асма рязане..............

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
vlax
новобранец
новобранец

асма рязане..............

Мнение от vlax »

Здравейте,колеги
Трябва да подрязвам асми но никога не съм го правил
До сега тъста ми ги режеше а аз ги пръсках N...... пъти с най различни "високо ефективни" препарати и го берях и после всичките му работи до краен продукт домашно вино и ракия.
Сега аз трябва да ги режа/понеже тъста е на 85 години / а не съм го правил до сега и не съм на ясно с много неща.Моля за съдействие Различните сортове се реже различно Аз от къде да знам коя пръчка какъв сорт е. Ясно че това ще ми е първото рязяне и не очаквам кой знае какви резултати Но моля за да ми кажите елемтарни съвети/Да не ми се смеят комшииите/.„

Best regards
If we each do a little, we can all do a lot
Аватар
koda33
разбира нещата
разбира нещата

Re: асма рязане..............

Мнение от koda33 »

Ти за комшиите не се притеснявай ))) , аз не съм подрязвал лоза от дете , ама си спомням че се оставят две пъпки на клонка , другото се изрязва :axe:
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
Аватар
vlax
новобранец
новобранец

Мнение от vlax »

казват ми че се реже 2/3 т. е. 2 пъпки до година а 3 пъпки тази година ражда
Не съм на ясно .Помощ.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Малий - сериозен проблем.
Аз съм на 53г,и още нямам идея за тази дейност.
Очаквам тази година да вдигна пръчките на асмата.
после ще му мисля.

Ама знаеш ли какве е ПИЧ по разстенията,има го и в лозата.
Те тоя ПИЧ дава гроздето.Не насилвай асмите ( то де да ги знам колко са големи де ).
Ако още е жив дядката,и е с акъла си - питай го овреме.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
joro_ko
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от joro_ko »

:lol: Колега най-добре извикай някой комшия да ти покаже , не е срамно да питаш. Реже се на две пъпки но тук във форума и да ти се обяснява не можеш да го разбереш , друго си е да го видиш на място. Иначе ако си твърде горд и не искаш да питаш съседа после може да получиш двойна доза смях понеже има рязане и само за сянка. Успех :wink:
Изображение
tct

Мнение от tct »

Изрежи сухите ,и после оставяш по две - три пъпки ,но наклонът на среза да не е към пъпката.Във Варна имах 40 годишна асма и тъй я подрязваха.И си даваше яко грозде. :D
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Хмммм - 2 пъпки си е за лозе на колове.
Асмата е зависи - има сортове дето си искат по 6-7 пъпки на пич.
Ама не повече от 3-4 пича.
Абе за по сигурно - питай чичо Гугъл,нямаш си на идея колко полезни съвети ще получиш.
Аз поне много добре се запознах там с аронията.
Тъкмо я засях,ама сега мисля как да излъжа жената,че не се е хванала.
Че е хем добре,хем е троскот един вид.
След години ще ми се разкаже играта от нея.
Изображение

Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

tct написа:Изрежи сухите ,и после оставяш по две - три пъпки ,но наклонът на среза да не е към пъпката.Във Варна имах 40 годишна асма и тъй я подрязваха.И си даваше яко грозде. :D

Точно така колега, две-три пъпки, като се избират по здравите клони. Хилавите и сухите се изрязват до дъно. И среза под наклон да не е към пъпката. Среза трябва да не е прекалено близо или птрекалено далеч от пъпката 5-8 мм. Идеята е да не се стича сок и да намокри пъпката. Високата част да е към пъпката а ниската от противоположната и страна. Всички пичове в основата и по стеблото да ги изрежеш от дъно.
Аватар
chapara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chapara »

Ще се пукна от смях,чо Гугъл,ма в рибарски форум ,за лозите и асмите.Аз си мога де ,с/у % от ракията ,нямаш проблем.Изпуснал си уроците ,та дедото да е на 85 год.

http://agronet.bg/community/forums/15-lozarstvo.html

http://bglozar.com/

http://lozarstvo.start.bg/

http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=vinegrowing

http://forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t72123.html

и така на татък :mrgreen:
Най-мразя да се подебавват с моята усоба !!!
ИзображениеИзображение
Аватар
nicko67
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nicko67 »

