Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

МАРИЦА-всичко за и по реката
Модератор: sapuna
Re: МАРИЦА-всичко за и по реката
колеги да не би да спряхте да ходите по марица
някой инфо няма ли кво става по реката

Вчера/04.02.11г./ бях на Марица,м/у 6-я и 9-я км..Първо реката бе почти фул,пълна до горе.Второ,водата си бе почти мътна.Трето,пълно с корморани,лебеди и други водоплаващи птици,но признаци за наличие на риба абсолютно никакви.Други колеги също нямаше.Метнах 10 пъти една блесна и резултата логично бе нулев,капо.След около макс. час си плюх на петите и се прибрах.
Привет на всички, бих искал да споделя опита си по тека Марица (макар и той да е пренебрежимо малък) и ако може да получа някои съвети и препоръки от по опитните колеги, или да разискваме по въпросите, пък може и да достигнем до истината.
Основно риболовствам на спининг, като от септември основната цел е щука, имайки в предвид, че съм от Пловдив основните места на който ходя са от Пловдив до 6-ти километър и от Пловдив до кимета (не съм сигурен може и да е кЕмера) та след реализирането на около седем поредни валата се очерта следната картинка.
1. Всички риби които хванах, около десетина са уловени преди средата на ноември, след това само валати – без удар.
2. Неразполагам с огромен арсенал от примамки (общо 15) но ми направи впечатление, че всички риби се хванаха на блесни мепс алгия лонг и мепс циклопс, а настойчиво пробвам и други примамки.
3. При успешните си излети не съм забелязал някакво конкретно влияние върху поведението на рибите от промяна на времето или от промяна на нивото на реката, като изключим, е при спадане на нивото рибите се изтегляха в по дълбоките места
4. Не ходя на конкретно място, а обикалям доста по реката (по единия или другия бряг) така че изключвам възможността рибата да не е там.
Имайки в предвид горното се питам да ли нямам някаква конкретна специфика в риболова на щука по Марица през периода ноември – април в смисъл при избора на примамки и места за риболов или пък просто тези месеци не са особено подходящи за спинингов риболов.
Основно риболовствам на спининг, като от септември основната цел е щука, имайки в предвид, че съм от Пловдив основните места на който ходя са от Пловдив до 6-ти километър и от Пловдив до кимета (не съм сигурен може и да е кЕмера) та след реализирането на около седем поредни валата се очерта следната картинка.
1. Всички риби които хванах, около десетина са уловени преди средата на ноември, след това само валати – без удар.
2. Неразполагам с огромен арсенал от примамки (общо 15) но ми направи впечатление, че всички риби се хванаха на блесни мепс алгия лонг и мепс циклопс, а настойчиво пробвам и други примамки.
3. При успешните си излети не съм забелязал някакво конкретно влияние върху поведението на рибите от промяна на времето или от промяна на нивото на реката, като изключим, е при спадане на нивото рибите се изтегляха в по дълбоките места
4. Не ходя на конкретно място, а обикалям доста по реката (по единия или другия бряг) така че изключвам възможността рибата да не е там.
Имайки в предвид горното се питам да ли нямам някаква конкретна специфика в риболова на щука по Марица през периода ноември – април в смисъл при избора на примамки и места за риболов или пък просто тези месеци не са особено подходящи за спинингов риболов.
- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Без да искаш ,колега сам си достигнал до правилното заключениепросто тези месеци не са особено подходящи за спинингов риболов

Риболовец,а не рибар съм аз!!
Вчера направих един качествен валат на марица без удар.
Вьртях от 9ката до 6ти км.Но нямаше и помен от риба.На 9км имаше един тьрмькчия които след 10мин.се отказа,аз завьртях 4часа и се пребрах като пич.
Вьртях от 9ката до 6ти км.Но нямаше и помен от риба.На 9км имаше един тьрмькчия които след 10мин.се отказа,аз завьртях 4часа и се пребрах като пич.

