Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Проблем с макара! Моля за съдействие!
Модератор: sapuna
Проблем с макара! Моля за съдействие!
Здравейте колеги,
Ще се радвам да получа съвети и мнения по следния проблем.
Наскоро закупих нова спининг макара, чиято марка и модел не е редно да споменавам, но още на първата проба забелязах проблем (или поне така изглежда). Все пак марката е производство на една от най-стабилните компании, 10+ лагера, 200+ лв., алуминиева конструкция, горен аванс и т.н. Проблемът е следния, при голямо натоварване на линията, започвам да усещам биене или прескачане, не знам как най-добре може да бъде описано, но да речем, че навиването не е плавно. Не е много силно, но определено е дразнещо.
Моля, ако някой може да сподели мнение по подобен проблем или дори предположение. Дано проблемът не идва от нея, но май тя е единствената промяна в уравнението.
Благодаря предварително за съдействието ви.
Ще се радвам да получа съвети и мнения по следния проблем.
Наскоро закупих нова спининг макара, чиято марка и модел не е редно да споменавам, но още на първата проба забелязах проблем (или поне така изглежда). Все пак марката е производство на една от най-стабилните компании, 10+ лагера, 200+ лв., алуминиева конструкция, горен аванс и т.н. Проблемът е следния, при голямо натоварване на линията, започвам да усещам биене или прескачане, не знам как най-добре може да бъде описано, но да речем, че навиването не е плавно. Не е много силно, но определено е дразнещо.
Моля, ако някой може да сподели мнение по подобен проблем или дори предположение. Дано проблемът не идва от нея, но май тя е единствената промяна в уравнението.

Благодаря предварително за съдействието ви.
- Angel_d4
- вече хвърля и на тежко
Re: Проблем с макара! Моля за съдействие!
Не ти пречи да споделиш марката и модела ба макарата даже ще е от полза. Защото,ако някой има същата да сподели и той . 

- ribar4oto
- вече хвърля и на тежко
и аз си мислех че имам такъв проблем,,,обаче като си видях мисината че леко се оплела във върха на сопата се успокоих,,,при теб ако по линията е всичко е наред,значи нещо е наистина в макарата,,,,
НИКОГА КАПО,,,,
По линията със сигурност нямаше проблем... за съжаление
. За марката... забелязал съм как такива теми се превръщат във "война"
от рода на "тази е боклук онази е върхът" и се губи смисъла на темата.
Иначе аванса е екстра, но още при навиване на ролката усетих, че май нещо не е в ред, а като ми удари един трофеен клон съвсем се замислих, но при положение, че го усетих и при навиване срещу течението с блесна Aglia 5... какво ще стане ако на нея има някой.

Иначе аванса е екстра, но още при навиване на ролката усетих, че май нещо не е в ред, а като ми удари един трофеен клон съвсем се замислих, но при положение, че го усетих и при навиване срещу течението с блесна Aglia 5... какво ще стане ако на нея има някой.
А и въпросът ми е също от техническа гледа точка, каква може да е причината? 

- ribar4oto
- вече хвърля и на тежко
ако питаш мен закачи нещо тежичко и у вас пробвай как се даржи макарата,,,ако прави пак така,,,значи наистина може да има дефект....nikozzi написа:По линията със сигурност нямаше проблем... за съжаление. За марката... забелязал съм как такива теми се превръщат във "война"
от рода на "тази е боклук онази е върхът" и се губи смисъла на темата.
НИКОГА КАПО,,,,
предпол. разхлабена/или не добре завита/ гайка на ротора... когато става въпрос за 200+ лв най -добре е да бъде върната в съотв. магазин без значение каква е причината
Мерси и моят план е същия.
То е ясно, че риба се лови и с макара от 30лв. и достатъчно сръчност и опит и все пак...
То е ясно, че риба се лови и с макара от 30лв. и достатъчно сръчност и опит и все пак...
Разликата между двете е голяма.Ако има биене,ще го има и при свободно въртене,и най-вероятно няма да се усеща при натоварване.....биене или прескачане....
Прескачане също не е възможно ако говорим за зъбната предавка,значи зъбите са отишли.
Може би има превъртане на дръжката.Ако може да обясниш по-подробно проблема.Размера на макарата също може да потрябва.
И все пак марка и модел е добре да се кажат.
- ribar4oto
- вече хвърля и на тежко
послушай колегата,,666,, той наистина е специалист,,,аз съм го признал отвсякаде,,,
НИКОГА КАПО,,,,
И,аз мисля по-абсолютно същия начин . Добре е ,ако макарата има гаранция да си я върнеш без да я разглобяваш,защото като я разглобиш и ще си личи ,че това се е случвало ,съответно те могат да ти кажат ти си я разглобил и т.н. в гаранционната карта е описано как да се действа в такива ситуации .Това е от мен .k-1 написа:предпол. разхлабена/или не добре завита/ гайка на ротора... когато става въпрос за 200+ лв най -добре е да бъде върната в съотв. магазин без значение каква е причината
Поздрави .

Произвежда се в заводите на Риоби, размера отговаря горе-долу на някое Шимано 2500 или 2000. Ами да много съжалявам, че не е до мен сега да направя експеримента, за да опиша по-добре, ще се постарая утре да изпробвам. Да прав си "666" няма как да е прескачане, а при свободно движение върви като по масло, лагерите са капсуловани (предполагам има значение). Но е характерно, че точно в определен момент, точно в определена фаза от ротацията - съответно в един и същ момент, се усеща все едно притупва риба на линията.
Е сега се променят нещата,може да има прескачане.Навярно е някое от скъпите Спро с безконечен винт,или друго копие на Риоби с такъв.Точно във този безконечник може да ти е проблема.Възможно е да превърта в зъбното колело което го задвижва.Другия вариант е дръжката.Но при всички варианти е най-добре да я върнеш в магазина както те посъветва колегата fn1p.nikozzi написа:Произвежда се в заводите на Риоби, ....
Ако не става,търси майстор.
Благодаря на всички, така и смятам да направя. И един последен въпрос
. Не съм сигурен какво ще предложат, но сега малко се колебая дали да е същата.

По принцип е готина макара,може да е производствен дефект.Но решението си е твое.