Монтаж на булдо с Блесна или Воблер

Модератор: sapuna

Freaky..
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Монтаж на булдо с Блесна или Воблер

Мнение от Freaky.. »

Надявам се че не повтарям някоя тема защото не намерих такава . Та Искам да попитам преди малки блесни: 00;0;1 и Воблери :1-5гр искам да слагам булдо за утежение , не знам колко повод да отпусна от булдото до блесната да кажем. :?
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Монтаж на булдо с Блесна или Воблер

Мнение от Д.Граховски »

интересна тема ще я следя но мисля че повода не трябва да е по къс от 1-1,5 м може и повече взависимост от дълбочината на газене на воблера поне според мен че не съм пробвал но ти ме светна много по въпроса и мерси дано съм бил полезен с нещо:)
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Freaky..
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Freaky.. »

Надявам се някой опитен колега виждал или използвал този монтаж, да даде съвет и на двама ни :) :)
Ангел
новобранец
новобранец

Мнение от Ангел »

подобре вижте за какво се ползва сбиролиното( бомбардата) и не се мъчете с булдо http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 0%BD%D0%BE
zorod
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от zorod »

Не булдо , бомбарда . Тежеста и зависи от пръчката с която искаш да хвърляш , разстоянието на което искаш да хвърлиш и примамката която искаш да използваш /собствената тежест на примамката да е поне 3 пъти по-малка от тази на бомбардата/ .
Повода - това е добър въпрос . Личното ми мнение от 1 до 1,5 метра сякаш е добре .

Опс Блесни 00 и 0 - тук и 80 см повод стига , и бомбардата максимум 5 гр.
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

Има булдо подобно на бомбарда. За блесни и клатушки става, но воблерите.... и силиконкитееее........ Трудно!
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Булдото е първообразът на бомбардата, колеги, така, както от първобитната сопа за риболов е възникнала въдицата за риболов (като най-общо понятие). От въдицата за риболов (като най-общо определение, като терминология) възникват понятията въдица за спининг, въдица за дъно (или тежко), въдица за леко (а по-късно това понятие се разбива на съответните термини като мач, болонезе, и т.н.....) - и така се получава дървото на съвременната терминология. Това се случва и с булдото (като термин). От него се клонира терминът сбиролино (или още бомбарда, както е по-разпространено у нас). Разликата между съвременното булдо и бомбардата (погледнато като форма, тегло и предназначение) е , че бомбардата е типизирана като диапазон по отношение на грамажа и е предназначена предимно за по-тежките примамки. И още нещо: създадена е първоначално с цел -морски риболов. Постепенно навлиза в арсенала и на сладководния риболов, като за тази цел се правят и по-олекотени модели. Булдото като първоизточник претърпява много по-малко развитие както по форма, така и по конструкция, но запазва (с много малки изключения) едно свое предимство: възможността с едно и също булдо да се постигат различни утежнения на линията, а от там и гъвкавост при вида на използваните примамки (като цяло) и тяхното тегло. Но има и недостатъци - за тежките примамки става почти неизползваемо. В тези случаи е желателно използването на бомбардата - неговия събрат. Така че, дали ще използваме булдо или бомбарда - решава всеки сам за себе си според условията на водоема, рибите, въдицата и използваната примамка. По отношение на монтажа - вариантите са толкова много, колкото са и разновидностите на използваните примамки (изкуствени или естествени). Както всеки знае, всяка примамка има своя "чалъм" на използване и водене. Това определя и начина на монтаж на линията. Едно е когато се използва изкуствена муха, друго е когато се използва стример, трето е когато се използва клатушка или блесна, четвърто е когато примамката е лека, пето е когато примамката е тежка, шесто е когато примамката е жива стръв (зависи от стръвта), и т.н. и т.н. Зависи и от водоема - дълбочина, чистота (много обрасло с водорасли, чисто, плитко, дълбоко...), зависи и от въдицата - дължина, твърдост, клас (грамаж) и много други фактори.
Колегата Ангел в по-горния пост е посочил един великолепен линк, който дава изключително подробна информация за бомбардата. Ако се изчете внимателно, тя дава много отговори и за булдото, само че, съобразено с по-леки видове примамки. Просто влезте в линка и прочетете. За дължината на лидера (след булдото) - пак много зависи от това, което ви изброих по-горе. Между другото вижте и още една тема във форума за булдото - "Булдото като вид спинингов риболов или не съвсем".
Благодаря за търпението ви, докато изчетете поста ми. С уважение към всички.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Искам да споделя с вас един от начините, които използвам аз при изработване на линията за булдо при използване на олекотена изкуствена примамка до 1,5 грама.
Примамките са от вида:
Изображение
Изображение

