ПОМОЩ относно такъм за трастика.

Модератор: sapuna

Аватар
Husmen1983
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Husmen1983 »

колеги кажете ми какъв такъм трябва да напрая защото шарана кълве вътре във трастиката.а тя се намира на около 30 метра от брега.имате ли някаква идея?наясно съм че с една кука ще е и с плетено влакно със шлаух но какво още ако някои е има опит в това нека да каже мнение.
за сега нямам такъв.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Моето скромно мнение е че ще ти трябват много здрави такъми като цяло като почнеш от пръчката е свършиш с куката.

С дебели месини или най-добре влакна да късаш и вадиш трастиките ако трябва.

Другото което е,има едни сейфти болт ригове,които е така направен,че като закачиш с малко повече сила се оловото пада,но са малко скъпички.

Изобщо това е доста сериозна тема.Аз съм си извел едно правило и то е следното.Там където има закачки има и риба там където дъното е чисто почти няма,или ако има е за кратко.

И най-важното да се подготвиш за чести късания. :roll:

Друго което е...ти си казал че ще хвърляш вътре в трастиката...то хубаво ще хвърлиш вътре ама после нема вадене ако е гъста особено,друго че мисината че застане на трастиката отгоре и куката ще се забие някъде...по-добре хвърляй пред самата трастика поне имаш повече шанс да извадиш :roll: .
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
Husmen1983
научил се да хвърля
научил се да хвърля

калканчо

Мнение от Husmen1983 »

пробвах пред трастиката но не удря.вутре в трастиката е мустакатия приятел.за това трябва да хвърля точно вътре в трастиката не е гъста трастиката.скъпо е но трябва да се пробва да видя как става това.ако някои може да каже как да си напрая такъв такъм.сейфти болт ригове
за сега нямам такъв.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Изображение

Това представлява този Safety Bolt клипс.Значи трябва ти олово с вирбел за целта.Оловото с вирбел се закача за това което стърчи то се вижда немога да ти го обясня по-добре :oops: .

През този клипс минава мисината после слага се вирбел на вече прекараната мисина и вирбела се забива в дупката на клипса така че да няма мърдане.За целта трябва подходящ размер вирбели...обикновено е номер 10.После да вирбела слагаш повода с куката и всичко мисля че е ясно.По този начин като се закачи оловото или се чупи дръжката на клипс-а или оловото пада.

Извинявай за куцото обяснение ,но няма как :oops: .

А аз бих ти препоръчал да изчетеш целия този сайт http://www.carpbg.com и особено форума http://www.carpbg.com/forum :wink: .

А има едни още един вид такива клипсове те са и с гумена тръбичка което е противо оплитаща по принцип но би свършила работа и за по малкото закачане на мисината за тръстиката може би :roll: .

Тази тръстика да не е на язовира за които си говорихе ? :roll:
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
Husmen1983
научил се да хвърля
научил се да хвърля

da

Мнение от Husmen1983 »

точно там е...
за сега нямам такъв.
Аватар
dimitar_
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dimitar_ »

Да ти кажа какво съм виждал , а ти сам ще си прецениш дали ще ти е от полза .
Става въпрос за яз . Липник , близо до гр . Разград , та този язовир от както го помня винаги в края имаше една редица исъхнали дървета долу горе на 30 - сетина метра от двете страни , като там се вливаше една чешма и вадата която го пълни . За жалост скоро , сегашните арендатори унищожиха това естествено скривалище на всякакъв вид риба намираща се във водоема( няма да казвам защо ) . А там се вадеха най - добрите рибоци и винаги сме се "блъскали" за тези места .
Та да ти кажа как мои приятели я моряха , влизаха с плуване под короните на исъхналите дървета , пущаха дънарка с една кука на суха царевица и исипваха на същото место шише от половинка , пълно със суха царевица , значи , бяха добри плувци и почти не се усещаше че шляпат във водата . И ако ти кажа , че се мръщеха на шарани от 4 кг , може и да не ми повярваш , но си е самата истина .
Позволявам си да им разкрия тайната , защото вече всичко е унищожено и само ще си спомняме за тези мигове ...!
Та ти това може да го направиш с лодка , пущаш пред папура , захранваш точно над стръвта и ... каквото стане !
Пък , ако не ти кажа за метода с чиста плочка кюспе без тежест , с най - много две куки , не по - големи от №4 , значи не съм аз . Пущаш я сама да легне на дъното , и оставяш само на аванс , без да се престараваш в изпъването на влъкното ( вслучая на обрасли водоеми дори и голата щипка е в тежест ) .
Дано да съм ти помогнал , а ако не , здраве да е ... успех !
boki
новобранец
новобранец

Мнение от boki »

