докато се спусне мътилката с клонаците,ама залепване не е имало нивга.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Имам мач Фокус карп 4.2 и болонезе Ню хънтър 5 м./по-малка му е дължината от заявеното/ и на двете водачите не са с високи крачета,при дъжд определено с леки плувки си е проблем. При мача водачите са повечи и по нагъсто във върховата част. Контрола на плувка наблизо е еднаква, като болонезето с по-лека макара определено е по-удобен.Не ми се рови в момента да им видя теглата, но мисля, че бяха близки.Теста и на двата е еднакъв, но мача определено може да вдигне по-голямо мъртво тегло. Та това относно мач и болонезе с еднакви дължини и тестова характеристика. С еднакво тегло на ваглера с мача мятам по-надалеч.При еднакво тегло на рибите болонезето се огъва повече/по-тънак връх/, но това не му пречи понеже огъването е такова, че поема теглото с по-здравата част на бланката и върха се натоварва осово.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

dunavski написа:
Колеги вместо да се правите на остроумни и много разбиращи да бяхте прочели кво пише в описанията на пръчките. Пoвечетето от тия пръчки дето сте ги постнали са класически мачове с модификация за удължаване, за риболов в реки на стик за по-добър контрол, а доколкото знам стика не е ваглер прави сте че са за големи риби, но за наистина големи големи риби дето тука по нашитеводоеми прсто ги няма.
Та въпроса с тенденциите ще ви го обясня по-късно. Първо погледайте някой филм с Уил Рейсън, Томи Пикеринг, Алан Скотхорн, Стив Рингър, Дес Шип (ако са ви познати тези имена както се изразавате вие) и др. агл. световни състезатели прочете някоя друга статия и после пак ще говорим за тенденцията на късите мачове.

п.п. А и между другото като заговорихме за тенденция и дълги мачове на река в Англия тенденцията е на река все повече да се лови с фидер. Та така с тенденциите !
Първо не сме колеги с тебе, нямам и намерение да се уча от тебе. Не четеш само ти, нито с гледането на филми си специален. Допреди 2 часа твърдеше че такива пръти няма и били "източни изгъзици", сега говориш сякаш са твое творение. Бих ти препоръчал не толкова папагалски подход към филмите и списанията, дано не се засегнеш, но и да се засегнеш....ще го преживея. :lol: Незнам какво си мислиш ти да ме светваш, но аз да те светна, че типа водоеми, на които англичаните ловят с мачове 3,6 м и надолу.... тук ги няма. Ще те светна още, че освен на арендните язовирчета англичаните ловят и на големи и дълбоки /платикарски/ езера, особенно популярни са ирландските такива. Че си ми повторил част от поста /за стиковете/ с менторски тон.... какво да кажа. Само че бъркаш, че с тези пръти не се лови с ваглери, това са пръти и за далечни замятания с слайдери.
Аз съм прочел какво пише в описанията на пръчките, както и статии за ползването им, при това не днес, а ти? Това "ще ви обясня по-късно", как да го разбираме - чакайте да прочета нещо по въпроса, защото издишам? Добрият английски не те прави някакъв спец, не и в риболова, дава ти възможност, за да я оползотвориш се искат други качества. Аз помня кога ти стана специалист..... :lol: :lol:
kris_h1996 написа:Ловя с такъв мач на Браунинг и не препоръчвам на някой да хвърля с него ваглери :wink: Мача съм го счупвал два пъти при работа с ваглери,при него е добре подаването отдолу,не замятане през рамо или ако се прави трябва да е много плавно.
Колега, да не си му сложил прекалено тежки ваглери?
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
kris_h1996
новобранец
новобранец

Мнение от kris_h1996 »