Посочените на снимките примамки са около 1 грам.

Предназначение на линията: Затворен сладководен водоем - за плитки чисти участъци с дълбочина до 1,50 м
Въдица за спинингов риболов - от 1,80 м. до 2,40 м., натоварване - 10/30 грама

Елементи на линията:
1. основно влакно (аз използвам монофилно) 0,14 - 0,16 мм
2. булдо+преден и заден вирбел - 4 гр. общо в сухо състояние и max 16 гр. при пълно с вода булдо (без въздух). Междинният грамаж се регулира според условията на водоема, чрез олекотяване или допълване на булдото с вода.
3. Лидер - 1,20 м (аз използвам монофил) 0,12 - 0,14 мм (при използване на основно - 0,14 мм, използвам 0,12 мм за лидер или при 0,16 мм основно - 0,14 мм за лидер)
4. Малка мокра муха (No 16, No 14) монтира се на лидера Т-образно с отделен повод (дължина около 12 см) и на разстояние от утежнението на лидера - около 20 см, считано от възела до утежнението.
5. горен стопер на утежнението на лидера
6. Утежнение на лидера - max. до 4 грама (при необходимост и в зависимост от използваната примамка, дълбочината на газене и чистотата на водоема)
7. долен стопер на утежнението на лидера.
8. Долен вирбел
Забележка: Елементи 5 и 7 могат да бъдат заменени с троен (Т-образен) вирбел
9. Повод - монофил 0,12-0,14 мм (според лидера), дължина 30-40 см.
10. Изкуствена примамка - олекотена (като на снимките) - до 1,5 грама

При необходимост от повърхностно водене на примамката, в слоевете до 20-30 см, елементите 5, 6 и 7 отпадат, като Т-образния повод на мухата се разполага на разстояние около 40 см от изкуствената примамка, считано от Т-образния възел (лидер-повод на мухата) до примамката.

Посочената схема на линията, в своята практика я използвам с водно утежняване на булдото в границите на 1/2 до 3/4 запълнен с вода обем на булдото. Тази схема и примамки използвам предимно в крайбрежната ивица, при косо водене спрямо брега за тихи затворени водоеми (тип езеро, язовир). Случаите на утежняване на лидера използвам, когато свалям примамката около дъното, а случаите на линия без утежняване на лидера използвам, когато водоема е затревен или силно неравен, или рибките са в най-горния воден слой - близо до повърхността. И едно малко пояснение относно ролята на мухата в цялата тази схема: Мухата не е уловистата примамка! В конкретния случай ролята й е да имитира "жертва", която е преследвана от "малкото хищно рибе" в края на линията. Често пъти точно тази малка хитрина, която не е мой патент, а я научих от един колега на язовира през далечната 1985-1986 г. ми е носила доста емоции по водоемите. Ще отбележа в подкрепа на горното само, че всички регистрирани с реален улов удари са били на основната примамка, а не на мухата.
Нямам претенции това да е най-добрия монтаж за този вид примамки в комбинация с булдо, но във всеки случай, не е и лош. Резултатите през изминалите години са го доказвали. Е, Имал съм и капо-та :D , ама кой не е имал? Ако знаехме точно капризите на рибите в дадения момент - ами то нямаше да останат рибки :D . Успех на всички колеги и дано да съм бил полезен.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Freaky..
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Freaky.. »

jagger Изключително много ти благодаря, ти си един незаменим колега! :) :)
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”