стръв за сом

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

aбе и аз съм чувал. ама откъде да намерим катран за да пробваме...?????
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Спомените ми взеха нещо да се избистрят - катранените сапунчета едно време се продаваха в Аптеките...сега дали има незнам...
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

преди няколко години имаше катранен шампоан, за сапун незнам
Аватар
Brashniii
новобранец
новобранец

Мнение от Brashniii »

Много ви благодаря че ми обърнахте на въпроса вниманйе личиси че на всеки от вас може човек разчита за съвети.Обаче се замислих за кльон,тъи като винаги съм го мразел но пък може да опитам да видя дали
има ефект от това дърво кадето дига доста шум :) защото натова място кадето искам да отида е много дълбоко и тихо и не мисля само сом да чакам а и други риби особено шаран.Та се замислих няма ли пречи шума на кльона на другите риби.
Аватар
man1966
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от man1966 »

Brashniii написа:Много ви благодаря че ми обърнахте на въпроса вниманйе личиси че на всеки от вас може човек разчита за съвети.Обаче се замислих за кльон,тъи като винаги съм го мразел но пък може да опитам да видя дали
има ефект от това дърво кадето дига доста шум :) защото натова място кадето искам да отида е много дълбоко и тихо и не мисля само сом да чакам а и други риби особено шаран.Та се замислих няма ли пречи шума на кльона на другите риби.
Кльона баце е по границите ,па кльонка е друго нещо..
Но шарана може и да избега като почнеш да лупаш по водата с онуй дърво дето дига шум.А защо си мразел тоз така фин инструмент досега,да те питам... :roll:
Я елате рибенца при батко...
Аватар
Brashniii
новобранец
новобранец

Мнение от Brashniii »

Ами защото ловя по брега по принцип и като мине лодка и като лопат не знам какво ми стана отгоре въдиците ми не се съобразяват изобщо с риболовците а сега мога да ползвам кану с един приятел но няма да ловя от него само ще лопам.Но щом ще изгоня другите риби няма да е буде с това дравце :)
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Виж къде им са палатките и като си легнат уморени от лупкането,иди срещу тях и към 3:00 през ноща вземи и ти да лупкаш :lol: :lol: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
DOC
новобранец
новобранец

Мнение от DOC »

Поне в Лом и досега ги използват, има ги в аптеките. И аз опитах веднъж-дваж, ама... :oops:Уф, не видях, че има и втора страница :oops: - за сапунчетата говорех.
Аватар
dimitar_
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dimitar_ »

Значи , бъди сигурен , Krokidg , че наистина ще питам за сома , а за другите неща които казваш си напълно прав , ами който иска риба може да си купи каквато иска от пазара , нито ще го вали дъжд , сняг , вятър няма , комари не хапят , нито брадясва , пръстите не му миришат на червеи (дори не може да пръдне на "теферич") , просто да не изреждам всички предимства които имаме ние там край водата , включително и правото да се върнем без риба , и въпреки всичко да сме ДОВОЛНИ...
Ако знаеш как съм се радвал на таранка , след като съм ходил 6 (шест ) дена на един и същ язовир , на едно и също място и съм се връщал без едно рибенце , на седмият ден вече бях забравил за предните шест!
Та това , че риба не сме хванали , едва ли би отказало който и да е от нас , дето сме се разболели от тая краста и изглежда ще се "чешем" докато някой ден ( дано не е скоро!!! ) ни запалят свещ...
Ако не друго , поне търпението го имам и твърдо съм решил да пробвам за сом , и от сега казвам че ще работя от брега ( нещо не ме тегли лодката , защото "плувам"добре и може да я загубя някъде , пък и ако съм закачил и сом - язък за всичко... )
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Един авер на баща ми,шеф на ТЕЦ Девня,или някакъв такъв,главен е.Чех,казва се Петр.Невероятен пич е,супер симпатяга и не е някакъв надут, супер земен човек.Луд рибар е,горкия.Няма да говоря за екипировката му,тоя човек има само рекордни риби,освен тукашните лихнуси,иларии и др. местни рибки.В неговото село има река,в която плуват пъстървички,просто няма по-голям спец на пъстървата със спининг и на леко.Реката е малка и не разбира от мухарене,въпреки,че има кефали по Цонево с мухарка.Няма област в риболова,в която да не е по-навътре от трима от нас,взети заедно.

Относно сомовете-на Дунава при Русе,или Силистра/непомня точно/ е бачкал в командировка,както и по целия свят.Един ден влезли навътре с някакъв негов човек и чрез някаква сложна за малкия ми мозък система,със стръв 50 сантиметров жив шаран/пак негов улов/ е хванал първото си "сомче",което е 1.80 м.,за килограмите не съм много сигурен.Голямо животно е било,мама му.Така че,освен малките рибки,като таранчици,кефалчета и незнам си кви други,ще кажа,че за трофейна риба се слага нещо по-сериозно! :lol:

Има вариант и за патица за стръв!
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

Krokibg написа:Виж къде им са палатките и като си легнат уморени от лупкането,иди срещу тях и към 3:00 през ноща вземи и ти да лупкаш :lol: :lol: :lol:
аз действам с мощна автомобилна уредба и Слеьр,по принцип... :lol: :lol: :lol: ама само като ме ядосат :lol: :lol: :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
pluv4o
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pluv4o »

Сомски ROCK събор-гот а?!!! :supz:
странджата
новобранец
новобранец

СТРЪВ ЗА СОМ

Мнение от странджата »

ДНЕС НА РИБАРНИКА СЛЕД ЧЕРВЕН ХВАНАХ СОМЧЕ ОКОЛО 2КГ НА КУС КУС ,
Аватар
kalinborisov
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kalinborisov »

Мисля че колегите са пропуснали една стръв. Малките рачета или рачи опашки. Някой ги белят и така ги залагат на куката с идеята ако намине мряна да няма празно. Аз си предпочитам рака да си е цял, на сома никой нищо не му бели в Дунава. До сега успех съм имал само на попово прасе, грозд от червей и добри удари на пиявица, но от черните големите/ Биволски им викат в Плевен/. За съжаление не мога да се похваля с уловен голям сом, най-големия който сме хващали с приятел, разбирайте клъвна му на неговата пръчка е 5 килограма. Като цяло по Дунава освен да си добре подготвен със стръв си иска и да познаваш сомските места и естествено постоянство и упоритост. Успех на всички колеги и наслука :D
Истината винаги те стига! Вимавайте с размера на обявената от вас риба.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Здравейте !!! Малко ме нямаше,но само за риби си мисля :lol: :lol: :lol: Онзи ден,говорих с човек който лови риба по Марица от 45- години.Има изваден сом 52 кг преди 30 години,точно на катранен сапун,но направен в къщи,демек хоум-мейд.Поговорихме доста и накрая се разбра че на днешния катранен сапун нямяло файда да се лови защото имал разни химий в него и не работел.Май ще трябва да си мятам примката сам,но ще търся по чуплив клон за да се счупи като се отпусна :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: (тава е майтап) Човека ми сподели,че откакто лови сом най много двадесет пъти да е ползувал сапун,но е имал само два уловени сома,52 и 4 кг на този сапун.Всичко друго е хващано на пиявици,попово прасе,червей и жаби.Така че моя съвет е да не си губите времето а да заложите на изпитаните стръви,който хич не са малко и не са за подценяване.Сома си е капризен и само постоянното ходене дава резултати.Успех :smt023
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”