Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Съвет за рибарник
Модератор: emo vasilev
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Съвет за рибарник
150 см е добре принципно но най-вероятно с времето ще намалее. Много е важно да не замръзва целия водоем, т.е. по дълбочина. Бих ти предложил да направиш 1-2 по-дълбоки места. Ще ти трябват и водорасли за да обогатяват водата с кислород. Ако пуснеш миди пък ще я филтрират. За изхранването е добре да има и друг вид риба, примерно каракуда и тя трябва да е там в достатъчно количество и подходяш размер преди щуката. Има такива водоеми, дори свободни, дето дребната каракуда е напаст и с един директен.... ето ти храна за Гада. Най-добре не се занимавай със слънчаци. Защо не и няколко по-големи шаранчета? Да хвърлят хайвер пък каквото дойде. Предполагам си наясно че щуката иска определена територия, т.е. трябва да съобразиш количеството риби с площа на водоема. В противен случай се саморазреждаnikeccc1988 написа:Казаха ми,че за 1 декар около 150см дълбочина багера взема 3000 лв там някаде,а за храненето ще видим ,нали за това питам вас.Ако бях експерт нямаше да пускам тема.

-
- новобранец
бях чел за шарана колко риби трябва да има на определена площ,но всички бяха на различно мнение и затова незнам как ще е и със щуката ,пак ще се объркам само,но аз не мисля да я згастявам мн рибата все пак ще е за развлечение развъдничето.
- vonam
- научил се да хвърля
Ровейки из нета попаднах на тази тема
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 21&t=31822
дано ти е полезна
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 21&t=31822
дано ти е полезна
-
- новобранец
Благодаря за линка.Четох подобни теми ,но точно тази не съм
.Хайде някой който го е правил да изкаже мнение има ли нещо което може да ме изненада неприятно.

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Неприятно може да те изненада погледа на последната щука. След като се самоизядът и остане последно животинчето ще те гледа с гладен поглед 

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- jorro11
- ще става разбирач
Tова си е много вярно още помня как преди 15-ина годино докараха малки щуки в един рибарник за пъстърва в Самоков и само след няколко месеца сигурно остнаха 10% от рибите ,а случаи на плуваща риба ,от чиято уста се подава опашката на посестримата й не бяха рядкост.Така ,че ще ти трябват доста плевелни рибки за вечно гладните щуклета.chirusa_bg написа:Неприятно може да те изненада погледа на последната щука. След като се самоизядът и остане последно животинчето ще те гледа с гладен поглед
nikeccc1988 написа:бях чел за шарана колко риби трябва да има на определена площ,но всички бяха на различно мнение и затова незнам как ще е и със щуката ,пак ще се объркам само,но аз не мисля да я згастявам мн рибата все пак ще е за развлечение развъдничето.
Най-добре пусни шаран,каракуда,червеноперка.Иначе за щуката знам ,че им трябва по 20 метра една от друга , и няма да можеш да пуснеш много , няма да си доволен , има голяма вероятност да почнат да се замоизяждът . Пусни си тези видове които ти казах и няма да те боли глава , хем няма да се мъчиш и да даваш толкова пари за жива стръв.На шараните и каракудите им стига хляб и понякога некое кило червей.
Мисля си , че това е малко неизпълнима идея. Замислял ли си се тази чешма, за колко време ще напълни 15 000 кубика вода (ако ти е декар езерцето) , въпреки че не съм я виждал на живо , по най общи сметки го докарвам до около 2,5 години при идеални условия. А дали ще може да покрие изпарението лятно време ? А дали ще има някакви покрития по дъното си зависи от вида на почвата. Все пак консултирай се с някой хидро инженер. Но трябва да предвидиш много фактори преди да стигнеш до рибата. Тази вода ще вземе да се превръща в блато, ще трябва намеса , с лекарства и подобни неща, а това всичко е пари. Виждал ли си някога хидрограми за твоя район, кога колко вали , какви са температурите през цялата година и какви са прогнозите за 2-3 поне напред. Доста сложно ми изглежда. А финансово до къде ще издържиш сега и в поне близките няколко години , това е една няколко хилядна инвестиция, ще търсиш ли възвръщаемост и каква?
Може да неми отговаряш на мене просто ги помисли тези неща , а има и други !
И все пак успех !
Може да неми отговаряш на мене просто ги помисли тези неща , а има и други !
И все пак успех !
Последно промяна от zdraveca. на Пон Май 02, 2011 6:19 am, променено общо 1 път.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Тва със щуката не е добра идея.
От един декар може да извадиш 1000-1500кг шаран
а щука максимум 50-100кг.така че първо проучи как стои въпроса с гъстотата на рибите при различните видове.

а щука максимум 50-100кг.така че първо проучи как стои въпроса с гъстотата на рибите при различните видове.
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- новобранец
Здравейте колеги ,темата от преди няколко години доста се измени.Първо отказах се да копая и тн защото по общи сметки и съвети каузата е изгубена
,но то било за добро.Сега си намерих малък рибарник (8 дк) и живот и здраве на 7 май ще е мой.Та сега да опиша ситуацията,и въпросите за по компетентните и за хората минали през това.Рибарника се захранва от вода която идва от високо поточе и влиза във рибарника ,както и от рекичка която във момента е отбита защото няма нужда от нея.Водата е доста чиста и студена.В момента нивото на водата е 60 ,70 см (отворен е крана да се точи) и почти целия рибарник е във пипер защото 2 години не е ползван.Въпроса ми е да оставя ли така водораслите и да зарибя със шаран, толостолоб и амур с идеятя хем да ги опасът и в същото време да имат естествена храна или да го източа изчистя и така нт.Другия ми въпрос е май месец ,ако пусна зарибителния материал колко крама е най добре да бъде за да стане 1.5 , 2 кг за никул ден и каква да бъде оптималната гъстота на рибата за рибарник с такива размери? Мисля,че като цяло ще бъде малко студен рибарника защото южната му страна е висока и гъста гора и рибата ще расте по бавно ,но пък е красив
на което повече държа.ще съм много благодарен ,ако има компетентни мнения по въпроса.