Ревю: Okuma Axeon AXS-65

Модератор: sapuna

666
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Ревю: Okuma Axeon AXS-65

Мнение от 666 »

Днес искам да ви представя една доста известна макара сред риболовците на шаран,а именно Okuma Axeon AXS-65
http://www.tica-fish...2bb-p-2775.html
Ревюто е от тук:
http://sukicarp.com/forum/index.php?/to ... on-axs-65/
Това е биг пит макара със 12 лагера.Предавателното число е 5.1:1,доста бързичка като за шаран.
Вместимостта на шпулата е,0,35/430м. 0,40/330м. 0,50/200м.
Макарата е традиционно изпълнение за този клас макари,Алуминиева шпула,много добре изработена.Дуралуминиева корона и бронзов пиньон,безконечен винт за редене от стомана.Дръжката е метална,не много дълга.Бигела се затваря чрез удар в палец на ръкохватката.
Ето и общия изглед на макарата:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Започнах разглобяването на макарата.Прави впечатление добрата изработка,няма мустаци,няма ръбове.Няма и излишни джаджи,само необходимото.
Но си личеше че не отваряна никога,смазка почти нямаше,почерняли части и пясък.Безконечника лагерува на по два лагера от страна,общо четири.Два лагера има на короната,от двете страни на короната.Два на пиньона,единият от които стоп лагера.По един лагер има във врътката на дръжката,шпулата и водещата ролка на бигела.

Изображение

Изображение

Изображение

Последва основно почистване,гресиране и сглобяване.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Бигела е на стоманени втулки,мощен и стабилен.
Изображение

Водещата ролка титаниева,лагерувана.
Изображение

Пружината на бигела е от дълготрайните.

Изображение

Шпулата е добре изработена,лагерувана и олекотена.
Изображение

Изображение

Въпреки че макарата е работила,и може би доста,не забелязах износвания по зъбна предавка или друго,никакви.
Единствения минус според мен е високото предавателно число и съответно не много дългата дръжка.На това се дължи и малко тежкия ход който има.
Това е въпрос на личен избор и по никакъв начин не пречи на работата на макарата.
didopoli
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Ревю: Okuma Axeon AXS-65

Мнение от didopoli »

Колега,браво за труда хубави теми с разяснения пускаш.Само да спомена тази окума мисля че се води модел за соленоводен риболов и мисля че съм чел някъде и за сърфкастинг,та затова предавката може би е толкова висока.Колегата ми има такива и сме ги отваряли за смазване и преправихме аванса на "бърз".Иначе са много корави макари и безпроблемни.

п.с.Ня кои колеги се оплакват че много усуквали влакната.Някой който ги ползва да има такива проблеми.Или е просто поредния мит.
Изображение
Където качеството е от значение!
pgplamen
новобранец
новобранец

Мнение от pgplamen »

Аз мога да ти кажа че съм много доволен от макарите. Ползвам ги вече 4 години, доста са експлоатирани и тормозени, но както се вижда от ревюто са железни. За усукване на влакното по- скоро е мит всяка макара може да ти усуче влакното при условие че е хлабаво, поне аз не се оплаквам. Благодаря на колегата че така професионално се отнесе към макарите и ги направи като нови.
666
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от 666 »

pgplamen написа:...Ползвам ги вече 4 години, доста са експлоатирани и тормозени,.....
Е това не го знаех.За такава експлоатация наистина се железни,не са мръднали.
Пожелавам ти още много шарани със тях. :D :smt023
Pavkata 1977

Мнение от Pavkata 1977 »

Благодарности за Ревюто и положеният труд!
Аватар
ivan.g.andonov
фен клуб-скобар

Мнение от ivan.g.andonov »

Браво колега още един път се убеждавам че може и да го знаеш но е важно да го покажеш ,обясниш и да го предадеш на другите.ШАПКА ТИ СВАЛЯМ.МАЙСТОРЕ :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Аватар
fiverov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fiverov »

за пореден път отлична работа колега преглеждам темите ти с много голям интерес !!!
браво за перфектното ревю
пазете чисто ,не е толкова трудно
pgplamen
новобранец
новобранец

Мнение от pgplamen »

666 написа:
pgplamen написа:...Ползвам ги вече 4 години, доста са експлоатирани и тормозени,.....
Е това не го знаех.За такава експлоатация наистина се железни,не са мръднали.
Пожелавам ти още много шарани със тях. :D :smt023
Може и пет да са но ще ме е срам да кажа, като жените и те си крият годините.
cucko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от cucko »

И 5 да са,сега вече са подмладени и няма от какво да те е срам :lol:
Тормози ги смело :mrgreen:
Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
pgplamen
новобранец
новобранец

Мнение от pgplamen »

cucko написа:И 5 да са,сега вече са подмладени и няма от какво да те е срам :lol:
Тормози ги смело :mrgreen:
Направо ме сърбят рацете да отивам да ги тествам. Млади стари важно е да работят добре.
666
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от 666 »

pgplamen написа:Колега 666 би ли написал за Окумите с пластмасови зъбни колела. И дали тези Окуми са от тях.
За смазване и почистване през мен минаха 6 окуми от тоя модел.Едната или беше менте,или друга серия.Разликите са няколко и на външен вид не се забелязват.Първото което ми се наби на очи е зъбното колело на безконечния винт.... пластмасово.Докато на другите е месингово.
img_4173_d65e4_26682882.jpg
img_4173_d65e4_26682882.jpg (156.96 KiB) Преглеждано 2494 пъти
Короната не е от дурал,по скоро ЦАМ.Липсваха силиконовите пръстенчета от двете страни на бигела и тялото вътре беше кафяво на цвят.
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”