Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Sufix Primo XP - Проби
Модератор: sapuna
Sufix Primo XP - Проби
Вчера си купих влакно Sufix Primo XP - е четох много във форума по въпроса - това си избрах ..ама май...
Какво показаха пробите:
Влакно 0.30 - 0.303..с микрометъра точно - няма грешка.Дават му 16.9 Lb/7.7 Кг Цвят светъл някакъв..всъщност няма цвят...
Проба на скъсване,като са взети всички мерки да няма никъде остри ръбове - тежестта се увеличаваше плавно ..до скъсване !Дължина на кордата 25-35 см.(без възлите)
1. Проба - с просташки детски възел скъса на 2 Кг на възела.
2.Проба - възел на Паломар ..скъса се на 3.300 на възела.
3.Проба - беше направено така,че възлите да не влияят и ..започна да се вижда как влакното се разтяга ..и скъса на 5.150 Кг ..по средата.
=========================================
Ха сега думайте какво ще правим със възлите ??Явно не държи на възел.Набутах се с още 2 ролки 0.20 и 0.25 -тези дни ще ги тествам и тях.Имам и едни стари марки влакна и тях ще тествам по същия метод-за сравнение.Метода може да не е най-правилен...ама дава някаква представа според мене....
Какво показаха пробите:
Влакно 0.30 - 0.303..с микрометъра точно - няма грешка.Дават му 16.9 Lb/7.7 Кг Цвят светъл някакъв..всъщност няма цвят...
Проба на скъсване,като са взети всички мерки да няма никъде остри ръбове - тежестта се увеличаваше плавно ..до скъсване !Дължина на кордата 25-35 см.(без възлите)
1. Проба - с просташки детски възел скъса на 2 Кг на възела.
2.Проба - възел на Паломар ..скъса се на 3.300 на възела.
3.Проба - беше направено така,че възлите да не влияят и ..започна да се вижда как влакното се разтяга ..и скъса на 5.150 Кг ..по средата.
=========================================
Ха сега думайте какво ще правим със възлите ??Явно не държи на възел.Набутах се с още 2 ролки 0.20 и 0.25 -тези дни ще ги тествам и тях.Имам и едни стари марки влакна и тях ще тествам по същия метод-за сравнение.Метода може да не е най-правилен...ама дава някаква представа според мене....
я кажи
Я кажи как ги правиш тези тестове че да пробвам кордите и аз
Цепи,лепи,вулканизира......монтаж, демонтаж,баланс
Gan4eff,
Не бих го нарекъл тест в истинският смисъл на тази дума.Аз обичам точните неща,но понякога и импровизациите вършат някаква работа.
Пробата си е най -общо казано Пейзанска:
В банята под душа - батерията ми не е от тези модерните с шланговете (макар да е съвсен нова..) .Та там да ти виси една пластмасова кофа,кордата между кофата и батерията..ниско до пода...кеф ти на кука в единия край..абе както искаш.Взимаш мерки да няма остри ръбове по дръжката на кофата и т.н да се прерязва кордата..
Пускаш да се пълни леко..или по-бързо кофата..къса..грабваш кофата и на кантара.ТОВА Е.Можеш да видиш как се разтегля кордата (ако е скапана като моята)..къде къса..дали не се изнизва от куката..Моят домашен кантар е до 10 Кг и е проверяван - точност 40-60 грама..чешко кантарче...
..........................................................
Какво да кажа - минах се с този Sufix .. пак пробвах -има ли възел 3 Кила и къса !! Майната му...
........................................................
Тука искам да добавя следното - едно време си връзвахме горе долу еднакво повечето рибари.Ловил съм сомове по 10 кила на Дунава - един даже сам се закачи странично..голямо теглене беше,и други рибари се намесиха взимайки ми пръта от ръцете ..Е ЩО НЕ СЕ СКЪСА ПУСТАТА МУ ГЕ-ДЕ-РЕЙСКА ТЪПА КОРДА НИ НА ВЪЗЕЛ НИ НИКЪДЕ..ловях си с 0.45 повод 0.35..Мисълта ми е че ..модерни времена ,модерен риболов ама българският рибар винаги е прецакан,ако не с едно то с друго..макара,пръчка,корда,вирбелче...