Подкрепям колегата, но моя подход е малко по различен.
На подвижна плувка по възможност по-лека за да няма нужда от много тежест. За стръв ползвам млечна царевица в която забивам куката така, че да не се показва никаква остра част. По този начин няма опастност от закачане, но не бива да се забравя че засиченето трябва да става малко по-силно и рязко.
Късмет, задачата никак не е лесна.
Javor

Мнение от Javor »

При тази ситуация не всеки сейфти-клип ще ти свърши работа.
Най-подходящи са тези на Стонфо понеже при тях тежеста винаги пада. Освен това ползвай и ПВА торбичка за да си сигурен че целия монтаж ще стигне до дъното в сравнително добро състояние.
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

Мисля че Safety Bolt клипс няма да е подходящ, колкото хвърляния, толкова изгубени олова! In line ще е по-подходящо, няма какво да се закачи в тръстиките. Има два момента-вкарване и вадене.
За да извадиш монтажа (без риба) ще трябва да корениш тръстики. За целта ти трябва линия издържаща поне 15 кг. В сличаи на сериозно закачане трябва да оставиш само куката в тръстиките (устата на рибата евентуално). Аз първо бих избрал повода, вързан на куката и вирбела (с възможно най-дебелата тел за ухото, защото монофила се къса по-трудно ) примерно се къса на 15 кг. С готовия повод избирам влакно за основната линия, не е задължително да е плетено, 0.45-0.50 моножил сигурно ще свърши работа. Опъваш всичко с кантара. Ако издържи 15-20 кг и се скъса куката, значи си готов.
За внасянето.
Javor е абсолутно прав-задължително с PVA ТОРБИЧКА (не чорапче, защото то много лесно ще се закачи по тръстиките). Торбичката би трябвало също да мине тестове-трябва да е цяла поне докато всично падне на дъното. Ако се пробива веднака, не върши работа. Малко масло може да забави разтварянето, много масло може да го направи невъзможно! Избрахме торбичката, Пъхаме всичко в нея (олово, повод,малко ...), и късмет.
Още за торбичката.Ако е много голяма, слаба или има въздух вътре, при удара във водата оловото я пробива, тя се пръска и ...нищо! Значи и вече готовия монтаж би трябвало да мине изпитания, примерно едно хвърляне на необходимото разтояние по бреговата ивица, за да видиш резултата при удара във водата.
dsa
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dsa »

оловото няма да се закачи в тръстиката,закачат се куките.или от разгъващите се халки за блесни на поводите или рискуваш.колкото до оловото връзваш с нещо тънко и да се къса-по-добре олово от изтървана риба!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

ами изкарай го от там.има подхранки,царевици и пр.направи си риболова на теб да ти е удобен.като ти направи два чарка из тръстиката и със стоманено въже не можеш да си го вземеш.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
kosatkata
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kosatkata »

И аз съм на това мнение.Вие обсъждате хвърлянето и ваденето на самия монтаж а ако има на него една двукилограмова риба и единственото което тя ще прави е да се оплете в трустиките според мен няма вадене от там.Моето мнение е да се опитва пред самите трастики а дори и да не клъвне то е равносилно на това да клъвне в тръстиките и да си остане там.
Аватар
pluv4o
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pluv4o »

Моят такъм е следния:плетено влакно(не винаги),проходно олово и кука.Хвърляш на точното място(не винаги :oops:),изпъваш леко линията ине пипаш повече(разбира се докато не последва удар).Засича се незабавно без никаква аванта откъм изтегляне на влакно от страна на рибата и ...каквото въдица покаже.След изтегляне на рибата на чисто може вече да се поразходи на гезме за да се поумори и ...ГОТОВОооо! :wink:
Аватар
Husmen1983
научил се да хвърля
научил се да хвърля

таааааааааа

Мнение от Husmen1983 »

питах един голям рибарин които е може би вече 30 год рибар и ми каза следния начин за риболов в трастика.повод 0.25-0.30 основно 0.35 с една кука.повода е около 40см.след тия 40 см слага вирбел и мисина 0.12 и олово 0.30 или 0.25 гр.удих се защо и след това ми обесни че когато рибата клъвне 0.12 се къса бързо и олово си остава в трастиката но рибата си остава на повода.така скоро от яз.манастир изкарал 5 кг един и няколко по малки шарани.аз си купих от новоите модели с пластмаса и оловота да се маха след като си счупи но 5 лв струва и мисля че е множко и не всеки може да си го позволи но този метод е евтин и ми хареса.явно има още много да учим от старите рибари и старите методи.наслука.
за сега нямам такъв.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Така със този монтаж на оловото отдолу вързано на 0.12 ловя щуки :shock: :shock: :shock: От десетки риболови на щука,нямам изпусната риба заради оплетена тежест.Така че,щом щука се лови по този начин в най-заплетените клонаци и няма проблем,защо да нестане и за шарана в тръстиката :?: :!: :idea: Моя съвет е да пробваш всичко и всеки метод,докато изнамериш най-удачния :smt023
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”