Захранка за шаран при тинесто дъно

Модератор: Paublo_Eskobar

naivo
новобранец
новобранец

Захранка за шаран при тинесто дъно

Мнение от naivo »

Колеги дайте съвет или идея за захранване за шаран при наличие на тинесто дъно. :D
snegk
и господ не е толокова добър

Re: Захранка за шаран при тинесто дъно

Мнение от snegk »

Преместих темата, където и е мястото.Относно въпроса, специална захранка няма.Единственото което мога да кажа, че използвам аромати които надделяват над аромата на тиня, аромата на мед е един от тях.Шарана е като прасенце, ще намери стръвта дори и под тинята, стига да му предава правилния сигнал- храна :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
naivo
новобранец
новобранец

Мнение от naivo »

Благодаря.
batistuta
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от batistuta »

Може и захранка с ароматизатор на вердевас.Тая гадинка също живее в тинятя
Аватар
asenfisherman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от asenfisherman »

Тежките аромати са подходящи за тинесто дъно.Успехи имам с шоколадовите аромати и Пелцерския скопекс.Старата кубана също вършеше работа,но за съжаление тия от Пелцер развалиха хубавия аромат.Виолетката също е аромат работещ на тинесто дъно.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Често съм си мислил да ползвам миризма на виолетки, но ме е било страх да не си проваля риболова. Тази година може и да го изпробвам.Някъде бях срещал едно изледване на въздейсвието на различни вещества за привличането на рибата.Интересното беше, че това което въздейства на шарана добре каракудата към него е почти безразлична.Ще го потърся ако съм го запазил, беше ПДФ файл, но след преинсталирането на операционната може и да го няма.
Аватар
asenfisherman
ще става разбирач
ще става разбирач

Колега,не виждам защо толкова се плашиш.Аз лично не се притеснявам да експериментирам и често това ми носи успех.Ако съм на познат водоем 2 въдици залагам на утвърден аромат,на третата експериментирам с различни аромати топчета.На непознат водоем стартирам с различни аромати на всички пръчки и ако нещо проработи зареждам и втора пръчка със същия аромат.По темата на колегата бих го посъветвал да ползва ПВА торбичка с едро натрошени топчета или както често практикувам 3 топчета смлени с Крушата на Корда в ПВА чорап.И в двата случая в близост до куката имаме разпръснат аромат и колкото ровят в тинята шараните само го разнасят и повече се задържат на мястото.В допълнение може с кобра да се хвърлят около половин килограм топчета в района като не е задължително петното да е особенно концентрирано.Също в зависимост от водоема при натрошените топчета става да се добавят и халибут пелети,доволен съм от Динамит и СС Мур.Това е тактика за малки арендовани водоеми,на големи водоеми не ловя на тиня.Успех.
bisqo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от bisqo »

Да не забравяме и аромата на чесън
Изображение
Незнанието не е извинение.
snegk

Мнение от snegk »

bisqo написа:Да не забравяме и аромата на чесън
Да и на мастика :drinkers:
Аватар
asenfisherman
ще става разбирач
ще става разбирач

bisqo написа:Да не забравяме и аромата на чесън
Абсолютно вярно колега,но аз го ползвам в рибните миксове и заради рибното брашно топчетата много бързо поемат аромата на тиня и губят атрактивността си.За това рибни топчета с чесън само на твърдо дъно.Илийка а това с мастиката не съм го пробвал че и като напитка не понасям тоя аромат,сподели малко повече?
snegk

Мнение от snegk »

За мастиката мога да споделя, като добавка за царевица, за топчета не съм пробвал.Иначе царевица с аромат на мастика е успешна стръв.Даже веднъж ароматизирах и един чувал с царевица, знам, че имаше успех, но и жената не си спомня водоема.На такава царевица съм хващал на Езерово, теца, Жребеца и Поройския, може и други да има, но не се сещам.
Аватар
asenfisherman
ще става разбирач
ще става разбирач

То ще стане нещо като чат,но предполагам ще е полезно за колегите.Та въпроса ми е белиш ли зърната,защото знаем как им влияе тинята небелени и забелязал ли си дали това се отразява на въпросния аромат?
snegk

Мнение от snegk »

Беля само, когато работя с варена без аромат.Наистина потъмнява между ципата и зърното, но пък тя задържа аромата.Даже, когато дипвам царевицата винаги я зарязвам от към острата страна, да може да поеме повече аромат или дип.
Аватар
pepi71
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pepi71 »

Карамелизирана тръстикова захар също върши чудесна работа за тинята.
teodor_xristov_80
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от teodor_xristov_80 »

