МАРИЦА-всичко за и по реката

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
nyki2502
новобранец
новобранец

Re: МАРИЦА-всичко за и по реката

Мнение от nyki2502 »

колеги да не би да спряхте да ходите по марица :D някой инфо няма ли кво става по реката
statge
новобранец
новобранец

Мнение от statge »

Вчера/04.02.11г./ бях на Марица,м/у 6-я и 9-я км..Първо реката бе почти фул,пълна до горе.Второ,водата си бе почти мътна.Трето,пълно с корморани,лебеди и други водоплаващи птици,но признаци за наличие на риба абсолютно никакви.Други колеги също нямаше.Метнах 10 пъти една блесна и резултата логично бе нулев,капо.След около макс. час си плюх на петите и се прибрах.
sharko54
новобранец
новобранец

Мнение от sharko54 »

Привет на всички, бих искал да споделя опита си по тека Марица (макар и той да е пренебрежимо малък) и ако може да получа някои съвети и препоръки от по опитните колеги, или да разискваме по въпросите, пък може и да достигнем до истината.
Основно риболовствам на спининг, като от септември основната цел е щука, имайки в предвид, че съм от Пловдив основните места на който ходя са от Пловдив до 6-ти километър и от Пловдив до кимета (не съм сигурен може и да е кЕмера) та след реализирането на около седем поредни валата се очерта следната картинка.
1. Всички риби които хванах, около десетина са уловени преди средата на ноември, след това само валати – без удар.
2. Неразполагам с огромен арсенал от примамки (общо 15) но ми направи впечатление, че всички риби се хванаха на блесни мепс алгия лонг и мепс циклопс, а настойчиво пробвам и други примамки.
3. При успешните си излети не съм забелязал някакво конкретно влияние върху поведението на рибите от промяна на времето или от промяна на нивото на реката, като изключим, е при спадане на нивото рибите се изтегляха в по дълбоките места
4. Не ходя на конкретно място, а обикалям доста по реката (по единия или другия бряг) така че изключвам възможността рибата да не е там.
Имайки в предвид горното се питам да ли нямам някаква конкретна специфика в риболова на щука по Марица през периода ноември – април в смисъл при избора на примамки и места за риболов или пък просто тези месеци не са особено подходящи за спинингов риболов.
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

просто тези месеци не са особено подходящи за спинингов риболов
Без да искаш ,колега сам си достигнал до правилното заключение :), разбира се има и някои изключения.Така например аз най-голямата си щука 2010 година я хванах декември месец, но аз за щука много не обикалям - избирам си някое дащно и труднодостъпно според мен местенце(там , където съм хващал предни години други щуки и където други пишман рибари не ходят) и го облавям методично при всеки излет.Така предварително знам на даденото място каква примамка да сложа при различните условия (дали нивото е високо или ниско,дали водата е мътна или не, какво е атмосферното налягане и много други обективни и субективни фактори).Това ми помага много рядко да оставам валат , когато ходя за щука по Марица в периода, който си описал , а пък понякога постигам добри резултати и извън него.Основното според мен е добре да се познава мястото и най-вече упортството - редовното ходене.Тя щуката ако е там на третото , четвъртото хвърляне , ако си подбрал правилната примамка ще удари, а като изкараш една най-много за ден два на нейното място се заселва друга.....В подкрепа на това, че за избора на съответната примамка най-важното е мястото, мога да кажа ,че аз тази година си скъсах ръката да хвърлям един Циклоп 3 номер(бял с червени ивици), който при теб е дал добри резултати, но при мен нямам дори регистриран удар.Иначе няма спор Мепс Аглия - 3 номер и при мен е хванала най-много щуки, а тази година и един трофеен кефал регистрирах на нея.Просто Аглията е най-универсалната блесна за всички видове хищници - като се почне от пъстървата, та до сома - сменяш само големината и разцветката :).Тази блесна според мен е задължителна за всеки спинингист.
Риболовец,а не рибар съм аз!!
Аватар
beis
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от beis »

Вчера направих един качествен валат на марица без удар.
Вьртях от 9ката до 6ти км.Но нямаше и помен от риба.На 9км имаше един тьрмькчия които след 10мин.се отказа,аз завьртях 4часа и се пребрах като пич. :wink:
Изображение Изображение Изображение Изображение
sharko54
новобранец
новобранец

Мнение от sharko54 »

Общо взето всички колеги (спинингисти) бележат валат след валат, всяка година през зимата ли е такова положението или тази е по зле от миналата?

