Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

питане за гумените лодки
Модератори: emo vasilev, Кърцата
- ivalpetkov
- разбира нещата
питане за гумените лодки
понеже съм риболувал само с дървена имам следния въпрос - възможно ли е да забия куките от чепарето в лодката и какви са мерките за безопасност при работа и риболов с надуваема лодка,приспособления за обезопасяване от подобни инциденти,техники на боравене с куките....извинявам се предварително ,но рових и не открих нещо конкретно по въпроса 

Re: питане за гумените лодки
трябва да се внимава
-
- вече хвърля и на тежко
Ами забиването на кука в балона на лодката е много вероятно ако не внимаваш, особено ако влачиш за паламуд там куките са големи и едно погрешно движение може да ти създаде много главоболия. С по малките куки за сафрид, чернокоп е по трудно, но не е невъзможно. А и под гумена лодка не знам какво имаш предвид. Много хора включително и аз под гумена лодка асоциирам надуваема лодка . А те не винаги са гумени . Сега масово се произвеждат лодки от кевлар и разни ПВЦ материи . При тях материята е доста по твърда и забиване на кука, или по скоро неволно закачане на кука е по трудно, но опасността си остава . Аз вече 2 години ловя с такава лодка и съм нямал такива "инфекции" 

Последно промяна от Venkicha на Чет Фев 03, 2011 11:46 pm, променено общо 1 път.
Колеги, настоятелно ще ви помоля да се държите по-сериозно и да не се подигравате на човек, който няма опит и просто пита за да почерпи от опита на останалите.
Подигравките и "ръсенето на мъдрост" изпод короната не ви прави чест! Просто прочетете подписа ми и си намерете други занимавки през дългите зимни месеци.
Към автора:
Колега, риск винаги има, но принципно не е толкова лесно да забиеш кука, колкото си мислиш. Аз два сезона изкарах на надуваема лодка и се очертава този да ми е третия. Няма проблем с куките, освен ако не искаш целенасочено да спукаш лодката. Личните ми наблюдения са, че куките по-скоро се плъзгат по PVC материала на лодката, отколкото да имат склонност да се забиват в него. И аз, преди да купим лодката, имах известни съмнения и си правех разни планове да простирам нещо по балоните, за да предпазя лодката от пробив, но се оказа, че е излишно.
Редовно си "просвам" чепарето на балоните без да се притеснявам. До момента случки със спукване съм нямал.
Имам един пробив на лодката, но го направи риба. Опитвах се да убия един дракон и винаги го правех на балона. Мъча се да го перна с клещите по кратуната и прочие. Този успя да ми отмъсти преди да умре като ми проби балона. Открих, че имам пробив два дни след това. Толкова малка бе дупката, но мръсника все пак бе успял! Дано гние в рибешкия АД!!!
П.П. Венкича е прав и за размера на куките. Аз нямам паламудени чепарета. Ползвам само за сафрид и чернокоп - от номер 8 до номер 1
Подигравките и "ръсенето на мъдрост" изпод короната не ви прави чест! Просто прочетете подписа ми и си намерете други занимавки през дългите зимни месеци.
Към автора:
Колега, риск винаги има, но принципно не е толкова лесно да забиеш кука, колкото си мислиш. Аз два сезона изкарах на надуваема лодка и се очертава този да ми е третия. Няма проблем с куките, освен ако не искаш целенасочено да спукаш лодката. Личните ми наблюдения са, че куките по-скоро се плъзгат по PVC материала на лодката, отколкото да имат склонност да се забиват в него. И аз, преди да купим лодката, имах известни съмнения и си правех разни планове да простирам нещо по балоните, за да предпазя лодката от пробив, но се оказа, че е излишно.
Редовно си "просвам" чепарето на балоните без да се притеснявам. До момента случки със спукване съм нямал.
Имам един пробив на лодката, но го направи риба. Опитвах се да убия един дракон и винаги го правех на балона. Мъча се да го перна с клещите по кратуната и прочие. Този успя да ми отмъсти преди да умре като ми проби балона. Открих, че имам пробив два дни след това. Толкова малка бе дупката, но мръсника все пак бе успял! Дано гние в рибешкия АД!!!

П.П. Венкича е прав и за размера на куките. Аз нямам паламудени чепарета. Ползвам само за сафрид и чернокоп - от номер 8 до номер 1
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
- ivalpetkov
- разбира нещата
питах ,защото някои слагали парче балатум....аз сериозно питам за това отворих темата,защото все съм се чудил на това...не се майтапя нито се правя на луд...благодаря на всички за мненията-мисля,че въпроса е сериозен...
Не се притеснявай,от 5г. влизам с гумена лодка с мотор,нямал съм такива инциденти.Все пак трябва малко да се внимава.Ти като е надуеш достатъчно така,че да не я сгъва мотора става много твърда.А съм ловил с чепарета за сафрид,паламуд,чернокоп,на воблер.
- ivalpetkov
- разбира нещата
преди години клатехме на ръка и вадехме чепаретата с дрянов чатал.нямахме пръчки-чатала пречеше да се забие в пръстите или в корпуса.но сега пръчките са масово явление и затова дотук ми стана ясно,че просто трябва да не се допуска да се забие кука в балона.благодаря на всички за отговорите.ако случайно се случи - газ към брега. 

