Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Мухарски риболов
naRiba.com

Форум

Помощ отностно шнур.
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Помощ отностно шнур.
Здравейте колеги, отскоро и аз се запалих по мухарския риболов и започнах да събирам отделните части. Преди няколко дена си взех пръчката, днес взех макарата и стигнах до шнура и ето го проблема колебая се какъв(по точно кои клас) шнур да взема. Четох че определен клас шнур не натоварва добре същият клас въдица. Та сега моля по компетентните колеги от мен да ми кажат кои клас шнур да си взема. Като въдицата е BFC - Discovery II на 2.40м и 4/5 клас и макара на същата фирма 3/5 клас. И като мисля шнура също да е от тази фирма , а пак като се замисля то и бекинга и тибета също. Благодаря на всички предварително.
- muharcheto
- вече хвърля и на тежко
Re: Помощ отностно шнур.
Колега,не зная защо точно си се насочил към BFC.Чест и почитания към Ники-не прави малко човека за развитието и популяризирането на мухарството в България,даже и днес е пак е организирал муховръз в неговия офис,но мое мнение е,че тояжките му са кото колче за домати,а шнуровете......,не смятам,че и 6клас шнур не би я натоварил достатъчно,но за предпочитане е WF.Има едно правило,че работиш или ти или пръчката,а за да накараш тази пръчка да работи ще ти е необходимо много повече сила и енергия от обикновенното,а и удовоствието е по-малко.Най-важното е,че си се ришил на тази голяма крачка в риболова.А от какво точно ще имаш нужда сам ще разбереш и усетиш с времето и опита.Желая много късмет в начинанието 

Човек и добре да живее,рано или късно се жени.
Привет и НАСЛУКА!!!
Привет и НАСЛУКА!!!
Аз пък мисля, че пръчките и изобщо такъмите на БФЦ са много, много далеч от определението "колчета за домати". Особено на тези цени. Имал съм възможност да хвърлям с всичките им модели(без щукарската) и мога да кажа, че са изработени съвсем прилично и определено не са дървета. Само трябва да се има предвид, че вариантите на повече секции, при една и съща дължина и клас, стават все по-твърди, което е обусловено от по-голямото количество снадки и вложен материал в бланката. На мен най-ми допадат вариантите на 2 части, но общо взето тенденцията е да се купуват въдици на 3 и 4 части...
Ако на човек не му пасва дадена въдица, няма да хвърля комфортно с нея, дори и да е най-скъпата такава, сама по себе си.
Ако на човек не му пасва дадена въдица, няма да хвърля комфортно с нея, дори и да е най-скъпата такава, сама по себе си.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Добре дошъл колега в прекрасния свят на мухарката.Prangov99 написа:Здравейте колеги, отскоро и аз се запалих по мухарския риболов и започнах да събирам отделните части. Преди няколко дена си взех пръчката, днес взех макарата и стигнах до шнура и ето го проблема ................................... кой клас шнур да си взема. Като въдицата е BFC - Discovery II на 2.40м и 4/5 клас и макара на същата фирма 3/5 клас. И като мисля шнура също да е от тази фирма , а пак като се замисля то и бекинга и тибета също. Благодаря на всички предварително.

Ловил съм на муха повече от 40 години, но като казвам муха - разбирай на булдо.

