Плувки за директен телескоп
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
Плувки за директен телескоп
Привет колеги,Честита баба Марта !!! Наслука на всички през новата 2011 г.
Към темата,потърсих с търсачката тема за плувките които се ползват при риболов с директен телескоп.НИЩО НЕ НАМЕРИХ !!!.Търсих тема но не видях никъде.Та идеята ми е следната,нека се напише при 4,5,6,7,8,9м телескопи без водач какви плувки се ползват.
Според типа риболов който ще се прави такъв тип плувка,примерно
7м телескоп,за риболов на бабушки каракуда в затворен водоемсе ползва плувка от 1,0до1.5 гр по възможност дълги ,а ако се лови на река скобар или кефал или черна мряна или друга риба се ползва от 2.0 до 2.5 по възможност колкото се може по къси .
Не казвам че горе написаното е така, просто дадох пример .
Има ли значение каква плувка се ползва в затворен водоем и на река ?
Знам само че,колкото по-дълъг е телескопа толкоз по тежка трябва да е плувката.Поправете ме ако не е така,но все си мисля,че при 8м с плувка0.75 някак си не става,предполагам че има опасност от счупване на въдицата или не ?
Моля,дайте съвети и споделете вашите знания.
Благодаря предварително !!!!
Към темата,потърсих с търсачката тема за плувките които се ползват при риболов с директен телескоп.НИЩО НЕ НАМЕРИХ !!!.Търсих тема но не видях никъде.Та идеята ми е следната,нека се напише при 4,5,6,7,8,9м телескопи без водач какви плувки се ползват.
Според типа риболов който ще се прави такъв тип плувка,примерно
7м телескоп,за риболов на бабушки каракуда в затворен водоемсе ползва плувка от 1,0до1.5 гр по възможност дълги ,а ако се лови на река скобар или кефал или черна мряна или друга риба се ползва от 2.0 до 2.5 по възможност колкото се може по къси .
Не казвам че горе написаното е така, просто дадох пример .
Има ли значение каква плувка се ползва в затворен водоем и на река ?
Знам само че,колкото по-дълъг е телескопа толкоз по тежка трябва да е плувката.Поправете ме ако не е така,но все си мисля,че при 8м с плувка0.75 някак си не става,предполагам че има опасност от счупване на въдицата или не ?
Моля,дайте съвети и споделете вашите знания.
Благодаря предварително !!!!

-
- ще става разбирач
Re: Плувки за директен телескоп
Здравей колега.Първо,дължината на директния по никакъв начин не е свързана с грамажа на плувката.Когато мястото го позволява,с плувка 0.5гр. си ловиш с 3 и 8 метра прът.Сега,при по-силен вятър контрола на линията на по-дългия телескоп ще е проблем,което би наложило използване на по-тежка плувка.При риболов в затворен водоем,при стояща вода е най-добре да се използват по издължени плувки,тъй като те имат по-малък контакт с водата и съответно са по.чувствителни.И обратно,на река с по-силно течение е добре да са с капковидна форма,защото са по-стабилни.Грамажът зависи от дълбочината и течението.Колкото е по-дълбоко,толкова по-тежка плувката.Ориентировъчно на метър дълбочина се добавят около 0.5гр.
- slayder
- ще става разбирач
Аз съм ползвал 7 м. гол телескоп и в безветрие трудно замята 0,5 гр.плувка(просто я "плюе"),а камо ли 8 м..Според мен минимума трябва да е 0,75. 

Дава ли? И дава и взема.
- indalo
- фен клуб-скобар
Естествено, че от дължината на директния има значение грамажа на плувката. С 0,5гр. с 8ак бая ще се поизмъчиш и наистина е доста възможно при некой замах да чуеш пук. Лично аз съм ловил с най леко 0,75гр ибеше .. некомфортно. Сега с грамче на тихо и нагоре на ветровито, също така и тежината се увеличава при по големи дълбочини. Що се отнася до риболова на скобар в река се стига и до 4-5 гр, в зависимост от течението и от това дали скобара иска задържане или свободно изтичане. На ре4ка трябва да си подготвен с линии с грамажи от 1,5 до 5 за да можеш да пробваш и да намериш верната тактика.
Дано съм бил полезен.

Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- научил се да хвърля
Ползвам 7 метра пръчле и при тихо време спокойно ползвам плувка 0.5 или0.75,без никакъв проблем.Но пак казвам втихо време,така че според мен важно е времето.На река несъм го ползвал не мога да споделя опит.
-
- кандидат преподавател
За 5 метровите /2 бр./ и за шестметровия имам направени готови линии с всякакви плувки -за затворен водоем от типовете "игла" и "морков";за река - от типовете "буре" и "капка",с носимост 0,5г;0,75г.;1г;1,25 г;1,5г;2г .За 7 метровия-пак направени линии с всички посочени типове плувки,но грамажа тук е от 1,5г до 4 г включително.
Значи моето скромно и неангажиращо мнение сочи еднозначно, че ако ловим с въдица с дължина от седем метра и нагоре, не е разумно да ползваме плувки под 1.0 гр, поради обективните фактори въздействащи върху пръчката в процеса на замятане. При насрещени или страничен вятър, дори и при използване на плувка от 1.5 гр. се усеща дискомфорт. За себе си(аз не ползвам директни телесопи, а уипове. Ако са качествени, те имат несравними предимства пред директните телескопи, без да им отстъпват по нещо. Пак казвам, говорим за правилни въдици!) съм стигнал до извод, че за риболов минималния грамаж за комфортен риболов не трябва да бъде под 1.5 гр в спокойно време и 2.0 гр. във ветровито(тази минимална разлика от 0.5 гр. оказва огромно влияние върху комфорта на замятане) такова. Сега съгласен съм, че тези плувки не изглеждат особено фини, но тук всичко зависи от това дали ще ползваме качествени продукти, с правилно подбрана форма и как ще ги утежним. Една правилно утежнена плувка, дори и с по-голям грамаж(относително, естествено) от 1.5 - 2.0 гр позволява да се ловят предпазливи риби, които кълват внимателно.
Ако си ползвам уиповете като щеки, не слагам по-тежки плувки от 0.75 - 1.0 гр. В този случай влиянието на вятъра се минимизира в значителна степен, и основен фактор, който предопределя товарносимостта на използваната такава, е дълбочината на риболов. Без съмнение, при всяко положение, добрия вариант е да използваме фин такъм, обаче на дълбочина от 4-5 метра монтирането на плувка от 0.5-0.75 гр. предразполага към пеене на кахърни родопски песни, в очакване на стигането до "работния хоризонт", като отделен въпрос е, че ако някъде из водниа слой има стадо уклей, така и може стръвта да не стигне до него в съедобно състояние... Ако пък ловя каракуди на 1-1.5 метра, поставям фина плувка в диапазона 0.5 - 0.75 гр и си ги ловя комфортно, без да предизвиквам подозрението им.
Друг фактор, който оказва влияние върху размера на използвните плувки е наличието на течение. Той е особено актуален при риболов в река. Несериозно е на силно течение да се лови с плувка от 0.75-1.0гр., колкото и естетско да е.
Трябва да се има предвид, че обикновено факторите, определящи размера на използваната плувка, влияят комплексно върху риболова, а не самостоятелно. Например, ветровито време в спокойна и плитка вода изисква един подход, а спокойно, но в дълбока и спокойна - друг, като комбинациите от фактори като вятър, дълбочина и течение са практически неизброими...
Ако си ползвам уиповете като щеки, не слагам по-тежки плувки от 0.75 - 1.0 гр. В този случай влиянието на вятъра се минимизира в значителна степен, и основен фактор, който предопределя товарносимостта на използваната такава, е дълбочината на риболов. Без съмнение, при всяко положение, добрия вариант е да използваме фин такъм, обаче на дълбочина от 4-5 метра монтирането на плувка от 0.5-0.75 гр. предразполага към пеене на кахърни родопски песни, в очакване на стигането до "работния хоризонт", като отделен въпрос е, че ако някъде из водниа слой има стадо уклей, така и може стръвта да не стигне до него в съедобно състояние... Ако пък ловя каракуди на 1-1.5 метра, поставям фина плувка в диапазона 0.5 - 0.75 гр и си ги ловя комфортно, без да предизвиквам подозрението им.
Друг фактор, който оказва влияние върху размера на използвните плувки е наличието на течение. Той е особено актуален при риболов в река. Несериозно е на силно течение да се лови с плувка от 0.75-1.0гр., колкото и естетско да е.
Трябва да се има предвид, че обикновено факторите, определящи размера на използваната плувка, влияят комплексно върху риболова, а не самостоятелно. Например, ветровито време в спокойна и плитка вода изисква един подход, а спокойно, но в дълбока и спокойна - друг, като комбинациите от фактори като вятър, дълбочина и течение са практически неизброими...
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Аз с директния(8м) винаги ловя с 1.5гр плувка и във ветровито време и спокойно.Вече 2-ра година си ловя само с тези двете плувки на колмик.Пробвал съм всякакви,но тези са безпогрешни за таранки и баби....
Queen

