Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Излети
 Излети

Водоеми и реки
 Водоеми и реки

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Излети
 Излети

Водоеми и реки
 Водоеми и реки

Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.?
Модератор: sapuna
Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.?
Здравейте колеги.
Имам питане: Знае ли някой какъв е статута на язовир Горна Диканя след месец януари 2011 г. и по време на забраната ще бъде ли разрешен за риболов, както беше до този момент?
Малко инфо от мен: До месец януари 2011 г. язовирът беше под аренда и се събираше такса по 5 лв. на пръчка / рибата не се плаща. Язовирът е съсипан като рибен фонд, тъй като години наред само се "изваждаше" от него без да се зарибява! Години наред. То не бяха мрежи, то не беше източване и пълнене. Повече от 15 години в него освен ВОДА не е пускано нищо!!! А в язовира имаше над 15 (петнадесет!!!) вида риба: кротушка, бяла мряна, черна мряна, каракуда, уклей, клен, скобар, шаран (благороден, див), бял амур, толстолоб, бабушка, костур, пъстърва, сом (единични бройки), щука (незнайно как попаднала от 2-3 години), морунаш (от 2 години е ликвидиран).... Към настоящия момент има само малко клен, бабушка, уклей и може би по някой костур и шукичка. Казвам по някой, защото не съм видял да е изваден костур повече от 5 месеца, а и от разговори с други колеги разбирам, че не само аз имам такава информация.
След януари 2011 г. нямам информация за водоема, дали е прекратен договора или по-точно, какъв е статута на язовира.
Моля, ако някой има инфо за язовира и по-точно за неговия статут, да пише в темата. Предварително благодаря и наслука.

Имам питане: Знае ли някой какъв е статута на язовир Горна Диканя след месец януари 2011 г. и по време на забраната ще бъде ли разрешен за риболов, както беше до този момент?
Малко инфо от мен: До месец януари 2011 г. язовирът беше под аренда и се събираше такса по 5 лв. на пръчка / рибата не се плаща. Язовирът е съсипан като рибен фонд, тъй като години наред само се "изваждаше" от него без да се зарибява! Години наред. То не бяха мрежи, то не беше източване и пълнене. Повече от 15 години в него освен ВОДА не е пускано нищо!!! А в язовира имаше над 15 (петнадесет!!!) вида риба: кротушка, бяла мряна, черна мряна, каракуда, уклей, клен, скобар, шаран (благороден, див), бял амур, толстолоб, бабушка, костур, пъстърва, сом (единични бройки), щука (незнайно как попаднала от 2-3 години), морунаш (от 2 години е ликвидиран).... Към настоящия момент има само малко клен, бабушка, уклей и може би по някой костур и шукичка. Казвам по някой, защото не съм видял да е изваден костур повече от 5 месеца, а и от разговори с други колеги разбирам, че не само аз имам такава информация.
След януари 2011 г. нямам информация за водоема, дали е прекратен договора или по-точно, какъв е статута на язовира.
Моля, ако някой има инфо за язовира и по-точно за неговия статут, да пише в темата. Предварително благодаря и наслука.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.

Re: Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.
[quote="jagger1"]Здравейте колеги.
Страхотни излети ставаха там,ама някога,за съжеление.....

Страхотни излети ставаха там,ама някога,за съжеление.....
неще,неще,па спре.....

Колеги,в събота и неделя бях на вилата на родата и се разходих и двато дни по язовира имаше риболовци без хванати риби, а на въпроса за статута на язовира ми бе отговорено че е без такса.Надявам се да съм бил полезен.

И дари ни с много сила
кога хванем много риба
да преборим алчноста
да я пуснем по вода

кога хванем много риба
да преборим алчноста
да я пуснем по вода
- indalo
- фен клуб-скобар
Доколкото знам е с риболовен билет и без такса. Забраната си важи и така. Иначе от към риба нещата са трудни. Все се надявам да е останал и морунаж. Преди 2 години излизаха добри риби, миналата само маломерни. Риболов предимно на бабки, костур, уклей, тук там клен, каракуда, единични бройки шаран, мряна. Чувам и за щука. Но есента /а и не само/ беше подложен на тотално мрежарене от арендатора. Мрежите почти не исъхваха и се ловеше дребосък, та колко е остал не знам. Все е останало нещо. Иначе язовира е красота и ще го посещавам, действа ми подсилващо, даже и да съм капо... 

Чудя се луд ли съм или не съм. 
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Задавам въпросът за статута, тъй като договорът на арендатора е изтекъл в началото на януари 2011 г.(по данни на колеги, посещавали язовира). Тази година аз съм го посещавал 7-8 пъти от януари до март и никой не мина за проверка или за събиране на такса. Миналата година обаче, ситоацията беше същата и от април месец минаваха да събират такса до ноември. Ловеше се и по време на забраната - 5 лв. / пръчка.
Иначе последно бях на язовира три поредни дни - 24.03., 25.03. и 26.03.2011 г. За трите дни имам 5 бабушки и два хубави клена, но кленовете са отново в язовира, тъй като са пълни с хайвер. Грешно е да се задържат до хвърлянето на хайвера, защото все едно да убиеш бременна жена в седмия месец, а от седмия до деветия да сложиш забрана за убиването й 

Иначе, рибата съвсем е оредяла. Костурът почти го няма, а ако нещо се излъже, то е някое мъниче, което е колкото червея.
 Иначе, рибата съвсем е оредяла. Костурът почти го няма, а ако нещо се излъже, то е някое мъниче, което е колкото червея.  . Миналата година лично аз съм извадил само бабушки, много рядко някой клен (а какъв клен и скобар имаше някога...) и малко костурчета. Нищо друго не ми е пипнало. Колеги с които съм говорил през излетите на язовира също потвърждаваха това, което ви казвам и аз. Морунажът е вече минало от две години. Пъстърва не е хващана повече от 12-15 години. Шаранът е рядкост - само на най дълбокото. Мряната - не съм видял или чул от 5 години да е хваната.
 . Миналата година лично аз съм извадил само бабушки, много рядко някой клен (а какъв клен и скобар имаше някога...) и малко костурчета. Нищо друго не ми е пипнало. Колеги с които съм говорил през излетите на язовира също потвърждаваха това, което ви казвам и аз. Морунажът е вече минало от две години. Пъстърва не е хващана повече от 12-15 години. Шаранът е рядкост - само на най дълбокото. Мряната - не съм видял или чул от 5 години да е хваната. 
Излизаха чат-пат и малки щукички, но рядко и маломерни. Между другото, за да разберете за какво става дума в момента, ще ви кажа, че преди 6 години язовира беше източен до ниво - гьол (само пред стената на язовира) и беше държан така в продължение на 2 години. През това време беше унищожено цялото биологично разнообразие в язовира. Дъното беше осеяно тогава с миди с големина около 15-18 см !, Раците, които бяха в изобилие и съперничаха на "омарите" изчезнаха. Белият амур и толстолоба бяха изловени тотално. С една дума - разсипаха язовира. След като го напълниха отново се появи водната трева и водорасли. Това е като състояние в момента. Не е зарибявано повече от 15 години. Нито едно рибе!!! Само вадене!!!
Затова ме интересува дали ще бъдат разкарани най-после тези арендатори. Дай боже да мине към водното или ИАРА. Крайно време е. Между другото за един месец (от средата на февруари - до средата на март 2011 г.) водата в язовира отново беше източена и нивото падна с около 3-4 метра! От миналата седмица е започнал да се пълни, но едва ли ще може да стигне устието, където се размножават рибоците (които са оцелели).
 да мине към водното или ИАРА. Крайно време е. Между другото за един месец (от средата на февруари - до средата на март 2011 г.) водата в язовира отново беше източена и нивото падна с около 3-4 метра! От миналата седмица е започнал да се пълни, но едва ли ще може да стигне устието, където се размножават рибоците (които са оцелели).

Иначе последно бях на язовира три поредни дни - 24.03., 25.03. и 26.03.2011 г. За трите дни имам 5 бабушки и два хубави клена, но кленовете са отново в язовира, тъй като са пълни с хайвер. Грешно е да се задържат до хвърлянето на хайвера, защото все едно да убиеш бременна жена в седмия месец, а от седмия до деветия да сложиш забрана за убиването й

Иначе, рибата съвсем е оредяла. Костурът почти го няма, а ако нещо се излъже, то е някое мъниче, което е колкото червея.
 Иначе, рибата съвсем е оредяла. Костурът почти го няма, а ако нещо се излъже, то е някое мъниче, което е колкото червея.  . Миналата година лично аз съм извадил само бабушки, много рядко някой клен (а какъв клен и скобар имаше някога...) и малко костурчета. Нищо друго не ми е пипнало. Колеги с които съм говорил през излетите на язовира също потвърждаваха това, което ви казвам и аз. Морунажът е вече минало от две години. Пъстърва не е хващана повече от 12-15 години. Шаранът е рядкост - само на най дълбокото. Мряната - не съм видял или чул от 5 години да е хваната.
 . Миналата година лично аз съм извадил само бабушки, много рядко някой клен (а какъв клен и скобар имаше някога...) и малко костурчета. Нищо друго не ми е пипнало. Колеги с които съм говорил през излетите на язовира също потвърждаваха това, което ви казвам и аз. Морунажът е вече минало от две години. Пъстърва не е хващана повече от 12-15 години. Шаранът е рядкост - само на най дълбокото. Мряната - не съм видял или чул от 5 години да е хваната. Излизаха чат-пат и малки щукички, но рядко и маломерни. Между другото, за да разберете за какво става дума в момента, ще ви кажа, че преди 6 години язовира беше източен до ниво - гьол (само пред стената на язовира) и беше държан така в продължение на 2 години. През това време беше унищожено цялото биологично разнообразие в язовира. Дъното беше осеяно тогава с миди с големина около 15-18 см !, Раците, които бяха в изобилие и съперничаха на "омарите" изчезнаха. Белият амур и толстолоба бяха изловени тотално. С една дума - разсипаха язовира. След като го напълниха отново се появи водната трева и водорасли. Това е като състояние в момента. Не е зарибявано повече от 15 години. Нито едно рибе!!! Само вадене!!!
Затова ме интересува дали ще бъдат разкарани най-после тези арендатори. Дай боже
 да мине към водното или ИАРА. Крайно време е. Между другото за един месец (от средата на февруари - до средата на март 2011 г.) водата в язовира отново беше източена и нивото падна с около 3-4 метра! От миналата седмица е започнал да се пълни, но едва ли ще може да стигне устието, където се размножават рибоците (които са оцелели).
 да мине към водното или ИАРА. Крайно време е. Между другото за един месец (от средата на февруари - до средата на март 2011 г.) водата в язовира отново беше източена и нивото падна с около 3-4 метра! От миналата седмица е започнал да се пълни, но едва ли ще може да стигне устието, където се размножават рибоците (които са оцелели).Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.

- indalo
- фен клуб-скобар
Значи от ИАРА Перник ми казаха, че арендатор няма и е под техен контрол. Не съм ходил тази година и съм благодарен за инфото което даваш. Миналото лято хванах 2-3 шаранчета около 600-700гр. и една баба мряна. Кактоо и 50- 60 морунажа с прилични размери. Това за 5-6 излета. Разбира се и доста бабушка и уклей, както и каракуди, костури и кленове. Изумен съм, че язовира пак е източван и още на първата си почивка ще ходя да го погледна. Може и въдичка да си взема. По принцип ловя под трафопоста и даже си мислех скоро дали са тръгнали кленовете и бабките. 

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър 
Пълни се ама друг път   В събота ми направи впечатление че от 07ч. до 12ч. спадна с едно десетина сантиметра ако не и повече
  В събота ми направи впечатление че от 07ч. до 12ч. спадна с едно десетина сантиметра ако не и повече   Макар че пробвахме двама човека и на плувка , спининг и муха резултата беше ТЦ . Тва на и около устието дето би требвало да е рибата сега . Имаше един лонг кеч енд релийз на една мисирка със спинер Спро ама това не се брои сметам .
  Макар че пробвахме двама човека и на плувка , спининг и муха резултата беше ТЦ . Тва на и около устието дето би требвало да е рибата сега . Имаше един лонг кеч енд релийз на една мисирка със спинер Спро ама това не се брои сметам .

