За Чревоугодници

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Re: За Чревоугодници

Мнение от Margatyna »

Туй- раци, омари, скариди, лангусти и прочие, много ми подхождат на бялото ледено винце!:)
Някъде ми се мерна пълна тава с речни раци, някой спомена внос от Румъния...Аз пък измъкнах една кофа с подобни червени вкусотии от детските си спомени. Фамилен приятел беше наловил достатъчно от Лома (незнам дали сега там има речни раци или ония са били уловени изобщо от там или някъде другаде около Русе, но...) ..все още помня сладкия им вкус.
Като дете (12-13г.) се опитах да извадя един от Чепинска река (над Велинград по посока Каратепе)..... и успях! Бях много горда, защото ползвах пръчка (не знам изобщо техника подобна има ли!?:))))))))
Закачах го, а той завалията не ръчи да избяга, ами се хване за пръчката, и всеки път измъкна ли го над водата се пуска.... и пак обратно в рекичката....Аз му се бях заканила, но ме беше страх да го погна с голи ръце, пък и той се оглеждаше накъде да избяга, та направо го изстрелях извън водата, както се удря топче за голф.Това ми беше първият и единствен уловен речен рак. После си го сварих с дафинов лист, сол и черен пипер и съжалих, че не уловът ми беше толкова скромен.

Сега- магазини бол.

Една от любимите ми рецепти е опашки от омар на скара.

достатъчно е да ги разрежете по дължина и да ги полеете със следната смес:
разтопено краве масло, 2-3 счукани скилидки чесън, сол, червен пипер, черен пипер, сух риган и няколко капки Табаско

мята се в/у скарата първо с хитиновата обвивка надолу
...не му трябва много време вурху скара, само докато хитина се оцвети в червено- обръща се! и месото се обагри с красиви резки от решетките

Изображение
Аватар
beis
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от beis »

Митев написа:Брат , нещо много постни
Постни,ама вносни. :lol: :lol:
Изображение Изображение Изображение Изображение
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Наздраве колегията, затрихте се нещо.

Мезето докато ми се пръжнат филенцата. Голяма мъка е ще знаете отлежала винена ракия с червени меса за притикване :lol: Това пушено сирене във восъка и краставичките са за прекарване да мезето :lol: :lol:

Изображение

Филенцата тилапия, на вкус като нашите сладководни :?

Изображение
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Margatyna »

Ivak написа:Наздраве колегията, затрихте се нещо.

Филенцата тилапия, на вкус като нашите сладководни :?
тилапията тук е много ефтина, лично аз не я харесвам, макар да прилича много на таранка, таранката даже ми е по-вкусна
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

Здравейте,
Снощи до 1 часа готвих ето това:

Изображение

Боб със зеле по шопски, печено на фурна.
Първо се сготвя боба до готово за консумация положение, с всичкото вътре - лук, чесън, чушка, морков, джоджен, дръжки от магданоз в нужната последователност и се получава една тенджера от това:

Изображение

После в тавата се накълцва на ситно киселата зелка, изсипва се тенджерата с боба, няколко лъжици доматено пюре, една чаена чаша олио, червен пипер и чубрица, разбърква се добре и се пече на фурна 190 градуса около 2 часа и половина.

Изображение

А това, дето е в ръката ми в бурканчето е прословутото оригинално покръкло- То не се меси с постната манджа, а се подгрява в отделен тиган и се куса като подправка към зелето с боба.
Довечера ще ви покажа как става това на маса, на Петльовден. Пие се руйно вино и боговете плачат :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

docenta написа:А това, дето е в ръката ми в бурканчето е прословутото оригинално покръкло...

За тия, които не знаят к'во е тФа прокръкло, ето ви обяснение от северозападНАЛА БГ:

"Покръкло-е те горе-доле така са прай,ма моа да има разновидности:
Коги се коли свинята на Коледа - изважда се белия и черния дроб, тънките чирва, коремната мазнина - сало, бъбрецете, сърцето и сичко тава се дроби с манарчето(балтиата) на ситни парченца. Баба го слагаше целото тава дробило в калайдисан котел да къкри на слаб огън барабар с подправките - червен и чер пипер, дафинов лист, сухи червени чушки, чесън счукан, сол и разни нейни мерудии. Къкри и ври два-три часа, докато всичко омекне яко и остане само на мазнина. След тава, дока е още течно, но не врело го наливаше в гърнета и буркани и - бам в мазето. Там от студа то стяга и се консервира от мазнината, става твърдо като сапун. Куто сакаш да едеш - стръжеш с лъжица и - в тиганя да са стопли.
Мааали,да са еба в главъта шашова,що си немах работа да питам майкя ми за тва-сеги ми са прияде кат за световно..." :lol: :lol: :lol:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
beis
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от beis »

Митеввввввввввв,няма постно батко. :lol:
А наздраве на всички. :drinkers:
Изображение
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Оооо, Ники! :D Подушвам, че сме от една порода! :mrgreen: Ето моите бърбъни:
Изображение
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

Е ,те тва е вече друго :wink: :drinkers:
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

С малко закъснение - ето ви снимките от яденето на покръклото и тавата с боба на Петльовден :D :drinkers:

Изображение

Вляво на чинията е боба със зелето, а вдясно е покръклото :!:

Яде се така, за да не ти го гепи някой друг мераклия:

Изображение

Наздраве!! :drinkers:
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Аватар
beis
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от beis »

А наздраве.
Изображение

п.п Доценте живи и здрави. :wink:
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Margatyna »

Страшни сте!!!
Сега ще трябва да правя канадско покръкло! :D

Заплюла съм си капамата от Родопско/Велинград, щото майка я прави разкошна с тамошна кървавица, праз и кимион, пуешко и свинско, кисело зеле....И защото не съм у дома за Коледа(разбирай в България), инструкциите са да се слага в буркани, че като се връщам да вкусвам от това блаженство:))))))))

Тук пуешкото е сапунено на вкус и няма Велинградска кървавица (плачкам!)

Наздраве!

P.S. ще трябва да се задоволим с обикновено пиле със зеле на фурна, домашни пукани люти чушлета, домашни питки и вино в меден бокал: Изображение
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Margatyna написа:
Заплюла съм си капамата от Родопско/Велинград, щото майка я прави разкошна с тамошна кървавица, праз и кимион, пуешко и свинско, кисело зеле....И защото не съм у дома за Коледа(разбирай в България), инструкциите са да се слага в буркани, че като се връщам да вкусвам от това блаженство:))))))))
:smt023
И аз съм фен....баба ми е от Велинград и е-хееее....колко колети с буркани съм получавал. :D
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Margatyna »

GODzillata написа:
Margatyna написа:
:smt023
И аз съм фен....баба ми е от Велинград и е-хееее....колко колети с буркани съм получавал. :D
И мойта баба, и мойта!:)))
само да уточня за останалите - тамошната кървавица да не се бърка с бахур, в който се слага ориз
кървавицата от Велингард съдържа бял дроб, кръв, черен дроб, много праз, сланина, кимион и чесън и добавена към кисело зеле просто придава уникален вкус и аромат!

Моята баба ми пращаше в колети (към Русе) домашни суджуци-това ми беше любимото и това си исках по телефона:)))))))
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

Днес поради ,че леят бетон на обекта и нямам фронт за работа ми е празнично :smt031
Та си вземах , малко компири , гърдички , краченца и .......

Изображение

Изображение

и накрая се получиха едни варени краченца , гърдички с картофи по селски и чесново сосче ,
обилно полято с подобаващо количиство ракийка от "ркацители" :wink: :drinkers:

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”