Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Мъртви риби покриха р.Янтра във В.Търново!
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Мъртви риби покриха р.Янтра във В.Търново!
Става дума за участъка от жп-моста до Балдуиновата кула.
Скобарите бяха най-многочислени, следвани от малки мренчета и тук-там кефалчета.Доста риба се беше понатръшкала.Имаше репортери, споделиха ми, че уж било от недостиг на кислород. Как става тая работа като от 2 дни вали. Възможно ли е да са я отровили? Та... пускам темата в раздел успешни излети, защото циганите пълнеха чувалите с едър скобар и бяха доста доволни и усмихнати!
Скобарите бяха най-многочислени, следвани от малки мренчета и тук-там кефалчета.Доста риба се беше понатръшкала.Имаше репортери, споделиха ми, че уж било от недостиг на кислород. Как става тая работа като от 2 дни вали. Възможно ли е да са я отровили? Та... пускам темата в раздел успешни излети, защото циганите пълнеха чувалите с едър скобар и бяха доста доволни и усмихнати!
- AL KAPONE
- кандидат преподавател
sapuna1971 написа:Току що гледах репортажа по БТВ.Страхотия.Изтъква се версията за недостиг на кислород.От РИОСВ са убедени,че замърсяване няма.Информацията ми е от първа ръка/работя в ГЗ/.Интересното е,че надолу по течението не е забелязана мъртва риба!?!?!?

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Не искам и да си го помислям това!Въпреки,че си е самата действителност,но в случая става въпрос само за скобар!Отраснал съм по реките приятелю и те уверявам,че от детонацията първо изплува кефалът.А в Янтра го има много!По вероятно е да е някаква "тежка" отрова,поразяваща дънните риби.А всеки знае,че кака от РИОСВ взема проба така,че да не си изцапа обувките!В момента съм на смяна и ще прегрея телефоните в областта докато не разбера истината!
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Нямам идея как е станала тази работа. Версията за недостиг на кислород ми се струва вероятна, щото наистина имаше основно само скобар измрял, а той търси основно течението, където има доста кислород, както и мряната.Кефалите бяха дребни. Не мисля,че е бомба или поне се надявам. Живея близо до реката и щях да чуя ако гърмяха, но те нали и в завод Ивайло пробват оръдия. Знае ли човек?! Нямаше шаран, сом, каракуди измрели, странна работа.
Бе да се надяваме, ако има виновник да бъде наказан, пък ако е природата - тя си знае
Бе да се надяваме, ако има виновник да бъде наказан, пък ако е природата - тя си знае

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Код за потвърждение: Избери целия код
Установиха причините за масовото измиране на риба в р.Янтра
BgNewsroom - 19 Май 17:52
Остър недостиг на кислород във водата, породен от маловодие, повдигане на дънните утайки от дъждовете и постъпването на замърсени води от градския колектор е най-вероятната причина за масовото измиране на риба в р.
Янтра във Велико Търново.
Това показват лабораторните анализи на водните проби, взети от километров участък от реката след дъждопреливната шахта от градския колектор край Интерхотел "Велико Търново" до кв. Света гора. Това са съобщили на БТА в късния следобед от информационния център на РИОСВ в града.
Според резултатите от анализа на водните проби са установени стойности на съдържание на кислород, далеч по-ниски от пределно допустимите норми.
Съвкупността от маловодието на реката, постъпването на отпадъчни води и размътването на водата от дъждовете са създали условия за недостиг на кислорода във водата и измирането на рибата от задушаване в този участък на р.Янтра, е заключението на експертите от РИОСВ-Велико Търново.
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
-
- ще става разбирач
Това ми звучи смислено . Самия аз съм завършил физика имам пофесионален опит по езера и реки и знам как дества утаиката и долните слове когато се размътят. Имам опит и във водолазма така че знам какво става по черноморието когато се врътнат долните слоеве.Така че мисля че това е напълно възможно.sapuna1971 написа:Код за потвърждение: Избери целия код
Установиха причините за масовото измиране на риба в р.Янтра BgNewsroom - 19 Май 17:52 Остър недостиг на кислород във водата, породен от маловодие, повдигане на дънните утайки от дъждовете и постъпването на замърсени води от градския колектор е най-вероятната причина за масовото измиране на риба в р. Янтра във Велико Търново. Това показват лабораторните анализи на водните проби, взети от километров участък от реката след дъждопреливната шахта от градския колектор край Интерхотел "Велико Търново" до кв. Света гора. Това са съобщили на БТА в късния следобед от информационния център на РИОСВ в града. Според резултатите от анализа на водните проби са установени стойности на съдържание на кислород, далеч по-ниски от пределно допустимите норми. Съвкупността от маловодието на реката, постъпването на отпадъчни води и размътването на водата от дъждовете са създали условия за недостиг на кислорода във водата и измирането на рибата от задушаване в този участък на р.Янтра, е заключението на експертите от РИОСВ-Велико Търново.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Конкретните резултати на РИОСВ В.Търново

Най-вероятната причина за измирането на рибата в река Янтра тази сутрин е недостиг на кислород във водата
Най-вероятната причина за измирането на рибата в река Янтра в чертите на гр. Велико Търново тази сутрин е недостиг на кислород във водата, предизвикан от маловодието в реката, повдигането на дънните утайки от дъждовете и постъпването на замърсени води от градския колектор чрез дъждопреливната шахта.
Това показа анализа на взетите водни проби от експерти на РИОСВ и Регионална лаборатория – Велико Търново при незабавната проверка по подаден сигнал за умряла риба в реката преди хълма Царевец – под Хуманитарна гимназия, постъпил в 09.00 ч. тази сутрин. При проверката се установи, че рибния замор е в участък около 1 км. по течението на р. Янтра след дъждопреливната шахта на градския колектор за отпадъчни води под Интерхотел – Велико Търново. Резултатите от анализа на взетите водни проби от горепосочения участък показаха, че разтвореният кислород е 4,80 и 4,56 милиграма на литър (мг/л). Най-ниската допустима стойност за този показател е 4,0 мг/ л. Стойностите за показателя ХПК (химична потребност от кислород), който дава информация за органичното замърсяване на реката, са 32,0 и 32,9 мг/л при най-висока допустима стойност 70 мг/л.
Съвкупността от трите неблагоприятни фактора – маловодиeтo в реката, постъпването на отпадъчни води и размътването на водата от дъждовете са създали условия за недостига на кислорода във водата и измирането на рибата в този участък.
РИОСВ ще продължи да следи състоянието на реката в този участък.