лодка или катамаранче

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
gigantor
новобранец
новобранец

лодка или катамаранче

Мнение от gigantor »

Здравейте съфорумци . Нов съм във форума ,изчетох доста но не видях никой да спомене нещо за катамаранчетата. Последно време съм се влюбил в едно такова :
http://www.basspro.com/Bass-Baby-reg-Bo ... 5/-1441952 .
или такова :
http://www.carolinaelectricboats.com/
Като гледам има доста предимства спрямо някои надувки с тези размери . Лесно можеш да я вържеш на покрива на вектрата , а и няма надуване ,спукване и там подобни. Цената е горе доло прилична .Та въпроса ми е някой има ли опит с подобни съдове във водата . Как се държат на язовир и дори в морето :rolleyes: . Само да вметна не съм тежкар просто съм си тежичък :lol: .И удобни ли са за риболов и кратки разходки по язовирите ( със синковците ) ?
Simplicity is not achieved by adding simplifications, but by removing complications
rumenfire
новобранец
новобранец

Re: лодка или катамаранче

Мнение от rumenfire »

С това катамаранче ако надуе вълна в яз. Горни Дъбник си пътник при западен вятър има вълна 1,5 метра.... :wink:
toyo1

Мнение от toyo1 »

rumenfire написа:С това катамаранче ако надуе вълна в яз. Горни Дъбник си пътник при западен вятър има вълна 1,5 метра.... :wink:
Колега задуха ли .....(на всякъде е пътник с това А ЗА МОРЕТО .......) По добре лодка с V корито .
Аватар
gigantor
новобранец
новобранец

Мнение от gigantor »

Благодаря за бързите мнения . Малко се разочаровах :x , но мисля че основно ще се ползва в гладки води . Питах за мненията на някои който е ползвал подобна , а мисля че вашите мнения са без подобен опит ( извинявам се ако греша ) . По условие катамараните ги дават като по-устойчиви на вълни и небалансиран товар . По клипчетата на втория линк бачото се бе изправил само на единия борд , а не мясаше да е слабичък . Има и клипче за използване при тежки условия . Вярно че за това са рекламите , ама не вярвам да са все без никакво покритие .
Simplicity is not achieved by adding simplifications, but by removing complications
cronos39
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от cronos39 »

http://www.pescaloya.com/patos/1391-pat ... -boat.html Тези проходилки ги ползваме много тук в Испаниа ,за Бас и Щука
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

Колега, това че никой не го ползва според мен е показателно. Лодката/или в случая катамаранчето/ може да са стабилни и да не се преобръщат, но ти дали си стабилен върху тях. Помисли и по този въпрос и не качвай деца, моля те.
Поздрави.
пп. Понеже съм си корава глава последно през ноември 2010г. пробвах подобна черупка и резултата беше мокър :rolleyes: . Е имаше и кой да ме извади де. :D
Аватар
gigantor
новобранец
новобранец

Мнение от gigantor »

Да уточня че става въпрос за плътните плоиетиленови катчета , а не за тези надуваеми гащи . Прав е колегата че не се ползват много , но мисля че е заради малката им популярност , а не заради негативните им страни . Миналата година бяхме на излет на Доспат и там имаше 2 плоскодънни дингита с които влизахме малко по-навътре ,ама бяха толко нестабилни че когато на сина му се припика го накарах да се изпикае без да става . За двама възрастни на борда и дума не може да става . Все си мисля че катамаран с тези размери 2,8 на 1,6 щеше да е в пъти по-стабилен . Единствения недостатък който виждам на тези моделчета е високия стол( следователно и висок център на тежестта ) , но това е лесно поправимо за нашите условия .
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Която и да е лодка с тези размери ще е нестабилна. Важното е да не потъва и да ти е удобна. Това да седиш на високо в лодка и да ловиш си е голямо удобство и кеф.
А как излизат тези вълни от 1,5 метра на вътрешем водоем не знам, а още по малко не знам някой да влиза да лови при сила на вятъра над 5-та степен. Бил съм във ветроходка на 6-та степен, вече 90% от вълните са с бял гребен(водоем с диаметър около 5км) и едва ли вълните бяха над 0,5 метра. Но да ловиш в това време не става и на въпрос, каквато и да е надуваема или твърда лодка под 4 метра ще се подмята ама яко.
toyo1

Мнение от toyo1 »

