Дървен харпун 110

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Дървен харпун 110

Мнение от JIRO »

По принцип тука във Варна имало некъв чич дето ги прави насочиха ме към него в един от магазините за специализираните инструменти но не се стигна до услугите му, та затрих адреса, но не е проблем ако имаш път насам обади се и ще го изнамерим!Иначе за дръвце изискванията към фрезерите не са високи така че "правения фрезер" не трябва да те притеснява.
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Миро забравих да те питам колко милиметра ти трябва щото от тея инчове нищо не разбирам :?
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Миро, не се занимавай с глупости! :wink:

Не те знам, колко милиметра канал си наумил да правиш, но аз направих следното:
Реших си, че горната част на канала, където в същност минава шаркфина ще е 5мм, като ще ползвам стрела 7мм. а самия канал ще е с диаметър 8.5-9мм ( това преди лакирането). Най-дълбоката му част (примерно) ще е на 11-11.5мм. И така:

Предварително заточваш на най-обиновен шмиргел палцова двуперка (някои я наричат "шпонъчна фреза", все тая) с диаметър 10мм, като оформяш върха и така, че поглеждайки го срещу светлината , като го въртиш да описва сфера. Зад сферата му оставяш опашка 4.5мм и те го те - ИНСТРУМЕНТА.
Ако не можеш да се справиш сам, да ти купя една тук-от магазина и да ти я заточа. Няма да ми пращаш 40$ и няма да чакаш две недели.Даже ще ти дам касова бележка за това колко съм похарчил за покупката.Другото е от мен. :D
С ф5мм, друга палцова двуперка, правиш от главата до спусъка канал дълбок 10.5мм (съответно ширина 5мм).
После с Инстумента, само отчиташ желаната дълбочина, вкарваш в готовия вече канал и леко-леко на един път го изкарваш окончателно.

А ей такива комплектчета от борчета (грубо казано, защото са си със повърхност като на Раш-пила) купих от Багира-та за смешни пари - за 6 парчета дадох към 3-4 лева, ако не се лъжа де. За дърво са екстра. Слагам го на бормашината и за раз бройки ти "рисувам" глава на харпуна, каквато ти душа сака. :wink:

Та така...
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

gunman написа:Миро, не се занимавай с глупости! :wink:

Не те знам, колко милиметра канал си наумил да правиш, но аз направих следното:
Реших си, че горната част на канала, където в същност минава шаркфина ще е 5мм, като ще ползвам стрела 7мм. а самия канал ще е с диаметър 8.5-9мм ( това преди лакирането). Най-дълбоката му част (примерно) ще е на 11-11.5мм. И така:

Предварително заточваш на най-обиновен шмиргел палцова двуперка (някои я наричат "шпонъчна фреза", все тая) с диаметър 10мм, като оформяш върха и така, че поглеждайки го срещу светлината , като го въртиш да описва сфера. Зад сферата му оставяш опашка 4.5мм и те го те - ИНСТРУМЕНТА.
Ако не можеш да се справиш сам, да ти купя една тук-от магазина и да ти я заточа. Няма да ми пращаш 40$ и няма да чакаш две недели.Даже ще ти дам касова бележка за това колко съм похарчил за покупката.Другото е от мен. :D
С ф5мм, друга палцова двуперка, правиш от главата до спусъка канал дълбок 10.5мм (съответно ширина 5мм).
После с Инстумента, само отчиташ желаната дълбочина, вкарваш в готовия вече канал и леко-леко на един път го изкарваш окончателно.

А ей такива комплектчета от борчета (грубо казано, защото са си със повърхност като на Раш-пила) купих от Багира-та за смешни пари - за 6 парчета дадох към 3-4 лева, ако не се лъжа де. За дърво са екстра. Слагам го на бормашината и за раз бройки ти "рисувам" глава на харпуна, каквато ти душа сака. :wink:

