Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

До гуша ми доиде от МЕНТЕТА........
Модератор: sapuna
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: До гуша ми доиде от МЕНТЕТА........
Не са ли малко тънки за мач? Аз ползвам 0,16 - 0,18.jordanpetkov написа: 0.12мм. - 0.14мм.
нямам живарник
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Ако под мач имаш предвид не с перо,а ваглери и слайдери то грешката ти според мен е в много тънките влакна на които си се спрял.Ползвай минимум 0,18мм,а за по-тежките ваглери може и до 0,20 да стигнеш.jordanpetkov написа:Мачstich написа:Спининг? Боло? Фидер? Мач?забравих да уточня...
п.п.Христо ме изпревари.

-
- научил се да хвърля
зависи какво очакваш от кордата колега 

- iogo
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Проблема не е във влакната колега, не е нормално да се лови на мач а и въобще на пръчка с макара с 0,12-0,14 мм.Тези дебелини са подходящи за линии на директни и щеки!jordanpetkov написа:Аман от китаиски болклуци![]()
Колеги за 1 месец насам, сменям 4-5 вида корди 0.14мм. , шимана, колмици, балзери и др.
късане след късане , аз ли попадам на ментета или 90% от стоките са Чун Лин....![]()
![]()
![]()
Моля ви да споделите, за неква качественна корда 0.12мм. - 0.14мм. с дължина 150метра.
Благодаря предварително
Колкото е по-тънко едно влакно толкова по-нетрайно е и по-кратък живот има, особенно ако минава през водачи.
За малки ваглери ползвай 0,16 а за по-големите 0,18 , по състезанията хората ползват дори 0,20!
Предполагам ще кажеш че си имал и здрави влакна с малки диаметри но повечето марки лъжат и ти предлагат по-дебело влакно като пишат че е с по-малък диаметъри съответно пишат и нереалистични параметри за здравина.
И съответно ти ловиш с дебело но си викаш: ей какво тънко и здраво влакно и в последствие си купуваш качествено влакно с реален диаметър и си викаш егати боклука!
Реалната здравина на влакно 0,16 е под 2 кг, погледни какво пише на доказани влакна като Дайва, Максима, Торай, Дренан....
Доста полезни съвети са дали колегите до тук!Аз само ще допълня,че"удължаване живота"на влакното се постига и чрез задължително почистване след всеки риболовен излет с разтвор от веро с вода и задължително подсушаване! 

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Така искаш корда за мач. Следващия въпрос каква риба мислиш да търсиш ?jordanpetkov написа:Мачstich написа:Спининг? Боло? Фидер? Мач?забравих да уточня, и още нещо кордата да е безцветна.
На Трабуко не съм ползвал влакна но явно има добри отзиви за него![]()
Ще изчакам и други колеги с подобен на моя проблем да изкажат мнение
Аз на моя мач съм сложил 0.14 - 0.16 на двете шпули мисля че 0.12 за мач малко тънко отива.
И да ти кажа мачовите влакна традиционно са в тъмен цват за да може по-лесно да си виждаш маркера затова малко трудно ще откриеш мачово безцветно влакно.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

тожа е хипер,гига,мега здрава корда.няма памет,флуоркарбон - уникална е.единстен недостатак - малко е твардаrangel73 написа:От доста време разчитам на фокус енерджи ,нямам проблеми.Сравнително евтино и с добри показатели.

-
- фен клуб-скобар
Аз мисля че колегата jordanpetkov е най добре да сподели къде му се къса млакното и при каква ситуация
- jordanpetkov
- разбира нещата
Значи .... по принцип за мача ползвам 0.12-0.14-0.16. в зависимост от ситуацията.jultopepi написа:Аз мисля че колегата jordanpetkov е най добре да сподели къде му се къса млакното и при каква ситуация
Сега в зимния сезон ползвам-0.14мм. за основно и 0.10мм. за повод, поради 2 причини :
1. Ловя на Марица на изтичане, задържане, на дистанция около 30-40м. с пера от: 5 до 8гр. предимно Алаи, Карабалъци и Кефал с доста добри килца от 700гр. до 2кг. С по дебела корда немога да постигна тези дистанции.
2. При задържането на такава дистанция с по дебела корда е почти невъзможно , защото гледам почти цялата линия от перото до пръчката да е в въздоха, при така изпънатата линия мигновенно засичам рибите,

Влакното се къса на възела с вирбела или между перото и пръчката, в повечето случаи с по едра риба.
Интереснито е че се къса основното 0.14мм. а не повода Сарфикс 007 които е 0.10.5 мм.

Ще кажете че замръзват водачите и протриват основното, верно и таова го има, ама не и при мен, имам много ефикасно средство против замръзване.
Питам се и друго, защо миналите години нямах такива проблеми, начина ми на риболов е същия. Аз си знам де, защото приятеля ми носеше от Италия корди

- SUPER MARIO
- ще става разбирач
Не си купувай повече от този Сарфикс 007,или поне не го използвай за поводи.Много по дебел е от посочения размер.Сравнявал съм го с Тубертини-Спешъл Инглиш,понеже се чудех кое от двете да си взема, и дори визуално Сарфикс 007 0.20мм. бе по дебело от тубертинито 0.22мм.Затова ти се къса основната линия.Пробвай с Тубертини-Спешъл Инглиш.Аз ловя с него по Марица на изтичане и съм доволен,нищо че е потъващо и червено.
Бързай бавно.
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз за основно ползвам Smart Dual band 0.14-0.16, а за поводи ползвам Daiwa Rig line

Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

Имам познат , който лови само речен кефал (клен) той лови с мач и 0,12 само един риболов и след това го обръща.Ползва по евтини влакна, лови без повод... 

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Провери си водачите да няма някой наранен.Между плувката и утежнението не виждам къде би се трило влакното.
Друг вариант е да засичаш малко по-пинизчийски без да кършиш вратняка на рибата още под водата.
Възможно е и да попадаш на застояли влакна.Смени магазина.
п.п.Вземи си едно 0.16 Фендрийл и Едно 0.11 Ксило и си ги скуби.
Пък по нататък помисли и за едно боло 5-6м.
Друг вариант е да засичаш малко по-пинизчийски без да кършиш вратняка на рибата още под водата.
Възможно е и да попадаш на застояли влакна.Смени магазина.
п.п.Вземи си едно 0.16 Фендрийл и Едно 0.11 Ксило и си ги скуби.
Пък по нататък помисли и за едно боло 5-6м.

Много съм доволен и аз от него.boki speca написа:Trabucco T-Force Competition-И аз имах същия проблем ,на който много дълго време търсих решение.Ето това е решението.Много съм претенциозен относно качеството на влакната,тука просто нямам забележки.Успех.

-
- ще става разбирач
То ментетата все повече ще се увеличават колега.
Аз лично не робувам на марки искам няколко модела правя по няколко възела и дърпам да преценяза здравина и еластчност.
Аз лично не робувам на марки искам няколко модела правя по няколко възела и дърпам да преценяза здравина и еластчност.