сомове на р.Ебро

Модератор: sapuna

Аватар
mitko ribara
ще става разбирач
ще става разбирач

сомове на р.Ебро

Мнение от mitko ribara »

В последните няколко години р.Ебро се превърна в едно от местатаа където най- много се лови сом но не от сомовете по 3 кг. които сте свикнали да вадите по нащте язовири и реки ами там такива сомове не се зачитат за риби.Предимно се хващат сомчета по 20...30.. и повече килограми.Изглежда че сомът там се развива прекалено добре и поради размерите си които достига се првръща в главна жертва за повечето сомаджии които имат възможност да отидат там.Защо и тук да не е така? Защо Дунава,Тунджа и други водни басеини в българия да не са като тази река ?Аз лично мога да си дам отговор на това (бракониери,рибата не се връщаобратно) но други колеги дали могат?...
Ако ме няма повече от 3 дни във форума ОБАДЕТЕ СЕ В ПОЛИЦИЯТА!!!
deto_g
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: сомове на р.Ебро

Мнение от deto_g »

Значи, има си и физиологически причини там европейският сом да достига бързо големи размери! Уловът там не е фактор. Най-важната причина е, че в Ебро температурата на водата е целогодишно по-топла от повечето други европейски реки, в които има сом. Така той пропуска изпадането в летаргия през по-студените месеци на годината, т.е. храни се пълноценно целогодишно. Освен това се оказва най големият хищник в реката и няма естествени врагове. Голямото количество шаранови риби пък спомага за лесното намиране на храна. Важно е да се знае, че сомът не е естествен вид за Ебро, а е пренесен нелегално от немски водоеми. Породи неговото разпространение пък са почти изчезнали местните ценни видове като атлантическата есетра и змиорката. Естествено от цялата работа най-доволни са местните, тъй като р.Ебро е най-известната в света туристическа дестинация за улов на едър сом.
Всичко, което споделих е научено от много хубав документален филм, на който попаднах по Нейшънъл Джиографик.
Изображение
Аватар
mitko ribara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mitko ribara »

Да колега така е и аз съм гледал този филм но обаче там бракониерите :axe: .доколкото тук все3ки 3 е бракониер е рибата просто трудно ще се развива.Но и маисторлък си трябва да ти кажа чесно.. :drinkers:
Lakoz
новобранец
новобранец

Мнение от Lakoz »

Колега, със тези думи за бракониерите само хвърляш дърва в огъня. Всеки знае че има прекалено много бракониери в България, ни никой не прави нищо по въпроса, така че няма смисъл да се пише повече по тази тема.
А за сомовете по Ебро, че си ги има, си ги има, но както колегата каза, е заради температурата на водата / по - добрите условия за оцеляване на всяка една риба.
GO BIG OR GO HOME
Аватар
mitko ribara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mitko ribara »

Просто много са напред от нас ...това е истинатаа
Lakoz
новобранец
новобранец

Мнение от Lakoz »

И какъв беше смисъла от тази тема? Да изпеем старата песен на нов глас.
Всеки си мисли че в чужбина работата е ей така, отиваш там и ти сервират всичко на готово. Мислиш ли, че ако беше толкова лесно, нямаше всички да отиват във чужбина за риба / да работят / да си живеят ? Не.
Защото българинът мисли така, ще щом те имат повече риба, значи са по - развити.
Ако климатът в България беше друг и имахме такива реки, като Ебро, но пак да си имаме такива `управници`, това щеше ли да ни направи по - разивити ? Не.
Не мисля че има смисъл да се пише повече по темата.

Поздрави, ~LakoZ
GO BIG OR GO HOME
Аватар
hristoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от hristoogi »

Прав е ЛАКОZ проблемът сме ние а не страната .Навремето Дунав и Марица бяха пълни със сомове .Само ,че това беше преди много години .
Аватар
jorro11
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от jorro11 »

deto_g написа:ай-важната причина е, че в Ебро температурата на водата е целогодишно по-топла от повечето други европейски реки, в които има сом. Така той пропуска изпадането в летаргия през по-студените месеци на годината, т.е. храни се пълноценно целогодишно
Те тука е разковничето..........................и към него като прибавиш общата риболовно-месарска действителност у нас получаваш отговора за реалното състояние на рибните запаси в българските реки.
Аватар
mitko ribara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mitko ribara »

Значи виж сега lakoz никои не казва че отиваш на готово и както споменах си трябва маисторлък..а относно за тематаа направих я не да се заяждаме а да се дооточним за развитието на сома в тази река.А за това че сме виновни ние а не държавата може да поспорим!.!
Аватар
pano64
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pano64 »

Kолеги ходя от 15 години ,да не са и повече на Дунава,но от 3-4години и румънците ги бият с ток вечерно време и то по 3-4 лодки обхождат район от 1 км.Виждаме как вадят сомове с бинокъла,но какво можем да направим ние от другия бряг.А да не говорим за нашите бракониери,дето миналата година близо до Видин взривиха яка бомба,която вдигна във въздуха 2 върби и се обадих на ИАРА и въобще не си направиха труда да дойдат.Е няма да има не само сом,аи друга риба.За съжаление.
Изображение
albundi29
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от albundi29 »

Kолеги не си мислете,че на ебро няма бракониери :!: Не сте били там и не сте видели какво правят Българи и Румънци,мрежи,въжета с по 100 куки,5 човека 30 въдици и са само с 2 билета,палатки,огньове,жива,стръв е абсолютно забранено.Направо СРАМ и след това защо не ни искат в европа :lol: ........... :?:
Жаден съм а вода не ми се пие
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

mitko ribara написа:...но не от сомовете по 3 кг. които сте свикнали да вадите по нащте язовири и реки ....
А ти, колега, к'ви си свикнал да вадиш? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
mitko ribara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mitko ribara »

Ами и аз такива вадя по добра слука имах лятото на я.Искър 7кг сом и на Дунава 9кг.Ама те и румънците същите като нас да не казвам и по злее..! :roll:
Аватар
mitko ribara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mitko ribara »

Вие добри слуки имали ли сте?..?
Аватар
mitko ribara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mitko ribara »

Малко са хората които са имали късмета за такъв сом...
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”