Общо взето всички колеги (спинингисти) бележат валат след валат, всяка година през зимата ли е такова положението или тази е по зле от миналата?
Следващия излет ще протече по следния начин: отделям за излета не по малко от 5 часа, извъртам си всичките блесни и воблери, смятам да си взема и някой друг силикон (които имайки в предвид особеностите на реката ще бъдат посяти за изключително кратко време)
, ще си взема и някое и друго рибе за да се пробва и с драшкович и ако нищо не помогне – ЗАПОЧВАМ ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С ТУРИЗЪМ, аз и без това май само разходки правя на последък поне да не разнасям въдицата.
Относно силиконовите примамки и риболова с мъртва рибка, ще е интересно ако някой колега сподели опита си за риболова с тях по Марица, и през коя част на годината е имал успехи.
Следващия излет ще протече по следния начин: отделям за излета не по малко от 5 часа, извъртам си всичките блесни и воблери, смятам да си взема и някой друг силикон (които имайки в предвид особеностите на реката ще бъдат посяти за изключително кратко време)

Относно силиконовите примамки и риболова с мъртва рибка, ще е интересно ако някой колега сподели опита си за риболова с тях по Марица, и през коя част на годината е имал успехи.
- Кузмич
- dreamer
База абе тя зъбатката не почна ли да си хвърля хайвера вече?
Аз поне така си мисля и на това се дължи апатията и.
Аз поне така си мисля и на това се дължи апатията и.
Мойсей: "Законът е всичко!"
Христос: "Любовта е всичко!"
Маркс: "Парите са всичко!"
Фройд: "Сексът е всичко!"
Айнщайн: "Всичко е относително..."
Аз по принцип съм музикален помияр...
Христос: "Любовта е всичко!"
Маркс: "Парите са всичко!"
Фройд: "Сексът е всичко!"
Айнщайн: "Всичко е относително..."
Аз по принцип съм музикален помияр...
Относно блесната мепс циклопс, моята е сребриста с черни ивици но едва ли това има голямо значение. Всичките ми успешни удари с тази блесна са били САМО И ЕДИНСТВЕНО със следната проводка- върха на пръчката държа сравнително висико, като обирам влакното с бавна и постоянна скорост стремя се да обирам толкова бавно, че да усещам колебанията на блесната по върха на пръчката. Имам чувството, че тази блесна играе най добре при много бавна скорост, като когато съм хвърлил по течението обирам влакното още по – бавно. Дали някой друг колега е достигнал до това заключение? Живот и здраве утре ще пробвам пакkatri написа:В подкрепа на това, че за избора на съответната примамка най-важното е мястото, мога да кажа ,че аз тази година си скъсах ръката да хвърлям един Циклоп 3 номер(бял с червени ивици), който при теб е дал добри резултати, но при мен нямам дори регистриран удар.просто тези месеци не са особено подходящи за спинингов риболов

Днес на Марица поредния валат. От 07:30 до 11:00 часа, от 9-ката до 6-ти километър, въртяне на блесни и воблери и НИЩО, без удар
, колегите които срещнах също без удар.

- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Как е сега положението на реката около Пловдив?Нивото , цвета на водата?Идват доста почивни дни - все накъде трябва да се ходи със спининга
.

Риболовец,а не рибар съм аз!!
- danev69
- сериозен играч
Здравейте колеги.Днес на Марица/9 км./ и Оризаре от 9,30-15,30ч. нон стоп въртяне с най-различни примамки,ама не можахме да излъжем нито една риба.
Нивото на реката е много високо,ама за сметка на това е много бистра. Поне си намокрих новите примамки . На слука на всички.

човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
И ,аз да дам малко инфо какво се случва по нашия край ,нивото е умерено високо водата е що годе бистра ,въртях та Свиленград и малко на Любимец ,ама нищо не удари ,общо взето един излет, като повечето сомски

- Vid
- кандидат преподавател
Градски, кВи сомове, по това време на годината само Мърфи може да хваща сомове. Проблема е там, че дори маломерно кефалче не кълве вече на Марица, даже скобар на плувка не излиза... Аз тази зима ходя да дърпам костур на яз.Кърджали.fn1p написа:И ,аз да дам малко инфо какво се случва по нашия край ,нивото е умерено високо водата е що годе бистра ,въртях та Свиленград и малко на Любимец ,ама нищо не удари ,общо взето един излет, като повечето сомски
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека

В неделя следобед минавах по моста на ВХВП, погледах колегите десетина минути – ловят си като пичове и хич не им пука, че не хващат
, положението беше - скара бира, иначе водата е висока но не е мътна.