Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- rosboz
- ще става разбирач
Re: Има ли гъбари?
Julien_g написа: Керино ушенце
Я толкова години обикалям и не съм срещал такова чудо.
Може би го няма из Средна гора.
ski today
work tomorrow
work tomorrow
да попитам дали някой знае тази година от кога и къде тръгва смръчкулата
Колега,Alenov77,по принцип Смръчкулата се намира от края на Март до към края на Май,не само тази година.Все пак обаче има значение какво е времето през този период на годината,малко преди и малко след него.Всички гъби се развиват при определена влажност на въздуха,температура и други условия които са им небходими.Зависи и от района,например,в руските календари я дават през Юни , Юли месец.Интересното тук е,че и там периода е окло два месеца.Възможно е да започнеш да я срещаш още в средата на Март месец,ако има условия за развитието и.Не забравяй да внимаваш за Обикновенната дипленка!
Eeeeeхххх хора, благородно завиждам на тези дето обикалят баирите и сега:)
Нещо времето ми е толкоз кът, че не съм виждал жива гъбка от септември месец
А пък и не съм в час със "зимните модели"
Всички еднакви ми изглеждат 
Ако някой има нерви, моля да пусне някой материал за гъбите които се срещат през зимата
Успех на всички
Нещо времето ми е толкоз кът, че не съм виждал жива гъбка от септември месец

А пък и не съм в час със "зимните модели"

Ако някой има нерви, моля да пусне някой материал за гъбите които се срещат през зимата

Успех на всички

Ами то не остана много от зимата и от зимните гъби,но все пак:http://www.manatarka.com/index_files/zimna.htm , За Кериното ушенце също може да потърсиш информация.Аз лично бера Керино ушенце още от Януари.Виж някой от предишните ми постове.http://www.kakvo.org/kerino-uho/biologia/statia
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
дали знае някой дали има смръчкула в района на тетевенсия балкан по конкретно около язовир сопот ще съм много благодарен понеже ще ходим за риба дали има смисъл да обикалям из горите
Относно Аурикуларията:
Признавам, че се отнесох несериозно и дори малко с насмешка, когато Julien_G сподели с нас, че бере тази гъба, но вчера похапнах "пържен ориз с китайски гъби" в съседния китайски ресторант и това преобърна представите ми на 180 С. Въпросното ястие беше сготвено с гъби, които изключително приличаха на въпросната аурикулария и бяха доста апетитни. Някои екземпляри бяха немалки, може би 6-7 см. в диаметър ?!
Тогава си спомних, че май съм виждал някъде тези "ушички" и изрових ето тези снимки от юли:

Дали това е същата гъба, която ми сервираха китайците?
Признавам, че се отнесох несериозно и дори малко с насмешка, когато Julien_G сподели с нас, че бере тази гъба, но вчера похапнах "пържен ориз с китайски гъби" в съседния китайски ресторант и това преобърна представите ми на 180 С. Въпросното ястие беше сготвено с гъби, които изключително приличаха на въпросната аурикулария и бяха доста апетитни. Някои екземпляри бяха немалки, може би 6-7 см. в диаметър ?!
Тогава си спомних, че май съм виждал някъде тези "ушички" и изрових ето тези снимки от юли:

Дали това е същата гъба, която ми сервираха китайците?
Същите са колега Valko,Радвам се,че са ти харесали.Надявам се да си прочел вече повечко за тази гъба.Екземплярите на снимката,поне до колкото виждам са савсем пресни,съдя по цвета разбира се,с изключение на тези на горната(първата) снимка които са долу в ляво,те са малко по застарели,(малко са по-тъмни) но са ГОДНИ за консумация.Соред мен китайците в китайските ресторанти,едва ли внасят гъбите си от Китай.(Само мое мнение).
А дали са същите гъби, които китайските ресторанти предлагат? Не мисля.
Те си имат сушени гъби (китайски, които не се срещат при нас ), при които ги накисват във вода, че да се хидратират и след това ги готвят. Просто мнение, може и да греша.
Те си имат сушени гъби (китайски, които не се срещат при нас ), при които ги накисват във вода, че да се хидратират и след това ги готвят. Просто мнение, може и да греша.
Някой запознат в района на резерват Камчия дали се срещат някакви гъбки ?
Не говоря в момента, а по принцип.
По поречието на Камчия се събират смръчкули. Добри количества.iph написа:Някой запознат в района на резерват Камчия дали се срещат някакви гъбки ?
bgbul,
Благодаря ти.
С нетърпение чакам в тази тема, кой ще сподели снимки от първия за годината "улов"
Благодаря ти.
С нетърпение чакам в тази тема, кой ще сподели снимки от първия за годината "улов"

дали има гъби вече в района на варненска област някой ми беше казъл че първо там тръгват първите гъби по специално смръчкула