Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Трябва ми информация за СЛЪНЧАКА :)
Модератор: bobopeli
- Zvezdichko
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Трябва ми информация за СЛЪНЧАКА :)
Понеже уча молекулярна биология, и ми е интересно от тази гледна точка, че... преди време слънчака не е бил чак такъв проблем, а ми е интересно как се е завъдил така, че е заел подобаваща част от екосистемите на водоемите. А от кулинарна гледна точка големите слънчаци изобщо не са чак толкова зле, когато се "дерат" и се препържват.

Кефя се на всичко, дори и на звяра на аватара 

- зам.зам.директора
- новобранец
- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Скоро срещнах един възрастен колега които е бил председател на някаква ловно рибарска дружинка и говорихме точно по този въпрос.
Тои ми каза следното.
" Преди около 15 години получихме писмо в дружинката че се очаква в българия да се появи нов вид хищник които е много вреден и онищожава както хаивера така и дребни рибки " иначе каза че било някакъв вид северноамерикански костур и било много вкусно обработвало се точно като костура. Аз лично веднъж на Богоров хванах екземпляр около 500 - 600 грама но не знаех че става за ядене и не съм опитвал.
Тои ми каза следното.
" Преди около 15 години получихме писмо в дружинката че се очаква в българия да се появи нов вид хищник които е много вреден и онищожава както хаивера така и дребни рибки " иначе каза че било някакъв вид северноамерикански костур и било много вкусно обработвало се точно като костура. Аз лично веднъж на Богоров хванах екземпляр около 500 - 600 грама но не знаех че става за ядене и не съм опитвал.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Хе-хе, преди доста години отидохме с един приятел на любимия Засмяново. Тогава не знаехме, че юни месец се вдигат всички водорасли и бяхме изключително разочаровани, когато забелязахме, че няма възможност да хвърлиш на повече от метър от брега. На повърхността имаше броня от роголистник, дебела поне 60 см. И решихме, като сме бъхтали по автобусите, да разцъкаме часовниците (така им казваме около Вн). Аз записах 80 бройки, на които после съвсем небрежно резнах глави и опашки и метнах в машината за мелене на месо. После направих най-лудите кифтаци (-;
- barutchiata ©
- Администратор
Аз преди 28 години хванах първия си сланчак .Тия от дружинката с голямо закъснение са се усетили ,е верно че тогава ги нямаше толкова много.nasco2 написа:Скоро срещнах един възрастен колега които е бил председател на някаква ловно рибарска дружинка и говорихме точно по този въпрос.
Тои ми каза следното.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:

царство: Животни Animalia
тип: Хордови Chordata
клас: Лъчеперки Actinopterygii
разред: Бодлоперки Perciformes
семейство: Слънчеви рибки Centratchidae
род: Слънчеви рибки Lepomis
вид: Слънчева рибка gibbosus
ПОДРОБНОСТИ...
а в интерес на истината и аз съм хващал преди по вече от 20-25 г.Помня първата такава ми беше на яз.Ястребино.
гадна риба
това е вит пирана
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
квото знам и аз по вьпроса-това е костурова риба,както и попчето всьщност,характерна за северна америка,по кви начини е дошла-предположения много,както и самия костур,м/у другото,както и рапаните в черно море,зайците,котките,шарана,камилите,козите и дивите свине в австралия и пр...
гледал сьм филм,как в америка ги маат на мухарки-литрови екземпляри,както и в куба мисля-ловеха на дьно като наште черноморски "ккучки",но по 4-5 килограма
бе природа-иди го разбери
м/у другото-в австралия,ако хванеш шаран и го пуснеш-глобата е 100$австралийски
как ли ни се чудят на нас-Юропейците
на едно друго място бях писал,че имам чувството,че истински бьлгарски видове риби са само десетина на брой-другото...все от некьде дошло-я,шарана,амура,толстолоб,сльнчак,костур,каракуда,буфало и Бог знае още кво
а ония от дружината..верно БАЯ кьсно са се усетили

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Re: гадна риба
krasko75 написа:това е вит пирана

РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Миналият месец даваха едно предаване по Discovery за един герой дето обиколи Куба да хваща риби.В един от епизодите ловеше Слънчевки на едно кейче под ресторант.Изглежда е доста разпространена тази рибка.На едно язовирче до Веселие с брат ми сме вадили стотици от тези рибки и то на сафридено чепаре.А на Ясна Поляна хванах слънчевка с размери на стенен часовник
По мои наблюдения тази гадинка се крие във водораслите около брега където хищникът не може да я докопа,но при сухи години,когато язовирите спаднат достатъчно че да изчезнат тези треволяци слънчевката следващата година е с доста по-малка популация.

По мои наблюдения тази гадинка се крие във водораслите около брега където хищникът не може да я докопа,но при сухи години,когато язовирите спаднат достатъчно че да изчезнат тези треволяци слънчевката следващата година е с доста по-малка популация.
- dimitar_
- сериозен играч
Слънчевата рибка си я ловя отдавна , защото в къщи винаги е имало я котка , я куче (в момента и двете ) , пък те си я харесват много . Освен това винаги съм я смятал за плевел . Вкуса и открих случайно преди десетина години , когато на язовирите край града излизаха слънчаци големи колкото длан , и след като се бях прибрал капо от риболова (освен дваисетина слънчака ) , а вечерта имаше някакъв интересен мач , гледам как котака "хрупа" слънчака , и в един момент си викам : ... котака мези , а аз преглъщам на сухо , ай сиктир от тука !
И от тогава , като ми падне едър слънчак , сядам с котака , колкото и да не му се иска !
Месото си е като на костура и не отстъпва по качество , но това си е мое мнение и никой не е длъжен да го споделя ...
И от тогава , като ми падне едър слънчак , сядам с котака , колкото и да не му се иска !
Месото си е като на костура и не отстъпва по качество , но това си е мое мнение и никой не е длъжен да го споделя ...
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
За патиците и другите водоплаващи птици е сигурно че пренасят хайвер.До скоро в центъра на Бургас,в един изоставен строеж имаше таранка.На мен ми е много интересно защо когато няма хищник,който да я преследва слънчевката има защитна окраска наподобяващта голямо око на някой хищник?Едва ли винаги е била от тукащните видове.Интересно защо не намирам и никакво инфо от кога ги има тези,както и другите видове риби по нашите земи.