Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Как се нарича материала...
Модератор: dantho.mihov
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Как се нарича материала...
Как се казва материала от който правят подметките на джапанките и от къде може да се купи в БГ?
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Как се нарича материала...
Никой ли не знае ? Поне къде да се търси информация по въпроса ?
-
- и господ не е толокова добър
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- ivalpetkov
- разбира нещата
Нарича се EVA - микропореста гума и аз имам такава http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... ge_id=7860
Намира се по всички магазини за детски играчки...при арменците ,лева и така нататък.Аз го използвам за плувки ,повдигачи ,от жълтото си правя изкуствената царевица ,на шайби за дръжки на прътовете и за много други работи като например - правя си изкуствени рибки подобни на воблерите и туистерите и с оловна глава и кука се лови щука и бяла риба с такива рибки,приклада на харпуна...този материал струва стотинки в магазините за играчки.Там има и много интересни неща - ароматен силиконов пластелин -имаам добри каракуди на него , желирани бонбони за бялата и други.Моят е пъзел от лапето.Режа го с ножицата.Обработва се много лесно и плува страхотно.
Тефлонови шайби за аванса - ха ,ха -отивам в близкия ловен магазин и си зимам тефлонови маншони за бутало на китайска въздушна пушка... Не изхвърляйте старата дъска за гладене - готова стойка за шаранжийки е ...и старите лъжици на баба - готови блесни клатушки...
Знам много други материали и хитринки...понеже съм изобретател и какви ли не глупости ми идват на акъла.Достатъчно е да се разровиш из къшните боклуци и да откриеш куп скъпоценен материал.
Намира се по всички магазини за детски играчки...при арменците ,лева и така нататък.Аз го използвам за плувки ,повдигачи ,от жълтото си правя изкуствената царевица ,на шайби за дръжки на прътовете и за много други работи като например - правя си изкуствени рибки подобни на воблерите и туистерите и с оловна глава и кука се лови щука и бяла риба с такива рибки,приклада на харпуна...този материал струва стотинки в магазините за играчки.Там има и много интересни неща - ароматен силиконов пластелин -имаам добри каракуди на него , желирани бонбони за бялата и други.Моят е пъзел от лапето.Режа го с ножицата.Обработва се много лесно и плува страхотно.

Знам много други материали и хитринки...понеже съм изобретател и какви ли не глупости ми идват на акъла.Достатъчно е да се разровиш из къшните боклуци и да откриеш куп скъпоценен материал.

Последно промяна от ivalpetkov на Чет Мар 17, 2011 7:58 pm, променено общо 4 пъти.
Както ти обясниха колегите по-горе, търси го като "микропореста гума". Така е разпространен като наименование сред търговците най-често. Ако си от София - провери в детския хипермаркет Jumbo - на щанда с канцеларските материали го има на листа формат А4. Мисля че цената беше около 3 лв. за 8 листа с дебелина 2 мм. Има го и на щанда при конструкторите - там е под формата на различни фигури, различни цветове и дебелини. Можеш да си купиш и от по-големите риболовни магазини, но там е много скъп - едно парченце с размери около 5 см х 6 см. струва към 4 лв !! За тези пари от детски магазин ще си вземеш маса нещо. Има го още и в спортните магазини - под формата на шалте за палатка с размер 0.50 м х 2.00 м за около 8 лв. Или ако си избереш другия вариант - всичко по левче - купуваш си джапанки за 2.00 лв.
Материалът е наистина много удобен за всевъзможни неща. Аз използвам предимно тънките листа ( 2 мм дебелина) за изработка на мухи. Успех.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Ето как изглежда опаковката за 10 листа формат А4, дебелина на 1 лист - 2 мм:

Ето и самата микропореста гума и като разцветки в пакета:

Ето и самата микропореста гума и като разцветки в пакета:
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Благодаря на всички за мненията им.
Още едно доуточнение ако може.Пробвах няколко различни материала всички подобни на този EVA,оказа се че е с различна плътност и твърдост,подобно на стиропор и стиродур или фибран,тоест при еднакъв обем различна плътност и може би тегло.И разбира се далеч не всеки става за плувки именно поради тези си характеристики.
Ако става за мухи не става за плувки защото е много нежен и мек.Някой от по-твърдите пък са с шупли,въобще трудна задача за избор.
Още едно доуточнение ако може.Пробвах няколко различни материала всички подобни на този EVA,оказа се че е с различна плътност и твърдост,подобно на стиропор и стиродур или фибран,тоест при еднакъв обем различна плътност и може би тегло.И разбира се далеч не всеки става за плувки именно поради тези си характеристики.
Ако става за мухи не става за плувки защото е много нежен и мек.Някой от по-твърдите пък са с шупли,въобще трудна задача за избор.
Наистина материалите се различават по плътност и структура (разпененост), първо, защото от тях се изработват и различни предмети, към които има предявени и определени изисквания: за джапанките - да са износоустойчиви, средна или по-висока твърдост (за да не се деформират от теглото на собственика), за детските конструктори - да са меки и безопасни за децата, леки и в същото време да не се разкъсват (еластични), за листовете A4 - да могат лесно да се обработват (апликации). Или казано по-точно - зависи за какво ще бъдат използвани. За мухи - аз използвам листовете 2 мм дебелина / формат А4; за плувки - мисля че стават тези от джапанки, а и тези от детските конструктори. Просто универсален материал няма, както няма и универсална стръв или универсална въдица
. Избираш според случая на употреба.