Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

РИБОЛОВ НА МИХАЛЦА
Модератор: sapuna
РИБОЛОВ НА МИХАЛЦА
НЕ Е КАТО ДА НЕ СЪМ ХОДИЛ ЗА МИХАЛЦА ХВАЩАМ , НО ИСКАМ ДА РАЗБЕРА ЕФЕКТА НА ШУМА ПРИ РИБОЛОВА??? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.... 

-
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Re: РИБОЛОВ НА МИХАЛЦА
Описание и особености
Михалцата е една от редките обитателки на Дунав и долните течения на вливащите се в него реки – Огоста, Вит, Искър, Янтра, Осъм. Рибата принадлежи към семейство трескови и е известна повече с руското си название налим. Тялото є е с удължена форма, странично сплескано в опашната част. Главата е сплескана от горе на долу, зъбите са ситни и гъсти.
Люспите са скрити в кожата под гъст слой слуз. Има две къси мустачета до ноздрите и един характерен за семейство трескови дълъг мустак под долната челюст. На дължина михалцата достига до 50–80 см, а на тегло до 15 кг. Храни се с животинска храна, а големите са типични хищници. Студенолюбива риба, която може да бъде хваната само през студени зимни и пролетни дни. Лови се най-често при подледен риболов или на дъно. Обикновено нагълтва дълбоко рибката за стръв и се самозасича. В днешно време инцидентно се хваща в Дунав, поради изключителната си рядкост е вписана в Червената книга на България.
Това го намерих в един саит а ето и един клип да видиш как я ловят http://vbox7.com/play:925219c3 аз ти пожелавам успех.
Михалцата е една от редките обитателки на Дунав и долните течения на вливащите се в него реки – Огоста, Вит, Искър, Янтра, Осъм. Рибата принадлежи към семейство трескови и е известна повече с руското си название налим. Тялото є е с удължена форма, странично сплескано в опашната част. Главата е сплескана от горе на долу, зъбите са ситни и гъсти.
Люспите са скрити в кожата под гъст слой слуз. Има две къси мустачета до ноздрите и един характерен за семейство трескови дълъг мустак под долната челюст. На дължина михалцата достига до 50–80 см, а на тегло до 15 кг. Храни се с животинска храна, а големите са типични хищници. Студенолюбива риба, която може да бъде хваната само през студени зимни и пролетни дни. Лови се най-често при подледен риболов или на дъно. Обикновено нагълтва дълбоко рибката за стръв и се самозасича. В днешно време инцидентно се хваща в Дунав, поради изключителната си рядкост е вписана в Червената книга на България.
Това го намерих в един саит а ето и един клип да видиш как я ловят http://vbox7.com/play:925219c3 аз ти пожелавам успех.
Риболова е хоби.Наслука 

това е резултата от мой целенасочен риболов на михалца.реката е искър.тъкъми: 7м "соlmic" обурудван с ластик,основно 0.18мм,повод 0.14мм,плувка 2,5гр.(със светеща ампула),кука N10,стръв земен..рибата тежи 1 кг.имах и една изпусната михалца.местообитанията и сa около подмоли,паднали дървета и коренища..и въобще мета с известна дълбочина и забавено,често обратно течение..обикновенно близо до брега..дирекната въдица е много удачен вариант,поради възможноста да се подава в точно определени точки(зад вьрби,във въртопи и т.н.)като лесно линията се контролира и с държи B желаният периметар,като често може да се облавят прецизно съседни точки без така да се вдига ШУМ и да се вадят тежки дънни тъкъми през облавяната площ..а и удоволствието да закачиш тази толкова борбена и рядка риба с лек тъкъм е голямо.оставя се дълъг повод,около 40см.,който почти изцяло лежи на дъното..пази се тишина!!
успех!
успех!
- Прикачени файлове
-
- 827 copy.jpg (179.98 KiB) Преглеждано 3452 пъти
-
- 791 copy.jpg (212.41 KiB) Преглеждано 3452 пъти
фен клуб-скобар
Много съм учуден
Човека горе е посочил, че рибата е вписана в червената книга, а гледам снимка на която е показана в тава 