все някъде ще те издънят търговците...
Не бих го нарекъл тест в истинският смисъл на тази дума.Аз обичам точните неща,но понякога и импровизациите вършат някаква работа.
Пробата си е най -общо казано Пейзанска:
В банята под душа - батерията ми не е от тези модерните с шланговете (макар да е съвсен нова..) .Та там да ти виси една пластмасова кофа,кордата между кофата и батерията..ниско до пода...кеф ти на кука в единия край..абе както искаш.Взимаш мерки да няма остри ръбове по дръжката на кофата и т.н да се прерязва кордата..
Пускаш да се пълни леко..или по-бързо кофата..къса..грабваш кофата и на кантара.ТОВА Е.Можеш да видиш как се разтегля кордата (ако е скапана като моята)..къде къса..дали не се изнизва от куката..Моят домашен кантар е до 10 Кг и е проверяван - точност 40-60 грама..чешко кантарче...
..........................................................
Какво да кажа - минах се с този Sufix .. пак пробвах -има ли възел 3 Кила и къса !! Майната му...
........................................................
Тука искам да добавя следното - едно време си връзвахме горе долу еднакво повечето рибари.Ловил съм сомове по 10 кила на Дунава - един даже сам се закачи странично..голямо теглене беше,и други рибари се намесиха взимайки ми пръта от ръцете ..Е ЩО НЕ СЕ СКЪСА ПУСТАТА МУ ГЕ-ДЕ-РЕЙСКА ТЪПА КОРДА НИ НА ВЪЗЕЛ НИ НИКЪДЕ..ловях си с 0.45 повод 0.35..Мисълта ми е че ..модерни времена ,модерен риболов ама българският рибар винаги е прецакан,ако не с едно то с друго..макара,пръчка,корда,вирбелче...
все някъде ще те издънят търговците...
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Скъпи колега, щото Си скъп !!!
Всяко влакно е изчислено да поеме натоварването В НАТОВАРЕНА СРЕДА, КОЯТО ПОМАГА за съответното натоварване! ...което значи
че средата помага в полза на влакното !!!
Би ли направил тестовете във вода ???!!! ...не би....доста трудно и т.н.
Също така, приема се ,че съотношението между, тежест, среда и противоналягане, са ВЗАИМНОЗАВИСИМИ ВЕЛИЧИНИ, вследствие на
което - производителите произвеждат материал, който отговаря на
едно средно натоварване в екстремна ситуация!
Мога да продължа, но едва ли е необходимо!
Моят съвет е да минеш на по-голям диаметър, ако не Си доволен от резултата !!
Всяко влакно е изчислено да поеме натоварването В НАТОВАРЕНА СРЕДА, КОЯТО ПОМАГА за съответното натоварване! ...което значи
че средата помага в полза на влакното !!!
Би ли направил тестовете във вода ???!!! ...не би....доста трудно и т.н.
Също така, приема се ,че съотношението между, тежест, среда и противоналягане, са ВЗАИМНОЗАВИСИМИ ВЕЛИЧИНИ, вследствие на
което - производителите произвеждат материал, който отговаря на
едно средно натоварване в екстремна ситуация!
Мога да продължа, но едва ли е необходимо!
Моят съвет е да минеш на по-голям диаметър, ако не Си доволен от резултата !!
Ако се пази тишина, рибата идва близо до брега !!!
Semper Fidelis,
Скъпи Колега, това което казвате е точно така.Един сом 10 кила на брега увесен във въздуха на кука не е същото във водата.Това винаги съм го имал в предвид.
И мисля,че се застраховах с думата импровизация.
Но да ми се къса на най-различни възли при 3 килограма натоварване,а на някои даже и на 2 някак си не ми е добре.Въобще не гоня максималания показател от 7.7Кг.
Освен това като го гледам как почва да се разтяга като ластик от 2.5 кг нагоре...за*би....не не ..има нещо гнило в Дания...
Скъпи Колега, това което казвате е точно така.Един сом 10 кила на брега увесен във въздуха на кука не е същото във водата.Това винаги съм го имал в предвид.