Венелине ,не ловя от вчера с мачове.
Към колегата INGOBUS-ако ловиш с 5гр плувки и с боло-мач на Шимано няма да ти лепи кордата,лично ловя с Арес и Хънтър и двете са модели на Тика,преди ловях с Екстрийм и Тъндър на Колмик и при всички кордата лепи.Сигурно твоята е някаква специална,не знам.Цяла зима съм по реките та имам опит с всяка обстановка.
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Ясно няма да достигнем до консенсус затова прявя някокко доуточнения и приклюваме със спора. Кои с квито пръчки иска с такива да лови.
Венелин Радушев написа: Допреди 2 часа твърдеше че такива пръти няма и били "източни изгъзици",
Да твърдях ...., но твърдях, че няма за ваглер.
Spectron M2 Match rods - SM2-1720 17’/20’ 10.4 River/Control
Венелин Радушев написа: Ще те светна още, че освен на арендните язовирчета англичаните ловят и на големи и дълбоки /платикарски/ езера, особенно популярни са ирландските такива.
Ловят да, но според теб как ловят .... да точно така на фидер. Ако видиш някой англичанин да маа с 6 метров мач за платики ела ми кажи. Дори да е на слайдер.
Венелин Радушев написа: Само че бъркаш, че с тези пръти не се лови с ваглери, това са пръти и за далечни замятания с слайдери.
Аз съм прочел какво пише в описанията на пръчките, както и статии за ползването им, при това не днес, а ти? Това "ще ви обясня по-късно", как да го разбираме - чакайте да прочета нещо по въпроса, защото издишам? Добрият английски не те прави някакъв спец, не и в риболова, дава ти възможност, за да я оползотвориш се искат други качества. Аз помня кога ти стана специалист..... :lol: :lol:
А можеш ли да ми обясниш какво е предимството на 6м мач пред 4.20м мач пръчка при риболов на слайдер като плувката ти не е фиксирана, а подвижна и дължината на пръта не е толкова същественна.
Описанието на прръчките прочетох на момента защото не ползвам такива пръчки, но съм чел една книга която се казва Fox guide to commercial fishing където е отделена цяла глава за тази техника (ако сикаш ще ти дам линк да си я свалиш) с дългите мачове, но не съм се задълбочавал защото не ми трябва.
Английския много помага "колега" защото у нас никой не ти казва нищо и трябва да се учиш сам. Вярно че английския не ме прави спец в риболова, но гордостта и надменноста също.
И аз помня кога станах специалист преди около 10 години, а статии почнах да превеждам преди 1 година ако това визираше.

п.п.И виждам, че на аватара си с неква щекичка и си фанал едно шаранче може би натова се дължи остроумието и надменноста ти ....... надявам се да не се засегнеш. Наздраве "колега" и много такива да ги фащаш с 6 метровия си мач.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

dunavski написа: Да твърдях ...., но твърдях, че няма за ваглер.
Spectron M2 Match rods - SM2-1720 17’/20’ 10.4 River/Control
A Normark Crusader 15ft - 20ft match rod in immaculate condition. MCM150. This rod has so many uses. It's great for fishing the stick on rivers and for waggler fishing on deep venues. Can also be used for Slider or bolagnese fishing but is equally at home on Commercial venues where you want a long rod to fish the margins as you don't trust your pole for it. Can be either fished with 3 sections in at 15ft or 4 sections at 20ft and adding the extra section doesn't affect the weight or feel of the rod. It can cast for miles, has a crisp action for quick line pick up and some serious beef in the lower sections to handle big carp or barbel. A beautiful rod to use and the usual normark quality.
dunavski написа: Ловят да, но според теб как ловят .... да точно така на фидер. Ако видиш някой англичанин да маа с 6 метров мач за платики ела ми кажи. Дори да е на слайдер.
Аха, да знаеш, че топ риболовците им вадят фидера при всеки лек повей на вятъра, течение или дълбок водоем.... Да не рипнеш "ама..Уил Райсън каза...", хората казват: "не ме слушай какво казвам, гледай ме какво правя".
dunavski написа: А можеш ли да ми обясниш какво е предимството на 6м мач пред 4.20м мач пръчка при риболов на слайдер като плувката ти не е фиксирана, а подвижна и дължината на пръта не е толкова същественна.
Ако неможеш да проумееш ролята на дължината на пръта върху дистанцията на замятане, немога да ти помогна....
dunavski написа: но съм чел една книга която се казва Fox guide to commercial fishing
И? Разбра ли нещо? :lol:
dunavski написа: И аз помня кога станах специалист преди около 10 години, а статии почнах да превеждам преди 1 година ако това визираше.
Купи си мач вече, нали? Защото почна да ни поучаваш и менторстваш още преди да видиш мач наживо /това визирах/.
dunavski написа: п.п.И виждам, че на аватара си с неква щекичка и си фанал едно шаранче може би натова се дължи остроумието и надменноста ти ....... надявам се да не се засегнеш. Наздраве "колега" и много такива да ги фащаш с 6 метровия си мач.
Остроумието ми е вродено, надменността привидна, а шаранчето всъщност е амурче. :lol:
Около 6 килограма, прилично според моите стандарти, с относително фин такъм. :roll:
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Венелин Радушев написа:
dunavski написа: ........
Ей ша зЕма вече да тУра едни ботуши и ша рАзрИна таа тор да е*а !!!!!