Ringo

Queen

Ringo

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
-
- новобранец
Наслука на всички!
„Нека и аз да кажа” … според скромния ми опит при правилния подбор на размера, формата и цвета на плувката трябва да се съобразим къде се храни и колко е активна в момента търсената от нас риба.
Примерно ако лятно време на затворен водоем ловим пъстърва на 0,60 - 1 метър дълбочина, правилният избор е 0,4 – 0,5 грамови плувки отдолу сребристи сутрин, надвечер и при облаци и златисти при слънчев ден. Значи в случая монтираме плътния карбонов връх и не се притесняваме, че пръчката е 7 или 8 м. и духа вятър.
При риболов на бабушка, каракуда и др. при дъното при същите условия с успех можем да ползуваме 1 – 1,5 – 2 гр. плувки в зависимост от дълбочината на облавяния участък, без да се притесняваме как са оцветени.
Всеки риболов и всеки ден са различни и общовалидни правила май няма. Ако има кой да подскаже – добре, ако няма – проба-грешка и така …
Късмет!!!
„Нека и аз да кажа” … според скромния ми опит при правилния подбор на размера, формата и цвета на плувката трябва да се съобразим къде се храни и колко е активна в момента търсената от нас риба.
Примерно ако лятно време на затворен водоем ловим пъстърва на 0,60 - 1 метър дълбочина, правилният избор е 0,4 – 0,5 грамови плувки отдолу сребристи сутрин, надвечер и при облаци и златисти при слънчев ден. Значи в случая монтираме плътния карбонов връх и не се притесняваме, че пръчката е 7 или 8 м. и духа вятър.
При риболов на бабушка, каракуда и др. при дъното при същите условия с успех можем да ползуваме 1 – 1,5 – 2 гр. плувки в зависимост от дълбочината на облавяния участък, без да се притесняваме как са оцветени.
Всеки риболов и всеки ден са различни и общовалидни правила май няма. Ако има кой да подскаже – добре, ако няма – проба-грешка и така …
Късмет!!!
-
- кандидат преподавател
Драги приятелю,ти наистина ли мислиш,че пъстървите,особено бройлерните,бабушките и каракудите различават цветовете на плувките?Оцветяването на плувките е заради купувачите-риболовци,не заради рибите,особено когато се лови на дълбочина над метър и при не 100% прозрачна вода.На затворен водоем пъстървата кълве безогледно -ще ти отнесе и плувка 5 грама на минимална дълбочина,стига там да има пъстърва 

Aз си мисля, че в посочените два примера, по-редно е да се разменят грамажите на плувките. За дълбочина до метър, плувка с товароносмост от 1.5-2.0 гр си е прекалено много. Каракудата не е глупава или лесна за ловене - просто преобладават малките и неопитни рибки, докато по-едрите са предпазливи и хитри. Съвсем отделен въпрос е, че тя практически не се контролира със захранка...goldbalak1 написа:...
...
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- новобранец
Колега INCUBUS, удоволствие ще е да ми го демонстрираш лятото на Доспат, ще почерпя.INCUBUS написа:Драги приятелю,ти наистина ли мислиш,че пъстървите,особено бройлерните,бабушките и каракудите различават цветовете на плувките?Оцветяването на плувките е заради купувачите-риболовци,не заради рибите,особено когато се лови на дълбочина над метър и при не 100% прозрачна вода.На затворен водоем пъстървата кълве безогледно -ще ти отнесе и плувка 5 грама на минимална дълбочина,стига там да има пъстърва
Оцветяването на долната част на плувките, подобно на оцветяването на долната част на воблерите /коремчетата/ не е заради купувачите, вЕрвай ми.
А пъстървата, според книжките, различава топлите цветове - частичен далтонист е. Дъговата и сивена в платените водоеми и развъдниците въобще не се държат като събратята си, дори цвета на месото им е различен от тези, живеещи на воля.
А иначе дадох примерите как заради различните условия би следвало да подберем различни комбинации размер-форма-оцветяване на плувките, за да постигнем по-добър резултат.
Наслука!
-
- кандидат преподавател
Готово,ще експериментираме-стига да са останали пъстърви там до лятото 

По принцип избирам плувката съобразявайки се с дълбочината, като съотношението дълбочина към товароподемност, което съм си приел е 30см към 0.1гр. Или иначе казано - един грам плувка на три метрова дълбочина. Това е обаче в стояща вода, без подводни течения, абсолютно тихо време и нормално кълване/поемане на стръвта. При промяна на някое от тези обстоятелства линията се "коригира". На директната ми седмица обаче не слагам по-леки плувки от 1.5гр. с дълги антени, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО много прецизно утежнявам, оставяйки ги да стърчат не повече от 1.5см. а когато кълването е плахо, лекинко ги преутежнявам, а и варирам с дебелината на антената. Предпочитам и ползвам почти изцяло плувки тип "долна капка", като в зависимост от вълнението/течението тя е по-издължена или по-къса. За това обаче е необходима добра колекция от плувки 

-
- кандидат преподавател
Без да звучи като хвалба,да има как да видиш какво се вика колекция от плувки
На колегата goldbalak 1,казвам,че приемам поканата да се видим на Доспат лятото,даже обещавам и аз да почерпя,но там последните две години не ловя на плувка,щото почти не е останала риба
До преди година се бъзиках с бомбарда,последната година-само на спининг,щот съм новобранец в туй и непрекъснато гледам навсякъде да тренирам и пробвам