Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

за макрите НЕ Daiwa и Shimano !
Модератор: sapuna
- svilen_sa6kov
- разбира нещата
Re: за макрите НЕ Daiwa и Shimano !
За мен не е от значение къде е произведено, а става ли. Казвам само това, че евтините модели на Шимано/ catana, alivio, hyperloop/ за мен не стават, докато чисто китайски макари като Viva имат добри попадения, които слагат евтините Шимана в джоба си. За Daiwa имал съм и техни модели от ниския клас и то произведени във Виетнам, които си бяха просто железни и безкомпромисни. Затова казвам не е от значение къде е произведено, а как е направено - качествено или не.
По- добре детето с въдица в ръката
, отколкото пред видеоиграта
.

- antivik
- кандидат преподавател
Едно доказателство, че на времето се държеше на качество, а не на гонене на печалба. Понеже си патих от купуване на скъпи, уж маркови стоки, преминах на варианта по-ниско като цена, ако работи - работи ако не с останалите пари от по-скъпата покупка/която не съм направилsvilen_sa6kov написа:Аааааааааааа пробва ли сме. Даже имам два на повече от 30 години са - ми тракат ама работятantivik написа:.............. Що не пробвате някой руски "Делфин" от едно време, дето трака като трактор и тогава направете сравненията.![]()
Сега сериозно - взех си Шимано Хиперлуп - ей това е страшна бангия -за нищо не става. После Аливио - ми добре върти ама много са за това макаре 56 лв. После две Катани - отново разочарование. Верно все съм бил в ниския клас на Шимано, но за парите които плащах за тези макари - цената превъзхожда качествотои то доста. Не искам сега да ми наскачат Шимано феновете и Шиманозависимите, това си е мое мнение,не ангажирам никого с него , но аз съм недоволен от Шиманата.
За сметка на това съм предоволен от макара с марка VIVA attract spin - това макаре е уникално и е в пъти по- добро ат Катаната.
Предоволен съм от шаранджийските си макари - Cormoran BIG BEN, Корморан са прекрасни макари и нещата им са перфектни.
Влюбен съм в Дайва/ но темата беше за другите марки/.
Наслука на всички.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
-
- научил се да хвърля
Здравейте колеги,
Гледам, че в темата не е писано отдавна, но реших да споделя наскоро придобитите си впечатления относно Дайва, Шимано и останалите. Оказа се че в тази група "останалите" се произвеждат съвсем не лоши макари и съществуват съвсем не лоши марки. Наскоро си търсих макара за спининг и първоначално се заоглеждах в моделите на горепосочените производители в ценовия клас 150 лв. За да не употребя по-цветущи изрази, ще кажа само че Дайвите и Шиманата в този ценови клас носят само името на марката. След кратко проучване на пазара се спрях на Abu Garcia - Soron SX20. И определено останах доволен от избора си. Ползвам я с въдица Maver Stralis Ultra Top 20 с тест по примамката 5 - 20 грама. Закупих си и един брейд с по-приемлива цена "Stren Microfuse" в неделя 13.02.2011 направих първо мокрене на такъмите. Бях с двама мухари на Панега за съжаление не мода да се похваля с улов, но се отдадох на тестове на различни примамки. Определено макарата се справяше прекрасно, не успях да направя нито едно оплитане или брада въпреки че въдицата ми не беше подходяща за типичните за там по-леки примамки. Но в крайна сметка мога да кажа, че в случая съм щастлив, че не си закупих Шимано или Дайва! Нооо .... едно от най-хубавите неща в живота ни е възможността да направим личния си избор, с изписаното до момента споделям само впечатленията си относно една друга марка!
Гледам, че в темата не е писано отдавна, но реших да споделя наскоро придобитите си впечатления относно Дайва, Шимано и останалите. Оказа се че в тази група "останалите" се произвеждат съвсем не лоши макари и съществуват съвсем не лоши марки. Наскоро си търсих макара за спининг и първоначално се заоглеждах в моделите на горепосочените производители в ценовия клас 150 лв. За да не употребя по-цветущи изрази, ще кажа само че Дайвите и Шиманата в този ценови клас носят само името на марката. След кратко проучване на пазара се спрях на Abu Garcia - Soron SX20. И определено останах доволен от избора си. Ползвам я с въдица Maver Stralis Ultra Top 20 с тест по примамката 5 - 20 грама. Закупих си и един брейд с по-приемлива цена "Stren Microfuse" в неделя 13.02.2011 направих първо мокрене на такъмите. Бях с двама мухари на Панега за съжаление не мода да се похваля с улов, но се отдадох на тестове на различни примамки. Определено макарата се справяше прекрасно, не успях да направя нито едно оплитане или брада въпреки че въдицата ми не беше подходяща за типичните за там по-леки примамки. Но в крайна сметка мога да кажа, че в случая съм щастлив, че не си закупих Шимано или Дайва! Нооо .... едно от най-хубавите неща в живота ни е възможността да направим личния си избор, с изписаното до момента споделям само впечатленията си относно една друга марка!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Айде да видим кого сме копирали тук?

sapuna написа:Айде да видим кого сме копирали тук?![]()

- czd
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Наскоро имах възможност да поговоря с един немски професор по мениджмънт и икономика на тази тема и човека ми даде ясен пример с маратонките адидас .Каза ми следното, по спомен, цената на чифт маратонки, с цена около 70 евро се образува по следния начин ако се произвежда в Mалайзия или Kитай както следва:stich написа:Само тук гледаме къде е произведено.На никой на запад не му дреме made in какво е.Достатъчно е да пише shimano или sony и т.н.И това разтягахме в доста теми.Много ясно че made in Japan ще е по-скъпо от made in China или Malaysia.Разликата е в заплащането на работната ръка.Това е!
1%-работна ръка ,ток и т.н косумативи необходими за работата на машините
4-5% -амортизация на машините
4-5%-материали-кожа гума и т.н
1-2% специфични материали за дадения модел
5%- транспорт
останалото е печалба,реклама и дизайн.....
та този 1% е най-важният фактор, затова както ми обясни човека всяка голяма фирма би изнесла моментално завода си при поява на стабилно от икономическа гледна точка място на земята ,като тенденцията в момента е да се изместват към Виетнам ,Камбоджа и държавите от северна Африка ,така че скоро може да очакваме и shimano made in GABON