В събота ми направи впечатление че от 07ч. до 12ч. спадна с едно десетина сантиметра ако не и повече
  В събота ми направи впечатление че от 07ч. до 12ч. спадна с едно десетина сантиметра ако не и повече   Макар че пробвахме двама човека и на плувка , спининг и муха резултата беше ТЦ . Тва на и около устието дето би требвало да е рибата сега . Имаше един лонг кеч енд релийз на една мисирка със спинер Спро ама това не се брои сметам .
  Макар че пробвахме двама човека и на плувка , спининг и муха резултата беше ТЦ . Тва на и около устието дето би требвало да е рибата сега . Имаше един лонг кеч енд релийз на една мисирка със спинер Спро ама това не се брои сметам .Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов

Павел Иванов
Най-после свобода за този язовир. Аман от "арендатори". Аз бях два от дните под трафопоста (на 24.03 и 25.03.) Пълно капо. Нито удар, нито пипане. И двата дни седях от 10.30-11.00 ч. до към 18.00 ч. НИЩО. Първия ден (на 24.03.) около мен имаше поне още десетина рибари, ако не и повече. Някои бяха още от сутринта. И при тях - НИЩО. Аз пробвах на: бял, бял+червен (мартеница), торен, ручейник, царевица, жито, качамак, воблер, клатушка, силикон, блесна, мънисто с бял - НИЩО. Пробвах и на дъно и на плувка и на спининг. На 26.03. бях на устието (предната седмица се бяха показали трите островчета). Тази сдмица беше останало само едното островче, но много малко от него се показваше. Водата се вдига бавно (около 5 см./ден). Дълбочината в старото корито = на дълбочината в новото корито на реката и е около 70-80 см. Резултатът: на плувка (от 16.00 ч. до 17.00 ч.) - НИЩО. На дъно - от 17.00 ч. до 19.00 ч.: 5 червеноперки и 2 хубави клена пълни с хайвер. Кленовете ги върнах обратно. Дано да оцелеят поне през размножителния период. Иначе - чист въздух, великолепно време и много емоции с едни малки животинки (патетата), които непрекъснато плуваха над захранката и се гмуркаха, защото дълбочината е малка. Дори едното ми разтрепера сърцето   . Гмурна се и въдицата полудя. След 10-тина секунди се показа с пружината в уста. Добре, че не беше захапало куките
 . Гмурна се и въдицата полудя. След 10-тина секунди се показа с пружината в уста. Добре, че не беше захапало куките   

. Удари като полудял шаран
   . Това е от мен като инфо.
п.п. Ще се опитам да кача някоя снимка по-късно.

. Гмурна се и въдицата полудя. След 10-тина секунди се показа с пружината в уста. Добре, че не беше захапало куките

. Това е от мен като инфо.п.п. Ще се опитам да кача някоя снимка по-късно.
					Последно промяна от jagger1 на Сря Мар 30, 2011 2:20 pm, променено общо 1 път.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.

- indalo
- фен клуб-скобар
Определено на устието трябва да е рибата сега...ако я има. Последните 2-3 години по това време там се правеха добри риболови, особено на клен. Другата седмица ще обиколя гйола и ще докладвам. Не мога по рано, от утре застъпвам на работа.Павел Иванов написа:Пълни се ама друг пътВ събота ми направи впечатление че от 07ч. до 12ч. спадна с едно десетина сантиметра ако не и повече
Макар че пробвахме двама човека и на плувка , спининг и муха резултата беше ТЦ . Тва на и около устието дето би требвало да е рибата сега . Имаше един лонг кеч енд релийз на една мисирка със спинер Спро ама това не се брои сметам .

- indalo
- фен клуб-скобар
Явно има за какво да са се отеглили от язовира.То тоя Гипа ли е, морски ли е незнам, дет е една ръфла събираха кинтите, преди Диканя баха мамата на Ярловци, май сега се е случило и с Диканя същото.  Диканя и Мещица ми бяха фаворит язовирите, ма и на 2та им се случи обезрибяване по всички пости. Мещица доколкото знам, ще е арендован/чакаме зарибяване/,. Дано Диканя си остане свободен гйол, но да има поне малко контрол иначе ще и се е.е мамата тотално.
 Диканя и Мещица ми бяха фаворит язовирите, ма и на 2та им се случи обезрибяване по всички пости. Мещица доколкото знам, ще е арендован/чакаме зарибяване/,. Дано Диканя си остане свободен гйол, но да има поне малко контрол иначе ще и се е.е мамата тотално.
Иначе е добре да подържаме темата и да даваме инфо кво се случва с язовира.