Та така...
Аз не смятам да лакирам канала, затова мисля, че за 7 мм. стрела- канал от 7.2 или 7.5 макс. ще е достатъчен. Като се има в предвид, че не съм правил затворен канал до сега, мисля, че тези които за правили могат да помогнат с достоверна информация. Владе, я дай една снимка на тази палцова двуперка за да добия престава какво точно търся и ако ми се стори сложно ще ти звънна :wink:
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

australia написа:Миро забравих да те питам колко милиметра ти трябва щото от тея инчове нищо не разбирам :?
Иво мисля,че 7.5 мм ще ми свърши работа. :)
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Миро, нищо сложно няма. Ето тук ти пускам линкче към нашенските фрези на "Болшевик". Точно такава преправих (иначе казано - бастисах), докато си правих ролера. :D
http://bolshevik-bg.com/katalog/bg/prod ... w/464.html

А канала се лакира много файски. Захващам на въженце едно парченце памучен плат, след което го заклещвам в единия край на канала на харпуна. После харпуна го изправям нагоре под ъгъл, като парцалчето остава в долния край, а въженцето е в канала. Наливам в канала над плата 10-тина грама лак и тегля нагоре с въженцето.Плата избутва пред себе си лака, като шомпул и така на няколко пъти. Става супер лесно.
Надявам се да съм ти бил полезен. :drinkers:
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Станах химик бе пичове, такива маневри, такива експерименти, 4-ри вида смоли! Най-накрая набарах точните материали и пропорции за графитния канал. Сега обаче имам друг, надявам се, не много голям проблем: след като залея сместа в предварително направен в дъска канал и сместа се втвърди се получават едни малки мехурчета(въздух) на повърхността, а и вътре. Въпроса ми е, как да отстраня мехурчетата? със нагряване на сместа след заливането не става!
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

Дай малко разяснения каква смес забъркваш. Днес ми донесоха малко графитен прах и ми обясниха, че лепят графита с някакво двукомпонентно лепило. Тези дни ще ми донесат и от него и тогава ще експериментирам. Сигурен ли си, че мехурчетата не са в сместта още преди да залееш? Според мен едва ли се появяват при самото заливане.
Изображение
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Адвенчър-този въпрос трябваше да го зададеш преди да направиш канала. :lol:
След като "набараш" точния материал и пропорция на смолата загряваш леко смолата преди да забъркаш втвърдитела , не много -до 20ина градуса .След това слагаш втвърдитела , бъркаш и сипваш графита.Ако помещеието е с нормална температура , то смолата все още би трябвало да е топла.Сипваш и поставяш във фурната или специално подготвена (с подръчни материали)* :wink: за целта топла камера.Така въздуха сам изплува и се изпича .

*-с тел или тънко арматурно желязо а и с дъвени летвички -кой с каквото може да интерпретира, правите няколко овални , триъгълни или квадратни стойки които покриваме с найлон.Правим нещо като малък парник в който обаче да може да се побере харпуна или продукта дето правим.Става и с голям картонен кашон, изобщо целта е да се затвори някакво пространство в което да се изпече или само изсуши това дето правим.в единия край слагаме една електрическа печка с вентилатор и пускаме "духачката" .
Спомням си когато "открих топлата" вода а себе си как завивах една маса с одеяло и пъхах от долу да печа харпуните си. :oops:

Като гледам сте няколко човека от един район, не може ли да се съберете -така и така пускате постоянно нови харпуни и да си сковете една дървена или по-добре ламаринена кутия, даже може да ви дам идея как да я ползвате за печене и без ток. :idea:
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

yavorsub написа:Адвенчър-този въпрос трябваше да го зададеш преди да направиш канала. :lol:
След като "набараш" точния материал и пропорция на смолата загряваш леко смолата преди да забъркаш втвърдитела , не много -до 20ина градуса .След това слагаш втвърдитела , бъркаш и сипваш графита.Ако помещеието е с нормална температура , то смолата все още би трябвало да е топла.Сипваш и поставяш във фурната или специално подготвена (с подръчни материали)* :wink: за целта топла камера.Така въздуха сам изплува и се изпича .

