Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Камуфлаж
Модератор: nkolev66
- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Камуфлаж
Мите, кой е този момък бре? Да не е един по-корав от мен, беше отдельонен май?...Булти написа: ...единия Стефан от Варна от Морското от 25 рота , много го добре знам аз![]()
![]()
....сори за спама
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
-
- научил се да хвърля
Киро, няма противоречие. Ако целта на маскировката при костюмите е да станем "невидими" за рибоците, при примамките е точно обратната - да е видима и дразнеща, за да привлече вниманието и. Разбира се, че в дълбокото червените елементи по примамките ще станат минимално забележими, докато сините и зелени ще запазят цвета си и дори може да усилят ефекта си. Това пак с уточнението, че рибите виждат цветовете като нас.КИРО написа:Чета бре,ама миналата година най-работещите си бяха с синьо-зеленикаво ламе,и маалко перушина.Булти написа:.......п.с. Киро четеш ли ся ква е истината за чепаретата
Това при мен.Ама под 15-тия метър.....
Има обаче още една малка подробност: така или иначе усещането за цвят в зрителните рецептори у човека се предизвиква от постъпващата през тях отразена от обектите светлина с определена дължина на вълната. Тази дължина на вълната в нашия мозък се "визуализира" в съответните цветове. Имената на тези цветове всеки помни как се учат в ранните детски години - ти разпознаваш цвета, а някой настоятелно те убеждава, че това напр. е синьо. Със същия успех можем да викаме на синьото червено, но честотата, с коята това излъчване въздейства на мозъка е същата. Така или иначе, има отразена светлина с определена физическа характеристика и животинките с някаква форма на зрение я улавят. Трудно обаче някой ще ме убеди, че я виждат в "червено", "синьо" или "зелено"!
Има обаче и такава, която не се отразява - поглъща се от обекта или по-скоро - от веществото, от което е съставен. Ако един обект е черен на дневна бяла светлина, значи структурата му поглъща целия спектър и не отразява почти нищо. Ако е син, значи е погълнал зелената и червената част от спектъра и е отразил само синята му съставляваща. Ако обаче същият син обект, изграден от вещество (пигмент), поглъщащо червената и зелената част от бялата светлина, го осветим само напр. с червена светлина, обектът ще стане черен - няма да има какво да отрази, защото го осветяваме само с част от спектъра, който пък той поглъща - червената. В този смисъл най-малко излъчена или отразена светлина имат черните костюми и с тях би трябвало да сме най-невидими - да, ама не!

Всичко това го пиша не с цел да се правя на многознайко, а защото така или иначе всеки обект отразява или излъчва накаква част от спектъра, вкл. и в невидимата и повечето живи организми имат някакви рецептори за това, независимо как точно го виждат като цвят. За тях това е информация, че насреща има нещо. Останалата част от интелекта или нервната система има за задача да прецени дали е храна или заплаха. За това трябват и още "данни", като размери, движение, звуци и пр. Още не е съвсем изучена и функцията на латералната линия на рибите, но е ясно, че и тя е сензор, и то вероятно по-чувствителен от очите. В този смисъл ще се съглася с колегите, които в другия сайт изразиха мнение, че камуфлажът е най-вече в главите ни...

Чудесно си описал цветопредаването, а завършека ти е есенцията! Вижте Виктор Абелан как се движи при гмурканията си, цветовете и формите на неговите харпуните се копират масово по цял свят, а повечето от българските прозводители на дървени харпуни ги ползват като брашнян чувал в който боксират с голяма гордост след всяко излагане на показ на своите продукти.Бат' Гойко написа:... Още не е съвсем изучена и функцията на латералната линия на рибите, но е ясно, че и тя е сензор, и то вероятно по-чувствителен от очите. В този смисъл ще се съглася с колегите, които в другия сайт изразиха мнение, че камуфлажът е най-вече в главите ни...
Аз и в спиърфиш го бях написал - отговорите са в обкръжаващата ни среда. Дали работи камуфлажа имаме пример от скорпида, калкана и куп други морски твари, като някои са станали виртуози: http://www.youtube.com/watch?v=p8UMBoyMScA
А когато трябва да бъдем забелязани, като примамка, отговорите са пак в природата - проблясвания, резки движения като антената на дяволската риба, издавания на звуци като лобстера и т.н... отговорите са около нас
А когато трябва да бъдем забелязани, като примамка, отговорите са пак в природата - проблясвания, резки движения като антената на дяволската риба, издавания на звуци като лобстера и т.н... отговорите са около нас

