Помощ за минн кота

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Re: Помощ за минн кота

Мнение от jagger1 »

" СКОБАРСКАТА ГРУПА " ??????
Това свободен форум ли е или СЕКТА???????
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Ягер,интересно ми е дали имаш опит с елетрика двигател? :roll: Отварял ли си "охлювчето",което променя силата на тока,и с това и оборотите на ел.двигателя?Защото мнението ти за 5-та скорост е погрешно! :cry: Чете ли някъде или импровизираш?От 5 годишен опит,знам кво може да се прецака и защо се прецаква! :drinkers:
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Ами какво прави в скоростния лост - "цък, цък, цък, цък, цък" и три пъти назад пак "цък, цък, цък" ??? :?: не е тиксо, лепенка или локум, нали? Нещо като вариаторен ключ мисля. Просто го разглоби. Не коментирам електрониката (товарни съпротивления, диоди, интегралки и т.н.н....) Е, не съм най-големия спец във форума, но поне се опитвам да кажа това, което е било проблем при мои приятели. Вярно, че въпросът е зададен доста общо - "Имам лодка... нещо бръмчи, вибрира, ..... не бута лодката, пени се ...." :D :D :D , но както е зададен, такива са и отговорите. Все пак е по-добре съвет, отколкото "Вече не пиша... Само на ЛС-то....ЕЕЕЕЕЕ най-после..... " и в резултат - нищо съществено. Както казват руснаците - Ще поживеем - ще видим. Нищо лично - просто обичам позитивните хора и позитивното мислене. Няма научени и всезнаещи - още по-малко всичко знаещи. И аз се уча - повече от 57 години :D И продължавам да се уча и от по-младите от мен. Между другото - скачал ли си с парашут? Аз и това съм правил. Един месец съм обучавам да го сгъвам, да го проверявам, тренировки и т.н. Е, след като съм правил нещо - нямам ли право на мнение? Ами то не е задължително за никого - който както прецени - приема или не, до там. Наслука колега, много успехи в риболова и нека да гледаме позитивно на нещата :smt023
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Троли ,казвай каквото знаеш за ел моторите, :D че и аз съм в процес на проучване ,мисля да взема и един ел мотор.А,това за либрите и на мен ми направи впечатление ,че са малко ,но съм още нов в тази техника -ел мотор за лодка ,и за това си трая.Аз за моята по-малък от 40 либри не гледам,до такъв извод стигнах.Въпроса е Оsapian 40 или Haibo 44 либри.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
evilduck
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от evilduck »

колкото и да не ми се искаше,и аз самият почнах да вярвам че наистина моторчето ще се окаже слабичко за моита лодка.Балоните са и доста големи товаро-носимост и дават 450кг.Така че следващата тема маи ще я създам в раздел продава риболовни.
Но все пак ето снимките които бях обещал.
ако лавирам в тази насока http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Three-Mi ... iesQ5fGear
дали ще има някакво подобрение има три снимки
Прикачени файлове
IMGP1540.JPG
IMGP1540.JPG (178.83 KiB) Преглеждано 1320 пъти
IMGP1535.JPG
IMGP1535.JPG (195 KiB) Преглеждано 1320 пъти
IMGP1534.JPG
IMGP1534.JPG (75.17 KiB) Преглеждано 1320 пъти
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Ягер,допада ми кво и как пишеш,та исках ЛИЧНО да те коригирам,га сбъркаш! :wink: Ако не ми се беше развалило това "охлювче",което се скапа по време на тролинг,немаше да вляза да кльонкам на гребла и да фана първият си голям сом на кльонк!Та разглобих двигателя на основни части на гьола и не открих проблема,който идваше от "охлювчето"!Представлява две пластини с пъпки по тях,които правят контакт при завъртане на ръчката!Струва 20-25лв. и не може да се оправи,просто е консуматив!Но не се прецаква от температурата и не се окислява лесно!Това ми се случи на 4-тата година,интензивно ползване!Митак,не знам кой от двата двигателя е с максимайзер/без скорости/,но там ти е ключа!МАКСИМАЙЗЕР-задължително!Даже бих купил без пари двигателя на Тойо,щот си го мечтаем за такъв от 3години,ма той ме изпревари! :rolleyes: За мен остава по-евтиният 401,ма пак си е яка цифра,та още събирам мангизите! :cry: :cry:
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Троли ,и двата мотора за който говорим имат скорости-предни и задни :? МАКСИМАЙЗЕРА е устройство което намалява консумация на ток 2-3 пъти,нали така?Има го отделно доколкото знам или е само вградено.Haibo,май няма индикатори за състоянието на акумулатора доколкото видях,но може и да бъркам.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Имаше преди години един Електричката във форума,който правеше максимайзери,но го отнема нещо!Марко,го знае човека! :wink: Май и двете фирми имат модели с максимайзер,та огледай щот си заслужава!И аз се оглеждам за същото,най-евтиният е на Осапиян и Моторгай/нема го в наличност/.Аз ползвах мултицет вместо индикатори,ма ефекта е никакъв при положение,че го няма максимайзера,който да ми намали консумацията! :drinkers:
Javor

Мнение от Javor »

И аз се инересувах предивреме от тази джаджа и в крайна сметка разбрах че
Максимайзер е наименование на МинКота
Всъщност това е PWM (Speed) Controller
Всеки ел.мотор на който му се регулират плавно оборотите а не е с 4-5 скорости е с такъв контролер.
На всяко моторче с скорости може да му се сложи такъв контролер. Трябва да се търси о/у 40А спийд контролер за четков мотор. Тъй като масово произвежданите рибарски ел.моторчета са с четкови/колекторни мотори. Само най-качествените ел. мотори (Torqueedo например) са с безчеткоеи мотори.