*-с тел или тънко арматурно желязо а и с дъвени летвички -кой с каквото може да интерпретира, правите няколко овални , триъгълни или квадратни стойки които покриваме с найлон.Правим нещо като малък парник в който обаче да може да се побере харпуна или продукта дето правим.Става и с голям картонен кашон, изобщо целта е да се затвори някакво пространство в което да се изпече или само изсуши това дето правим.в единия край слагаме една електрическа печка с вентилатор и пускаме "духачката" .
Спомням си когато "открих топлата" вода а себе си как завивах една маса с одеяло и пъхах от долу да печа харпуните си. :oops:

Като гледам сте няколко човека от един район, не може ли да се съберете -така и така пускате постоянно нови харпуни и да си сковете една дървена или по-добре ламаринена кутия, даже може да ви дам идея как да я ползвате за печене и без ток. :idea:

Ами да ти кажа май този азот ти идва в повече :lol: Написал съм, че канала е направен в дъска! Не съм споменавал и с какво съм направил сместа, а тя е пластмаса на прах, придружена с два вида течности + графит :) получава изключително твърд материал които няма нищо общо със смола! Шкури се, не се топи от фрезата, не се влияе от вода и т.н. Останаха мехурчетата и ще правя канала :wink:
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

АЗ чак сега разбирам че освен смолата и графита има и друга съставка.Трудно ми е да повярвам че е пластмаса на прах,но пък не съм химик по професия и няма да споря.Ако обаче не е пластмаса а филер за смола -бял прах който се казва glass bubles или glass baloon-то това е причината да ти остават мехурчета.
По принцип се ползва само смола и графит, и в него се фрезова канала.
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

Ако вече си го направил е късно да го оправиш.Ако може да вакумираш детаила и вакуума да изтегли мехурчетата преди да се втвърди сместа (вакумираш в 2 найлона с двойнозалепващо тиксо и изтегляш въздуха с малка вакумпомпа примерно за климатици само незнам дали тая пластмаса няма да залепне за найлона тва е за смола технология...) Има логика и с нагряване (изпичане) да стане но не с пълен успех предполагам.Верно защо не го направи със смола+графит?
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Опитите който съм направил е на канал направен в една дъсчица просто за експеримент! В разтвора които забърквам графита няма никаква смола или нещо дори и леко свързано със смолата. Това е супер твърда пластмаса(изглежда като пудра захар но много фина и е придружена с още два вида течност пропорциите са 50% пудра 25%-25%) приятел който си е правил разни неща от нея ми я даде да опитам. От експериментите със смолите не се получава чак толкова твърд материал. Мавронеро( шуменеца) ми каза за смола която да ползвам и пещ, но аз опитах с това и изглежда ще се получи. Първо смолата се сгъстява супер много от графита и не може да се добави значително количество от него, и става като паста а не течност. Колкото и да я загрявам не ми се получава! А това което изпробвах поема доста графит и става супер здраво без никаква еластичност ! Според мен колкото повече графит има толкова по малко триене в трака! Точно за това няма да го лакирам. Лошото е, че имам прах за максимум 2 канала. След пореден опит днес и охлаждане се оказа, че мехурчетата вече са само отгоре и по малко на брой, а вътре няма. Имам лек напредък, и аз не съм химик, даже съм далеч .... :D
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Адвенчър аз разбрах че го сипваш в дървен канал -което в случая се подразбира .Не знам каква ти е смолатра но моята е много течна и мога да я смеся с графита даже и след смесване с втвърдитела. :wink:

Ако вече си опитвал да я загрееш преди смесване с втвърдитела и не става -тогава се предавам, значи че с тази смола не може да стане.Но пак ти обръщам внимание (като предполагам че това вече го знаеш де ) че от най-голяма важност при работа със епоксидните смоли са спазването на пропорциите и температурния прозорец в който се работи. :idea:

Много хора не обръщат нужното внимание точно на температурата ( и аз съм си патил докато не си научих урока ) и държат смолата някъде навън или в склада , но сега температурата в България далеч не е 15-20 градуса , особено нощем -колкото е тук в момента.

Коцето от Балчик имаше подобен проблем и се оказа точно не спазването на инсртукциите относно температурата.

Сори за конското, но може доста да си облекчи човек живота с няколко дреболии.

Само смола и графитен прах са достатъчни за заготовка в която да се издяла затворен трак а и само рейл -ПРОВЕРЕНО (многократно) :wink:
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

Адвенчър, ще ти пратя още графит, няма проблем...на пичовете се помага!...А тая "пластмаса на прах" ми прилича на Дуракрил или подобните производни....течността смърди яко и се получава много твърда консистенция после...това е зъботехнически материал, но имай предвид, че той има огромен коефициент на свиване при втвърдяване и на дебел слой би се напукал( така мисля)
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”