От 3 години се запалих много по мухарката, защото за мен няма по-красив начин в риболова от този метод на поднасяне на стръвта и очакването - кой кого ще надхитри - рибока теб или ти рибока. Когато започнах да си комплектовам арсенала, много си задавах и аз въпроса с какво да започна. Нямах си и понятие колко много тънкости има този метод, колко време ще ми трябва и колко тренировки - на водоема и на сухо (на поляна), докато успея да накарам шнура да ме слуша. И не само да ме слуша, но и да изпълнява това, което искам. Започнах с мухарка Шекспир - 2 колена, 2.40 м, 5/6 клас, макара - също 5/6 клас (метална) за около 20 лв., шнур - DT6F (двойноконичен), лидер - какъвто ми предложиха в магазина, а впоследствие се научих сам да си правя лидер от три различни диаметри влакна и мухи - които сам съм си изработвал през годините за булдото и които продължавам да си изработвам и днес.
На какво ме научи първата мухарка:
1. Няма значение с каквъв комплект започваш! Първият комплект винаги е за усвояване на техниката на замятане на шнура, плавното му и леко поднасяне върху водата, а в последствие се включва и точността. Трябват изключително много тренировки! Мисля, че работата с мухарката при поднасянето на стръвта няма аналог по отношение на останалите разновидности на риболова - спиниг, дънен риболов, на плувка, тролинг .... В този смисъл, по мое мнение започни с шнур DT5 (двойно коничен) за твоята мухарка, която е 4/5 клас, с оглед по-оптималното й натоварване - поради факта, че след износване на едната му страна, можеш да го обърнеш обратно от към другия му край, който не е износен.
Препоръчвам ти да си вземеш като втори шнур и един WF5 (с торпетовидна глава) на малко по-късен етап, след като си "усетил" поведението на мухарката и DT-шнура след известен период от тренировки. В началото не гони изхвърляне на шнура на дистанция "на всяка цена", а се опитвай да го изхвърляш правилно до 6-7 метра, където ти искаш да отиде. Нещо много важно ЗА БЕЗОПАСНОСТ: РАБОТИ С ОЧИЛА НА ОЧИТЕ И БЕЗ ВЪРЗАНА МУХА!!! докато не свикнеш с полета на шнура пред теб и зад теб.
2. Избирай докато не придобиеш някакъв първоначален опит чисти пространства около теб на дистанция (в радиус) поне 25-30 метра, в които да отсъстват дървета, хора или други високи прегради, до които може да достигне шнура при замятането. Нещо много важно ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Не работи с мухарката близо до далекопроводи или други надземни съоръжения под електрическо напрежение !!! Разстояние - не по-малко от 50 метра (радиус) от тях.
3. С течение на времето изучи техники на замятане на шнура, без прехвърляне "зад гърба" - ще ти бъде от полза най-вече при риболов на река.
4. Подсигури се с колан върху гащеризона - стегнат през кръста с цел при пропадане в яма, бързей или по-дълбоко място да се попречи на рязкото нахлуване на вода в гащеризона.
5. Избягвай газенето в тинестите дъна, както и торфените острови (яз. Батак).
Или като обобщение на всичко казано по-горе:
Избери си ниско бюджетен комплект като начало - особено шнур, който много скоро ще надереш от тренировките - моя препоръка DT5F (двойно коничен, 5-ти клас, плаващ - за да виждаш във водата къде отива, как се полага върху повърхността и как се движи при придърпването) и лидер - по твоя преценка.
След като усвоиш добре техниката с първия си мухарски комплект - ще знаеш вече много и за избора на следващата си мухарка, която вече ще бъде онова, което ще ти достави истинското удоволствие от риболовът на муха. Дано да съм успял да ти помогна в избора на началния ти комплект. Винаги можеш да си похарчиш парите за "Мерцедес", но е по-важно да се научиш най-напред да го управляваш, а обикновено - това не е първата ти "кола". Успех и наслука.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- muharcheto
- вече хвърля и на тежко
[quote="Мунчо"]Аз пък мисля, че пръчките ..... Особено на тези цени........
Според мен за тези пари-около 45/50лв., човек може да вземе ниско бюджетна Tica,Formax phantom 255/5,6,Bear,Filstar,...,тояжки който са много по-пъргави и шнура не я оставя да си поеме въздух,класа над BFC.Някой найстина предпочитат 3/4 коленни заради транспортната дължина,но това наистина прометя строя и класа.
Според мен за тези пари-около 45/50лв., човек може да вземе ниско бюджетна Tica,Formax phantom 255/5,6,Bear,Filstar,...,тояжки който са много по-пъргави и шнура не я оставя да си поеме въздух,класа над BFC.Някой найстина предпочитат 3/4 коленни заради транспортната дължина,но това наистина прометя строя и класа.
Привет и НАСЛУКА!!!
Привет и НАСЛУКА!!!
- muharcheto
- вече хвърля и на тежко
На какво ме научи първата мухарка:
1. Няма значение с каквъв,...... В началото не гони изхвърляне на шнура на дистанция "на всяка цена", а се опитвай да го изхвърляш правилно до 6-7 метра,....
Колега jagger1,смятам,че точно първата мухарка е много важна,защото това е нещото което може както да те запали,така и да те откаже от тоя риболов.Много е рано още за рол каст,снейк рол,снеп т,жели рол,........Много време минава докато пръчката ти стане продължение на ръката и с нея можеш да правиш каквото си поискаш.Кажи ми как точно човек може да се научи да хвърля правилно на 6/7м.,при условие,че на пръчка2,40 има 2,30/2,40 типет,около 1,5/2м начало,около 2м преход-главата на шнура е в макарата.Нормалната дистанция за начало според мен е 10/12м.,при риболовна около 15/17м в зависимост от вида на мухата-на нимфа може и на 5/6м ама........
Най-важното и смисъла на този риболов е примамката да се подаде по възможно най-естествения начин.
1. Няма значение с каквъв,...... В началото не гони изхвърляне на шнура на дистанция "на всяка цена", а се опитвай да го изхвърляш правилно до 6-7 метра,....
Колега jagger1,смятам,че точно първата мухарка е много важна,защото това е нещото което може както да те запали,така и да те откаже от тоя риболов.Много е рано още за рол каст,снейк рол,снеп т,жели рол,........Много време минава докато пръчката ти стане продължение на ръката и с нея можеш да правиш каквото си поискаш.Кажи ми как точно човек може да се научи да хвърля правилно на 6/7м.,при условие,че на пръчка2,40 има 2,30/2,40 типет,около 1,5/2м начало,около 2м преход-главата на шнура е в макарата.Нормалната дистанция за начало според мен е 10/12м.,при риболовна около 15/17м в зависимост от вида на мухата-на нимфа може и на 5/6м ама........
Най-важното и смисъла на този риболов е примамката да се подаде по възможно най-естествения начин.

