Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Жена(не пушачка)казва на мъжът си,-не пуши тези цигари,те те убиват бавно.
Той и отговаря:ами тогава стрихнин ли да пуша?
Който го е страх от мечки-не ходи в гората.
Той и отговаря:ами тогава стрихнин ли да пуша?
Който го е страх от мечки-не ходи в гората.
- Jack Daniels
- разбира нещата
Кой ти говори за страх? Аз ще ходя и в гората и гъби ще събирам и ще ги ям - защото са ми вкусни и ги харесвам. Цитата по-горе ми беше с идеята да се породи дискусия и ако има колега примерно разбираш от тези неща или биолог ли, знам ли какъв, да вземе отношение.
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
- Диканаров
- кандидат преподавател
Наистина, не съм се замислял защо на едни гъби растящи по дърветата се казва припънки, а на други пънчушки. Просто така са ме учили някога! Бай Иван Сечанов, лека му пръст, в неговата къща в кварала на "дъновистите", където завършвахме преди 55г. гъбните си излети с татко през гората зад къпалнята "Република", ни ги назоваваше така, и така си останаха! Припънките- ядливи и пънчушките- отровни или не ядливи.
Според мен тополовата припънка е по-голяма/ до 10-12см./ и по-белезникава от зимната. Зимната е по-жълтеникава и по- дребна/ до 6-7 см./. Тополовата я намирам през пролетта и през есента, а зимната припънка през късната есен и под сняг. Общо взето растат по сродни пънове и места. До този момент не съм забелязъл на един и същи пън да растат едновременно разни видове припънки или кладница и припънки, или припънки и пънчушки. Та дори и по различно време. Ще ми е интересно да науча, дали някой от вас е намирал такова гъбено съжителство на един пън.
Според мен тополовата припънка е по-голяма/ до 10-12см./ и по-белезникава от зимната. Зимната е по-жълтеникава и по- дребна/ до 6-7 см./. Тополовата я намирам през пролетта и през есента, а зимната припънка през късната есен и под сняг. Общо взето растат по сродни пънове и места. До този момент не съм забелязъл на един и същи пън да растат едновременно разни видове припънки или кладница и припънки, или припънки и пънчушки. Та дори и по различно време. Ще ми е интересно да науча, дали някой от вас е намирал такова гъбено съжителство на един пън.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Някой чете само "жълтите" факти за гъбите.Jack Daniels написа:Здравейте гъбари, аз също съм голям любител на гъбите, но скоро попаднах на ето това и доста се озадачих :
"Наистина, гъбите са много богати на протеини, но цялостното им въздействие върху организма и ума може да има токсичен ефект. За разлика от други растения, живеещи чрез фотосинтеза, извличайки енергия от слънчевата светлина, в гъбите липсва хлорофил и те не могат да използват слънчевата енергия. Ето защо те трябва да набавят хранителни вещества от мъртви растения, мъртви животни, животински изпражнения и др. Извличайки енергия от смъртта и мрака, те пренасят тези статични сили и качества директно към консуматора. Известно е, че дори и най-скъпоструващите видове ядливи гъби са трудно смилаеми, ако се приемат в по-големи количества и причиняват ленива умствена дейност, сънливост и физическа летаргия. В много случаи количеството енергия, необходимо за да се извлекат полезни хранителни вещества от гъбите е по-голямо от самата извлечена енергия."
За каква енергия става въпрос - да не би марулите да са енергийни.
Ако трябва сериозно да говорим :
1. Гъбите са на нивото на месото, на сиренето и на боб по различните хранителни сравнения. Не ми се влиза в подробности, но е така.
2. Има гъба която е енергийна - използва се за допинг,стероиди. Интересното е, че не могат да я отчетат при изследване. Използва се масово и в момента. Пак не ми се влиза в подробности.
3. ВСЕКИ втори антибиотик е извлечен, произведен от гъби или със съдържание на гъби.
Който иска подробности - гуглето или да пита. Ще му кажа.
Все още ми е чудно, защо в България създаваме митове "колко са опасни" гъбите. В чужбина - просто ги ядат на цена доста по-скъпа от месото. Манатарка второ/трето качество - 25 евро за килограм в Италия, супермаркетите. И нямаш право да я пипаш с ръце, а само с ръкавици.Такива гъби у нас ги подминаваме... с червейчета.
Първото качество - няма даго видиш въобще. Не е за народа, а за избраните баровци.
Забравих - най-перспективната гъба за лечение на РАК е АГАРИКУС, печурката. Използвана заедно със зелен чай предотвратява 90 процента от рака на гърдата.
Под най-перспективна се разбира, че възлагат най-големи надежди учените.
Хайде коментирайте сега посоченото в поста, заради който пиша. Моля !
Съгласен съм с bgbul.Не трябва да се създава мнение,че всички гъби са опасни а,че има и опасни гъби.Нямям претенции,че познавам много видове гъби,но тези каито познавам(около 20 вида)познавам добре.Колкото до АГАРИКУС има много рзновидности.Тук примерно-http://www.allgrib.ru/catalog.php?q=AGARICUS .и на много други места разбира се.Тук във форума пишем най-вече за дивоастящите гъби.Къде ги намираме,как да ги разпознаваме от отровните и не ядливите.Защо пък не и за култивираните.Може да споделяме рецепти за това как ги приготвяме или съхраняваме,какво си пийваме докато си хапваме салата от кладница-примерно.Дано тази година е по-благосклонна към всички гъбари,успех на всички.Тя едва сега започва.Ще ми се да ми пише някой от Русе,да ходим понякога заедно-не,че не се мотая и сам по горите.
Че какво пречи да дойдем за гъби от Пловдив до Русе. А като свършат в Русе - идваш в Пловдив .Julien_g написа:Съгласен съм с bgbul.Не трябва да се създава мнение,че всички гъби са опасни а,че има и опасни гъби.Нямям претенции,че познавам много видове гъби,но тези каито познавам(около 20 вида)познавам добре.Колкото до АГАРИКУС има много рзновидности.Тук примерно-http://www.allgrib.ru/catalog.php?q=AGARICUS .и на много други места разбира се.Тук във форума пишем най-вече за дивоастящите гъби.Къде ги намираме,как да ги разпознаваме от отровните и не ядливите.Защо пък не и за култивираните.Може да споделяме рецепти за това как ги приготвяме или съхраняваме,какво си пийваме докато си хапваме салата от кладница-примерно.Дано тази година е по-благосклонна към всички гъбари,успех на всички.Тя едва сега започва.Ще ми се да ми пише някой от Русе,да ходим понякога заедно-не,че не се мотая и сам по горите.

