Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Пушилня за риба.
Модератор: sapuna
- djokoriboloveca
- разбира нещата
- Мнения: 656
- Регистриран на: Пон Яну 14, 2008 7:11 pm
- Местоположение: Русе
Re: Пушилня за риба.
Сърдечно благодаря на всички колеги .
.Наздраве









За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
Re: Пушилня за риба.
Ако разбираш руски погледни това : http://fishercity.narod.ru/kopt/soderj.htm
- djokoriboloveca
- разбира нещата
- Мнения: 656
- Регистриран на: Пон Яну 14, 2008 7:11 pm
- Местоположение: Русе
Re: Пушилня за риба.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=9996553
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=9996569
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=9996575
Е,това успях да спретна.Даже я изпробвах,мръвката стана перфектна.Само че няма външен вид.Сега започвам да правя
от хромникел. Още веднъж БЛАГОДАРЯ за съветите.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=9996569
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=9996575
Е,това успях да спретна.Даже я изпробвах,мръвката стана перфектна.Само че няма външен вид.Сега започвам да правя
от хромникел. Още веднъж БЛАГОДАРЯ за съветите.
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Пушилня за риба.
Бях направил навремето едно такова нещо.
Имаше едни печки " чудо ".От нея на по-високо ниво отиваше в 200л железен варел.
Чудото го тъпчех с дървени стърготини от дъб и ясен,като по средата предварително слагах една тръба 5мм,и почвах около нея да тъпча талаша докато напълня чудото.Често наливах и вода в талаша,да не се разгаря после.
Варела имаше няколко отвора отгоре,да излиза пушека,но по-бавно от нормалното.
Беше за зайци,но и риба съм правил там.
Заека имаше предварителна обработка.Вечерта в марината с разни мерудии,на другия ден за 15 мин. сваряване в тенджера под налягане,и после във варела.Това пушеше около 5-6 часа,но ставаше фантазия.В началото е само пушек,и то яко.После към края се разгаря за 30-40мин. и го запича леко.
Сега пак съм се замислил да си го правя,че ще има доста материал.
А мен ме интересуват онея заводските.Там имат и пара под налягане,или нещо такова.Само дето не съм го виждал.
Но който има възможност да си го направи в домашни условия,препоръчвам го.Много неща стават там.
Имаше едни печки " чудо ".От нея на по-високо ниво отиваше в 200л железен варел.
Чудото го тъпчех с дървени стърготини от дъб и ясен,като по средата предварително слагах една тръба 5мм,и почвах около нея да тъпча талаша докато напълня чудото.Често наливах и вода в талаша,да не се разгаря после.
Варела имаше няколко отвора отгоре,да излиза пушека,но по-бавно от нормалното.
Беше за зайци,но и риба съм правил там.
Заека имаше предварителна обработка.Вечерта в марината с разни мерудии,на другия ден за 15 мин. сваряване в тенджера под налягане,и после във варела.Това пушеше около 5-6 часа,но ставаше фантазия.В началото е само пушек,и то яко.После към края се разгаря за 30-40мин. и го запича леко.
Сега пак съм се замислил да си го правя,че ще има доста материал.
А мен ме интересуват онея заводските.Там имат и пара под налягане,или нещо такова.Само дето не съм го виждал.
Но който има възможност да си го направи в домашни условия,препоръчвам го.Много неща стават там.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- ще става разбирач
- Мнения: 571
- Регистриран на: Съб Юли 15, 2006 6:13 pm
- Местоположение: Петрич
- Обратна връзка:
Re: Пушилня за риба.
Перфектно е Джоко,на снимката несе вижда но е хубаво да има едно отворче и отдолу да зима въздухdjokoriboloveca написа:http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=9996553
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=9996569
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=9996575
Е,това успях да спретна.Даже я изпробвах,мръвката стана перфектна.Само че няма външен вид.Сега започвам да правя
от хромникел. Още веднъж БЛАГОДАРЯ за съветите.

Преди години като започнах да си пуша,след като ги извада от саламурата завирах вода и там потапях сичко за малко,но пробвах без попарване и вече неги пара,въпрос на вкусКИРО написа: пара под налягане,или нещо такова.

- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: Пушилня за риба.
Свинското/бузи,ребра,сланина,бутове и т.н./ преди пушене ги заварявам леко в зелева чорба с нарязани на едро 2-3 глави лук!С риба не съм пробвал,но предполагам че няма да има същия ефект!
- vlado_fidera
- новобранец
- Мнения: 96
- Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
- Местоположение: sofia
Re: Пушилня за риба.
Вземаме тава за печене и дъното насипваме с дървесни стърготини.Задължително е отгоре тавата да се покрива с капак или нещо подобно.Поставя се решетка с големина по малка от тази на тавата , а върху нея се редят парчетата риба осолени и поръсени с подправки.Покрива се с капака.Поставя се върху газов котлон или върху огнище.Щом стърготините започнат да пушат оставяме така за 45 мин.Трябва да дими .Резултата е прекрасни прясно опушени рибни филета достойни за консумация от рибни кулинари и гастрономи



НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Пушилня за риба.