Колега има една статия в carp.bg на Христокарп - неговото мнение и наблюдение за захранките и диповете при различните водоеми. Ще я копна тук с леко корегиране.
Надявам се че Христо няма да ми се сърди.
Ароматът - малката тайнана успеха
Ако отивам да риболовствам в блата и водоеми с тинесто дъно използвам аромат на МЕД - природен аромат, който е толкова силен, че неутрализира аромата на тиня, надделява в гъста водна растителност, помага за по-лесно намиране на стръвта от рибите. Шараните биха преровили сантиметър по сантиметър тинята, за да се насладят на лакомството. Този аромат не е някаква новост, а утвърдил се през годините и превърнал се в класика, използван от риболовците по цял свят.
Той е еднакво удачен за ароматизиране на царевица, топчета и захранка.
При по-тинесто дъно аз понякога преароматизирам стръвта си, с цел по-лесното намиране от шараните, като това става с по-дълго киснене на зърната или топчетата в Dip няколко дни или седмици преди риболова, а в захранката сипвам два или три пъти повече от указаното на опаковката. Ако прекалим обаче това може да ни донесе и обратен ефект.

Ако обаче отивам на водоем с песъчливо дъно, който е често посещаван от риболовци, където рибите са доста наплашени от огромното количество аромати, които всекидневно риболовците изсипват под всякаква форма във водата, като захранка или стръв. На такива места ползвам Ванилия. Лек и деликатен аромат, подходящ за риболов в песъчливи водоеми, където силните аромати се разпространяват бързо и плашат рибите. Нежният мирис на ВАНИЛИЯ притъпява инстинктите и на най-подозрителните шарани. Този аромат също бих нарекъл “класика”! На такива места никога не преароматизирам стръвта, само едно топване в Dip-а непосредствено преди замятане на топчето или царевицата е достатъчно. / Тук обаче има друга особеност: като захранка обикновено ползвам сварена царевица, коноп, жито и натрошени топчета, в които предварително съм сложил повече подсладител. ( коментар:подсладител е добре да се сложи още при варенето на царевицата, така той прониква в нея по-добре и остава по-дълго сладка)/подсладител се сипва в тенджера снимка/ Това също придава неустоим вкус на хранителното петно.
Друг аромат, които се е доказал е БАНАН. Ароматът, на който рибите не могат да устоят. Подходящ за всички сезони и водоеми особено подходящ за риболов в каменисти водоеми, като кариерите той бива много лесно намиран между камъните. Особено важно на тези места е разбира се и добрата презентация на стръвта. Като например: монтаж, който е повдигнат над дъното /снимка от изложението на топче в аквариум/от 1 до 5см, но не повече, защото буди подозрение у рибите, тъй като те са свикнати да търсят стръвта си между камъните. Шараните много бързо привикват към аромата на Банан и започват да го търсят. Много добре се комбинира с други аромати. Този аромат никога не ме е подвеждал.
Следващия аромат, който не бива да подценяваме е аромата на ШОКОЛАД- сладкия аромат, особено подходящ и предпочитан от едрите риби. Държа да отбележа, че практиката ми през годините е показала, че на този аромат кълве по-рядко, но съм улавял само елитни екземпляри. Както през лятото, така и през есента и зимата. Аромата на шоколад е доста “тежък” и отбягван от дребните шарани. Въпреки че в изкуствено зарибени водоеми съм ловил и дребни риби с него, но там нещата стоят по по-различен начин, обикновено те са доста посещавани и там се хвърлят доста захранки, в повечето от които присъстват и смлени бисквити с какао и рибите са привикнали към аромата на какао и шоколад. В такива водоеми с шарани той обикновено е незаменим.
Много добре се комбинира и с други аромати. Един от ароматите, които аз смятам за безспорен хит, и без който не тръгвам на риболов е комбинация от няколко аромата, които през годините са ме спасявали от “валата” носи странното за някои име- ШОКОБАН. /снимка шишенце шокобан/ Както споменах, това е аромат, който съчетава в себе си два аромата. А, именно- два от най-използваните от мен аромати банан към който рибите доста бързо привикват и шоколад Тежкия аромат на шоколад, който в комбинация с банана и другите няколко съставки правят аромата наистина подходящ за всякакви условия. С него съм ловил не само шарани, но и амури.

Ползвал съм и аромати на риба, миди и раци, но с тях съм имал успехи единствено на платени водоеми, където рибите са зарибявани по изкуствен начин или във водоеми, в които вследствие на проливните дъждове са влезли риби от някой рибарник.
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”