Закъснялото момче-нова радост ,и вече куп въпроси

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Аватар
vladdinev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Закъснялото момче-нова радост ,и вече куп въпроси

Мнение от vladdinev »

Здравейте,
в поста "А сега накъде-едно закъсняло момче" поисках съвет...
Благодаря на всички които ме подкрепиха с мнение...
Вече имам лодка-нова лодка ,нов късмет :rolleyes: .И бъдещето ще покаже за хубаво или не....
С мой приятел се поизръсихме,и купихме двама пластмасова лодка 4.30 с двигател Хонда 4Т-40 Кс.,малко тапицерия,дистанционно,ел старт.и др глезотии.Надявам се че освен за пут...лък,ще става и за рибарлък :D
И така,прибрахме я в двора,и ще се оправят светлините на трейлера,туй онуй,ще си купим компас,и вс необходимо за живучест в открито море.
Лодката обаче е регистрирана в Дик Бургас-защо-никой не можа да ми обясни.Съмнежът ми е,че или по-предният собственик е бил Отличник,или това се е наложило поради напускане на границата.Според скромните ми проучвания,не се налага това за Гърция или Турция,но според уклончивите обяснения които получих в Дик Варна,че това било необходим документ за доказване на собствеността на средството -лодката демек,както талона на колите...(освен договора за покупко-продажба ,който обаче е на български).А в същото време тя НЕ подлежи на регистрация.Противоречие!!!Знаете една регистрация какво води след себе си...
И тъй,имам вариант да я отрегистрирам в ДИК Бургас,или да я пререгистрирам в ДИК Варна срещу скромното възнаграждение от около 200 и кусур лева....ми казаха днес,със всичките последствия....
Моля ви,ако някой знае точния отговор на казуса,нека ме светне-ще му бъда благодарен :drinkers: .
За Капитанското право съм вече запознат,че гърците го искат и има солени глоби,и че мога там да го изкарам срещу около 50 Еуро,ама за сезона само,и хубаво да го имаш.Него ще го уредим тука някак си.
С две думи - въпросът ми е -ако тръгна с лодката и ремаркето за Гърция,или Турция (Гьокчеада например),какви "подводни камъни" ме чакат по суша :|
Другият въпрос е-как седи въпроса с риболова с кошове: абсолютно ли е забранен,само сезонен ли е , или с разрешително за Промишлен риболов.На тази тема сигурно много е написано,което подлежи на прочитане,но ако има някой вещ може да ми отговори на първо време...
Благодаря още веднъж на всички ,и ви желая много успехи през новия сезон - на сладка или на солена "почва" :drinkers:
Аз също ще споделям скромния си опит ,успехи преживявания и снимки в така готиния сайт "На риба"
Аватар
salmo
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Закъснялото момче-нова радост ,и вече куп въпроси

Мнение от salmo »

vladdinev написа:Здравейте....
Моля ви,ако някой знае точния отговор на казуса,нека ме светне-ще му бъда благодарен :drinkers: .
Честито и със здраве да си я ползвате :D
Относно въпроса за регистрацията : :idea: със сигурност мога да ти кажа , че има изменения на закона едно от които гласи , че на регистрация подлежат всички плавателни съдове, на които мощността надхвърля 21 конски сили... което в твоя случай въпреки , че плавателния съд не надхвърля 4.57 метра , подлежиш на задължителна регистрация заради мотора от 40 к. с.
..... :wink:
ИзображениеYou'll Never Walk AloneИзображение
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Риболова с кошове за Бг не е описан в законите.
Обаче доколкото разбрах,вече и тях ги водят към бракониерските уреди
( уж мрежести уреди ги водят).
Не съм сигурен,но и за стопанския риболов май са забранени.
Рифа може да се изкаже по-конкретно по въпроса де.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
vladdinev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vladdinev »

Баси,че кво е разрешено в БГ ????????????????????
И в морето ли ще ни вадят душата
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Разрешено е чепаре, като не е упоменато с колко куки да е то. Отделно, че контрола е силно занижен. Не мисля, че можем да искаме повече. В сравнение със сладководните водоеми е доста добре. Не че има какво да се лови толкова де. Но там вината не е в риболовците.
Дай да видим каква лодка си взел.
От предната ти тема, бях останал с впечатление, че говорим за гуменяк или пластмасова черупка с 10-15 к.с. Явно става дума за нещо по-сериозно.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
vladdinev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vladdinev »