Следващия излет ще протече по следния начин: отделям за излета не по малко от 5 часа, извъртам си всичките блесни и воблери, смятам да си взема и някой друг силикон (които имайки в предвид особеностите на реката ще бъдат посяти за изключително кратко време) :lol: , ще си взема и някое и друго рибе за да се пробва и с драшкович и ако нищо не помогне – ЗАПОЧВАМ ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С ТУРИЗЪМ, аз и без това май само разходки правя на последък поне да не разнасям въдицата.
Относно силиконовите примамки и риболова с мъртва рибка, ще е интересно ако някой колега сподели опита си за риболова с тях по Марица, и през коя част на годината е имал успехи.
Аватар
Кузмич
dreamer

Мнение от Кузмич »

База абе тя зъбатката не почна ли да си хвърля хайвера вече?
Аз поне така си мисля и на това се дължи апатията и.
Мойсей: "Законът е всичко!"
Христос: "Любовта е всичко!"
Маркс: "Парите са всичко!"
Фройд: "Сексът е всичко!"
Айнщайн: "Всичко е относително..."

Аз по принцип съм музикален помияр...
sharko54
новобранец
новобранец

Мнение от sharko54 »

katri написа:
просто тези месеци не са особено подходящи за спинингов риболов
В подкрепа на това, че за избора на съответната примамка най-важното е мястото, мога да кажа ,че аз тази година си скъсах ръката да хвърлям един Циклоп 3 номер(бял с червени ивици), който при теб е дал добри резултати, но при мен нямам дори регистриран удар.
Относно блесната мепс циклопс, моята е сребриста с черни ивици но едва ли това има голямо значение. Всичките ми успешни удари с тази блесна са били САМО И ЕДИНСТВЕНО със следната проводка- върха на пръчката държа сравнително висико, като обирам влакното с бавна и постоянна скорост стремя се да обирам толкова бавно, че да усещам колебанията на блесната по върха на пръчката. Имам чувството, че тази блесна играе най добре при много бавна скорост, като когато съм хвърлил по течението обирам влакното още по – бавно. Дали някой друг колега е достигнал до това заключение? Живот и здраве утре ще пробвам пак :D
sharko54
новобранец
новобранец

Мнение от sharko54 »

Днес на Марица поредния валат. От 07:30 до 11:00 часа, от 9-ката до 6-ти километър, въртяне на блесни и воблери и НИЩО, без удар :? , колегите които срещнах също без удар.
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Как е сега положението на реката около Пловдив?Нивото , цвета на водата?Идват доста почивни дни - все накъде трябва да се ходи със спининга :).
Риболовец,а не рибар съм аз!!
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

Здравейте колеги.Днес на Марица/9 км./ и Оризаре от 9,30-15,30ч. нон стоп въртяне с най-различни примамки,ама не можахме да излъжем нито една риба. :( Нивото на реката е много високо,ама за сметка на това е много бистра. Поне си намокрих новите примамки . На слука на всички.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Аватар
fn1p
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fn1p »

И ,аз да дам малко инфо какво се случва по нашия край ,нивото е умерено високо водата е що годе бистра ,въртях та Свиленград и малко на Любимец ,ама нищо не удари ,общо взето един излет, като повечето сомски
Изображение Изображение
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

fn1p написа:И ,аз да дам малко инфо какво се случва по нашия край ,нивото е умерено високо водата е що годе бистра ,въртях та Свиленград и малко на Любимец ,ама нищо не удари ,общо взето един излет, като повечето сомски
Градски, кВи сомове, по това време на годината само Мърфи може да хваща сомове. Проблема е там, че дори маломерно кефалче не кълве вече на Марица, даже скобар на плувка не излиза... Аз тази зима ходя да дърпам костур на яз.Кърджали.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
fn1p
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fn1p »

:lol: :lol: :lol: :lol: Ами ,аз съм ентусиаст ,ама иначе на въпроса какви сомове ,все големи :P
Изображение Изображение
sharko54
новобранец
новобранец

Мнение от sharko54 »

В неделя следобед минавах по моста на ВХВП, погледах колегите десетина минути – ловят си като пичове и хич не им пука, че не хващат :) , положението беше - скара бира, иначе водата е висока но не е мътна.
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”