Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Такъмите за шаран?
Модератор: sapuna
- zapalen_92
- разбира нещата
Такъмите за шаран?
Здравеите.Бях пуснал една тема относно макарата ДАМ-520.Но никои не ми отг:(((
Пръчката ми е 1.8 м не сам много голям рибар.Не сам ловил кои знае мн големи риби , но това лято се каня да опитам и тях:)Та за това ви питам как е тази макара ДАМ-520 и за нея каква корда да сложа?0.20 колко кг издаржа?а 0.25 ?Не се стремя кам 5,6 килограмовите риби.На един рибарник има окло 3 кг шаран.И за него сам мераклия:))))
Благодаря
Пръчката ми е 1.8 м не сам много голям рибар.Не сам ловил кои знае мн големи риби , но това лято се каня да опитам и тях:)Та за това ви питам как е тази макара ДАМ-520 и за нея каква корда да сложа?0.20 колко кг издаржа?а 0.25 ?Не се стремя кам 5,6 килограмовите риби.На един рибарник има окло 3 кг шаран.И за него сам мераклия:))))
Благодаря
Привет- значи виж сега дължината на въдицата не е от много голямо значение, но ако ловиш на чист водоем без закачки и пр.Мойте въдици също не са много дълги, по-голяма част от тях и макарите на тях са от праисторията
.Колкото до макарата точно за този модел нищо не мого да ти кажа, но щом е ДАМ би трябвало да е добра.Влакното- щом ще хвърляш за шаран поне от 0,30 нагоре и без такива работи "абе аз няма да ловя шарани по 5 кила"- никога незнаш какъв шаран може да ти удари.Там където има 3 килограмови има 5- на 100% съм убеден
.И нали знаеш- най-голямата риба винаги е изпуснатата.Успех 

Забавлявам се и си живея, а за теб оставам само Фикс идея!
- viki96
- новобранец
- Обратна връзка:

Бъди мъж и въдицата здраво дръж !
Здраво,здраво захрани !
И шарани си хвани !
Сутрин, обед ,за закуска !
Кукичката ти да не пуска !
Сигнализаторът ти да звъни!
Най-голяма риба ,ти хвани ! Наслука
Здраво,здраво захрани !
И шарани си хвани !
Сутрин, обед ,за закуска !
Кукичката ти да не пуска !
Сигнализаторът ти да звъни!
Най-голяма риба ,ти хвани ! Наслука
-
- новобранец
takami
При риболов на рибки до 4-5 кг. е достатъчно карбонов телескоп с дължина 3-4 m . с екшън между 100- 200 g. за да може без проблем да се изхвърли необходимата стръв. Макарата може да е от среден клас , като има поне два лагера , аванса трябва да се настройва прецизно .Това е за риболова на плувка . При риболов на дъно . Нещата стоят по друг начин предпочита се пърти с дължина 2,00-2,20 m. с екшън 100-200g . който позволяват изхвърляне на тежка примамка на разтояние над 60m . Макарите трябва да имат две конструктивно заложени качества мощ и надежност . В този ред на мисли подозрително евтините модели ,/ made in China/ , трябва да се избягват . Препоръчват се макари със широка шпула позволяваща навиването на поне 200m влакно 0.4 , със здрав прецизно навиващ бигел и прецизен заден аванс . Задължителен такъм за все уважаващ себе си шаранджийя е кепа с дълга телескопична дръжка и с по-големи отвори , нали няма да ловим уклей .Но не се увличайте по големите отвори правилото е че тежеста не трябва да минава през дупката
Последно промяна от draga6kiq ribar на Пон Май 21, 2007 12:08 am, променено общо 1 път.
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: takami
draga6kiq ribar написа:пърти с дължина 3,60-3,90 m. с екшън 600-700g .

Сомове ли ще ловиш с този кол за домати

И шаранжийските макари не са със заден а с преден или с двоен (така нареченият байт рънър) аванс

За бракониерите само слънчаци
!

Re: takami
Тези макари,които са с преден и заден аванс не им ли се вика просто макари с двоен аванс...а байт рънър-а не е ли система за автоматично вклиучване и изклиучване на аванса?(не се правя на устроумен,а просто питам!)kalkan4o написа:draga6kiq ribar написа:пърти с дължина 3,60-3,90 m. с екшън 600-700g .![]()
Сомове ли ще ловиш с този кол за домати.
И шаранжийските макари не са със заден а с преден или с двоен (така нареченият байт рънър) аванс.

Кой квото прави и накрая все излиза "Не е важно на мен да ми е добре, а на съседа да му е ЗЛЕ" 

- zapalen_92
- разбира нещата
:)))
Тази макара вече са ми я подарили и няма да мога да си купя друга.Тази макара сабира 0.20-100м.Което малко ме претеснява.но аз ловя на плувка:))).Все пак благодаря за саветите:)))И тази макара е с 5 лагера между другото
))))

-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
OWNER да ти кажа чесно досега не съм виждал макара с автоматично влючване и изключване на аванса...не се сещам да има нещо подобно.Може би не те разбрах.Но макарите байтрънъри са с 2 аванса единия е отхлабения рибата да бяга (основно се ползва когато въдицата е поставена на сигнализатор) а другия е по-затегнатия .
За бракониерите само слънчаци
!

Мерси за разяснениетоkalkan4o написа:OWNER да ти кажа чесно досега не съм виждал макара с автоматично влючване и изключване на аванса...не се сещам да има нещо подобно.Може би не те разбрах.Но макарите байтрънъри са с 2 аванса единия е отхлабения рибата да бяга (основно се ползва когато въдицата е поставена на сигнализатор) а другия е по-затегнатия .

Кой квото прави и накрая все излиза "Не е важно на мен да ми е добре, а на съседа да му е ЗЛЕ" 

-
- новобранец
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
OFF: Колеги,като че ли чета мнения на 15-16 годишни момчета,които се надхващат кой знае повече за риболова на шаран!Дано да се лъжа!
Тръгнахте от ДАМ 520 на сопа 1,80 и стигнахте до либри,екшъни и огромни живарници.Бъдете реалисти!Питайте това,което не знаете и отговаряйте това,което е новаторско.Не измисляме нови техники и похвати в риболова,така че надпреварата е излишна!Няма зададен въпрос в този форум,на който да не може да се отговори само с линк/пак от този форум/.Защо си усложняваме ежедневието?
Успех и НАСЛУКА!!!
Тръгнахте от ДАМ 520 на сопа 1,80 и стигнахте до либри,екшъни и огромни живарници.Бъдете реалисти!Питайте това,което не знаете и отговаряйте това,което е новаторско.Не измисляме нови техники и похвати в риболова,така че надпреварата е излишна!Няма зададен въпрос в този форум,на който да не може да се отговори само с линк/пак от този форум/.Защо си усложняваме ежедневието?
Успех и НАСЛУКА!!!