Лозата можеш да я режеш по различни начини.Предлагам ти един при който се реже на чеп и плодна пръчка.Изображение
Сега ще отрежеш там където е посочено с тънка червена линия.Оставяш едно чепче с 2 пъпки отзад и една плодна пръчка с 5-6 отпред.Тя ще дава гроздето.Следващата година режеш там където е синята линия т.е. махаш плодната пръчка през чепа,а от задния тазгодишен чеп отново имаш две пръчки които режеш по познатия начин.Това е в общи линии дано да си разбрал :drinkers:
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

Най-добре викни комшията! Ако режеш на две, три пъпки, може да има само за сърмички :) . По принцип в зависимост от дебелината на асмата се оставят няколко миналогодишни пръчки с 8, 10 до дванайсет пъпки. Те са за гроздето. Познават се по това, че там от където почват има четал. Ама то зависи и от сорта, та..........
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

dodo16 написа:Най-добре викни комшията! Ако режеш на две, три пъпки, може да има само за сърмички :) . По принцип в зависимост от дебелината на асмата се оставят няколко миналогодишни пръчки с 8, 10 до дванайсет пъпки. Те са за гроздето. Познават се по това, че там от където почват има четал. Ама то зависи и от сорта, та..........

Пускат се нови пръчки когато лозата е започнала да келявее с цел да се поднови или е още в процес на израстване. Точно оставянето на много пъпки прави листна маса и кога е прекалено и лозата неможе да ги изхрани няма и грозде , да не говориме, че може и да изсъхне лозата. Много е важно дали е силна лозата за оставянето на и колко пъпки. Лозата има нужда и от почивка и на няколко години, и може една година да я натовариш с по 1 пъпка в повече. Та факторите са много и най-вече от гледната точка на тоя къде я реже. :wink: :lol:
Аватар
vlax
новобранец
новобранец

Мнение от vlax »

Здравейте колеги
Днеска мислех да ходя за риба но в последният момент се отказах за по нататък...../дай Боже/
Първо: Благодаря Ви за съветите които ми давате .......Очаквам и още
Второ: В отговор на един колега НИКОГА не съм бил горд,винаги питам това което незнам/въпреки че съм дипл. инж./ магистър/на 48 год. и държа че разбирам само от моята си специалност
Хората като чуят че си инж. и си мислят че ти разбираш от всичката техника на света
Такива ги отсвирвам на момента...........
Трето:Вчера ми направи впечатление че комшията срещу тъста/който е набор 1923 год/
след като изрязах асмите и той почна след мен да ги реже.На пръв поглед нищо особено но се сетих че миналата година аз всеки път когато пръсках асмите след мен той веднага пръскаше и той неговите.Вчера се сетих за това и се смях/Човека си мисли той е инж. и разбира.../Но аз нищо не разбирам.
Така че темата е отворена
Преди да пиша се съветвах с чичо Google но друго е да ти го кажат хора от практиката и то КОЛЕГИ

Best regards
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Много е важно този който реже лозата да има правилна преценка за състоянието на лозата. Според състоянието и е се оставят и общия брой очи (пъпки). Още веднъж повтарям, че прекомерния брой очи може да изтощи лозата и тя да изсъхне. Някой хора си мислят, че колкото повече пъпки оставят ще има повече грозде. Бройката е за сметка на качеството. Дори за качествено грозде се отстраняват и гроздове докато са още млади. Това помага на лозата да изхрани правилно останалите. Има и резитба на зелено, прави се колтучене, абе не така просто. Въобще целия процес от рязането до беритбата е много сложен и преценката е според състоянието на лозата, времето, годината и т.н.
Препоръчвам ти да си купиш книгите :arrow: :arrow: :arrow:
Лозето гроздето виното
Практическо лозарство с ампелография
Болести по лозата

Аз в началото се лутах като тебе и много противоречиви неще чух. Накрая помолих един разбиращ материята приятел да ми покаже някой хватки. Същевремено си купих и книги и те така.
DSCF0863.JPG
DSCF0864.JPG
DSCF0865.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Нали казах че съм начинаещ и аз,
ама като гледам,май си реших много бързо проблема.
Като му дойде времето,Барута идва да ми отреже асмата,
пък аз ще го возя в морето.То таман и попа тогава се показва......
Бартер ве батка. :D
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Разни”