Разбира се колега, че не бива да се допуска дори и мисълта за пробив на лодката. Пръчката си е пръчка, но куките са си куки. Не е проблем куките да се допират до балоните на лодката. Проблем е да дърпаш рязко, без да гледаш какво точно правиш.
Пак ще повторя за неразбралите, по-малките куки са по-малък проблем. Основите и бидемите им са с по-малко сечение, както и преполагаемите тежести. Просто се движат различно. Влагата ги кара да прилепват за балона и да се движат по него. Големите се отлепват и въртят по-лесно - съответно по-лесно се забиват.
Пак ще повторя за неразбралите, по-малките куки са по-малък проблем. Основите и бидемите им са с по-малко сечение, както и преполагаемите тежести. Просто се движат различно. Влагата ги кара да прилепват за балона и да се движат по него. Големите се отлепват и въртят по-лесно - съответно по-лесно се забиват.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
не се притеснявай - дори да се забие някоя кукичка (в което се съмнявам) това не е балон да гръмне... ще започне леко да спада от тази камера... Както писа Шморхи за случката с дракона, може и да не разбереш че е спукана, ако куката е от сафридско чепаре...
По-внимателно трябва да се работи с канджата и с куките за сом, че дупките стават по-големи...
Но лодките (поне истинските) са така направени, че да можеш да излезеш до брега и с един балон спаднал на "0"...
По-внимателно трябва да се работи с канджата и с куките за сом, че дупките стават по-големи...

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Освен случая с бодливия дракон на Шморхи, знам за още един случай на подобно пробиване на борда на надуваема лодка. Странното е, че отново виновникът е риба а не кука, стрела от харпун, канджа или друг остър предмет. Балона на лодката на мой пряетел успя да бъде пробит от шипа на опашката на една дребна морска котка, когато той я извади от водата и я остави на дъното на лодката. Извадена от водата, тази риба бясно си размахваше опашката (своето оръжие) и както се оказа не напразно, понеже след няколко минути единия балон започна да омеква. От много години ловя само с надуваеми лодки и познавам още десетки колеги, които използват такива но за друг случай на спукана лодка не си спомням.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Нямам опит с морето, но...
Ловил съм с лодки много години.
Навремето, като работех в горското със собствената си лодка, руска "Омега" ( че тогава нямаше служебни) на гребла сме вадили стотици бракониерски сари (комбайни). Всеки с по 100-200 куки. Ако се внимава проблемите се свеждат до нула.
Пукал съм лодка само веднъж и то по моя грешка.
Хвърлих в лодката раницата от джоба на която сърчеше канджата и тя се заби в борда.

Ловил съм с лодки много години.
Навремето, като работех в горското със собствената си лодка, руска "Омега" ( че тогава нямаше служебни) на гребла сме вадили стотици бракониерски сари (комбайни). Всеки с по 100-200 куки. Ако се внимава проблемите се свеждат до нула.
Пукал съм лодка само веднъж и то по моя грешка.
Хвърлих в лодката раницата от джоба на която сърчеше канджата и тя се заби в борда.

само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
При риболов от гумена лодка винаги трябва да се внимава и да не се подценяват куките и всички предмети които са остри и твърди (ножчета, котви, ножички и др.) Ако се използва повече от една кука (особено тройка) винаги при вадене на куките от водата трябва да се стремим да не докосват лодката, особено, когато има риба на едната от тях. При премятането на рибата в лодката в момента на нейното вадене, преди да сме я откачили, свободната кука трябва да се държи далеч от бордовете или дъното, докато не освободим рибата. Също така опасни са още воблерите и блесните, тъй като при тях куките са тройки, а при воблерите са дори и по две. Проблемът е при изваждането на уловената риба - до нейното откачане. Трябва да се внимава и в случаите, когато е уловен по-едър екземпляр и той "забие" под лодката преди изваждането на рибата. Просто вНИМАНИЕ.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- научил се да хвърля
Ма вярно, че не са се забивали куките и в моята лодка
Аз честно по-се притеснявам при ваденето на котвата, щото арматурите и са едни такива остри...
Ама си вързах 10м червено въже преди нея и като стигна до него , значи внимание

Аз честно по-се притеснявам при ваденето на котвата, щото арматурите и са едни такива остри...
Ама си вързах 10м червено въже преди нея и като стигна до него , значи внимание