Къде около Русе имате гори?
Какви дървета преобладават в горите?
Какви гъби събирате и по кое време?
С коя гъба откривате сезона?
А за гъбите като храна- ето:
Хранителна стойност на гъбите :
Няма как да имаме точни изчисления за хранителните съставки на гъбите. Това се прави в специални лаборатории. Ето защо само ще цитираме изследванията на учените.
Основните съставки за сравнение са белтъчини, мазнини, въглехидрати и витамини.
За сравнението се използват най-популярните храни за съответната съставка .
За сравнението се използва най-популярната гъба – манатарката.
Ето резултатите :
По съдържание на белтъчини сиренето има 25 г в 100 г сирене, месото съдържа 20 г в 100 г месо.
За сравнение – манатарката съдържа 30 г белтъчини в 100 г маринована манатарка.
Това показва превъзходство на гъбата по белтъчини.
По съдържание на мазнини сиренето съдържа 30 г в 100 г сирене, а месото има 5 г в 100 гр месо.
За сравнение манатарката съдържа 3 г мазнини в 100 г маринована манатарка.
Това сравнение показва, че гъбте не отстъпват на другите храни.
По съдържание на въглехидрати сиренето съдържа 3 г на 100 г сирене, а месото 1 г на 100 г месо.
За сравнене манатарката съдържа 30 г на 100 г маринована манатарка.
Отново превъзходство на гъбата.
По съдържание на калории сиренето съдържа 400 калории на 100 г сирене, а месото 100 калории на 100 г месо.
За сравнение манатарката съдържа 120 калории на 100 г маринована манатарка.
Отново се вижда прекрасните хранителни свойства на гъбте.
Съдържанието на витамини в гъбите е доказано. Гъбите съдържат витамините А, В, В1, В2, С, Д и РР.
По съдържание на минерални вещества гъбите се доближават до плодовете.
По съдържание на фосфорни и калиеви соли гъбите се доближават до рибата.
Освен всичко описано до тук се знае, че много от гъбите съдържат и лечебни вещества и антибиотици. Вече голяма част са проучени, но поради спецификата на изследванията няма популярни данни. Изследванията се пазят в тайна дълго време.
Това трябва да се види!
Да не си мислим, че сме открили топлата вода :
http://www.youtube.com/watch?v=86PDPGXE ... re=related
Или да си мислим, че като кажем "гъби" и .... ние определяме правилата.
Хората работят.....
Да не си мислим, че сме открили топлата вода :
http://www.youtube.com/watch?v=86PDPGXE ... re=related
Или да си мислим, че като кажем "гъби" и .... ние определяме правилата.
Хората работят.....
-
- научил се да хвърля
Привет колега,Jack Daniels написа:Здравейте гъбари, аз също съм голям любител на гъбите, но скоро попаднах на ето това и доста се озадачих :
"Наистина, гъбите са много богати на протеини, но цялостното им въздействие върху организма и ума може да има токсичен ефект. За разлика от други растения, живеещи чрез фотосинтеза, извличайки енергия от слънчевата светлина, в гъбите липсва хлорофил и те не могат да използват слънчевата енергия. Ето защо те трябва да набавят хранителни вещества от мъртви растения, мъртви животни, животински изпражнения и др. Извличайки енергия от смъртта и мрака, те пренасят тези статични сили и качества директно към консуматора. Известно е, че дори и най-скъпоструващите видове ядливи гъби са трудно смилаеми, ако се приемат в по-големи количества и причиняват ленива умствена дейност, сънливост и физическа летаргия. В много случаи количеството енергия, необходимо за да се извлекат полезни хранителни вещества от гъбите е по-голямо от самата извлечена енергия."
Попаднал си на блестящ пример за манипулативност, писане заради самото такова, както и намесване на различни материй без разбирането им. Започва с известни факти за богатството на протеини в гъбите, след което изразява някъкви опасения и ги подкрепя с тотално объркване, чрез неподходящия си прочит на идеята за енергоинформационен обмен при хранене. За капак завършва с някъква "математика" на тема енергийна стойност необходима за извличане на полезни вещвства от гъбите, която е по малка от енергията на самите вещества.
Такава каша е в главата на този човек, че докато се забавлявах , прочитайки го отново и отново преминах в тъга. Мислех да му дръпна една критика, но понеже поумнявам