Понякога ми се иска да разбирах от електротехника, човек може да си направи направи и преправи много неща ако е наясно.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

evilduck написа:колкото и да не ми се искаше,и аз самият почнах да вярвам че наистина моторчето ще се окаже слабичко за моита лодка.........................................
От снимките, които те помолих да пуснеш виждам, че мога да ти препоръчам само едно: смени си двигателчето. Варианта с витлото за тази лодка няма да ти помогне. Казваш че не е много тежка, ама колко е тежка наистина? Като я гледам е поне 40-50 кг., а може и повече и както казва колегата по-горе + твоите килограми + около 20 кг. акумулатор + 6-7 кг. двигател + риболовен арсенал ..... да не говорим за max. от 400 кг. И да ти е изправен двигателя - слаб е за тази лодка. Затова съвета ми е: вместо около 70 лв. за ново витло (с доставката или от магазин), по-добре си задели тези 70 лв., продай си двигателчето, прибави тази сума към предните 70 лв. и после добави разликата до цената на един нов двигател и ще усетиш разликата. Иначе, това .което те посъветвах за теста с оборотите и проверката на витлото не ти пречи да го направиш, за да си сигурен за себе си, че "повредата не е в телевизора" :D Виж и това, което те съветват и останалите колеги. Не бързах да ти го кажа веднага и аз, защото така, както си описал нещата, остават доста въпросителни за този който ти дава съвет. (........лодката ми не е тежка, ама нещо тресе, пени се... :D :D :D ). Бъди по-точен във въпросите си, за да получиш и точния отговор.
Още веднъж от мен: НОВ ДВИГАТЕЛ. :smt023
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Troli Rapala написа:......................................................от "охлювчето"!Представлява две пластини с пъпки по тях,които правят контакт при завъртане на ръчката! .............................
Точно това имам предвид. Това е елементът, който най-често дефектира при ел.двигателчетата от по-ниския клас. Не казвам, че това е проблема в конкретния случа на колегата. Просто го посъветвах да направи един елементарен тест за 30 сек. - 1 мин. за да е сигурен за себе си, че това не е проблема. Лично аз съм имал проблема с пластините на скоростния лост на едно ролерче (сухоземно ел. скутерче), което имам, но то е с плавен електронен вариатор на скоростите (разбирай силата на тока). Нещата са напълно идентични с ел. двидателите за лодка. Най-общо казано има контакт между две или повече пластини и при електронния регулатор (в случая един мощен реостат) и при механичния регулатор. И през двата протичат големи токове. А те вече на какво подават тока като електроника - не го коментирам. Разликата между механичния ключ и електронния, е че през електронния можеш да подадеш по-малък ток за електрониката, която поема по-нататък нещата. Затова и двигателите изпълнени по такава схема са и по-надеждни. Извини ме ако съм прекалил с писането и ако ти повтарям неща, които знаеш, но исках да поясня нещата. А нали има и други колеги във форума :D . МНОГО УСПЕХ ПО ВОДОЕМИТЕ И НАСЛУКА СЪС ЗВЕРЧЕТАТА. :smt023
Аватар
evilduck
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от evilduck »

ясно така и ще направя,благодаря на всички позитивно настроени колеги които ми помогнаха,също така и на тези които не пропуснаха възможноста да я направят темата арена за лично себеизтъкване с коментари нямащи нищо общо с темата.
желая успех.
vanbg2
новобранец
новобранец

Мнение от vanbg2 »

Малко помощ и от мен. Ако перката ти се пени във водата,пробвай да я потопиш - стандартно горната част на перката трябва да е на минимум 15 см. под повърхността на водата (за ел.двигател). Вибрациите ти са от това ,че перката не е потопена правилно.По въпроса за мощността на двигателчето - да малко е -трябва ти поне 30 либри. Възможно е да не можеш да го спуснеш двигателя на тази дълбочина ако не позволява дължината на стойката. При покупка на друг двигател проверявай дължината-възможната за потапяне ,защото и на Минн Кота 30 - също е с 30" дължина на тръбата. Ще чакам отзиви. А и забравих,понеже ремонтирам ел.двитатели за лодки за ВСИЧКИ- предупреждение на максимална скорост на превключвателя на двигателя да се ползва не повече от 10 мин. през горещи летни дни единствено изключение-избягване на буря.
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”