От две страници насам упорито се опитваш да ми докажеш по груб и нахален начин, че за предпочитане е да мааме кът алтави с 6 метрОви мачОве вместо да цъкам с 4.20 мачле или с фидер на дистанция. По-на далече мятали да мяташ да мяташ колко дамяташ едва ли на 100м ще ливош с мач, а да не говорим как ще храниш до там и като излезе по-силен вятър товя щи е.
Като ти е мерак даловиш на много голяма дистанция с мач купи си лодка за разпъване.
Голям риба са вадела .......колко голяма риба ще извадиш...... да е*а таа риба боже би на мач искаш да ливиш сОмове или амури по 40 кг.
Никви аргументи никви обяснения само напатки и убиди после аз съм бил ментор. Дее*а таа зган да е*а !!!!!

Колеги много се извинявам за тона и изказванията, но просто не се здържах повече.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

harihito написа:Здравейте колеги! Решил съм се да си заприходя една качествена болонеза. Та имам следното питане и то е:
Някой наема ли се да обясни каква е разликата между болонеза и телемач с еднаква дължина? Та двете пръчки /с еднаква акция/ са бсолютно идентични по показатели-гъвкавост,тегло и т.н. Не мога да вдяна къде и в какво се различават...[/size]Май само в името....Очаквам помощ от Ваша страна. Предваритело Ви благодаря...
Колеги, човека е пуснал темата за да си изясни плюсовете и минусите при риболова с двата типа въдици. Никъде не пита на кой колко му е ГОЛЯМ матча :wink: То и 02.02. вече мина та май е добре да спрем да си ги мерим. :D
пп. Дунавски, послеписа ти праща темата в заядлива посока, което не е добре. И понеже съм бил свидетел на "шаранчетата" закачени на Венковата "щекичка", мога да кажа че са доста повече от едно за един излет. Което ми дава повод да вярвам на написаното от него.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

dunavski написа:
Венелин Радушев написа:
dunavski написа: ........
Ей ша зЕма вече да тУра едни ботуши и ша рАзрИна таа тор да е*а !!!!!

От две страници насам упорито се опитваш да ми докажеш по груб и нахален начин, че за предпочитане е да мааме кът алтави с 6 метрОви мачОве вместо да цъкам с 4.20 мачле или с фидер на дистанция. По-на далече мятали да мяташ да мяташ колко дамяташ едва ли на 100м ще ливош с мач, а да не говорим как ще храниш до там и като излезе по-силен вятър товя щи е.
Като ти е мерак даловиш на много голяма дистанция с мач купи си лодка за разпъване.
Голям риба са вадела .......колко голяма риба ще извадиш...... да е*а таа риба боже би на мач искаш да ливиш сОмове или амури по 40 кг.
Никви аргументи никви обяснения само напатки и убиди после аз съм бил ментор. Дее*а таа зган да е*а !!!!!

Колеги много се извинявам за тона и изказванията, но просто не се здържах повече.
Да почнем с напаДки и Обиди, другите пропуски ги приемам за колоритен жаргон, тия са фрапантни.
Не, нищо такова не се опитвам да ти докажа, отстоявам, че дългите мачове имат своята пазарна ниша и приложение. Слайдерите попринцип не летят добре /като прилично утежнените ваглери/, та "колкото повече, толкова повече", както казва Мечо Пух...
Вземи впредвид 5 килограмов шаран в Дунав, сещаш ли се какво ще те направи с 200 грамова шестица боло? Ще кажеш фидер, съгласен съм, но ловя само на плувка.
Аз ти прощавам за тона... :lol:
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