И мисля,че се застраховах с думата импровизация.
Но да ми се къса на най-различни възли при 3 килограма натоварване,а на някои даже и на 2 някак си не ми е добре.Въобще не гоня максималания показател от 7.7Кг.
Освен това като го гледам как почва да се разтяга като ластик от 2.5 кг нагоре...за*би....не не ..има нещо гнило в Дания...
Не се дърлете , юнаци!
Всяко влакно, влязло у нас е на края на живота си, поради това, че търговците го купуват евтино и на промоция. Това означава да отнемете номинално 60 % от издръжливостта, дали под вода, дали в зехтин и разни други среди е все едно. Това нямаше да го разбера нивга, ако при моите командировки из Чужденеция не бях си купувал по някоя ролка оригинално влакно в гаранционен срок. Марките са едни и същи, но качествата и издръжливостта са коренно различни, ако влакното е току-що произведено или е на две-три-пет години, както идва у нас като "нов внос"

Всяко влакно, влязло у нас е на края на живота си, поради това, че търговците го купуват евтино и на промоция. Това означава да отнемете номинално 60 % от издръжливостта, дали под вода, дали в зехтин и разни други среди е все едно. Това нямаше да го разбера нивга, ако при моите командировки из Чужденеция не бях си купувал по някоя ролка оригинално влакно в гаранционен срок. Марките са едни и същи, но качествата и издръжливостта са коренно различни, ако влакното е току-що произведено или е на две-три-пет години, както идва у нас като "нов внос"

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
- Local
- учете се от него
Pedro, според мен изцяло бъркаш в тестовете , единствения правилен начин го правят хората които произвеждат тези влакна, а най-близкия е да направиш възел с двойна осморка .... или така наречения Overhand loop.
Само искам да ти кажа, че Суфикс в момента е едно от най-добрите влакна на нашия пазар . За справки виж ето тук:
http://www.eftta.com/english/line_test_ ... 0681325558
XL Strong, Sufix 0.35mm 0.35mm 10.3kg 9.12kg
Няма и 10 % отклонение от килограмите... направо размазва с един замах предхвалените Колмици , Трабуко и така нататък. Всички влакна на Суфикс съм ги мерил с микрометър , точни са до едно , дори най-дебелите!!!
Пък да не говорим че съотношението цена качество просто са перфектни.
Само искам да ти кажа, че Суфикс в момента е едно от най-добрите влакна на нашия пазар . За справки виж ето тук:
http://www.eftta.com/english/line_test_ ... 0681325558
XL Strong, Sufix 0.35mm 0.35mm 10.3kg 9.12kg
Няма и 10 % отклонение от килограмите... направо размазва с един замах предхвалените Колмици , Трабуко и така нататък. Всички влакна на Суфикс съм ги мерил с микрометър , точни са до едно , дори най-дебелите!!!
Пък да не говорим че съотношението цена качество просто са перфектни.
Клавиатура риба не лови!!!
Local,
Колега нали там гледах,четейки вашите мнения и линкове.Сигурно е така..ама мойто не е така...sorry.
Няма какво да усукваме и да докарваме от 10 кладенеца вода как работи влакното ,па водата ...па законите на Архимед..ала-бала.
Работи на ОПЪН ! И във водата и вънка.И кво сега ?
Да се моля на рибата да не дърпа....никакво дърпане - даже да бута ..така ли ??Тя напъва назад със сила 1 кило..и аз назад със сила 1 кило и ПРАС !
Това е.Че бах го в аванса ..при положение че ти дават 17LB/ 7.7 Kg, как да го гласиш ? За какво ти ги дават - не искат да кажат че вадиш риба с толкова кила нали !Не ти ги дават и за ловене на определен вид риба - нали !Има различно борбени риби.Освен на опън за нищо друго не служи това обозначение..опън и джасане !Какви Либри ве, какви 7 кила ве, какви 5 лева...алоооо...
.................................................................................
Излишно раздухваме.Голям праз.Има и други марки.Ама моят метод А LA PEDRO важи ...ша ги ОПЪВАМ мамата им и такъми..да видим кой кого...
