кой с какъв прът е за чепаре

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
seefeel
разбира нещата
разбира нещата

Re: кой с какъв прът е за чепаре

Мнение от seefeel »

Да ,така е.Отклонихме се от темата.Аз ползвам пръчка на 3,9м.И ми късее.Морския не ми е приоритет,но определено бих си взел по-дълга пръчка.За чепаре от брега за мен лично мисля поне 4,50..С 3 oz при натоварено пълно чепаре съм брал ядове, точно при вадене,рибите яко натискат и съм закачал малко преди ваденето,като губя част от улова.В тоя ред на мисли предполагам че акция до 100гр ще е добре.Все пак тежести под 30-40 гр мисля че не се ползват.От лодка определено по-къси пръчки.Имам авери дето от лодка слагат и тежест 100-150гр.,с добри резултати.
Проба му е майката!
Аватар
ivalpetkov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivalpetkov »

[quote="Мънцата"]Айде спрете се бре, пък и май не сте се загледали в заглавието, някъде да видяхте да пише бомбарда? :roll: Даже не е за от брега, колегата доколкото разбрах иска да обменим информация за пръчките, с които ловим. Мисля, че темата е полезна за всички :!

Абсолютно точно казано....целта ми беше като тръгне някой да се оборудва за чепаруване каква пръчка да си избере.... :) с тази тема мисля,че по - лесно би било да се ориентира човек с покупките си,а не да се чуди и мае :D
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

Ако иде реч за ловене от лодка с чепаре ще си позволя да влея малко свежи идеи :D
Според мен едно от най-удобните пособия за този риболов се оказва не много често срещаните инлайн пръчки .Една такава сопичка , подбрана акуратно спрямо вида на риболов (хамсиен ,сафриден , чернокопен , паламудов ) от към акция се явява незаменимо пособие в комбинация с нископрофилен мултипликатор за по лекия тип риболов и съответно среднопрофилен такъв за за по тежките типове . Плюсовете са по доброто разпределение на натовварването по пръчката , по добрата чувствителност (понякога е нужна) , при вадене и вдигане на чепарето то не се закача по водачи и влакна... Другия плюс произтича от това , че се лови с мултипликатор. Ако той е що годе сносен ще осигури много повече мощ на единица тегло спрямо безинерционните макари .Освен това горното му разположение е много удобно при ловене от лодка (положение седнал) .При въртене на ръчката по надарените колеги няма да си закачат с нея "органите" , което е плюс освен ако нямаме мазохистични наклонности .
Като минус на инлайн пръчките виждам по трудната поддръжка (задължително вътрешно миене) и , че при късане се налага вдяване с една тел ...
Имайки в предвид малкото инлайн модели на пазара наистина е трудно да се намери подходящия за нашите условия вариант но с повече търсене вярвам , че всеки ще намери "себе си" .Като допустимо разумна алтернатива ви предлагам и ползването на същите макари с баиткастингови пръчки (от тези със спусъка и малките водачи) .Като плюс за тях спрямо традиционните ще отбележа пак значително по малкото оплитане на чепаретата заради горното разположение на влакното и водачите ...
Един апел към всички , които финансово могат да си позволят такива такъми -ПРОБВАЙТЕ И ЩЕ ПОЧЕРПИТЕ...
Останалите -кучета ни яли :D
И по малко се впрягайте за глупости :D
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Аватар
Тошето
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Тошето »

От лодка за сафрид може да се клати с минимум 2,40 дължина ,от тази дължина на доло чепарето започва да идва дълго за сопата,говоря за стандартно чепаре 10 куки
За същата дължина на пръчка с поставено чернокопско чепаре куките трябва да са не повече от 8 бр.
От там на татъка всеки си избира според лодката/примерно широчината и/ с каква пръчка да работи-като дължина,като не забравяме че трябва да е удобно и за обслужване/разкачане на улова/
За брега...........виждал съм от много качествени мачове и фидери до колчета за домати, тук определено е важна дължината,абе цялата тема е относителна тя за съвет на сега прохождащите ли е,да си покажем сопите ли............... :?:
За да поискаш, трябва да дадеш
Javor

Мнение от Javor »

Ей тази ще е идеална за от лодка:
http://www.daiwa.de/dw/en/products_1/sp ... =interline
Аз имам по стар модел Daiwa Interline на 2.10м 12-20lb и съм доволен.

