Профилактика на коркова дръжка на пръта

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
svincyyy
ще става разбирач
ще става разбирач

Профилактика на коркова дръжка на пръта

Мнение от svincyyy »

Здравейте колеги попадна ми една интересна тема в един вестник и , ще я споделя с вас.

През по-пасивния студен сезон, когато все още няма подходящи условия за динамиче риболов, човек може да утеши тръпката с профилактика на някох риболовни пособия.Ще ви дадем препоръки как да отстраните някои пукнатини или наранявания по корковата дръжка на пръта, който неизбежно се появяват след продължителна експлоатация.
Първо го измийте добре като щателно изтърквате ръкохватката с напоена във веро гъба и обливате с вода.Коркът поема влага, затова тази процедура се извършва предварително и прътът се оставя в топло помещение за едно денонощие,докато изсъхне напълно.
Вземете коркова тапа и с пила настъргвате от нея стърготини, който смесвате с ПВА лепило в съотношение приблизително 1:1 в подходящ(но не пластмасов) съд.Капачка от бурканче за детски храни би свършило идеална работа.Разбърквате продължително докато се получи хомогенна смес във вид на каша.После навивате на върха на клечка за зъби малко топче от лепилото и с него започвате за запълвате пукнатините, като се стараете лепилото да не излиза над общата повърхност на дръжката.Това е бавна и трудоемка работа, затова е нужно търпение.Прибързването със сигърност , ще влоши качеството на заливката.
След като пукнатините и нараняванията се запълнят,прътът се оставя докато лепилото изсъхне напълно (минимум 12 часа).После със ситна пила се изглажда ремонтираният отсек, а окончателно се полира с ситна шкурка,докато дръжката стане гладка и удобна при обхват в ръката.
Не Си Хвърляите Кордите По Земята Доста Е Неприятно :)
niko_tod
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Профилактика на коркова дръжка на пръта

Мнение от niko_tod »

Може да се ползва лак вместо лепило, но нанасянето е бавно и на слоеве , требе си чакане.
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

svincyyy написа:Вземете коркова тапа и с пила настъргвате от нея стърготини, който смесвате с ПВА лепило в съотношение приблизително 1:1 в подходящ(но не пластмасов) съд.
Поливинил ацетатното лепило е същия материал като ПВА торбичките и се разтваря във вода. Така че не е приложимо за корковия кит.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Да не би да е имал в предвид ПВС лепило... :?: :?: :?: :(
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
abaro
новобранец
новобранец

Мнение от abaro »

PVA лепилата са водоразтворими. Такива са С200, С300 и подобните.
Вероятно са имали предвид PCP - Полихлоропреново. Такова е известното "Прома", примерно - http://junakastore.com/product/613/lepilo-proma.html
То е идеално за корк.
boby61
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от boby61 »

С-200 е на водна основа, ама един път изсъхне ли няма измиване.
И да ме няма, пак съм тук !
Аватар
svincyyy
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от svincyyy »

каквото пишеше в статията това съм преписъл 1 към 1 незнам какво лепило се има в предвид.
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

boby61 написа:С-200 е на водна основа, ама един път изсъхне ли няма измиване.
Така си мислих и аз.Оцветих го и намазах тежести с него, след 24ч. във вода му се иб...мама.... :D
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

svincyyy написа:каквото пишеше в статията това съм преписъл 1 към 1 незнам какво лепило се има в предвид.
Надявам се никой не се опитва да се заяжда/поне аз/, просто изказваме мнения за лепилата. За промата съм съгласен, че е много добро лепило, само не помня при съхненето не оставаше ли еластично, гъвкаво и дали това няма да затрудни шкуркането и шлифоването след това :? .
Аватар
svincyyy
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от svincyyy »

Никой не се заяжда колега просто казвам, че така го пише и ,че не разбирам от ремонти на корк просто написах темата ако на някой му е в полза.Според мен с Поксипол безцветен ,ще стане то нали пак си се бърка вярно ,че имаш по-малко време за работа с него,но.. знам ли и аз.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Имах предвид нас, другите участници, виждам, че споделяш прочетено. За поксито може да се помисли, то е двусъставно с втвърдител и като се смеси с настърган корк може и да има някакъв резултат, но без проба е трудно да се прецени.
abaro
новобранец
новобранец

Мнение от abaro »

antivik написа: За промата съм съгласен, че е много добро лепило, само не помня при съхненето не оставаше ли еластично, гъвкаво и дали това няма да затрудни шкуркането и шлифоването след това :? .
Вярно е че остава еластично след изсъхване и се шкури по трудно отколкото самия корк. Аз лично не съм го ползвал примесено с коркови частици, но смятам че в този случай ще се обработва сравнително лесно. Все пак трябва да не се трупа много при нанасянето.
Иначе мисля че тоя тип лепила са много подходящи за целта -еластични са и са водоустойчиви. Все пак в заводски условия с тях се лепят обувки :)
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”