[/b]
Колега нали там гледах,четейки вашите мнения и линкове.Сигурно е така..ама мойто не е така...sorry.
Няма какво да усукваме и да докарваме от 10 кладенеца вода как работи влакното ,па водата ...па законите на Архимед..ала-бала.
Работи на ОПЪН ! И във водата и вънка.И кво сега ?
Да се моля на рибата да не дърпа....никакво дърпане - даже да бута ..така ли ??Тя напъва назад със сила 1 кило..и аз назад със сила 1 кило и ПРАС !
Това е.Че бах го в аванса ..при положение че ти дават 17LB/ 7.7 Kg, как да го гласиш ? За какво ти ги дават - не искат да кажат че вадиш риба с толкова кила нали !Не ти ги дават и за ловене на определен вид риба - нали !Има различно борбени риби.Освен на опън за нищо друго не служи това обозначение..опън и джасане !Какви Либри ве, какви 7 кила ве, какви 5 лева...алоооо...
.................................................................................
Излишно раздухваме.Голям праз.Има и други марки.Ама моят метод А LA PEDRO важи ...ша ги ОПЪВАМ мамата им и такъми..да видим кой кого...
[/b]
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Колега, това ми звучи меко казано пресилено.Local написа: Пък да не говорим че съотношението цена качество просто са перфектни.
-------------
За коледа взех две ролки P-Line Fluoroclear по 300 ярда( 7$ ролката) за спининг, като си ги поръчах от Cabelas.
При дебелина 0.18 ( само 4 либри обозначена здравина ) влакното няма късане, префекнта динамика и повърхност.Ползвам го за спининг и съм много доволен.
И при други влакна купени от щатите (Stren, Bercley, Maxima) ми прави впечатления малкият им индекс дебелина / либри , но висчки ме изненадаха със завидната си здравина...
Доцента ви е казал истината!Затова отдавна не пазарувам от нашата търговска мрежа.
П.С. Във вода влакната отслабват защото водата навлиза в повърхностния молекулен слой на полимера.Добрите влакна имат индекс и по този показател...
msp,
Прав сте изглежда колега.Аз бях прекъснал този прекрасен спорт (занимавайки се с други спортове),ама сега се връщам отново...и се явявам малко новобранец в областта на оборудването.Обиколих магазините - много стока..не както едно време.Тука ги имаме, не е като да ги нямаме ..и гледам са в конкуренция..и стоки и цени.
Колегите тука са минали по този път и всеки се е ориентирал горе долу за себе си ...според зависи.
И мене това ме чака.Но нищо не съм пресилил.Направих доста проби и възли..не съм търсил перфектния възел...не го и знам.
0.30 се къса на възел при 3.5Кг максимум - дават му (16.9Lb / 7.7Kg)
0.25 ---""------------- при 2.5Кг (12Lb / 5.4Kg)
0.20 ---""------------- при 2.0Кг (7.3Lb / 3.3Kg)
Като малко уйдурдисано дойде ама сериозно заявявам че е така при моите проби на опън!
И спрях пробите засега.Влакното ще се използва дума няма.Нищо му няма.Ама можеше и по-добре да се представи...
=================================
Късането е най-често при куката . Кука без халка, а със сплескано уширение горе (без остри ръбчета ! ).Няма много видове възли за такива куки -Предложете нещо интересно.
Прав сте изглежда колега.Аз бях прекъснал този прекрасен спорт (занимавайки се с други спортове),ама сега се връщам отново...и се явявам малко новобранец в областта на оборудването.Обиколих магазините - много стока..не както едно време.Тука ги имаме, не е като да ги нямаме ..и гледам са в конкуренция..и стоки и цени.
Колегите тука са минали по този път и всеки се е ориентирал горе долу за себе си ...според зависи.
И мене това ме чака.Но нищо не съм пресилил.Направих доста проби и възли..не съм търсил перфектния възел...не го и знам.