- GoriLLaz
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Михалцата е застрашен от изчезване вид, но мисля че не е включена в Червената книга, въпреки всичко е кофти да се ловят застрашени от изчезване видове....
позволена е за риболов..и най-вече всеки който отива за налим трябва да е готов да я консумира-нагълтва до стомаха за секунда...и въобще-давам си ясна сметка че мойта намеса няма да повлиае на популацията...в общи линии картинката е следната при налима-ако реките са чиси ще я ИМА..ако не.........спортния риболов не е фактор..пък и толкова малко хора могат да я ловят...Ясен Генсузов написа:Михалцата е застрашен от изчезване вид, но мисля че не е включена в Червената книга, въпреки всичко е кофти да се ловят застрашени от изчезване видове....
фен клуб-скобар
Интересно, защо на филма на Калоян за морунажите при Ставерци, Методи Костов беше хванал две и си ги пуснаха, щом така си мрат животинките.sashoart написа:позволена е за риболов..и най-вече всеки който отива за налим трябва да е готов да я консумира-нагълтва до стомаха за секунда...и въобще-давам си ясна сметка че мойта намеса няма да повлиае на популацията...в общи линии картинката е следната при налима-ако реките са чиси ще я ИМА..ако не.........спортния риболов не е фактор..пък и толкова малко хора могат да я ловят...Ясен Генсузов написа:Михалцата е застрашен от изчезване вид, но мисля че не е включена в Червената книга, въпреки всичко е кофти да се ловят застрашени от изчезване видове....

Въопще не е намаляла,щом по Лом я ловят от 2 месеца.На р.Искър я има и се хваща на земен червей,в дълбокия вир до един мост-ма това беше по отдавна.
Точното място го знаят 5 човека 

Риболовци.
може...Bai Dobri написа:Интересно, защо на филма на Калоян за морунажите при Ставерци, Методи Костов беше хванал две и си ги пуснаха, щом така си мрат животинките.sashoart написа:позволена е за риболов..и най-вече всеки който отива за налим трябва да е готов да я консумира-нагълтва до стомаха за секунда...и въобще-давам си ясна сметка че мойта намеса няма да повлиае на популацията...в общи линии картинката е следната при налима-ако реките са чиси ще я ИМА..ако не.........спортния риболов не е фактор..пък и толкова малко хора могат да я ловят...Ясен Генсузов написа:Михалцата е застрашен от изчезване вид, но мисля че не е включена в Червената книга, въпреки всичко е кофти да се ловят застрашени от изчезване видове....Убеден съм, че така мисли всеки търмъкчия - "моята намеса няма да повлияе на популацията", да ама не си САМО ти, и "пък и толкова малко хора могат да я ловят" - ако си ги пускахте, може би повече щяхме да МОЖЕМ да ги ловим. Кой знае, може аз да не съм прав.
фен клуб-скобар
-
- ще става разбирач
+ 1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
И аз го знам !
Ставаме 6 ?????
Само че,
И аз го знам !
Ставаме 6 ?????
Само че,
ме притеснява, клоним към бракониерство, или ???????????(със светеща ампула)
Селянията не е белег за произход - тя е състояние на духа !
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Прочетох разказа на Сашо с интерес, за мен това си е една непозната риба и едва ли някога ще бъде обект на мой излет.
Последващите постове обаче ми развалиха настроението. Който и да пише, първо нека прочете темата на Барутчията в началото на всеки раздел от сайта "Минимално допустимите размери за улов на риби и др. водни. " - т.35 - михалца . Каква "Червена книга"? Налим /Михалца/ е обект на сериозен, даже промишлен риболов в Сибир и не само там.
Та Сашо ни разказа нещо интересно и ново, рядка риба за България, хваната с фина линия и пак критики, че бил бракониер!!! Светеща била плувката. Ами михалцата е нощна риба, щанс да се хване има само сутрин и вечер, зимата, уловена е на плувка, що да не е светеща.
Браво на Сашо и не обръщай внимание на "теоретици".
Последващите постове обаче ми развалиха настроението. Който и да пише, първо нека прочете темата на Барутчията в началото на всеки раздел от сайта "Минимално допустимите размери за улов на риби и др. водни. " - т.35 - михалца . Каква "Червена книга"? Налим /Михалца/ е обект на сериозен, даже промишлен риболов в Сибир и не само там.
Та Сашо ни разказа нещо интересно и ново, рядка риба за България, хваната с фина линия и пак критики, че бил бракониер!!! Светеща била плувката. Ами михалцата е нощна риба, щанс да се хване има само сутрин и вечер, зимата, уловена е на плувка, що да не е светеща.
Браво на Сашо и не обръщай внимание на "теоретици".
-
- и господ не е толокова добър
След като е забранен нощния риболов, значи няма да го коментираме.Всеки има глава на раменете и сам решава дали ще спазва или не закона, но във форума няма да насърчава по-никакъв начин бракониерството.Затова ще ви помоля да пишете само по-темата, всичко друго ще трия.

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.