Пичове, вие май скоро не сте ходили за риба?Да се маха тоя студ,че ще се избиете тука. :lol:
Практика му е майката :D Всеки си има свое виждане за нещата.
Аз си взех за новия сезон едно боло 6 метра и ще си ловя обичайните заподозрени по реката,а ако ме лепне нещо по така , знам как да процедирам (влакното и пръчката в права линия) и няма да ме е яд,защото не са ми за цел тези големите риби.Те така и така кълват много рядко.
За Янтра същата работа.Много рядък случай да ти шибне нещо по така.Повечето са максимум до кило, кило и половина. За моите цели , този такъм ми върши перфектна работа.
Above us only sky
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

lfc_boy написа:Аз си взех за новия сезон едно боло 6 метра и ще си ловя обичайните заподозрени по реката,а ако ме лепне нещо по така , знам как да процедирам ([size=150]влакното и пръчката в права линия[/size]) и няма да ме е яд
И после какво? Чакаме да ни скъса или да ни строши макарето. Мен и в двата случая толкова ще ме е ЯД, че сам ще си натроша пръчката. За такива случаи имаме аванс на макарата. Миналата година, докато се опитвах да търся по-едри червеноперки имам един "дивак"/2,3кг/ с болото, който доста ме препоти/чак нагазих във водата/ ама след десетина минути си излезе. Е не винаги съм бил победител, но без бой се не давам. С подходящо влакно и добре настроен аванс риба няма как да счупи пръта. Или взвма аванс или къса и заминава.
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Оправяйте си взаимоотношенията на лични,не искам да затривам темата в която толко много се писа,заради двама човека :!: Предупреждението е към Дунавския и Венелин...
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

dodo16,
разбира се,че аванса се ползва задължително и риби до 2-3 килограма е напълно реално да ги пребориш.Мисълта ми беше за малко по големи риби от тези.Лесно се разбира по напъна с каква риба си имаме работа.Навеждам пръчката и аванса да си свири.В един момент спира да свири и рибата се е покрила в драките.Следва процедурата с изпъване на линията и пръчката, като преди това си навиеш две намотки от влакното на ръката и дърпаш лека полека назад.Така и макарата няма да си я строшиш.
Above us only sky
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

kris_h 1996,никакви "Хънтъри",батьовото, две от болонезите са "Тика" - "Уондър" и "Пауърфул" + една "Шимано Спийдмастър Боло-мач".Плувките са от 1,5 до 4 грама,кордите са "Тубертини Горила"0,16 и "Колмик Фендриъл"0,14 и пак подчертавам-не съм имал никакви залепвания на кордата при всякаква интензивност на валежите.Не възвеличавам болонезите,още по-малко мачовите пръчки.За моите условия при реките тук в планината,много телемачове вършат същата чудесна работа при риболова с неподвижна плувка.Аз много си обичам и два от телемачовете - "Колмик Империя",4,30 м и "Шекспир Клиъруотър"4,50м и ги ползвам,разменяйки ги последователно с болонезите при риболова на река.При дистанциите за "изтичане"тук и при най-често трудните брегове,няма никакво значение дали пръчката ти е 4,4,20,4,50 или 5 метра,а 6 метра пръчки в доста от местата са просто неприложими.
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

INCUBUS написа:kris_h 1996,никакви "Хънтъри",батьовото, две от болонезите са "Тика" - "Уондър" и "Пауърфул" + една "Шимано Спийдмастър Боло-мач".Плувките са от 1,5 до 4 грама,кордите са "Тубертини Горила"0,16 и "Колмик Фендриъл"0,14 и пак подчертавам-не съм имал никакви залепвания на кордата при всякаква интензивност на валежите.Не възвеличавам болонезите,още по-малко мачовите пръчки.За моите условия при реките тук в планината,много телемачове вършат същата чудесна работа при риболова с неподвижна плувка.Аз много си обичам и два от телемачовете - "Колмик Империя",4,30 м и "Шекспир Клиъруотър"4,50м и ги ползвам,разменяйки ги последователно с болонезите при риболова на река.При дистанциите за "изтичане"тук и при най-често трудните брегове,няма никакво значение дали пръчката ти е 4,4,20,4,50 или 5 метра,а 6 метра пръчки в доста от местата са просто неприложими.
С по-дългата пръчка контрола върху линията е по-добър. Важното е да си намериш най-доброто и удобно съотношение за конкретните условия.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”