Да Шморхи,така си мислех заради парите-за Компас-гръцко производство 4.07 м във Варна,или нов Зандер,но авера ми се нави да правим комбина,не че не е навит ама строи къща в момента.Предложих му яко разсрочване-лизинг на изплащане на пая му,и вземахме тази по-сериозна лодка-полско производство,под надзора на Лойд регистъра.Мотора е на 120 часа,което за Хонда мисля,че не са от значение толкова,откършено парче от едната перка на винта-дадоха ми нов винт в кутийката. Ще кача снимки,нека спре да вали-сега съм я позачохлил.Апропо аз направих снимки,ама ги изтрих по грешка първата вечер,и си изядох топките от яд,че авера ми е на рейс и той чака да я види вече като наша собственост.Хубава е лодката,ама аз си представях нещо по-рибарско,а авера ми е по- по плежъра))))))))))Ко да праиш-ЕГН-то си казва думата
....абеее мисля си вече какво ще я правим рибата....толкоз много :D
Туй много ми хареса : "Не кълве,не кълве,че като спре....." :?
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

vladdinev написа: "Не кълве,не кълве,че като спре....." :?
С твое позволение, това отива за подпис. :lol:
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
kodek
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kodek »

Колега, стана ми интересно, какво се лови с кошове?В дружество "Сокол" ми обясниха, че разрешават риболов с лодка на техните водоеми, само ако се пускат кошове за раци.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

kodek написа:Колега, стана ми интересно, какво се лови с кошове?В дружество "Сокол" ми обясниха, че разрешават риболов с лодка на техните водоеми, само ако се пускат кошове за раци.
Абеее - риба.
Ама не мисля да влизам в подробности,че все пак неразрешени методи не коментирам.
Иначе не е нещо ново,просто позабравено старо " оръжие ".
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
vladdinev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vladdinev »

Шморхи,този израз много ми хареса,но не съм му автор,а го прочетох тук някъде в сайта...
Та за кошовете-може ли някой да посочи документ за забрана?????????
Тук във Варна се продават легално-мисля около 19 Лв парчето...
Кошовете са сладка работа,за риба,раци и всякаква гад която влезе да папа мърша,и не може да излезе,поради конструкцията му -цилиндър с вътрешен конус,и отвор(че).
бях на гости на приятел в Хърватска-Трогир-срещу Сплит-само стова се занимават - риболов,ама има на какво,туризъм,отдаване под наем на плавателни съдове.Ловихме туна с неговия катер,а с баща му ходих да ошетаме около 10-тина коша,то зооградина вътре-риби,калмари,имаше и октоподчета,раци....не чух да е забранено ?!?!?!-защо яе е забранено това-та толкова е хуманно-храниш рибката,и е твоя....а с чепарето да не е по-хуманно-лъжеш рибата ,и я хващаш :oops: Майтап бе....наистина някой бе споменал,че невежи ги измислят правилата и законите.............
Ще се опитам да закача някоя снимка-дано се получи
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Аааа, тази я гледах доста време в мобилето. Хубава лодка изглежда, но и скъпа. Има за какво де. Честито! Разкошна! :drinkers:
Аватар
vladdinev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vladdinev »

Да,скъпичка ,и отначало не си и го помислях,но след малко пазарлък по телефона,после на място,като кандардисах авера ми да делим на 2,и като прежалих един инверторен генератор Хонда,на практика нов,ми стана възможно,като включиш и пазарлъка в къщи,за чиито колорит няма да обяснявам -върха на сладоледа беше израза на старшината "Пък и аз пържена риба не ям..... " :shock: :? :D Добре,че авера ми е по-млад и буйна глава,и иска и ски да кара...
За честитото -благодаря-на всекиму да се връща.
Ми трябва да ходя до Бургас в Дика да видим какво ще я правя тази регистрация...
До нови срещи :drinkers:
fozi
новобранец
новобранец

Мнение от fozi »

Относно кошчетата/винтери/са разрешени за стопански риболов след надлежната такса.Таксата е 150 лв.и се поставят пломби на тях.Преди два дни съм си платил и са ми ги поставили.Ако те сбарат с кошче без пломба се конфискува и биваш глобен.Тази година имаше хора които изгоряха но това е друга тема.А ако някой се интересува ще сканирам платежното и ще сканирам и наредбата която разрешава ползването им.Лодката е направо трепач,със здраве да си я ползвате и много мили да минете/до съюза не си струва да ходите/Честито!
Аватар
vladdinev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vladdinev »

Мерси Фози за пожеланията,
Много ще се радвам ако ме светнеш повече-да платя за кошовете,ама на кого.Прати и наредбата да я имам черно на бяло,и тези пари за колко коша са...
Мерси предварително.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Може би тук ще намериш каквото ти е нужно - http://iara.government.bg/ Има раздел стопански риболов. Дори и заявление за такъв има, но май...нещо не давали напоследък. Скоро някъде ми се мерна такава информация...може и да греша.
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси свързани с морския риболов.”