Последно промяна от czd на Вто Мар 01, 2011 12:26 am, променено общо 2 пъти.
-
- кандидат преподавател
Горе-долу точно това са елементарните принципи на съвременния бизнес при производството-всеки,даже и най-старите марки с традиции и реноме,търси по ефтиния труд.За това,скоро няма да остане надпис " :Made in Japan"на нито едно пособие за нормален съвременен живот,та камо ли на макаричките на любителския риболов.Освен,ако не става въпрос за откровенни нелегални ментета,включително на Дайва и Шимано 

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Само да попитам - менте и реплика един и същ жаргон ли са?
Ако е така - тежко на trade mark-а!!!
Знаех си,че един ден ще забогатея!
Ако е така - тежко на trade mark-а!!!
Знаех си,че един ден ще забогатея!

-
- ще става разбирач
Абе и тук има некакви прилики в детайлитеgodho написа:sapuna написа:Айде да видим кого сме копирали тук?![]()
Ей, опасен си Митак !!!

Еxori-то не е лоша макара между другото...
-
- научил се да хвърля
Интересна тема, едва сега я мярнах
Не съм я изчел цялата, но нека и аз да изкажа мнение. Ползвам доста макари, като не притежавам нито един модел на "Дайва". Все пак, не мисля че тази марка би ми предложила нещо кой знае колко по-различно (въпреки това, скоро ще ги преслушам и тях). Ако ще говорим за макари около 200 лв, аз бих избрал "Рьоби" Заубер и аналозите му. На тази цена не бих взел "Шимано". Но ако говорим за макара около 100 левчета... доволен съм от "Nexave" и "Exage". За цената получавам точно толкова, от колкото имам нужда. Не съм срещал макара, която да няма система за по-добро редене (с безконечен винт) и да реди като въпросните модели на "Шимано".
Що се отнася до по-доло написаното:
Поздрави,

Не съм я изчел цялата, но нека и аз да изкажа мнение. Ползвам доста макари, като не притежавам нито един модел на "Дайва". Все пак, не мисля че тази марка би ми предложила нещо кой знае колко по-различно (въпреки това, скоро ще ги преслушам и тях). Ако ще говорим за макари около 200 лв, аз бих избрал "Рьоби" Заубер и аналозите му. На тази цена не бих взел "Шимано". Но ако говорим за макара около 100 левчета... доволен съм от "Nexave" и "Exage". За цената получавам точно толкова, от колкото имам нужда. Не съм срещал макара, която да няма система за по-добро редене (с безконечен винт) и да реди като въпросните модели на "Шимано".
Що се отнася до по-доло написаното:
Принципно, контура на зъбните колела на Шимано има тази "квадратна" форма. Добре е, всеки който е решил да си направи профилактика на макарата да погледне схемата от кутията. Колелата се зацепват едно-спрямо друго по определен начин. Точно заради формата си. Във формата на зъбните колела се крие и доброто нареждане на влакното.Mi7chell написа:Взех си макара от най-ниските класове на Шимано,модела Катана2500,след 1 сезон запчатките му вътре бяха станали квадратни,нали е Шимано,какво като е нисък клас.
Поздрави,
Двайсет години лових с Луксор на Пезон и Мишел докато я изпуснах от лодката в един язовир.Тази я взех от ССтоянов от Форума.Шиманото и Дайвата влезнаха пак в шкафа.Тази ще надживее китайските боклуци с години. 

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Ще живее преко сили до краят на вторият спинингов излет с плетено влакно 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
За плетеното влакно си имам перфектни макари.Тази ми е за монофилно.Лоди в Аква спорт Н имаше такава,но я продаде за 150 лева.Ако се познавате поразпитай го за тази макара.Ловя байткаст с Дайва мултипликаторче с електроника.Модела е от 1985 година,колегата Esox_Hunter го видя на живо когато взех една макаричка Шекспир от него.С титанови ролкови водачи и то коя година.Така че си спести иронията не си ми виждал арсенала от макари.Павел Иванов написа:Ще живее преко сили до краят на вторият спинингов излет с плетено влакно

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Горе си изразих личното мнение че от тая макара освен колекционерско място във витрината или качната на таласкопче с дебел монофил и пружина в другият край друго не става камо ли да се съпоставя със съвремени макари
Тва че ти се привиждат иронии некфи си е лично твой проблем
Аз лично съм изразил своето си лично мнение !
Друг е въпроса че ми е реЗко от некъде си на Цецо каква макара си му показвал и какви имаш ама ся нема да седна да ти разправям аз или друг какво има и на кой какво съм показвал щото седянката я разпущиха
пп - единствената спинингова макара не японска , радваща се на търсене в Япония , е точно АБУ ама не от моделите предлагащи се в БГ

Друг е въпроса че ми е реЗко от некъде си на Цецо каква макара си му показвал и какви имаш ама ся нема да седна да ти разправям аз или друг какво има и на кой какво съм показвал щото седянката я разпущиха

пп - единствената спинингова макара не японска , радваща се на търсене в Япония , е точно АБУ ама не от моделите предлагащи се в БГ

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
Макарата не е за "таласкопче" а е спинингова.С перфектен аванс.Загуба на време и излишни спорове.