Диканя и Мещица ми бяха фаворит язовирите, ма и на 2та им се случи обезрибяване по всички пости. Мещица доколкото знам, ще е арендован/чакаме зарибяване/,. Дано Диканя си остане свободен гйол, но да има поне малко контрол иначе ще и се е.е мамата тотално.
 Диканя и Мещица ми бяха фаворит язовирите, ма и на 2та им се случи обезрибяване по всички пости. Мещица доколкото знам, ще е арендован/чакаме зарибяване/,. Дано Диканя си остане свободен гйол, но да има поне малко контрол иначе ще и се е.е мамата тотално.Иначе е добре да подържаме темата и да даваме инфо кво се случва с язовира.

Ето и малко снимки:
Тези са от средата на февруари. Язовира е все още пълен (до върбите). Виж тополата на скалите за ориентир:

скалите под трафопоста:

Тези снимки са от средата на март. Язовира вече е с около 3м.-3,5м. под нивото на февруари.
устието:

устието - трите острова (към 16.03.2011 г)

скалите под трафопоста - 24.03.2011 г.

част от мидите (килимът от предната седмица е изяден от птиците):

устието с островчето (вече едно), водата се вдига - 26.03.2011 г.

този приятел най-редовно ме посещава, щом съм на язовира. Голям плувец е. Миналата година плуваше след лодката на пазача с часове от стената до устието - без да излиза от водата . При това има контузия на задния крак
 . При това има контузия на задния крак   :
 :

А ето ги и приятелите, които накараха по едно време сърцето ми да изхвръкне, когато зумера писна, а пръчката едва не влезе във водата 

. Мъжкия беше захапал хранилката ми

:
 :

Това е за сега като инфо от мен.

Тези са от средата на февруари. Язовира е все още пълен (до върбите). Виж тополата на скалите за ориентир:
скалите под трафопоста:
Тези снимки са от средата на март. Язовира вече е с около 3м.-3,5м. под нивото на февруари.
устието:
устието - трите острова (към 16.03.2011 г)
скалите под трафопоста - 24.03.2011 г.
част от мидите (килимът от предната седмица е изяден от птиците):
устието с островчето (вече едно), водата се вдига - 26.03.2011 г.
този приятел най-редовно ме посещава, щом съм на язовира. Голям плувец е. Миналата година плуваше след лодката на пазача с часове от стената до устието - без да излиза от водата
 . При това има контузия на задния крак
 . При това има контузия на задния крак   :
 :А ето ги и приятелите, които накараха по едно време сърцето ми да изхвръкне, когато зумера писна, а пръчката едва не влезе във водата

:
 :Това е за сега като инфо от мен.

jagger1 написа:.... 5 червеноперки и 2 хубави клена пълни с хайвер. Кленовете ги върнах обратно . Дано оцелеят поне през размножителния период.......

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!

- Павел Иванов
Хах , заметнал си точно де с Мишко до обед тогава сипахме обилно захранкаjagger1 написа:...устието с островчето (вече едно), водата се вдига - 26.03.2011 г...
 Инак че като цяло се е качил язовира може , ама специално в съботата отчетох спадане на база една пръчка която сутринта беше във водата а по обед вече не без никой да я пипа
  Инак че като цяло се е качил язовира може , ама специално в съботата отчетох спадане на база една пръчка която сутринта беше във водата а по обед вече не без никой да я пипа  
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов

Павел Иванов
Като слязох на язовира, имаше трима колеги: двамата ловяха на плувка, а единият на блесна. Да не бяхте виеПавел Иванов написа: Хах , заметнал си точно де с Мишко до обед тогава сипахме обилно захранкаИнак че като цяло се е качил язовира може , ама специално в съботата отчетох спадане на база една пръчка която сутринта беше във водата а по обед вече не без никой да я пипа
 ? Аз хвърлих на носа - дясно от островчето. После се преместих в коритото на реката, когато си тръгнаха колегите. Наистина имаше много захранка изсипана във водата. Понеже е плитко и се виждаше. Белееше се като две петна.
 ? Аз хвърлих на носа - дясно от островчето. После се преместих в коритото на реката, когато си тръгнаха колегите. Наистина имаше много захранка изсипана във водата. Понеже е плитко и се виждаше. Белееше се като две петна.Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.

- Павел Иванов
Тц , бяхме двама с една бяла баничарка . Малко преди да си тръгнеме дойдоха едни други колеги които казаха че ще пообиколят и може или те да са се върнали , или други да са били . Иначе точно две петна бяхме направили . Едно за мен и едно за Мишко  

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов

Павел Иванов