Привет и НАСЛУКА!!!
Привет и НАСЛУКА!!!
Напълно съм съгласен колега с това, което казваш, но аз съм го преживял, вярвам и ти в началото. За пръчката - също, но човека вече я има, а въпросът му е за шнур и лидер. За другото и изхвърлянето - говоря за изхвърляне 6-7 метра - дължина само на шнура без да се смята дължината на лидера(т.е. до връзката шнур-лидер) и то за DT5 не за WF5! Ако се научиш да владееш DT шнура, много по-лесно ще владееш WF - поне при мен така се получи. И още нещо: началото с мухарката е винаги трудно, даже много трудно, но това не трябва да те отказва. В предния ми пост споненах, че мухарският риболов няма аналог като техника на изхвърляне и приводняване на стръвта спрямо останалите методи на риболов. Затова и си заслужава труда по усвояването му. А за номиналната дистанция на изхвърляне (пак само за шнура - без лидера!) 10-12 метра при клас 4/5, това за начинаещ си е направо рекорд. Има и още нещо: това, че шнура се изхвърля периодично на такава дистанция, все още не означава, че се владее мухарката. Важно е, когато си начинаещ, да свикнеш да го правиш с лекота, с правилните движения и с повтаряемост. Но ако прочетеш внимателно пак това, което съм написал в предния пост и твоето мнение, ще видиш, че няма никакво противоречие. Точно обратното, говорим на един и същ език, но нали гледаме да е кратко написано и все пак ясноmuharcheto написа:На какво ме научи първата мухарка:
Колега jagger1,смятам,че точно първата мухарка е много важна,защото това е нещото което може както да те запали,така и да те откаже от тоя риболов.Много е рано още за рол каст,снейк рол,снеп т,........Много време минава докато пръчката ти стане продължение на ръката и с нея можеш да правиш каквото си поискаш.Кажи ми как точно човек може да се научи да хвърля правилно на 6/7м.,при условие,че на пръчка2,40 има 2,30/2,40 типет,около 1,5/2м начало,около 2м преход-главата на шнура е в макарата.Нормалната дистанция за начало според мен е 10/12м.,при риболовна около 15/17м в зависимост от вида на мухата-на нимфа може и на 5/6м ама........