Ама пък вкусноооооооооооо!!!


Слагам сланина за около 2 седмици в саламура/марина и после я опушвам, след което я овъргалям в подправки и яко червен пипер....става ммммммммм.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- nicko67
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 201
- Регистриран на: Вто Апр 21, 2009 10:15 am
- Местоположение: ГАБРОВО
Re: Пушилня за риба.
За мен най-важна е подготовката на месото преди опушването.Задължително трябва да кисне в саламура, естествене без сланината тя си е достатъчно солена, за да стане след това вкусно.Поставим ли месо без предварителна обработка става все едно ядеш пушено дърво.След като се извади от саламурата се слага да се опуши в някоя от споменатите по горе импровизирани пушилни и след като добие желаният златист цвят се изважда.Сварява се в една по-голяма тенджера вода в която предварително пускаме малко чер пипер и бахар на зърна и 1,2 листенца дафинов лист.Сваляме опушеното месо и го поставяме за 2-3 минути във врящата вода.Така се отнема неприятният силен мирис на пушек и катран и месото омеква.Изваждате го завивате го в хартия не гланцирана и го оставяте на сухо и проветриво място.Изпитано е действа перфектно особено за сланината.
При промишлените пушилни работата е съвсем друга там месата се инжектират с химикали които запазват цвета им, овкусяват се с прословутите Е та пушат ги с течен пушек и какво ли още не.Не можем ги докара като тях но можем да си го направим поне натурално без химикали.Добър апетит на всички!
При промишлените пушилни работата е съвсем друга там месата се инжектират с химикали които запазват цвета им, овкусяват се с прословутите Е та пушат ги с течен пушек и какво ли още не.Не можем ги докара като тях но можем да си го направим поне натурално без химикали.Добър апетит на всички!
Re: Пушилня за риба.
Моят вариант:

стара леко цепната бака, газов котлон или огън.

стара леко цепната бака, газов котлон или огън.
- tiho_roev
- разбира нещата
- Мнения: 823
- Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 12:09 pm
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
Re: Пушилня за риба.
Здравейте ето и моета пушилня 60 л 
другите снимки и рецептата за пушена норвежка скумрия са на http://www.snimka.bg tihomir66

другите снимки и рецептата за пушена норвежка скумрия са на http://www.snimka.bg tihomir66

Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Пушилня за риба.
GODzillata написа:Пушеното е канцерогенно!
![]()
Ама пък вкусноооооооооооо!!!![]()
![]()
Слагам сланина за около 2 седмици в саламура/марина и после я опушвам, след което я овъргалям в подправки и яко червен пипер....става ммммммммм.
покажи снимки!?

пушена сланина с червен пипер и чесън, импровизация: http://margatyna.blogspot.com/2010/11/blog-post_20.html
тук индианците правят пушена сьомга с кедрови пилки или директно мятат мокра, дървена (кедрова) планка в/у грила, а върху нея сьомгата- има спицифичен вкус ....също така пушени патици,...
а канадците обичат пушена сьомга с кленов сироп и соев сос...
- tiho_roev
- разбира нещата
- Мнения: 823
- Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 12:09 pm
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
Re: Пушилня за риба.
Здравей колега то си е така живота е кратък защо да не се възползваме максимално от вкусотийтеGODzillata написа:Пушеното е канцерогенно!
![]()
Ама пък вкусноооооооооооо!!!![]()
![]()
Слагам сланина за около 2 седмици в саламура/марина и после я опушвам, след което я овъргалям в подправки и яко червен пипер....става ммммммммм.



Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
-
- сериозен играч
- Мнения: 1250
- Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
- Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
- Обратна връзка:
Re: Пушилня за риба.
Ох, дояде ми се, а в магазина една гадна или пресолена и за 10 минути от две консерви си спретнах това......








със черупки от 3 ореха за 15 минути ВЕЛИКОЛЕПНА стана...








със черупки от 3 ореха за 15 минути ВЕЛИКОЛЕПНА стана...




-
- новобранец
- Мнения: 97
- Регистриран на: Сря Яну 26, 2011 1:04 pm
- Местоположение: Горна Оряховица
Re: Пушилня за риба.
Здравейте,навремето и аз си направих пушилня от 200л.варел вътре в него поставях саджък (стойка 3 крака) върху стойката тънко стенен съд с вряла вода под съда дървени букови въглища като се разгорят се слагат леко навлажнени стърготини.Водната пара служи да увлича дима и да не изсъхва месото