VGS написа:Която и да е лодка с тези размери ще е нестабилна. Важното е да не потъва и да ти е удобна. Това да седиш на високо в лодка и да ловиш си е голямо удобство и кеф.
А как излизат тези вълни от 1,5 метра на вътрешем водоем не знам, а още по малко не знам някой да влиза да лови при сила на вятъра над 5-та степен. Бил съм във ветроходка на 6-та степен, вече 90% от вълните са с бял гребен(водоем с диаметър около 5км) и едва ли вълните бяха над 0,5 метра. Но да ловиш в това време не става и на въпрос, каквато и да е надуваема или твърда лодка под 4 метра ще се подмята ама яко.
Здрасти колега (явно отдавна си зад граница)на яз.Искър какви вълни за ме били .....над метър и нещо със сигурност.С две помпи съм на лодката :wink: и работеха на 100% .Никои няма да влезне при вятър 5-та степен НО ЩЕ СЕ ОПИТА ДА ИЗЛЕЗНЕ И СТАВА .......А на ТЕЦА какви клипове имам все едно минавам НОС ХОРН :lol: КАЧИХ ТРИ СНИМКИ В ГАЛЕРИЯТА ако може някои да ги премести в темата (снимките са от яз.Искър преди буря ) :idea:
Последно промяна от toyo1 на Нед Фев 06, 2011 11:41 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Всеки мери с аршина си колеги, не се дракайте за глупости.
Бяхме на Жребчево, нормален, слънчев ден, водата като стъкло, въобще - кеф и удоволствие...и малко скука. :)
Поначуремиха се едни облаци, лекичко подухна, но нищо сериозно. Водната повърхност си оставаше все така гладка, тук-там се появиха лееееки бръчици.
Явно обаче времето беше решило да се поразваля. Облаците се сгъстиха, станаха черни, започнаха да падат капки дъжд, а вятъра сериозно се усили откъм запад. Появиха се леки вълнички. Разминахме се една лодка и чухме следното - "Давай, давай, то баси бурята стана, дано успеем да стигнем. Такова чудо не съм виждал". Колеги с надуваема лодка, явно сериозно притеснени от времето.
Ние си продължихме тролинга, но след около час ни писна да зъзнем(бяхме по къси гащи, че деня беше много горещ) и решихме да оставим рибите на мира и да се прибираме. От 30-а лодки в нашата част на язовира, бяхме останали ние и още 1-2. Всички се бяха прибрали веднагически. :lol:
Вълните така и не минаха височина от 30-40 см, а вятъра се запази около 6-7 метра в секунда западен. Някой от вълните се пречупваха и гребените им правеха бяла пяна, но рядко.
В лагера цареше суетня и се споделяха впечатления за "бурята". За мен си бе обикновен ден на морето, но за 95% от хората си беше незабравимо преживяване.
Кой на каквото е свикнал, това е то....
Катамаранчето изглежда симпатично, но не ми прилича на съд, с който бих влязъл дори в язовир, камо ли в морето. Има български катамарани, които ми се струва, че са по-добри, макар и не толкова изпипани като изработка.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
toyo1

Мнение от toyo1 »

Шморхи написа:Всеки мери с аршина си колеги, не се дракайте за глупости.
Бяхме на Жребчево, нормален, слънчев ден, водата като стъкло, въобще - кеф и удоволствие...и малко скука. :)
Поначуремиха се едни облаци, лекичко подухна, но нищо сериозно. Водната повърхност си оставаше все така гладка, тук-там се появиха лееееки бръчици.
Явно обаче времето беше решило да се поразваля. Облаците се сгъстиха, станаха черни, започнаха да падат капки дъжд, а вятъра сериозно се усили откъм запад. Появиха се леки вълнички. Разминахме се една лодка и чухме следното - "Давай, давай, то баси бурята стана, дано успеем да стигнем. Такова чудо не съм виждал". Колеги с надуваема лодка, явно сериозно притеснени от времето.
Ние си продължихме тролинга, но след около час ни писна да зъзнем(бяхме по къси гащи, че деня беше много горещ) и решихме да оставим рибите на мира и да се прибираме. От 30-а лодки в нашата част на язовира, бяхме останали ние и още 1-2. Всички се бяха прибрали веднагически. :lol:
Вълните така и не минаха височина от 30-40 см, а вятъра се запази около 6-7 метра в секунда западен. Някой от вълните се пречупваха и гребените им правеха бяла пяна, но рядко.
В лагера цареше суетня и се споделяха впечатления за "бурята". За мен си бе обикновен ден на морето, но за 95% от хората си беше незабравимо преживяване.
Кой на каквото е свикнал, това е то....
Катамаранчето изглежда симпатично, но не ми прилича на съд, с който бих влязъл дори в язовир, камо ли в морето. Има български катамарани, които ми се струва, че са по-добри, макар и не толкова изпипани като изработка.
Колега за толкова години :wink: срещал съм се и аз с бури (качих три снимки от яз.Искър с вълни преди буря :idea: )
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Да, разгледах ги. Наистина прилича малко на морето при нормално време.
Ето снимките на колегата
Изображение
Изображение
Принципно, трудно се преценя по снимки какво е било времето. Аз съм снимал на морето вълни и време доста сериозно, после излиза, че едва ли не сме били на пълен щил.
Мисля, че язовирите с по-голяма открита площ, като Искър примерно, биха били различни от язовир като Въча, където е доста по-тясно водата няма място да се развихри сериозно.
Както и да е, оакахме темата на колегата.
Иначе идеята да има тема за лошо време по водоемите и морето е добра!
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Това катамаранче нещо не ми хваща и на мен окото.
Особенно за в морето.
И друг път съм го пускал това,но пак си го изгледайте.
Влизаш в спокойно море,и въпреки прогнозите излизаш на вълна.

[youtube]<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2OqNuIi0yL4?fs ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/2OqNuIi0yL4?fs=1&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>[/youtube]
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
gigantor
новобранец
новобранец

Мнение от gigantor »

Благодаря колеги за отзивите . Явно ще трябва да се търси нещо по -голямко . Аз също съм си малко твърдоглав и смятам да остана с идеята за катамаран . но просто ще е BIG . А за темата не съжалявам че малко се оспами ,ако решат админа или модовете нека си остане като тема за стабилноста на съдовете и вълните по различните язовири.

П.П. Да не останете с впечетление , че спирам да я следя . Очаквам и други мнения за катовете като цяло не само за предложените в линковете.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Тези вълнички от Искър не са чак толкова опасни, и не са над 0,5 м , вълните с бял гребен са под 5%, което се равнява на сила на вятъра между 4 и 5 някъде. Като почнем да виждаме само бяло по вълните и вятъра да вдига вода, е тогава настръгва дупарата и почваш да си имслиш, че мястото ти не е там.

Ето примерно скалата за етапите:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 1%80%D1%82

На английски или немски има доста повече информация придружена със снимки.
Тази скала е валидна обаче за море, за вътрешни водоеми ситуацията е подбна(описанието на вълните, без височината) но височината на вълните е с пъти по малка.
Последно промяна от VGS на Пон Фев 07, 2011 11:41 am, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”