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- muharcheto
- вече хвърля и на тежко
O.K.Човек когато се учи той го прави с пълен монтаж,така както ще лови риба-шнур,типет.... само без кука(муха)-може парцалче,фас,.....без значение какво ще има там накрая,важното е да следи първо да падне мухата,начина по който пада и после цялата линия,а това няма как да стане само с шнур.Та 10/12м. е една абсолютно нормална дистанция на която човек трябва да се научи да бъде точен и прецизен преди да излезе да вода.Ако го направи преди това има опасност да усвои много погрешни и паразитни движения които ще му пречат в истинският риболов утре и много трудно ще се отърве от тях,затова първо трябва да се научи да хвърля назад-после напред. 

Привет и НАСЛУКА!!!
Привет и НАСЛУКА!!!
Съгласен. Нещата трябва да вървят паралелно. В крайна сметка - полагането на мухата е най-важата цел.
Успех на всички.

Здравей колега muharcheto, по принцип от изброените от теб въдици успях да пробвам една на filstar, но не ми грабна окото. Докато на BFC ми допадна в магазина на сухо така да се каже. Другите не съм имал възможност, поради не за другото ами защото ги нямав Пловдив. Фирмата която беше дистрибутор на тика и шекспир, са се отказали да внасят тези марки. И не на последно място искам да спомена ,че тъй като BFC са български магазините които са им дистрибутори разполагат с голям брой резервни чаркалъци за тях. Защото от превъзбуда от първата мухарка, в магазина не забелязах че върховата бланка на въдицата е била крива, но след като я върнах в магазина ми я смениха и то дори без да разправии с магазинерите. Мисля че като за начало ще ми върши работа , пък за след това ще му мисля, вечве съм готов с всичко взех един 5 клас DT шнур и бекинг 20лб и тибет 4х . Само чакам малко по топло време и започвам първите си уроци по мухарене. 

- muharcheto
- вече хвърля и на тежко
Взел си най-доброто решение-купил си нещо което ти харесва на теб,та нали в крайна сметка ти ще ловиш с нея.ЧЕСТИТО!!! Желая много риболовни емоции.Нека силата бъде с теб и св.Никола те закриля! 

Привет и НАСЛУКА!!!
Привет и НАСЛУКА!!!
Честито и поздрави и от мен колега
. Дори и в началото да ти е трудно, не се отказвай! Ще усетиш много скоро магията на мухарката. Желая ти много успешни излети и красиви мигове по водоемите и много слука 

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Добри съвети даваш , но май относно пръчките на BFC доста залиташ (извинявам се за израза) . Хубаво е , като даваме съвети да бъдем обективни ! Без да се изхвърлям , с пръчка от BFC от 15 метра ще ти открадна шапкатаmuharcheto написа:Взел си най-доброто решение-купил си нещо което ти харесва на теб,та нали в крайна сметка ти ще ловиш с нея.ЧЕСТИТО!!! Желая много риболовни емоции.Нека силата бъде с теб и св.Никола те закриля!

Поздрави !!
- muharcheto
- вече хвърля и на тежко
Бате Ради,не залитам човек-казвам,че за тези пари просто има по-добри пръчки-според мен.А ще те призная ако с тази тояжка и шнур BFC DT/5 от 15м. ми загасиш цигата в устата при насрещен вятър 

Привет и НАСЛУКА!!!
Привет и НАСЛУКА!!!
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Да пробваме , и да загубя , пак имам да черпя !!muharcheto написа:Бате Ради,не залитам човек-казвам,че за тези пари просто има по-добри пръчки-според мен.А ще те призная ако с тази тояжка и шнур BFC DT/5 от 15м. ми загасиш цигата в устата при насрещен вятър

Поздрави !!