РИБОЛОВ НА МИХАЛЦА

Модератор: sapuna

rumenfire
новобранец
новобранец

РИБОЛОВ НА МИХАЛЦА

Мнение от rumenfire »

НЕ Е КАТО ДА НЕ СЪМ ХОДИЛ ЗА МИХАЛЦА ХВАЩАМ , НО ИСКАМ ДА РАЗБЕРА ЕФЕКТА НА ШУМА ПРИ РИБОЛОВА??? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.... :D
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Re: РИБОЛОВ НА МИХАЛЦА

Мнение от David Kamenov »

Описание и особености
Михалцата е една от редките обитателки на Дунав и долните течения на вливащите се в него реки – Огоста, Вит, Искър, Янтра, Осъм. Рибата принадлежи към семейство трескови и е известна повече с руското си название налим. Тялото є е с удължена форма, странично сплескано в опашната част. Главата е сплескана от горе на долу, зъбите са ситни и гъсти.

Люспите са скрити в кожата под гъст слой слуз. Има две къси мустачета до ноздрите и един характерен за семейство трескови дълъг мустак под долната челюст. На дължина михалцата достига до 50–80 см, а на тегло до 15 кг. Храни се с животинска храна, а големите са типични хищници. Студенолюбива риба, която може да бъде хваната само през студени зимни и пролетни дни. Лови се най-често при подледен риболов или на дъно. Обикновено нагълтва дълбоко рибката за стръв и се самозасича. В днешно време инцидентно се хваща в Дунав, поради изключителната си рядкост е вписана в Червената книга на България.
Това го намерих в един саит а ето и един клип да видиш как я ловят http://vbox7.com/play:925219c3 аз ти пожелавам успех.
Риболова е хоби.Наслука :)
Аватар
sashoart
фен клуб-скобар

Мнение от sashoart »

това е резултата от мой целенасочен риболов на михалца.реката е искър.тъкъми: 7м "соlmic" обурудван с ластик,основно 0.18мм,повод 0.14мм,плувка 2,5гр.(със светеща ампула),кука N10,стръв земен..рибата тежи 1 кг.имах и една изпусната михалца.местообитанията и сa около подмоли,паднали дървета и коренища..и въобще мета с известна дълбочина и забавено,често обратно течение..обикновенно близо до брега..дирекната въдица е много удачен вариант,поради възможноста да се подава в точно определени точки(зад вьрби,във въртопи и т.н.)като лесно линията се контролира и с държи B желаният периметар,като често може да се облавят прецизно съседни точки без така да се вдига ШУМ и да се вадят тежки дънни тъкъми през облавяната площ..а и удоволствието да закачиш тази толкова борбена и рядка риба с лек тъкъм е голямо.оставя се дълъг повод,около 40см.,който почти изцяло лежи на дъното..пази се тишина!!
успех!
Прикачени файлове
827 copy.jpg
827 copy.jpg (179.98 KiB) Преглеждано 3451 пъти
791 copy.jpg
791 copy.jpg (212.41 KiB) Преглеждано 3451 пъти
фен клуб-скобар
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

Много съм учуден :?: Човека горе е посочил, че рибата е вписана в червената книга, а гледам снимка на която е показана в тава :evil:
Аватар
GoriLLaz
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от GoriLLaz »

Михалцата е застрашен от изчезване вид, но мисля че не е включена в Червената книга, въпреки всичко е кофти да се ловят застрашени от изчезване видове....
Хващайте и ловете, ама повече отколкото можете да изядете не носете!
От десет риби осем върни, за да има следващият път пак какво да се лови.
:fishing1:
Изображение
Аватар
sashoart
фен клуб-скобар

Мнение от sashoart »

Ясен Генсузов написа:Михалцата е застрашен от изчезване вид, но мисля че не е включена в Червената книга, въпреки всичко е кофти да се ловят застрашени от изчезване видове....
позволена е за риболов..и най-вече всеки който отива за налим трябва да е готов да я консумира-нагълтва до стомаха за секунда...и въобще-давам си ясна сметка че мойта намеса няма да повлиае на популацията...в общи линии картинката е следната при налима-ако реките са чиси ще я ИМА..ако не.........спортния риболов не е фактор..пък и толкова малко хора могат да я ловят...
фен клуб-скобар
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

sashoart написа:
Ясен Генсузов написа:Михалцата е застрашен от изчезване вид, но мисля че не е включена в Червената книга, въпреки всичко е кофти да се ловят застрашени от изчезване видове....
позволена е за риболов..и най-вече всеки който отива за налим трябва да е готов да я консумира-нагълтва до стомаха за секунда...и въобще-давам си ясна сметка че мойта намеса няма да повлиае на популацията...в общи линии картинката е следната при налима-ако реките са чиси ще я ИМА..ако не.........спортния риболов не е фактор..пък и толкова малко хора могат да я ловят...
Интересно, защо на филма на Калоян за морунажите при Ставерци, Методи Костов беше хванал две и си ги пуснаха, щом така си мрат животинките. :roll: Убеден съм, че така мисли всеки търмъкчия - "моята намеса няма да повлияе на популацията", да ама не си САМО ти, и "пък и толкова малко хора могат да я ловят" - ако си ги пускахте, може би повече щяхме да МОЖЕМ да ги ловим. Кой знае, може аз да не съм прав. :?:
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Въопще не е намаляла,щом по Лом я ловят от 2 месеца.На р.Искър я има и се хваща на земен червей,в дълбокия вир до един мост-ма това беше по отдавна. :D Точното място го знаят 5 човека :D
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
sashoart
фен клуб-скобар

Мнение от sashoart »

Bai Dobri написа:
sashoart написа:
Интересно, защо на филма на Калоян за морунажите при Ставерци, Методи Костов беше хванал две и си ги пуснаха, щом така си мрат животинките. :roll: Убеден съм, че така мисли всеки търмъкчия - "моята намеса няма да повлияе на популацията", да ама не си САМО ти, и "пък и толкова малко хора могат да я ловят" - ако си ги пускахте, може би повече щяхме да МОЖЕМ да ги ловим. Кой знае, може аз да не съм прав. :?:
може...
фен клуб-скобар
ivanov70
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivanov70 »

+ 1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
И аз го знам !
Ставаме 6 ?????
Само че,
(със светеща ампула)
ме притеснява, клоним към бракониерство, или ???????????
Селянията не е белег за произход - тя е състояние на духа !
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Прочетох разказа на Сашо с интерес, за мен това си е една непозната риба и едва ли някога ще бъде обект на мой излет.
Последващите постове обаче ми развалиха настроението. Който и да пише, първо нека прочете темата на Барутчията в началото на всеки раздел от сайта "Минимално допустимите размери за улов на риби и др. водни. " - т.35 - михалца . Каква "Червена книга"? Налим /Михалца/ е обект на сериозен, даже промишлен риболов в Сибир и не само там.
Та Сашо ни разказа нещо интересно и ново, рядка риба за България, хваната с фина линия и пак критики, че бил бракониер!!! Светеща била плувката. Ами михалцата е нощна риба, щанс да се хване има само сутрин и вечер, зимата, уловена е на плувка, що да не е светеща.
Браво на Сашо и не обръщай внимание на "теоретици".
snegk

Мнение от snegk »

След като е забранен нощния риболов, значи няма да го коментираме.Всеки има глава на раменете и сам решава дали ще спазва или не закона, но във форума няма да насърчава по-никакъв начин бракониерството.Затова ще ви помоля да пишете само по-темата, всичко друго ще трия. :wink: :!:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”