питане за директен телескоп
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
-
- научил се да хвърля
Re: питане за директен телескоп

Аз съм с леко особено мнение за ластиците, но признавам, че риболовът на едри риби е невъзможен без използването им. Като казвам едри риби, имам предвид такива примерно над килограм. До този размер може да се лови спокойно и с плътен карбонов връх(жило, шпиц и както му казва всеки), като при това чувствителността и удоволствието са по-големи(което е субективно усещане, разбира се). За относително дребни и/или не твърде борбени риби като бабушка, каракуда, платика, морунаш, черна мрена, а защо не кефал и скобар в горепосочения теглови диапазон, ластика е излишно усложняване на целия такъм. Аз например имам три уипа, като ги ползвам с жила, както са в оригинално изпълнение. Освен това, единия има включен в комплекта фабричен шаранджийски топ-сет, а за другия закупих още два резервни такива, на които съм си монтирал и ластици с различни диаметри(много тънък плътен и кух) за други условия на риболов, или просто за експерименти и съпоставки. Голямо предимство на уипа е, че върховете са фабрично произведени с определен отвор, което позволява да не се режат, или тази операция да е с минимална загуба на дължина.
Съвсем отделен въпрос е, че ако се монтира ластик на директен телскоп, това е предпоставка за "аварии", тъй като (за разлика от щеките и уиповете) този вид въдици не е предназначен за подобни "ъпгрейди". Отделен въпрос е, че с монтирането им на къса въдица, се снижава и активната й дължина, поради накъсяване на върха, като колкото по-голям е диаметъра на ластика, толкова по-голямо е това общо намаление. И ще дам пример - приятел си купи директен телескоп с каталожна дължина от 7.00 м и реална такава 6.80 м, който беше с плътен карбонов връх в оригинално изпълнение. Монтира кух ластик 2.1 мм, което наложи да отреже близо 0.5 м от върха и в крайна сметка се получи уродливо пособие с обща дължина около 6.30 м и нефункционално връхче от 30 см. Кому е нужно това? Мисля, че ако човек желае да ползва въдицата си за силов риболов, правилната стъпка е да избере подходяща такава, а в крайна сметка да се получават половинчати неща. Определено не е твърде рационално желанието да се ловят риби по над две-три(а сме чели и за ентусиасти, които директно започват от пет) килограма с директно телескопче на 6 метра... Многократно сме коментирали, че в риболова универсализма е много лош съветник...
Съвсем отделен въпрос е, че ако се монтира ластик на директен телскоп, това е предпоставка за "аварии", тъй като (за разлика от щеките и уиповете) този вид въдици не е предназначен за подобни "ъпгрейди". Отделен въпрос е, че с монтирането им на къса въдица, се снижава и активната й дължина, поради накъсяване на върха, като колкото по-голям е диаметъра на ластика, толкова по-голямо е това общо намаление. И ще дам пример - приятел си купи директен телескоп с каталожна дължина от 7.00 м и реална такава 6.80 м, който беше с плътен карбонов връх в оригинално изпълнение. Монтира кух ластик 2.1 мм, което наложи да отреже близо 0.5 м от върха и в крайна сметка се получи уродливо пособие с обща дължина около 6.30 м и нефункционално връхче от 30 см. Кому е нужно това? Мисля, че ако човек желае да ползва въдицата си за силов риболов, правилната стъпка е да избере подходяща такава, а в крайна сметка да се получават половинчати неща. Определено не е твърде рационално желанието да се ловят риби по над две-три(а сме чели и за ентусиасти, които директно започват от пет) килограма с директно телескопче на 6 метра... Многократно сме коментирали, че в риболова универсализма е много лош съветник...
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- кандидат преподавател
Няма,Мунчо,споко,няма -над 1,5 кг просто няма
,та за това си праскам с 5,6,7 метровите с жилата на воля ,ама трябва да ми дойдеш насам,че да те изтипосам с уипа ти на някой дебел средно як бързей,че да ти прасне един скобчо около кило
,е тогава да видиш как всичко пуристко изфисрясва мигновенно,пък задния пръстен ти се свива като импотентен атом и се чудиш мааму,кво всъщност става
Е,тръпката е точно без ластик
.Който играй,пичели,който ни мой да играй с жилото-ни печели,губи най-малкото кукъ с повуд.Иначи с ластик или с макаръ с аванс и баба ги мое 

- hristoogi
- вече хвърля и на тежко
Благодаря за отговорите колеги .Аз ползвам 6 м на Миди който е с жило и втори кух връх който ползвам с ластик .Именно затова и мисля да се ориентирам към Formax Accord new понеже го дават с два върха .Жило и кух .Иначе нямам намерение да го държа в ръка с часове .Аз ходя на места по Темза където почти няма течение .А само с жило наистина е по добре да е лек .Мненията са само от полза за което благодаря .