Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Как да построя монтай на косум ???
Модератор: Paublo_Eskobar
Как да построя монтай на косум ???
Колеги нов сум в шаранжиството ходил сум 1 пут за шарани и беше без успех :Д моля ви кайете (покайете ако мойе) как да построя монтай на косам искрени ви моля.Ако мойе повече информаcиа. Благодаря ви предварително
Пиши на кирилица!!!
Пиши на кирилица!!!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
И аз го правя по същия начин, само че наничвам парче твърд шлаух на възела преди вирбела и ползвам други двойно лагерувани такива.
Да питам напоследък ловя доста на косъм, и имам едни кълванета
едни гелета не е истина, подръпне 2-3 пъти и се отказва или натисне
въдицата за секунда и пак се отказва, нали идеята на косъма е да не се отказва рибата , да се закачи при плюене. Когато ловя със стръв директно на куката нямам такива проблеми
Та какво правя грешно с косъма
Да питам напоследък ловя доста на косъм, и имам едни кълванета
въдицата за секунда и пак се отказва, нали идеята на косъма е да не се отказва рибата , да се закачи при плюене. Когато ловя със стръв директно на куката нямам такива проблеми

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Ами напоследък е пролет и нормално кълването да е такова вяло и несигурно.Ivak написа: Да питам напоследък ловя доста на косъм, и имам едни кълванета
въдицата за секунда и пак се отказва, нали идеята на косъма е да не се отказва рибата , да се закачи при плюене. Когато ловя със стръв директно на куката нямам такива проблеми![]()
А сега за косъма...сам по себе си той нищо не ти гаринтира. Много са факторите от които в случая зависи успеха, така на първо четене ако приемем че говорим за стандартен косъм....
1.Дължина на косъма, разстояние м/у извивката на куката и стръвта.
2.Съразмерност на куката спрямо големината на стръвта.
3.Дължина на повода.
4.Тежест на оловото.
5.Монтаж.
...вероятно пропускам и други неща, но теоретично можем да си бъбрим докато ни паднат шапките и до никъде няма да я докараме

Въпрос на вкусsapuna1971 написа:Уважавам си фирмата специализирана в коването на подкови,а понякога и на куки с лопатки -Мустад!

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Монтажа в момента не мога да го снимам, нещо като на Сапуна е , само че вместо олово имам тръбичка със закачена отежнена пружина на нея и след тъбичката ми е повода с куката.
Ползвам 1-2 номер, царевицата ми почти допира куката като я сложа на косъма, ползвам повдигач и 3 зърна царевица, и малка съчмичка на 2 см от куката.
Последния път нямаше разлика в кълването на този монтаж и на пружина с куки в нея , като успеваемостта беше същата
Ползвам 1-2 номер, царевицата ми почти допира куката като я сложа на косъма, ползвам повдигач и 3 зърна царевица, и малка съчмичка на 2 см от куката.
Последния път нямаше разлика в кълването на този монтаж и на пружина с куки в нея , като успеваемостта беше същата

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Ivak, мисля че не трябва да гледаш на монтажа на косъм като някакъв вълшебен метод за безотказно ловене на шарани, така винаги ще имаш по големи очаквания и реалността ще те разочарова.
Идеята на косъма е просто едно по различно и по добро представяне на стръвта извън куката и по ефективно убождане на рибата при кълване.
За размера на куката не мога да коментирам защото при различните производители номерацията е доста различна, но 1-2 номер за 3-4 зърна царевица ми се вижда голяма. Примерно аз ползвам Owner и 1-2 номер от тая марка бих използвал при стръв от порядъка на 25мм топче.
Избирай големината на куката според големината на стръвта и размера на рибите които очакваш да ловиш.
За разстоянието между стръвта и извивката на куката... не ме кефи да се допират и за това според ситуацията при мен това разстояние е от 0.5-1.5 см.
Повдигач ако дъното е достатъчно твърдо не използвам, предпочитам всичко да лежи плътно на дъното.
За пружината...допълнително утежнена и монтирана на тръбичка...това на практика го разбирам като подвижно монтирана?! Ако е така, ефекта на самозасичане който би имала тежеста на самата пружина е нулев.Би могъл да опиташ като направиш полуфиксиран монтаж.
При твърдо дъно за този монтаж мисля че дължина на повода 15 см е достатъчна.
А освен всичко друго различните "модерни" монтажи за риболов на шаран имата за цел да освен да хващат рибата да я пазят от излишни наранявания и да гарантират оцеляването в случай , че поради закачки или други причини линията се скъса и монтажа остане закчен на рибата.
Идеята на косъма е просто едно по различно и по добро представяне на стръвта извън куката и по ефективно убождане на рибата при кълване.
За размера на куката не мога да коментирам защото при различните производители номерацията е доста различна, но 1-2 номер за 3-4 зърна царевица ми се вижда голяма. Примерно аз ползвам Owner и 1-2 номер от тая марка бих използвал при стръв от порядъка на 25мм топче.
Избирай големината на куката според големината на стръвта и размера на рибите които очакваш да ловиш.
За разстоянието между стръвта и извивката на куката... не ме кефи да се допират и за това според ситуацията при мен това разстояние е от 0.5-1.5 см.
Повдигач ако дъното е достатъчно твърдо не използвам, предпочитам всичко да лежи плътно на дъното.
За пружината...допълнително утежнена и монтирана на тръбичка...това на практика го разбирам като подвижно монтирана?! Ако е така, ефекта на самозасичане който би имала тежеста на самата пружина е нулев.Би могъл да опиташ като направиш полуфиксиран монтаж.
При твърдо дъно за този монтаж мисля че дължина на повода 15 см е достатъчна.
А освен всичко друго различните "модерни" монтажи за риболов на шаран имата за цел да освен да хващат рибата да я пазят от излишни наранявания и да гарантират оцеляването в случай , че поради закачки или други причини линията се скъса и монтажа остане закчен на рибата.
- ribarq
- сериозен играч
Ако мога да допълня нещу...какъв материал ползваш за повдигач и каде го слагаш на куката или м/у царевичката-(защото на тази снимка дето е по горе не мога да видя без очилаIvak написа:Монтажа в момента не мога да го снимам, нещо като на Сапуна е , само че вместо олово имам тръбичка със закачена отежнена пружина на нея и след тъбичката ми е повода с куката

-
- и господ не е толокова добър
Аз когато лвя на косъм слагам царевичка,топче,2царевички и слагам на куката 2 царевички от консерва.На куката слагам за да не се вижда,и когато лапне стръвта на косъм да не усети куката.Най много успех съм имал със стръв на куката,слагам консерва царевица докато се скрие цялата кука.Ако е необходимо повдигане слагам топче.