Въпреки че няма какво ново да кажа -ще се включа и аз за малко в дискусията.Ако някой си мисли че има перфектен ОПТИЧЕН камуфлаж-се залъгвате.Както колегите по-горе споменаха, перфектния камуфлаж е повече поведение, умение и усет да се държим и движим под водата, координирани според всяка ситуация движения, и чак накрая в много малък процент е окраската.
Под водата гмуркача звучи, какато над водата вертолет летящ е небето.С такава сила рибите ни чуват, и колкото и да ни се иска , не можем да сме по-тихи.И с много тренировки -пак ни усещат -те така са устроени.Причинаа все пак да ги стреляме е че те нямат нашия интелект а и са много любопитни.Ихтиолозите тук се майтапят че ако рибите имаха половината от нашия интелект -много рядко щяхме да ги хапваме.
И тук чак идва желанието ни да имитираме окраските на рибите.Даже в зависимост от различните видове и дълбочината -варират и цветовете и окраските.Абелан въобще не е първия дето ползва червеното като окраска -вместо да се хвърляте в евентуален спор-разровете се из инернет.
Така и шараме неопрена, костюма и плавнижите с цел да имитираме някоя от рибите.По -популярната теза е че като извадиш рибата на повърхноста -тя самата ти показва какъв цвят е там долу и затова и ние максимално се стремим да имитираме цвета и.От там и най-имитирани са скорпената, меруто за лов с причакване а за синя вода-паламуд, тон и баракуда.
Хеланка успешно и трайно се оцветява -след всички опити които лично съм пробвал се оказа цветния силикон.Нанесен на много тънко ,съхне за около 2-3 часа и трае поне 2 -3 години .От тогава са ми първите опити.За гладкия неопрен си има спезиални боички , но повечето поръчкови такива костюми идват с опция -камуфлаж по желание.
Под водата гмуркача звучи, какато над водата вертолет летящ е небето.С такава сила рибите ни чуват, и колкото и да ни се иска , не можем да сме по-тихи.И с много тренировки -пак ни усещат -те така са устроени.Причинаа все пак да ги стреляме е че те нямат нашия интелект а и са много любопитни.Ихтиолозите тук се майтапят че ако рибите имаха половината от нашия интелект -много рядко щяхме да ги хапваме.

И тук чак идва желанието ни да имитираме окраските на рибите.Даже в зависимост от различните видове и дълбочината -варират и цветовете и окраските.Абелан въобще не е първия дето ползва червеното като окраска -вместо да се хвърляте в евентуален спор-разровете се из инернет.
Така и шараме неопрена, костюма и плавнижите с цел да имитираме някоя от рибите.По -популярната теза е че като извадиш рибата на повърхноста -тя самата ти показва какъв цвят е там долу и затова и ние максимално се стремим да имитираме цвета и.От там и най-имитирани са скорпената, меруто за лов с причакване а за синя вода-паламуд, тон и баракуда.
Хеланка успешно и трайно се оцветява -след всички опити които лично съм пробвал се оказа цветния силикон.Нанесен на много тънко ,съхне за около 2-3 часа и трае поне 2 -3 години .От тогава са ми първите опити.За гладкия неопрен си има спезиални боички , но повечето поръчкови такива костюми идват с опция -камуфлаж по желание.
-
- ще става разбирач
То заради това трябва да се пита,а не да си мислим че всичко знаем.
И да съм имал някаква представа относно цветонауката тук хората я подредиха в редица до стената,накараха я да си каже всичко,разстреляха няколко клишета,които не си признаха,и направиха просто и четимо всичко.
И дори не се скарахме.Задобряваме,много задобряваме.Даже Гоико някуде май беше писал за гледането очи в очи,как зъбаря(риба която никога няма да видя камоли да гръмна)не обича да го съзерцават.Не може ли да се направи нещо като защита по маската,частта която е почти винаги насочена пряко към рибата.Тогава,когато четох тези неща се бях светнал,че има едни рекламни фолиа на ситни дупчици,които залепени на витрината показват добре различим образ,но не може да се погледне навътре в магазина,или офиса.Но погледнато от вътре навън,се вижда всичко,Нещо такова залепено на джама не би ли ви спасило от зоркото око зъбарско? А иначе поведението"за гъби съм, за гъби" много е вярно,че точно това ни е решаващо, при някой от техниките.Ако влезеш във водата като средностатистически тюлен,дошъл на море от с.Балдъзово,рибите нямат нищо против да скачаш и пръхтиш.Влезеш ли като Морски пехотинец на нощна акция,с харпун в ръка, всичко се ослушва като теб,и почва да внимава накъде я въртиш "тая пръчка"

Многото лица на камуфлажа,с червени и кафяви тонове.Заради изчерпателното мнение на Бат'Гойко.Благодаря.

И дори не се скарахме.Задобряваме,много задобряваме.Даже Гоико някуде май беше писал за гледането очи в очи,как зъбаря(риба която никога няма да видя камоли да гръмна)не обича да го съзерцават.Не може ли да се направи нещо като защита по маската,частта която е почти винаги насочена пряко към рибата.Тогава,когато четох тези неща се бях светнал,че има едни рекламни фолиа на ситни дупчици,които залепени на витрината показват добре различим образ,но не може да се погледне навътре в магазина,или офиса.Но погледнато от вътре навън,се вижда всичко,Нещо такова залепено на джама не би ли ви спасило от зоркото око зъбарско? А иначе поведението"за гъби съм, за гъби" много е вярно,че точно това ни е решаващо, при някой от техниките.Ако влезеш във водата като средностатистически тюлен,дошъл на море от с.Балдъзово,рибите нямат нищо против да скачаш и пръхтиш.Влезеш ли като Морски пехотинец на нощна акция,с харпун в ръка, всичко се ослушва като теб,и почва да внимава накъде я въртиш "тая пръчка"

Многото лица на камуфлажа,с червени и кафяви тонове.Заради изчерпателното мнение на Бат'Гойко.Благодаря.

Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
Ako позволите и аз да кажа две думи
Моето мнение е, че "камуфлажната теория" е още доста непозната и интересна материя и има мнооого още какво да се учим там, но онова, което най-много пречи да се работи по този въпрос (поне на масовата част от практикуващите ПР) е тяхното типично хищническо поведение под водата.
Ще поясня мисълта си: Влизаме във водата смо и единствено с мисълта "да им дадем да се разберат". Бой, бой, бой. Колкото повече, толкова по-добре.
Според мен ( а мисля и не само), във водата ние сме поставени на нещо като детектор на лъжата и рибите със своите датчици ни засичат много преди ние да ги забележим ( за съжаление, почти на 90% в ПР разчитаме на очите си) и тук Явор е много прав, да не го повтарям.
Може би с това можем да обясним различното поведение на едни и същи риби , които когато плуваме просто за удоволствие ни заобикалят съвсем от близо, а когато се върнем на брега и се "наточим" с харпуна, изчезват яко дим.
В подкрепа на това си мнение, си спомням думите на един наш безспорен голям майстор на подводния риболов, който сподели, че близо 10 години му е отнело за да осъзнае, кое точно му куца като цяло, при лова на лаврак, след което резултатите са изненадали и самия него.
Колкото до цветовете в екипировката, аз лично от миналата година експериментирам с цветовете на харпуна, че там ми е най-лесно.(префасонирам го на брега за 15 минути,само да си наумя
). Мога смело да кажа, че ефект има.
Тая година продължавам,а когато имам някакви обобщени резултати като наблюдения,може би ще ги "обнародвам".

Моето мнение е, че "камуфлажната теория" е още доста непозната и интересна материя и има мнооого още какво да се учим там, но онова, което най-много пречи да се работи по този въпрос (поне на масовата част от практикуващите ПР) е тяхното типично хищническо поведение под водата.
Ще поясня мисълта си: Влизаме във водата смо и единствено с мисълта "да им дадем да се разберат". Бой, бой, бой. Колкото повече, толкова по-добре.

Според мен ( а мисля и не само), във водата ние сме поставени на нещо като детектор на лъжата и рибите със своите датчици ни засичат много преди ние да ги забележим ( за съжаление, почти на 90% в ПР разчитаме на очите си) и тук Явор е много прав, да не го повтарям.
Може би с това можем да обясним различното поведение на едни и същи риби , които когато плуваме просто за удоволствие ни заобикалят съвсем от близо, а когато се върнем на брега и се "наточим" с харпуна, изчезват яко дим.
В подкрепа на това си мнение, си спомням думите на един наш безспорен голям майстор на подводния риболов, който сподели, че близо 10 години му е отнело за да осъзнае, кое точно му куца като цяло, при лова на лаврак, след което резултатите са изненадали и самия него.
Колкото до цветовете в екипировката, аз лично от миналата година експериментирам с цветовете на харпуна, че там ми е най-лесно.(префасонирам го на брега за 15 минути,само да си наумя

Тая година продължавам,а когато имам някакви обобщени резултати като наблюдения,може би ще ги "обнародвам".

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
любимият ми "камуфлаж" е да се крия в сенките при засада , при търсене да плувам под мастиката , която се получава или от температурни разлики или от разлики в солеността и да думкам от там силуетите ...а най- ми е кеф да отида на място дето има рязка граница между мътно и бистро и да чакам да се подаде някоя "заслепена" муцуна от мътното
...пичове , страхотна тема стана , благодаря ви
...
П.С. Тони , не знам , прякора му тогава беше Джеймс Бонд , точен пич си беше ....предполагам и сега си е такъв

П.С. Тони , не знам , прякора му тогава беше Джеймс Бонд , точен пич си беше ....предполагам и сега си е такъв

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Аха,май ми се изяснява вече на какво чепаре ша фащам водолазите 

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
...Кироооо , щи закача един скъсан галош долу на чепаретоКИРО написа:Аха,май ми се изяснява вече на какво чепаре ша фащам водолазите

Докато постигнем единство по въпроса е ли камуфлажа само в главите ни, или е около нас в природата, взех че си нацапах перките. Снимките са леееко неясни, понеже са от телефона, но идеята в общи линии (ако изобщо има такава
) си личи.
Критика не приемам
. Мнения - да.

Критика не приемам

- Jack Daniels
- разбира нещата
Определо ще предизвикаш интерес у рибите, няма начин да не дойдат да ти разгледат десена, проблема е че ще дойдат изотзад и внимавай да не те изненада някоя дебел пеленгатор 

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Добре са станали, важното е да не те виждат рибите. С каква боя ги пръска. Имам в мазата едни флакони авто емайл лак дали ще станат, имам едни плавници на Беша и може да се пробвам да ги напръскам.
Пашата обича смелите.
- Jack Daniels
- разбира нещата
Юри, това под плавниците масичка ли е? много тарикатско изглежда 

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад