Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Мъртво вълнение
Модератор: nkolev66
Мъртво вълнение
Реших да отворя тази тема, защото едва ли има някой, който не се е сблъсквал с това явление и защото то е взело достатъчно жертви за да му обърнем подобаващо внимание. Какво представлява мъртвото вълнение?
Най-общо това е придвижване на един воден пласт навътре в морето. На картинката по-долу може да се види как точно се образува.

Въпреки, че може да се спори дали точното наименование на това явление следва да бъде "мъртво вълнение" (някъде се говори за мелтем, другаде за сулган, rip current), то е придобило известност именно под този термин.
Обикновено когато се появи високо вълнение започват да се образуват пясъчни наноси. Получава се така, че близко до брега водата е сравнително дълбока, но 20-30 метра по далече има плитчина образувана от наносите. Вълните минават над нея и се изливат в дълбочината пред самия бряг. Когато на някакво място плитчината се прекъсне водата от по дълбокото пред брега образува нещо като малка река през пролуката с посока обратна на брега. Обикновено ако попаднат в тази вода, хората започват панически и с всички сили да плуват към брега. Ако мъртвото вълнение е достатъчно силно, дори добър плувец трудно може да го пребори. Нерядко тези, които са се притекли на помощ на давещ се в такива води също стават жертва на мъртвото вълнение, поради непознаване на същността на явлението и начините за избягването му.
Някои от начините, по които можем да се измъкнев от мъртвото вълнение са следните:
•Обикновено пролуката между наносите не е по-широка от 10 метра. Навътре в морето мъртвото вълнение рядко достига повече от 50 метра. Най-важното нещо което трябва да се запомни е да запазите самообладание. Не си хабете силите за да се борите с течението. Започнете да плувате спокойно успоредно на брега. Съвсем скоро ще достигнете място, на което няма да има течение. Стигнете ли там вече много по-лесно ще можете да излезете. Също така е много вероятно само няколко метра в страни наносът да е достатъчно високо за да можете да стъпите.
•Ако сте вече много изтощени или помагате на някой и ви е трудно да плувате успоредно на брега, по добре да съхраните силите си докато дойде помощ. Оставете се на течението и хабете енергия само за да се задържите на повърхността. Съвсем скоро течението ще загуби силата си и няма да ви завлична по-навътре.
Разбира се нерядко такова мъртво вълнение се получава и на значително по-голяма дълбочина, но там е значително по-слабо населено откъм плувци и не представлява такъв интерес. Основното обаче е да запазим самообладание и да не позволим на паниката да ни обхване.

Най-общо това е придвижване на един воден пласт навътре в морето. На картинката по-долу може да се види как точно се образува.

Въпреки, че може да се спори дали точното наименование на това явление следва да бъде "мъртво вълнение" (някъде се говори за мелтем, другаде за сулган, rip current), то е придобило известност именно под този термин.
Обикновено когато се появи високо вълнение започват да се образуват пясъчни наноси. Получава се така, че близко до брега водата е сравнително дълбока, но 20-30 метра по далече има плитчина образувана от наносите. Вълните минават над нея и се изливат в дълбочината пред самия бряг. Когато на някакво място плитчината се прекъсне водата от по дълбокото пред брега образува нещо като малка река през пролуката с посока обратна на брега. Обикновено ако попаднат в тази вода, хората започват панически и с всички сили да плуват към брега. Ако мъртвото вълнение е достатъчно силно, дори добър плувец трудно може да го пребори. Нерядко тези, които са се притекли на помощ на давещ се в такива води също стават жертва на мъртвото вълнение, поради непознаване на същността на явлението и начините за избягването му.
Някои от начините, по които можем да се измъкнев от мъртвото вълнение са следните:
•Обикновено пролуката между наносите не е по-широка от 10 метра. Навътре в морето мъртвото вълнение рядко достига повече от 50 метра. Най-важното нещо което трябва да се запомни е да запазите самообладание. Не си хабете силите за да се борите с течението. Започнете да плувате спокойно успоредно на брега. Съвсем скоро ще достигнете място, на което няма да има течение. Стигнете ли там вече много по-лесно ще можете да излезете. Също така е много вероятно само няколко метра в страни наносът да е достатъчно високо за да можете да стъпите.
•Ако сте вече много изтощени или помагате на някой и ви е трудно да плувате успоредно на брега, по добре да съхраните силите си докато дойде помощ. Оставете се на течението и хабете енергия само за да се задържите на повърхността. Съвсем скоро течението ще загуби силата си и няма да ви завлична по-навътре.
Разбира се нерядко такова мъртво вълнение се получава и на значително по-голяма дълбочина, но там е значително по-слабо населено откъм плувци и не представлява такъв интерес. Основното обаче е да запазим самообладание и да не позволим на паниката да ни обхване.

-
- разбира нещата
Re: Мъртво вълнение
Това е много сериозна работа!
Трябва много да се внимава, защото последствията може да са фатални
Трябва много да се внимава, защото последствията може да са фатални

Приятел е този, който като му кажеш "Копеле, убих човек", а той да ти каже "Къде ще копаем?".
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Много полезна статия. 3 момчета и едно момиче мой познати си заминаха така преди години. Единия тръгва да спасява другия и така всичките. Лека и пръст.
И аз незнаех как се действа в такъв случай но вече ще имам на представа.
И аз незнаех как се действа в такъв случай но вече ще имам на представа.
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
-
- ще става разбирач
Много полезна тема.
колега благадаря за полезната информация 

- rockton
- новобранец
Браво, много полезна тема , като някогашен моряк и в последствие подводен риболовец - на няколко пъти съм попадал в така нереченият "мъртвак"!
-Правилото е описано по горе от колегата...НЕ се бори' а остави течението да те изхвърли и след това плувай към брега.
-Правилото е описано по горе от колегата...НЕ се бори' а остави течението да те изхвърли и след това плувай към брега.
Очите виждат всичко,НО не виждат себе си....0896 633459
Много полезно!
Препоръчвам ви да изгледате и клипчета по темата, които може да намерите в youtube.com. (за търсене напишете "rip current")
Препоръчвам ви да изгледате и клипчета по темата, които може да намерите в youtube.com. (за търсене напишете "rip current")
Ето и няколко клипчета и още по темата:
http://www.youtube.com/watch?v=-z7_2J7dGL0
http://www.youtube.com/watch?v=V7rMgp4y ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=-hCZuYzN ... dded#at=19
http://ripcurrents.com.au/About-Rip-Cur ... rrent.aspx
http://www.srh.weather.gov/srh/jetstrea ... _views.htm
http://www.youtube.com/watch?v=-z7_2J7dGL0
http://www.youtube.com/watch?v=V7rMgp4y ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=-hCZuYzN ... dded#at=19
http://ripcurrents.com.au/About-Rip-Cur ... rrent.aspx
http://www.srh.weather.gov/srh/jetstrea ... _views.htm

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Браво за темата колега
Много полезно инфо

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
Темата е много полезна особено за новобранци. И при мъртвото вълнение, при прилив-отлив, гмуркане до борун или проход между брега и остров винаги се образуват течения в някои случаи много силни и продължителни. Най-важното условие при измъкване от течение е да не се плашиш и да можеш да плуваш.
Теченията в които аз съм попадал ги деля на 3 вида - повърхностни(до 2м дълбочина), средни(на 5-6м) и дълбочинни(след 10-я метър).
Освен както е казано по-горе, аз съм се измъквал от повърхностно течение като гмурна до 6-7 метра и плувайки странично да изляза от него. При другите е ясно как. При тях опасното е само да не попаднеш в дълбочинно течение което да те дръпне за секунди на голяма дълбочина както се случва с този руснак в египет http://www.youtube.com/watch?v=eejQPUye ... re=related при който течението го сваля от 10м на 100 метра буквално за няколко секунди и след това се дави.
Кофтито е че по мои наблюдения най-много риба има там където течението е най-силно, обикновенно пред боруна. Какво правя в такъв случай. Закотвям си буя и държейки се за него раздишвам. След това гмуркам, взимам рибата и се качвам, обикновено на 50 м от буя заради течението. Следва малко екшън срещу течението докато се докопаш до буя и там почиваш. Гмуркал съм в толкова силно течение със закотвен буй че въжето(шлаух) се скъса веднъж докато раздишвах.
И накрая да добавя че като ви писне да се борите с течението просто се отпуснете на него, така или иначе километър, два по нататъка ще свърши. Надвечер поради отлива винаги обръща и ще се върнете пак с него, правили сме го много пъти по гръцките острови
.
Теченията в които аз съм попадал ги деля на 3 вида - повърхностни(до 2м дълбочина), средни(на 5-6м) и дълбочинни(след 10-я метър).
Освен както е казано по-горе, аз съм се измъквал от повърхностно течение като гмурна до 6-7 метра и плувайки странично да изляза от него. При другите е ясно как. При тях опасното е само да не попаднеш в дълбочинно течение което да те дръпне за секунди на голяма дълбочина както се случва с този руснак в египет http://www.youtube.com/watch?v=eejQPUye ... re=related при който течението го сваля от 10м на 100 метра буквално за няколко секунди и след това се дави.
Кофтито е че по мои наблюдения най-много риба има там където течението е най-силно, обикновенно пред боруна. Какво правя в такъв случай. Закотвям си буя и държейки се за него раздишвам. След това гмуркам, взимам рибата и се качвам, обикновено на 50 м от буя заради течението. Следва малко екшън срещу течението докато се докопаш до буя и там почиваш. Гмуркал съм в толкова силно течение със закотвен буй че въжето(шлаух) се скъса веднъж докато раздишвах.
И накрая да добавя че като ви писне да се борите с течението просто се отпуснете на него, така или иначе километър, два по нататъка ще свърши. Надвечер поради отлива винаги обръща и ще се върнете пак с него, правили сме го много пъти по гръцките острови

Според някои писания разликата между ветровото и мъртвото вълнение е в това, че при ветровото има гребени на вълни, а при мъртвото вълните са плоски. Мъртво вълнение се получава след спирането на вятър със сила около 5-10 м/сек. и продължителност 10-15 часа. То се наблюдава, след като вятърът е вдигнал вълна и вече е спрял, а продължава обикновено ден след спирането на вятъра. Това са свободни вълни на морската или океанската повърхност при пълно безветрие, дълги и полегати, с правилна форма, които се образуват от ветрови вълни след пълното спиране на вятъра или след излизането им от района на неговото въздействие. При мъртвото вълнение водните пластове се движат в различни посоки и затова то се усеща и в дълбочина, а придънното течение, което се образува в този случай, тегли навътре към морето.
Мъртво вълнение може да се образува и след зметресение. Така беше преди две години при земетресението с епицентър между нос Калиакра и Шабла. По време на това земетресение гмурках на Русалка. Земетресение не усетих, но чух тътен и си помислих, че е от разбиването на водата в скалите. Когато излязох по-късно на брега обаче моите хора ме чакаха на пътя над плажа. Разказаха, че пясъкът се е движил под хавлиите им.
Мъртво вълнение може да се образува и след зметресение. Така беше преди две години при земетресението с епицентър между нос Калиакра и Шабла. По време на това земетресение гмурках на Русалка. Земетресение не усетих, но чух тътен и си помислих, че е от разбиването на водата в скалите. Когато излязох по-късно на брега обаче моите хора ме чакаха на пътя над плажа. Разказаха, че пясъкът се е движил под хавлиите им.

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Много точно колега.Взе ми думите от устата направо.Най-много се усеща няколко часа след спиране на вятъра.Най-често се наблюдава в райони с равно дъно,плажове.Именно там взима и много жертви.Мъртвак съм усещал след голяма буря и на големи дълбочини от порядъка на 25-30 метра.Опитайте се да запазите спокойствие и се пуснете с течението,видите ли табела привет Одеса,значи сте жив и здрав.Pretor написа:Според някои писания разликата между ветровото и мъртвото вълнение е в това, че при ветровото има гребени на вълни, а при мъртвото вълните са плоски. Мъртво вълнение се получава след спирането на вятър със сила около 5-10 м/сек. и продължителност 10-15 часа. То се наблюдава, след като вятърът е вдигнал вълна и вече е спрял, а продължава обикновено ден след спирането на вятъра. Това са свободни вълни на морската или океанската повърхност при пълно безветрие, дълги и полегати, с правилна форма, които се образуват от ветрови вълни след пълното спиране на вятъра или след излизането им от района на неговото въздействие. При мъртвото вълнение водните пластове се движат в различни посоки и затова то се усеща и в дълбочина, а придънното течение, което се образува в този случай, тегли навътре към морето.

Че какво и е на Одесата гмуркачgmurkacha написа:Опитайте се да запазите спокойствие и се пуснете с течението,видите ли табела привет Одеса,значи сте жив и здрав.

Не плаши хората няма такава опасност. Същия съвет(да се отпуснеш на течението) е даден и в wikipedia за мъртво вълнение:
A swimmer in a strong rip, who is unable to swim away from it, should relax and calmly float or tread water to conserve energy. Eventually the rip will lose strength, and the swimmer can swim at a leisurely pace, in a diagonal direction, away from the rip but back to shore
http://en.wikipedia.org/wiki/Rip_current
Ей тука е показано колко е голямо течение покрай бурун широк километър

И същото това течение се обръща на всеки 12 часа.
Когато си с неопрен колкото и да те закара нвътре или настрани не е проблем.
Важното е да приемаме всичко с позитивен поглед а не с раздразнение и уплаха, или както е казал Майол - големите вълни не са враг, те ти правят страхотен безплатен масаж на тялото

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Spear, тоя лаф с тая Одеса колко гащички свали навремето
......Иначе на Одеса и няма нищо....

Eeeх, спомени, спомени. Не е спам, за влизането навътре в .... морето си спомнихgmurkacha написа:Spear, тоя лаф с тая Одеса колко гащички свали навремето![]()
![]()
......Иначе на Одеса и няма нищо....