Немисля че има трябва особена поддръжка и миене на тези въдици.
Никога не съм ги мил отвътре, понякога ги забърсвам само отвън.
Влакното го държа винаги прекарано, перодично режа няколко метра и вързвам вирбела наново.
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

Яво!!!!! Полезен си както винаги! Този модел явно е от скоро .Как ми е убягнал до сега????
Искрено ти благодаря .Отговаря на 100%+50% от моите капризи :D
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Javor

Мнение от Javor »

Linear досега ги имаше само за японския пазар.
Щом го има на daiwa.de значи може и в БГ да се появи.
За разлика от предишните този е от серията Linear и вътре би трябвало да е с спирала и би трябвало да щади повече плетеното влакно.
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

Да...освен това акцията му ме удовлетворява напълно , да не говорим , че при мен за риболова от каяк съм открил , че 2.7 е дължината... Ще точа лиги и ще събирам парици...
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

ivalpetkov написа:
Мънцата написа:Айде спрете се бре, пък и май не сте се загледали в заглавието, някъде да видяхте да пише бомбарда? :roll: Даже не е за от брега, колегата доколкото разбрах иска да обменим информация за пръчките, с които ловим. Мисля, че темата е полезна за всички :!

Абсолютно точно казано....целта ми беше като тръгне някой да се оборудва за чепаруване каква пръчка да си избере.... :) с тази тема мисля,че по - лесно би било да се ориентира човек с покупките си,а не да се чуди и мае :D
колега да вземеш да си прочетеш първото мнение в началото на ТАЗИ тема че май там говориш за такъми които ползваш от БРЕГА :wink: :wink: :wink:

Тошето май правилно се съмнява защо е пусната темата :wink:
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
Мънцата

Мнение от Мънцата »

rimohit написа:Да...освен това акцията му ме удовлетворява напълно , да не говорим , че при мен за риболова от каяк съм открил , че 2.7 е дължината...
Оххх, на мен 2.40 ми е мааалко къса, 2.70 пък ми е мааалко дълга. Някой може ли да каже някой модел 2.50-2.60 :?: Сериозно! Акцийка от порядъка на 20-60 или повече .. :wink:
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

OОф мънца ..разбирам те... До скоро много се заглеждах по подобни пръчки ... на шимано има едни модели но все са 2 или 2.4 и се отказах . Дайва имат доста по богата серия но и там дължините бяха такива изключая тези за сърфкастинг .А и акциите им пък бяха доста високи за нашия си черноморски риболов (според мен де) .За японския пазар имат май много по богата гама но хем ценита са много топ , хем ... Та незнам . Едно приятелче , ходило в Китай, и от там измъкна две такива пръчки на шивейда (SHIWEIDA -ако не бъркам правописа на марката) Та едната му беше 2.4 с акциа 5-20 а другата 2.6 с акция към то 50 .Та мисълта ми е , че в тази насока може да потърсиш. Аз се поразрових в нета но ударих на камък .Нито ги има в официалния им сайт нито ги намерих някъде в нета. А пръчлетата са читави и беше ги взел за смешни пари- някакви 20-30 лева :( ...
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Като ва гледам кви сте ми подробни вече,
хем ме напушва на смях,хем се чудя дали да сложа катинара.
Ама хайде още малко сеир да има.
Зима е все пак.
Все пак - моля ви за малко по-културно отношение между колегите.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
tatkoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tatkoogi »

КИРО написа:Ама хайде още малко сеир да има.
Веднага!
Понеже мнението ми за спининга -2.40, както и мислех доста поразпали страстите, ми се иска да поясня. Въпросната пръчка не е купувана с цел риболов с бомбарда, още по-малко за трудни скалисти терени! Всеки знае за каквъв тип риболов са подобни пръчки. Теста си го направих от любопитство и за кеф! Това, което съм написал е самата истина! Нямах за цел да го сравнявам с други пръчки, просто изразих мнение, почерпено от личен опит.
И по темата - от брега използвам спининг 3.90 а от лодка, въпросната 2.40. Лодка ли казах? Ееех, лодка! Поздрави!
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Осрахте и тая тема...язък!
От брега, доколкото въобще ходя, ползвам един телескоп 3.90 с акция около 40-60 грама. Успехи имах с него на Славянка, миналия Април, когато изби карагьоз. Иначе друго не съм ловил с нея. Пробвах я на лодка, преди да си купя по-късите пръчки и..немаше такъв филм. Оплитане, вадене на очи, цапнат със сафрид по лицето....ей такива хуморески ми се случваха, но и много аджамия бях тогава. :)
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

Мънцата написа:
rimohit написа:Да...освен това акцията му ме удовлетворява напълно , да не говорим , че при мен за риболова от каяк съм открил , че 2.7 е дължината...
Оххх, на мен 2.40 ми е мааалко къса, 2.70 пък ми е мааалко дълга. Някой може ли да каже някой модел 2.50-2.60 :?: Сериозно! Акцийка от порядъка на 20-60 или повече .. :wink:
Мънца има много лесен начин нали имаш forMax no e 2.40 вземи си и един 2.70(какъвто аз имам) ще му резнем връхчето 10-15см. и си готов таман ще стане и малко по здравичък,на мен 2.70 ми е малко мек за лодка ама аз си го ползвам и за другооооо :wink:
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”