По отношение на енергоинформационния обмен ние се храним с живи организми, които имат своя енергетика. ( Освен ако някой от нас не яде гъбите заедно с пъновете в обратни пропорций т.е. наблага повече на пъновете ). Но дори и тогава (при липса на живост) в храната, ние я енергизираме чрез нашата собственна енергия.
Хранителните вещества от гъбите се усвояват трудно заради хитина в обвивката на клетките. Това е причината, поради която гъбите се класифицират като трудно смилаема храна. За това не бива да се прекалява. Обаче, като източник на специфични микроелементи, витамини, активни биологични вещества, гъбите са достъпен източник.
Не съм биохимик, но поради специфика на организма "гъби", предполагам, че някой биологично активни вещества, които гъбите синтезират нямат аналог в живата природа. Целта на някой от тези вещеаства е, да предпазят плодното тяло от по ниши гъби, бактерий и плесени, за да може организма "гъби" да се репродуцира отделайки спори.
На база на изследването на тези вещества учените създават антибактериални продукти ( в частност антибиотици). В последно време много се пише и за други активни вещества, които въздействат на биохимичните процеси в организма, и като хранителни добавки и за медицинска употреба, гъбите намират все по голяма популярност.
И последно, за да се предпазите от "извлечената енергия от смъртта и мрака, пренасяна .... директно към консуматора " , моят съвет е :
Употребявайте с мярка, ядливи гъби, на светло

Колегата "Джак Даниелс" (.Jack Daniels).... е чел тази статия като е бил с "ника" си в ръка.
В неделя, 11.41 ч. - много рано, колега с Jack Daniels в ръка.
На другия ден, като е видял какво е цитирал .......се е усетил и се ската.
Това е за разведряване на темата.
Дано колегата не се обиди нещо?

В неделя, 11.41 ч. - много рано, колега с Jack Daniels в ръка.
На другия ден, като е видял какво е цитирал .......се е усетил и се ската.
Това е за разведряване на темата.
Дано колегата не се обиди нещо?

- Jack Daniels
- разбира нещата
бгбулчо,няма защо да се скатавам и още повече обиждам, нито разбирам от биология нито от химия и точно по тази причина като видя нещо смущаващо - питам. Ако тебе те интересува нещо от родата на моя ник, спокойно може да питаш 

Много ми е приятно, когато видя човек който правилно разбира написаното и хумора. Поздравления за реакцията!Jack Daniels написа:бгбулчо,няма защо да се скатавам и още повече обиждам, нито разбирам от биология нито от химия и точно по тази причина като видя нещо смущаващо - питам. Ако тебе те интересува нещо от родата на моя ник, спокойно може да питаш
Само с най-добри чувства го написах. И само за да се усмихнем още веднъж.
Интересува ме мнооого "твоя ник" - например:
Защо съм алергичен към алкохола?
А колкото и гъби да ям - нямам реакция или тежест. Явно на различните организми им действат различно - гъбите и алкохола.
- Jack Daniels
- разбира нещата
Ами явно уцелваш правилните гъби, а неправилния алкохол 

Jack Daniels написа:Ами явно уцелваш правилните гъби, а неправилния алкохол

Точно !
Това е равносметката от днешната около три часова разходка по горите,Керино ушенце,интересното поне за мен е,че едното от тях е жълто.Личо аз за първи път намирам.Моля ви колеги за коментар.Други гъби почти не срещнах.Със Зимната припънка явно приключихме за тази зима.Вижда се,че не съм ги измил все още всичките.следващата препоръка е само за тези които нез наят:[/color]Не отрязвайте още първия екземпляр който сте намерили,по-добре е да разчистите около него,в 90% от случаите на същото клонче чиято част не се вижда под листата има и други,не рядко дори са по-големи.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Колега, как се консумират тези ушенца? Познававам ги, но не знаех, че се събират. Да не ги вариш на сироп, на ракийка?