0.30 се къса на възел при 3.5Кг максимум - дават му (16.9Lb / 7.7Kg)
0.25 ---""------------- при 2.5Кг (12Lb / 5.4Kg)
0.20 ---""------------- при 2.0Кг (7.3Lb / 3.3Kg)
Като малко уйдурдисано дойде ама сериозно заявявам че е така при моите проби на опън!
И спрях пробите засега.Влакното ще се използва дума няма.Нищо му няма.Ама можеше и по-добре да се представи...
=================================
Късането е най-често при куката . Кука без халка, а със сплескано уширение горе (без остри ръбчета ! ).Няма много видове възли за такива куки -Предложете нещо интересно.
Стари Влакна - Проби
Така и така почнах вчера ..и маса вода отиде зян - рекох да довърша.
4 Макари по 100 метра влакно стояли в дървената ми кутия в мазето повече от 20 години:
Марки - такива са означенията и данните на макаричките.
LESKA 0.35 / 62N скъса на 4.900 Кг ( материал DEDERON )
LESKA 0.45 / 22Lb скъса на 6.650 Кг -----------"----------
SYLON 0.40 / 14.1Lb скъса на 6.050 Кг
SYLON 0.45 / 76N скъса на 7.400 Кг
Най-важното нито едно скъсване на възел !!Някъде по средата.Много малко се разтяга !!
No Comments ....както се казва.От тук нататък спирам въобще на тази тема.Дано да съм бил полезен.
4 Макари по 100 метра влакно стояли в дървената ми кутия в мазето повече от 20 години:
Марки - такива са означенията и данните на макаричките.
LESKA 0.35 / 62N скъса на 4.900 Кг ( материал DEDERON )
LESKA 0.45 / 22Lb скъса на 6.650 Кг -----------"----------
SYLON 0.40 / 14.1Lb скъса на 6.050 Кг
SYLON 0.45 / 76N скъса на 7.400 Кг
Най-важното нито едно скъсване на възел !!Някъде по средата.Много малко се разтяга !!
No Comments ....както се казва.От тук нататък спирам въобще на тази тема.Дано да съм бил полезен.
Не знам точно каква истина съм казал, но вече почти година работя с влакната Stren, купени през април м.г. в братска Америка и нямат нищо общо с боклуците, дето ги купуваме тук от същата марка. Влакната на Dederon от бившата ГДР бяха много сполучливи, както и някои български влакна отпреди 9 септември = 10 ноември 1989 година.msp написа: И при други влакна купени от щатите (Stren, Bercley, Maxima) ми прави впечатления малкият им индекс дебелина / либри , но висчки ме изненадаха със завидната си здравина...
Доцента ви е казал истината!Затова отдавна не пазарувам от нашата търговска мрежа

Ей, затова, тук при нас няма причинно-следствена връзка между цената и качеството

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
па другото ще се оправи!
-
- и господ не е толокова добър
КОЛЕГИ
Няма смисал да се спори излишно,колегите които казват,че във водата и отвънка килограмите са различни са прави и ще ви кажа защо.Ипреди бях писал,че като мятах воблера закачих плетен чувал пълен наполвина с тиня.Понеже съм в строителството и знам колко тежи една торба лепило,25кл.Ачувала тежеше повече.Влакното плетено суфикс 0,17 издържа 6,8кл.-15лб.направете разлика лесное.Да неговорим,че го дърпах срещу течението.

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ето тази :docenta написа:Не знам точно каква истина съм казал,
Поздрави колега!docenta написа:Всяко влакно, влязло у нас е на края на живота си, поради това, че търговците го купуват евтино и на промоция. Това означава да отнемете номинално 60 % от издръжливостта, Марките са едни и същи, но качествата и издръжливостта са коренно различни, ако влакното е току-що произведено или е на две-три-пет години, както идва у нас като "нов внос"
- coolgogo
- новобранец
- Обратна връзка:
Аз ги мера по друг начин.Вързвам единия край на кордата за леглото другия за кантар и дърпам мери точно. Ако искаш да направиш кордата по издържлива я вари 4-5 минути.От 4 кила съм качвал на 7 с този метод!!!!
Младия рибар е най-добрия рибар. Give the way for new generation!!! http://s3.bg.bitefight.org/c.php?uid=26518