Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на тежко
naRiba.com

Форум

Питанка за цвета на влакно
Модератор: sapuna
- kodek
- ще става разбирач
Re: Питанка за цвета на влакно
Ми питах един приятел близък със собственика:Ако той ме е излъгал? Извинявам се на ВСИЧКИ! Лично със собственика -Не съм разговарял!
- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
.....от както съм със шок лидер почнаха и големи шарани да ми удрят. 

Ами мисля, че изгладих проблема с цвета на влакното взимайки кафяв лийдкор, както и backlead-ове имащи за цел да "легнат" влакното плътно на дъното, така, че да няма ядове с показните си цветове! Дано де, защото ще е много тъжно, ако няма рибка:?
- ribarq
- сериозен играч
titanium написа:Ами мисля, че изгладих проблема с цвета на влакното взимайки кафяв лийдкор, както и backlead-ове имащи за цел да "легнат" влакното плътно на дъното, така, че да няма ядове с показните си цветове! Дано де, защото ще е много тъжно, ако няма рибка:?
Лови си с каквото влакно си си взел , праскай малко по дълг шок и нема да имаш проблем.(лийдкора също е решение според мен ) Но може и 10 или 20 метра плетеняк,което според мен си е най-удачния вариан .
Ако си решил да сменяш влакното не го прави , просто си направи една резервна шпула с друг цвят влакно ( за всеки случай) и пей сърце

За съжаление имам само една рез шпула, но поне на нея е навито влакно с друг цвят вече де... та ако много не пипе ще се играе поне на една въдица на другата шпула. Ма не мисля, че ще се стигне до там след като ще съм играл 2 2 и нещо метра лийдкор заленикав като тиня с добре легнало влакно на дъното, както и както колегата sapuna спомена през нощта се съмнявам рибата да може да види мн мн какъв цвят е влакното, пък колкото и развито спектрално зрение да има
За малко мастроение и оптимизаъм
Всички колеги ти казват едно и също, включително и аз. Основното си е основно като цвят - може ако имаш и ярко електрик червено
. А сега сериозно: с лидера си решаваш въпроса еднозначно. Просто трябва да имаш няколко различни комплекта в торбата и според условията на водоема (мътна вода, бистра вода, полупрозрачна и т.н.) правиш избора си. Ако не си сигурен, просто периодично пробваш. Ние си даваме мнението, но ти питаш нас, а не рибата. А рибата - само тя си знае
. И пак нещо за майтап: Гладна риба - стръв сънува. Сита и мързелива риба - трудно се лъже. Между другото, когато си гладен, подбираш ли цвета на чинията в която ти поднасят яденето? Не се притеснявай, аз слагам от 3 до 5 м лидер и нямам проблем. По-важен е монтажа, стръвта и нейното количество, точната захранка и чаканеееее... до удара
. Наслука и да споделиш какво си направил. Успех.

Всички колеги ти казват едно и също, включително и аз. Основното си е основно като цвят - може ако имаш и ярко електрик червено

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Не си ме разбрал явно - през ноща е важно ТИ да виждаш влакното,за да ти е лесно ваденето на рибите!С тъмните влакна това е почти невъзможно!titanium написа:... и както колегата sapuna спомена през нощта се съмнявам рибата да може да види мн мн какъв цвят е влакното, пък колкото и развито спектрално зрение да има

разбрах те идеално
челник+ електрика= виждане от мене, но също така вярвам, че има вероятност шараните пък да не виждат много добре по това време. Даже си мислех да сложа батерии в челника ми и в тъмното да видя как би се виждало влакното 

- K.KOLEV79
- вече хвърля и на тежко
titanium написа:Както споменах в една друга тема ми предстои ходене за около седмица на Монтана Лейк. Подготвил съм си две пръчки на 3,90 с биг пит 12000 макари с навито влакно което има цвят жълт... по- скоро клонящ към оранжев цвят! Човекът с който ще ходя ми каза да го сменям (общо взето ми казва да скъсам 50лв и да дам още 50лв) с влакно кафяво на цвят! Причината да ми се налага да го сменя била цвета на влакното- не било подходящо за този водоем, защото по това време водата била... не помня точно каква беше, но или мътна или светла била и това влакно щяло да доведе да нямам нито един удар......
Има ли някаква доза истина в тази работа, защото определено нямам за идея да дам известна сумичка на МЛ и да не ударя нищо за една седмица, а също така и не ми се сменя моето чисто ново оранжево влакно... Дайте мнения моля!

Незнам аз колко разбирам от риболов но сигурно с моето мнение ще избия рибата в тази тема

Аз ловя с 3 цвята влакна ,бяло,кафяво и черно цветовете се редуват по влакното и синьо,е няма значение цвета за мен има сличей на бяло влакно да варви на синьото и на кафявото ,немога да кажа че цвета е от значение.Това е мое мнение и мое наблюдение .
ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ПЪК ДА СТАВА КАКВОТО ЩЕ
абе за всеки случай си взех днес една ролка кафяво... някакси страха да не хвана нищо там е по- силен.
-
- разбира нещата
Най-правилното решение.titanium написа:абе за всеки случай си взех днес една ролка кафяво... някакси страха да не хвана нищо там е по- силен.

На къса плувка,в репея...
-
- и господ не е толокова добър
Има няколко фактора с които трябва да се съобразяваме.Първо, колко е прозрачна водата.Второ, вида на дъното- пръст, камъни,пясък трева и т.н.Трето, на какво разстояние ще ловим, ако е надалеч, то линията ще лежи на дъното , но ако е на много близко то може и цялата линия да е вдигната.Значи първо, когато си изберем място за риболов ние трябва да опознаем дъното и неговия релеф(писал съм другаде с подробности).Ако има закачки то линията трябва да е възможно най-високо, слага се шоклидер, в случай, че ловим и на близо, то флурокарбоновото влакно е за предпочитане.Използването на ледкор е хубаво само, когато дъното на петното е равно, иначе ако е каменисто то ледкора не може да легне по дъното, трябва да е много мек или не се използва.Да обобщим- цвета има значение само тогава, когато ловим на близко разстояние или в много бистра и плитка вода.В конкретния случай, знам, че на Монтана има места, където държи риба, но с много закачки, там трябва дебел плетеняк и никакъв аванс, за чистите места, колегите си ловят със всякакви влакна и ледкор.Един съвет, вземи си една ролка флурокарбоново влакно с по-голяма здравина, да го използваш за шоклидер ако се наложи. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Много добре обяснено. Благодаря за мнението и от мое име. Наслукаsnegk написа:Има няколко фактора с които трябва да се съобразяваме.........
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
В зависимост от атмосферните условия прозрачното влакно не се вижда, това съчетано с голяма риба и закачки си е мъка.Цветното/ярко/ си помага доста в този случай. Слагай няколко метра лидер по твой вкус и няма да усетиш разлика в кълването.
Бе то риба да има и да кълве,другото не е толкова трудно и не предизвиква мозъчни гънки от напъни за мислене какъв цвят влакно да сложим.
Бе то риба да има и да кълве,другото не е толкова трудно и не предизвиква мозъчни гънки от напъни за мислене какъв цвят влакно да сложим.
Да ви питам червено влакно пречи ли колкото жълтото или оранжевото?Нещо такова http://prikachi.com/images/408/3326408q.jpg (по-точно същото
)