Такъмите за шаран?

Модератор: sapuna

Заключено
Аватар
zapalen_92
разбира нещата
разбира нещата

Такъмите за шаран?

Мнение от zapalen_92 »

Здравеите.Бях пуснал една тема относно макарата ДАМ-520.Но никои не ми отг:(((
Пръчката ми е 1.8 м не сам много голям рибар.Не сам ловил кои знае мн големи риби , но това лято се каня да опитам и тях:)Та за това ви питам как е тази макара ДАМ-520 и за нея каква корда да сложа?0.20 колко кг издаржа?а 0.25 ?Не се стремя кам 5,6 килограмовите риби.На един рибарник има окло 3 кг шаран.И за него сам мераклия:))))
Благодаря
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Привет- значи виж сега дължината на въдицата не е от много голямо значение, но ако ловиш на чист водоем без закачки и пр.Мойте въдици също не са много дълги, по-голяма част от тях и макарите на тях са от праисторията :D :D :D .Колкото до макарата точно за този модел нищо не мого да ти кажа, но щом е ДАМ би трябвало да е добра.Влакното- щом ще хвърляш за шаран поне от 0,30 нагоре и без такива работи "абе аз няма да ловя шарани по 5 кила"- никога незнаш какъв шаран може да ти удари.Там където има 3 килограмови има 5- на 100% съм убеден :roll: .И нали знаеш- най-голямата риба винаги е изпуснатата.Успех :wink:
Забавлявам се и си живея, а за теб оставам само Фикс идея!
Аватар
viki96
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от viki96 »

:arrow: колега пръчката трябва да е 3,60м 3,90м 2,5lb 3,0 lb макарата която казваш нея знам шпувата да сабира около 200м 0,35 монтажа го направи на косъм куки задължително с ухо №2,3,4,5,6 за сarp абе виш тука има за всичко което питаш :arrow: http://www.carpbg.com/forum/viewforum.php?f=20 :idea:
Бъди мъж и въдицата здраво дръж !
Здраво,здраво захрани !
И шарани си хвани !
Сутрин, обед ,за закуска !
Кукичката ти да не пуска !
Сигнализаторът ти да звъни!
Най-голяма риба ,ти хвани ! Наслука
draga6kiq ribar
новобранец
новобранец

takami

Мнение от draga6kiq ribar »

При риболов на рибки до 4-5 кг. е достатъчно карбонов телескоп с дължина 3-4 m . с екшън между 100- 200 g. за да може без проблем да се изхвърли необходимата стръв. Макарата може да е от среден клас , като има поне два лагера , аванса трябва да се настройва прецизно .Това е за риболова на плувка . При риболов на дъно . Нещата стоят по друг начин предпочита се пърти с дължина 2,00-2,20 m. с екшън 100-200g . който позволяват изхвърляне на тежка примамка на разтояние над 60m . Макарите трябва да имат две конструктивно заложени качества мощ и надежност . В този ред на мисли подозрително евтините модели ,/ made in China/ , трябва да се избягват . Препоръчват се макари със широка шпула позволяваща навиването на поне 200m влакно 0.4 , със здрав прецизно навиващ бигел и прецизен заден аванс . Задължителен такъм за все уважаващ себе си шаранджийя е кепа с дълга телескопична дръжка и с по-големи отвори , нали няма да ловим уклей .Но не се увличайте по големите отвори правилото е че тежеста не трябва да минава през дупката
Последно промяна от draga6kiq ribar на Пон Май 21, 2007 12:08 am, променено общо 1 път.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: takami

Мнение от kalkan4o »

draga6kiq ribar написа:пърти с дължина 3,60-3,90 m. с екшън 600-700g .
:smt044

Сомове ли ще ловиш с този кол за домати :lol: .

И шаранжийските макари не са със заден а с преден или с двоен (така нареченият байт рънър) аванс :wink: .
За бракониерите само слънчаци :lol: !
OWNER
новобранец
новобранец

Re: takami

Мнение от OWNER »

kalkan4o написа:
draga6kiq ribar написа:пърти с дължина 3,60-3,90 m. с екшън 600-700g .
:smt044

Сомове ли ще ловиш с този кол за домати :lol: .

И шаранжийските макари не са със заден а с преден или с двоен (така нареченият байт рънър) аванс :wink: .
Тези макари,които са с преден и заден аванс не им ли се вика просто макари с двоен аванс...а байт рънър-а не е ли система за автоматично вклиучване и изклиучване на аванса?(не се правя на устроумен,а просто питам!) :)
Кой квото прави и накрая все излиза "Не е важно на мен да ми е добре, а на съседа да му е ЗЛЕ" ;)
Аватар
zapalen_92
разбира нещата
разбира нещата

:)))

Мнение от zapalen_92 »

Тази макара вече са ми я подарили и няма да мога да си купя друга.Тази макара сабира 0.20-100м.Което малко ме претеснява.но аз ловя на плувка:))).Все пак благодаря за саветите:)))И тази макара е с 5 лагера между другото :)))))
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

OWNER да ти кажа чесно досега не съм виждал макара с автоматично влючване и изключване на аванса...не се сещам да има нещо подобно.Може би не те разбрах.Но макарите байтрънъри са с 2 аванса единия е отхлабения рибата да бяга (основно се ползва когато въдицата е поставена на сигнализатор) а другия е по-затегнатия .
За бракониерите само слънчаци :lol: !
mirocomm
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mirocomm »

Ми слагай някое качествено влакно 0.20 -100м и шараните нямаш ядове с тях щом е на плувка, само пръчката ти трябва да е с по малка акция т.е. по-мека за да не се скъса влакното, примерно 30-60 гр. е добре :D
OWNER
новобранец
новобранец

Мнение от OWNER »

kalkan4o написа:OWNER да ти кажа чесно досега не съм виждал макара с автоматично влючване и изключване на аванса...не се сещам да има нещо подобно.Може би не те разбрах.Но макарите байтрънъри са с 2 аванса единия е отхлабения рибата да бяга (основно се ползва когато въдицата е поставена на сигнализатор) а другия е по-затегнатия .
Мерси за разяснението :)
Кой квото прави и накрая все излиза "Не е важно на мен да ми е добре, а на съседа да му е ЗЛЕ" ;)
draga6kiq ribar
новобранец
новобранец

Мнение от draga6kiq ribar »

http://www.ribar.hit.bg/tehniki/kapan.html

Тук има хубав монтаж
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

OFF: Колеги,като че ли чета мнения на 15-16 годишни момчета,които се надхващат кой знае повече за риболова на шаран!Дано да се лъжа!
Тръгнахте от ДАМ 520 на сопа 1,80 и стигнахте до либри,екшъни и огромни живарници.Бъдете реалисти!Питайте това,което не знаете и отговаряйте това,което е новаторско.Не измисляме нови техники и похвати в риболова,така че надпреварата е излишна!Няма зададен въпрос в този форум,на който да не може да се отговори само с линк/пак от този форум/.Защо си усложняваме ежедневието?
Успех и НАСЛУКА!!!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Заключено

Обратно към “Риболов на мирни риби”